Joop

Russische oplichters gebruikten schmink, geen deepfake

  •  
28-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nepvolkov
De Russische bedrieger die zich vorige week in een videogesprek met Nederlandse Kamerleden voordeed als een medewerker van de oppositie-activist Aleksej Navalny, heeft gewoon gebruikgemaakt van een vermomming. Dat meldt Raam op Rusland.
Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat het Russische oplichtersduo Lexus en Vovan deepfake-technologie gebruikte. Zo zou het gezicht van Navalny-medewerker Leonid Volkov real-time over dat van iemand anders heen worden gelegd.
“Ik kan ondubbelzinnig zeggen dat er absoluut geen gebruik is gemaakt van deepfake. De technologie om zulke dingen live online te doen bestaat niet. Deepfakes zijn verzinsels van krankzinnige parlementsleden en Volkov”, zegt Vovan.
De twee, die om de haverklap tegenstanders van het Kremlin voor aap proberen te zetten, hebben de nep-Volkov de afgelopen weken verscheidene malen ingezet. Zo leidden ze Letse tv-journalisten om de tuin en spraken ze met parlementariërs uit Oekraïne en de drie Baltische staten.
In februari deden zij zich in een telefoongesprek met de secretaris-generaal van Amnesty International ook al voor als Volkov. Dat was kort nadat de mensenrechtenorganisatie had besloten om Navalny niet langer als gewetensgevangene te classificeren – een besluit waarop veel kritiek kwam.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Jansen7
Jansen728 apr. 2021 - 12:36

De maskers die Tom Cruise gebruikt in Mission Impossible films hadden ook gekund :-)

michellekepen
michellekepen28 apr. 2021 - 10:30

Ben benieuwd hoe hoog de straf zal zijn voor dit Russische oplichtersduo Lexus en Vovan. Straf voor het in diskrediet brengen van moedertje Rusland. Van de Russische geloofwaardigheid. Een paar jaar strafkamp? Of toch gewoon een lintje van Poetin?

adriek
adriek28 apr. 2021 - 9:32

Als ik zie wat er zo nu en dan aan oplcihtings-spam in mijn mailbox valt hoef je niet veel moeite te doen om mensen voor de gek te houden.