Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische oorlogshitsers verbijsterd over Oekraïense opmars: ‘We hebben al verloren’

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
42567 keer bekeken
  •  
oekraine

Uiterst rechtse Russische bloggers zijn woedend over de recente Oekraïense militaire successen. Volgens Volodymyr Zelenskiy hebben Oekraïense troepen bij het recente tegenoffensief meer dan duizend vierkante kilometer heroverd op het Russische bezettingsleger. Zo is nu onder meer de strategische oostelijke plaats Balakliia (27.000 inwoners) weer in Oekraïense handen.

De Oekraïense opmars leidt tot ongekende kritiek bij Russische pro-oorlogscommentatoren, schrijft The Guardian. “De oorlog in Oekraïne zal doorgaan tot de complete nederlaag van Rusland”, klaagt de uiterst rechtse Igor Girkin in een video voor zijn 430.000 volgers op Telegram. “We hebben al verloren.”

Girkin, die in 2014 commandant werd bij de pro-Russische separatistische troepen in Oekraïne, is niet de enige die somber is over de wijze waarop de oorlog voor Rusland verloopt. Veel nationalistische commentatoren bekritiseren het Kremlin en vinden dat Vladimir Poetin moet overgaan tot een volledige mobilisatie van de bevolking.

“Laten we eerlijk zijn: mobilisatie is onze enige mogelijkheid om een vernietigende nederlaag te voorkomen”, meent de populaire oorlogsblogger Andrei Morozov. “Oekraïne heeft onze troepen compleet overtroefd in Balakliia”, schrijft de pro-oorlogscommentator Starshe Eddy, die een half miljoen volgers heeft op Telegram.

De Russische verliezen zijn groot. Uit informatie van het Russische ministerie voor Financiën blijkt dat het Kremlin al 361 miljard roebel (5,9 miljard euro) heeft uitgekeerd aan de families van omgekomen soldaten. Dat zou er op wijzen dat er al bijna 50.000 Russische soldaten zijn omgekomen.

De Russische overheid verstrekt sinds maart geen informatie meer over het aantal doden. Destijds stond de teller officieel op 1.351 doden en 3.825 gewonden. Westerse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat er inmiddels 80.000 Russische militairen gedood of gewond zijn.

In een toespraak op woensdag verklaarde Poetin dat Rusland “niets heeft verloren” en dat de speciale militaire operatie nog altijd volgens plan verloopt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (96)

WRM
WRM25 feb. 2023 - 1:42

In mijn optiek is de oorlog ontstaan doordat de Oekraïne stelselmatig de Minsk accoorden heeft overtreden door op de Donbas te blijven schieten een en ander wellicht gepromoot door het westen en uit nationalistische overwegingen Na de door het westen gepromote Maiden revolutie was men op termijn een marionet in de vorm van Zelensky in Kief te plaatsen Die kwam op het illustere idee al dan niet door het westen gepromoot om lid te worden van de NAVO Het gevolg zou zijn geweest dat indien de Russische Federatie bijstand had verleend aan de Russisch talige bevolking in het oosten hij een beroep had kunnen doen op bijstand Putin heeft altijd aangegeven dat wat hem betreft dit een rode lijn was Overigens winnen en verliezen De speciale militaire operatie hoeft nog lang niet verloren te zijn In de tweede wereldoorlog vertraagde men en kocht tijd om producties in Siberië op gang te brengen Een andere optie er wordt alsnog een tweede of derde front geopend in het westen en dan zitten de Oekraïners helemaal in de tand omdat ze nu eenmaal allemaal naar het oosten gerend zijn Overigens de energie crises koste de EU al 500 miljard Dus wie is de verliezer Het enige wat met zekerheid gesteld kan worden de Amerikaanse wapen industrie heeft er baat bij

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 sep. 2022 - 4:30

Ik hoop dat deze oorlog gauw voorbij zal zijn, dat het volk van de Oekraïne in vrijheid kan leven, bevrijd van een zieke man, de russen deze zieke man aan de kant zetten die geen zier geeft om het leven van zijn onderdanen, de scherven oprapen en wat proberen te maken van het leven, ik heb clipjes gezien waar russische soldaten een hoge prijs betalen voor de grootheidswaan van Poetin, je ziet ze sterven, creperen, alsof hun leven geen cent waard is, typisch russisch als je het mij vraagt maar ook oorlogsmisdaden plegen, de russen krijgen een stevig pakslaag dankzij westerse wapens en het oekraïense verzet, als je ziet hoe russische tanks exploderen moet je er niet aan denken in zo’n ding te zitten, zelfs je botten worden niet terug gevonden, het zijn ook mensen, dat neemt niet weg dat ik hoop dat de russen verdreven zullen worden en een smadelijke nederlaag zullen lijden en dat de Oekraïne verloren gebieden kan heroveren, de wonden kan likken en aan de wederopbouw kan beginnen, hoe eerder hoe beter.

∆
11 sep. 2022 - 21:39

Poetin geeft meer om zijn paleizen en oorlog voeren tegen Oekraïne dan om arme kinderen in Rusland. Rusland kan nu onmiddellijk een eind maken aan al het leed, vanwege hun militaire invasie. Trek je vrijwillig en vreedzaam compleet terug uit heel Oekraïne inclusief uit Luhansk, Donetsk en de Krim. Rusland heeft ongeveer een miljard roebel - of ongeveer $ 15,5 miljoen - per uur uitgegeven aan de oorlog in Oekraïne sinds de militaire invasie van Poetin bijna drie maanden geleden begon. Poetin beloofde op 8 maart nieuwe financiële steun aan ouders met een laag inkomen. 50% van gezinnen kreeg geen kinderbijslag, die werd beloofd door Poetin. De invasie op Oekraïne krijgt voorrang. Er bestaat geen liefde voor zijn volk, als die van Poetin. https://www.newsweek.com/russias-spending-155-million-hour-ukraine-war-1707872 https://grupo-jbl.com/latest-news/every-second-family-was-denied-child-benefits-promised-by-putin/18121/

MarchelEugene
MarchelEugene11 sep. 2022 - 12:19

Een discussie vol grote woorden: Poetin, kernwapens, het Westen, China, kleine Hitler, grote Hitler, militaire parades, WO II, geo-politiek… Van alles wordt erbij gehaald. Vergeten wordt waar het werkelijk om gaat… Gistermiddag was mijn vrouw, samen met onze 3-jarige dochter, een ommetje aan het maken. Een prachtige nazomerse dag. Het was rustig op straat. Ze hebben een speeltuin bezocht. Schommeltje op, schommeltje af. Wipwap. Lachen, gieren, brullen. Rode koontjes van plezier. Ondertussen was onze pre-puberende zoon thuis in een keukenlaatje aan het rommelen. Op zoek naar een oude, verbogen hamer waarmee hij het huis uitrende om z’n boomhut te vertimmeren. Helemaal blij. Die avond lag ik beneden op de bank. Te genieten van een verkoudheidje. Kuchje hier, zuchtje daar. Mannenziek. Heerlijk! Terwijl ik daar zo lag, hoorde ik kleine geluidjes de trap afhuppelen. Zoonlief was in de douche aan het fluiten. Hij kan er werkelijk geen reet van. Berdien vliegt gierend uit de bocht. Ondertussen waren vrouw en dochter op de kinderkamer kleertjes aan het uitzoeken. Voor de dag erop. Pyjamaatje aan, haartjes nat en gekamd… Geurend naar lavendel. Ja, groot geluk woont klein. Een half jaar geleden woonde dat geluk ook in de Oekraïne. Nu vecht pappa voor zijn leven aan het front. En schuilen mamma en kinderen in een naargeestige betonnen kelder. Of zwerven ergens door Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Iets te hard knuffelde ik mijn kroost welterusten. Zij slapen veilig.

west012
west01211 sep. 2022 - 10:22

Ik zou niet te vroeg juichen. Poetin wil niet verliezen. Zijn reserves zijn groter dan we denken en hij zal niet schromen om tactische kernwapens in te zetten.

EenMening3
EenMening310 sep. 2022 - 13:47

Een verloren oorlog betekent in Rusland vaak, maar niet altijd, regime change: De nederlaag tegen Duitsland in 1917 betekende het einde van het tsaristische regime. De nederlaag in Afghanistan betekende het einde van de Sovjet-Unie. Een nederlaag tegen Oekraïne betekent het einde van Poetins dictatuur??? De generaals hebben Poetin wijsgemaakt dat Rusland het tweede leger van de wereld had, maar dat bleek alleen op papier het geval. Veel militairen zijn corrupt, voorraden en materieel worden doorverkocht, het onderhoud is slecht. De soldaten zijn slecht getraind. Hetzelfde geldt voor Xi, die ook geen tegenspraak duldt en ook omringd wordt door jaknikkers en vleiers. Ook het Chinese leger is sterk op papier maar lijdt aan hetzelfde euvel als het Russische. Het lijkt wel een wetmatigheid: hoe groter en indrukwekkender de militaire parades en hoe strammer de militairen in paradepas marcheren, des te slechter het bijbehorende leger.

7 Reacties
Bouwman2
Bouwman210 sep. 2022 - 14:25

Het valt me op hoe vaak tegenspraak verboden wordt. Terwijl het toch zo is dat als niemand je tegenspreekt je die tegenspraak zelf moet organiseren.

Miss Piggy
Miss Piggy10 sep. 2022 - 15:05

Je slaat de spijker op z'n kop wat betreft Xi van China. Hoor en lees daar ook steeds meer verhalen over dat die is omringd door ja-knikkers. En daardoor nog niet of nauwelijks krijgt te horen van zijn adviseurs wat er daadwerkelijk aan de hand is. Nog erger dan bij Poetin.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 sep. 2022 - 15:30

Maar goed dat US er zijn om arbitrair-operationeel de wereld te beschermen tegen schurkenstaten die buiten onze joodsgristelijke normen ressorteren.

EenMening3
EenMening310 sep. 2022 - 21:40

Poetin is een kleine Hitler. Dit gegeven moet toch ook de hier aanwezige Putinversteher aan het denken zetten. Sta je aan de goede, Oekraïense kant, van dit conflict of sympathiseer je met de kleine Hitler (aka Poetler)?

Karl Proudhon
Karl Proudhon11 sep. 2022 - 16:06

Mening: ` Dit gegeven moet toch ook de hier aanwezige Putinversteher aan het denken zetten.' Ik heb die hier nog niet gezien, tenzij wat Trum-aanhangers die een grote xtreemrechtse wereld willen.

Abdu
Abdu11 sep. 2022 - 16:47

@EenMening3 Mijn wieg ligt in west azie, zo van Afghanistan tot Irak. Wie moet ik nu als fascist zien volgens je? Wat Oekraine betreft zie ik Zelensky als een kleine Putin. Of moet ik hem als Nelson Mandella zien?

Pater
Pater13 sep. 2022 - 15:01

@Abdu Of je nou W-of O-Aziaat bent of Nederlander, Zelenski als een kleine Poetin benoemen is irrationele onzin. Dat zien we natuurlijk wel vaker, maar hier ontbreekt zelfs een begin van argumentatie. Het verklaart wel het niveau van je bijdragen over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Jopie666
Jopie66610 sep. 2022 - 12:17

De nederlaag Russisch leger wordt met het uur groter. Oekraïne schijnt in Koepjansk te staan. Het centrum van de Russische logistiek en ook zou het Oekrainse leger bij Isjum of in die stad staan. Russen die niet weten weg te komen uit het gebied zijn verloren.

∆
10 sep. 2022 - 10:44

Een bar wordt bezocht door een fascist, een dictator en een oorlogscrimineel. Vraagt de barman: "Wat zal ik inschenken meneer Poetin?

Olav Meijer
Olav Meijer10 sep. 2022 - 9:51

En mobilisatie van de hele Russische bevolking is een krankzinnig, maar feitelijk ook onhaalbaar idee.

Olav Meijer
Olav Meijer10 sep. 2022 - 9:49

Het idee van een volledige mobilistaie van de Rusische bevolking is ktrankzinniug. Wel een goede sociaal-psychologische ontwikkeling in Rusland dat een nederlaaggevoel is ontstaan. Het enige perspectief op een aanvaardbare en werkbare afwikkeling van de oorlog is terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne. Wat mogelijk ook het einde van het Poetinregiem kan inluiden.

Break on through
Break on through10 sep. 2022 - 9:30

Ja God, wat wil je. Putin moet nu z'n schietgeweertjes al uit Noold Kolea halen. Putin gaat de oorlog verliezen. Russen geven het zelf al toe dat ze de oorlog verliezen. Specifiek de Russische oorlogsmachine loopt vast in enorme materiaal en manschap tekorten. Al het Russische hightechmateriaal is op of vernietigd. Daarnaast blijkt het Russische leger weinig besef te hebben van tactiek en inzicht. De Russen hebben bij voorbaat de Oekraïne oorlog al lang verloren. Putin heeft van z'n eigen land de paria van de wereldgemeenschap gemaakt. Autocratieën zijn op grote schaal invloed aan het verliezen.

Kuifje3
Kuifje310 sep. 2022 - 7:46

Bij deze oorlog weet je nooit wat er nou echt waar is en wat er propaganda is. Natuurlijk denk ik dat Ukraine hier de “good guy” is en hoop ik dat het aan de winnende hand is, maar de Russen zijn officieel nog steeds niet in oorlog en als ze dat wel gaan zijn dan ontstaat er een compleet andere situatie. Nu worden er vooral wat dienstplichtigen naar de “speciale operatie” gestuurd, maar de miljoenen aan reserves die kunnen worden opgeroepen kunnen een grote gamechanger worden. Laten we vooral hopen dat Putin bij zinnen komt en stopt met het opofferen van zijn soldaten. Voor onze eigen financiën zou dat ook niet verkeerd zijn.

15 Reacties
Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 9:21

@Kuifje “Laten we vooral hopen dat Putin bij zinnen komt en…” Dat geldt ook voor de tegenpartij: laten we vooral hopen dat het westen bij zinnen komt en stopt met Oekraïners laten vechten voor haar plannen.

Gerygrr
Gerygrr10 sep. 2022 - 10:36

Abdu, Wie versta je nu precies onder het westen? Het gekke is, dat mensen met kritiek op “het westen” kennelijk zichzelf als buitenstaander zien? Degenen, die een dictator die een buitenlandse interventie start en dus liegt, kun je zijn zin nooit geven! Waar je ook leeft, noord, oost, zuid of west je bent nergens veilig.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 13:37

@GeenProbleem Deze conflict zal de keerpunt zijn voor de EU. Of het zal uit elkaar vallen of de EU zal de norm worden voor een multipolaire wereld. Met huidig beleid van EU inzake Oekraine vrees ik dat het eerste het geval zal zijn. Het behoud van huidige positie leidt tot veel ellende voor de burgers en investeringen in Europa.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 13:40

@Gerygrr “Wie versta je nu precies onder het westen?” Op de wereldkaart ligt het westen aan het westen van de wieg van de beschaving; de Mesopotamië. Maar geopolitiek gezien is het westen de VS eigenlijk. Want de hele Europa (uitgez. de VK) stelt in praktijk niet veel. Een continent die zich en haar burger baycot ten gunste van de VS, zegt eigenlijk de VS maar niet zij er van belang zijn.

∆
10 sep. 2022 - 23:50

@Abdu Je hebt hier weleens vaker voorspellingen gedaan, die tot nu toe niet zijn uitgekomen. Over het falen van het Oekraïense tegenoffensief. Nu weer over het instorten van de EU. Zoals ik eerder zei, we zullen zien hoe dit afloopt.

Gerygrr
Gerygrr11 sep. 2022 - 10:36

Abdu, Jij bent inwoner van het westen. Je voelt je geboycot? Er zijn velen geïndoctrineerd door de Russische trollen….. Wij zijn burgers jij en ik. Beiden mogen wij hier hardop uitspreken wat er mis is in de wereld. Mesopotamië is de bakermat van onze beschaving. Onze dus! Alle oorlogen, die nu worden gevoerd gaan om de erfenis. De heerschappij over de wereld. Poetin vindt, dat het zijn beurt is. Erdogan is trouwens afwachtend agressief en slaat ook oorlogstaal uit richting Griekenland.

Abdu
Abdu11 sep. 2022 - 16:26

@∆ Ik ben geen sjamaan of profeet en doe geen voorspellingen maar schrijf wat er gaande is en trek er op basis van ervaringen van verleden logische gevolgen die de burgers enorm benadelen. Het zou me worst wezen of de Russische politiek, die van Oekraïne of de VS het zou winnen. Vanuit de perspectief van de burgers heeft oorlog nooit een winnaar, wel de vrede. Dus ik hoef niet afwachten om te zien wie gaat wat winnen. De burger heeft nu al verloren, vooral in Oekraïne en gedeeltelijk in Europa. Nu lijkt een aanzienlijk deel van Europa niet uit zijn op vrede maar op oorlog. En daarop reageer ik en mensen zoals ik.

Abdu
Abdu11 sep. 2022 - 16:39

@Gerygrr Ik spreek je niet tegen, over wat je bedoeling is. Wat Turkije en Griekenland betreft, er komt geen oorlog mits de NAVO Turkije er uitgooit of in Balkan oorlog uitbarst. Volgend jaar zijn in Turkije en Griekenland verkiezingen en allebei regerende partijen zijn aan het verliezen. Turkse of Hellenistische chauvinisme zal de kudde ertoe bewegen opnieuw op hen gaan stemmen. Voorlopig zie ik allebei landen economisch niet in staat een oorlog bij te krijgen.

∆
11 sep. 2022 - 19:51

@Abdu [Ik ben geen sjamaan of profeet en doe geen voorspellingen...] [Deze conflict zal de keerpunt zijn voor de EU. Of het zal uit elkaar vallen of de EU zal de norm worden voor een multipolaire wereld. Met huidig beleid van EU inzake Oekraine vrees ik dat het eerste het geval zal zijn.] Heb je wel door, dat je jezelf hier tegenspreekt? Kun jij je voorstellen, dat het imperium van de Russische Federatie eerder ineenstort dan de EU?

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna11 sep. 2022 - 20:12

@Abdu, 10 sep. 2022 - 9:21 "...dat het westen bij zinnen komt en stopt met Oekraïners laten vechten voor haar plannen." - Beste Abu, De fascistische methode die Poetin toepast, om dag in dag uit een soevereine staat, plat te bombaderen tot een grote parkeerplaats en het niet schroomt een hele bevolking zijn wil op te leggen, vrouwen en kinderen dak- en thuisloos te maken en in de meest erbarmelijke, onmenselijke omstandigheden te laten leven, zou ieder gezond menselijk verstand te boven moeten gaan. De Oekraïners vechten voor hun land, zoals de Palestijnen dat doen of ieder ander volk dat zou doen..."By all means neccessary." Er is in deze oorlog geen 'tegenpartij'. Poetin is dit land binnengevallen en laat zijn bloedhonden er lustig op los moorden, alsof het een Russische feestdag betreft. In een eerdere reactie, had u het over een goed leven en comfort. Is dat ons niet allemaal gegeven. Oekraïne is geen deel van een Westers plan, maar een noodzaak. Het is de grootste graanschuur van Europa en voorziet niet alleen het Westen van graan en zonnebloemolie, maar ook veel andere landen, tot aan Afrika toe. U bent ook een deel van het Westen en geniet hier van een vrij leven met uw dierbaren, mag ik aannemen, want ieder mens verdient een menswaardig bestaan. In geluk en het nodige comfort. - "The only thing neccessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing." EDMUND BURKE

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna11 sep. 2022 - 20:26

@Abdu, 10 sep. 2022 - 13:37 "...leidt tot veel ellende voor de burgers en investeringen in Europa." - Veel ellende, voor welke burgers? Voor degene die vechten voor hun leven en blij zijn met droog brood en vervuild drinkwater of voor die volgevreten, nooit tevreden burgers, die na hun feestmaal weer plaats nemen achter een toetsenbord om te kijken hoeveel hun investering opgebracht heeft, terwijl er elders lijken worden opgestapeld?

Abdu
Abdu12 sep. 2022 - 6:21

@∆ Ik ben benieuwd. En wat klopt er niet in?

Abdu
Abdu12 sep. 2022 - 8:22

@ToussaintX Mijn volledige tekst: “Met huidig beleid van EU inzake Oekraïne vrees ik dat het eerste het geval zal zijn. Het behoud van huidige positie leidt tot veel ellende voor de burgers en investeringen in Europa.” Deze tekst gaat over de “burgers” in het westen, mijn medeburgers dus. En zoals u aangeeft ook ik en mijn medeburgers mogen in “geluk en het nodige comfort” leven. Maar vanwege deze oorlog moeten ze deze missen. Deze oorlog is niet hun oorlog. “U bent ook een deel van het Westen en geniet hier van een vrij leven met uw dierbaren, mag ik aannemen, want ieder mens verdient een menswaardig bestaan. In geluk en het nodige comfort.” ToussaintX 11 sep. 2022 - 22:12 Deze “geluk en het nodige comfort” verdienen vanzelfsprekend ook de Oekraïners en Russen. Maar daarvoor moeten ze leiders hebben die vooral vrede nastreven voor hun eigen burgers en voor hun buurlanden. Deze missen we in Rusland en Oekraïne, maar ook in het westen.

Abdu
Abdu12 sep. 2022 - 8:26

@ToussaintX “Oekraïne is geen deel van een Westers plan” Dat is niet waar. Al voor deze oorlog, was Oekraïne tot de tand bewapend door het westen. Tegen wie? Tegen Europa en het westen? Natuurlijk was dat tegen Rusland. Dat was roepen om problemen met Rusland. Zoals nu dat aanzienlijk boven de feitelijke potentie van Oekraïne wordt er wapens gepompt in veld, wat praktisch leidt tot meer dode Oekraïners en meer vernietiging. Rusland is een wereldmacht, vooral militair gezien. De onzin dat Oekraïne kan het van Rusland winnen, wat vooral de westerse mensen worden wijsgemaakt, leidt onnodig tot meer doden en gewonden. De westerse politiek gebruikt Oekraïense bevolking als gratis huurlingen om tegen Rusland te vechten, met corrupte politici van dit land. Want het westen kan niet hetzelfde met eigen burgers doen. Oekraïners weten deze feiten nog beter dan ieder. Oekraïne en andere oost Europese landen konden in een alliantie met Europese landen wel beschikken over veiligheid zonder dat ze de militaire kazernes van de NAVO tegen Rusland worden. Dat kan nog steeds.

Abdu
Abdu12 sep. 2022 - 8:58

@∆ “Kun jij je voorstellen, dat het imperium van de Russische Federatie eerder ineenstort dan de EU?” Grappig. Je gelooft je eigen propaganda meer dan de rest. Dan hoef je zich nergens over bezorgd te maken! Je bedoelt verdelen van Rusland aan kleine landjes, zoals de VS dat nastreeft. Dat kan je op je navels schrijven als wensdroom. Je hebt het over een kernmacht die alle beschavingen kan vernietigen, zoals de VS dat deed/doet. Dat de Sovjetunie uit elkaar gevalen en in plaats huidige Rusland gekomen is, komt door het wens van sovjet-elite, die de overheid-kapitalisme daar runde, om zich toe te voegen aan vrije marktkapitalisme. Daarmee zijn ze meteen een imperialistische macht geworden, vrij van de dolhof van overheid-kapitalisme maar ook vrij van landen die ze als last droegen. Nu kunnen ze achter de winst gaan waar ze willen. Dat is de vrije markt voor kapitalisten en hun globalisering.

Pater
Pater10 sep. 2022 - 7:14

Allemaal voor mij heel verrassend en goed nieuws, het ziet er goed uit. Maar gaat Rusland zich nog herstellen? Met de tactiek van alles op afstand kapot schieten hebben ze successen behaald, kunnen ze dat weer doen? Laten ze de situatie rond de kerncentrale totaal uit de hand lopen? Gaat het Poetin misschien toch lukken een mobilisatie uit te voeren zonder groot volksverzet? Eén ding vind ik, ondanks alle ellende, toch komisch: de onrust onder de (pro-) Russische bestuurders in de veroverde gebieden. Die zien bijltjesdag al komen.

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy10 sep. 2022 - 8:49

De Russen moeten al die miljoenen ook kunnen bewapenen, trainen en kunnen bevoorraden. Allemaal zaken waar ze nu nou niet echt in uitblinken.

∆
9 sep. 2022 - 22:16

Typisch. Poetin: "Het offensief gaat volgens plan". De generaal: "Oekraïne zit inderdaad op schema".

Abdu
Abdu9 sep. 2022 - 22:02

Deel 2: Gelet op de merendeel van de reacties hier (notabene een linkse platform) en hoe extreemrechts en nationalisten in Europa op gevolgen van de oorlog reageren, lijkt de Russen maar ook de VS hun doel gaan bereiken. Jammer voor gevallen doden en vernietiging van infrastructuur in Oekraïne.

Abdu
Abdu9 sep. 2022 - 22:02

Wat een overwinning voor Oekraïne! Ik lees hier zelfs dat de Oekraïense leger bijna tweederde van bezette gebieden terug heeft gekregen! Het definitief verslaan van de Russen is nabij. Alleen.. er moet nog meer wapens bij komen! Dit is natuurlijk media propaganda. Ik herinner me een paar jaar terug, hoe de westerse media het over een nabije overwinning op Assad en voor democratie in Syrië hadden en zo de westerse vechters ophitsten om naar Syrië af te reizen. Naderhand bleek de afreizende zielen de legers van Deash en Al Qaida gaan vormen. Hetzelfde komt nu Oekraïne over. Het land wordt langzaam maar zeker de buskruit vat midden in Europa. De propaganda in westerse media dienen om een false hoop creëren voor een overwinning (voor het westen) en zo de export van nog meer wapens (met het geld van westerse burgers) naar Oekraïne mogelijk te maken. Een oorlog heeft nooit een winnaar, vooral niet in het veld. Er zijn alleen maar meer doden en meer vernietiging van rijkdommen van de burgers. Rusland heeft geen urgente maar ook geen veld overwining nodig om hun doel te bereiken. Hetzelfde geldt voor de VS. Rusland wilt een instabiele Europa, een politiek verdeelde Europa en misschien een oorlog of (nog beter) een burgeroorlog in Europa. Wat feitelijk te bereiken is dan Rusland laten deze overkomen. Rusland heeft bijna 7 jaar zich hiervoor voorbereid.

Willem van der Decken
Willem van der Decken9 sep. 2022 - 21:41

Even wat perspectief. Een offensief is altijd gevaarlijker, en kost meer slachtoffers bij de aanvallers dan de verdedigers. Dat was te zien bij het Russische offensief, en nu omgekeerd. Uit het Parool van vandaag: ‘Maar analisten waarschuwen voor teveel optimisme over de kansen voor Oekraïne. The Washington Post sprak meerdere gewonde Oekraïense soldaten die aan het front hadden gevochten bij Cherson. Zij vertelden dat het Oekraïense leger grote verliezen heeft geleden bij het tegenoffensief. Een van de soldaten zei dat op elke uitgeschakelde Russische soldaat vijf Oekraïense troepen sneuvelden.’ Terwijl Oekraine terrein wint bij Charkov, verliest het terrein bij Bakhmut en Peski en maakt nauwelijks tot geen voortgang bij Cherson. En dat t front bij Charkov slecht verdedigd was, was al maanden bekend. Hoe de Russen dit gaan aanpakken gaan we in de komende dagen zien. Maar als het werkelijk 5-op-1 is qua verliezen, dan houdt Oekraine dit niet lang vol.

2 Reacties
Jopie666
Jopie66610 sep. 2022 - 10:22

Qua soldaten houdt Oekraïne de oorlog langer vol dan Rusland. Oekraïne heeft meer soldaten dan Rusland momenteel doordat ze gemobiliseerd is. Wapens heeft Oekraïne nodig en ik zelf denk dat men in de Kherson regio weinig gaat doen de komende tijd. Hoeft ook niet, omdat de Russische logistieke situatie er rampzalig is. De Russen hebben er geprobeerd een eenheid terug te trekken en het resultaat was enorme verliezen. Verder heeft Oekraïne weer veel Russisch materiaal veroverd in de Charkov provincie en gaat Oekraïne daar zodadelijk ook in de verdediging weer en mogen de Russen weer hard gaan vechten om de verloren gebieden terug te krijgen. Verder kan Oekraïne nu de belangrijkste aanvoerlijnen Russische leger nu onder vuur nemen. Rusland kan haar zware materiaal ingraven en whatever, maar zelfs dan is het niet voldoende beschermd tegen Himars of Excalibar granaten waarvan Amerika er 4000 inmiddels van heeft geleverd. Alleen hierdoor gaat Rusland 2000 pantservoertuigen en tanks door verliezen. Verder wordt de logistieke situatie voor het Russische leger slechter en slechter. Logistiek was al het zwakke punt Russische leger en Oekraïne raakt het Russische leger keihard op dit punt. Zodadelijk komt de winter en de logistieke situatie Russische leger is rampzalig en zal de komende tijd alleen maar erger worden. Mocht Rusland de komende tijd Kherson toch verliezen dan kan Oekraïne de Krim zonder water zetten.

Pater
Pater13 sep. 2022 - 4:16

Het valt me op dat je geen relatie legt tussen de oorlog in het Zuiden en die in het Oosten. De voortgang van Oekraïne in het Zuiden is gering en zeer zwaar bevochten. Klopt helemaal, ook gezien de interviews met soldaten. Dat komt ongetwijfeld mede door de verplaatsing van Russische troepen van het O naar het Z. De voortgang in het Oosten is enorm. Dat komt ongetwijfeld mede door de verplaatste Russische troepen naar het Z. en ik denk ook door de inzet van de beste troepen en modernste wapens door Oekraïne. Daar is de verhouding natuurlijk geen 5 op 1. En de Russische troepen laten veel wapens en tanks achter, daar hadden ze toch al een tekort aan.

Greendutch
Greendutch9 sep. 2022 - 16:48

"verklaarde Poetin dat Rusland “niets heeft verloren”. zijn de families van al de overleden , vermiste, verwonde en krijgsgevangen genomen soldaten dat met Poetin eens? staan die nu nog achter de man en zijn idee?

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:16

Zo werkt dat niet onder de Russen.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 8:56

@Greendutch De werkgever betaalt je en je levert waar/arbeid voor wat je ontvangt. Je zit in de leger om te vechten. Soms dood je en soms wordt je gedood. Moet men gaan vragen stellen hierover of voor werkgever gaan spelen?

Nicotientje
Nicotientje9 sep. 2022 - 15:58

Het is in de geschiedenis vaker gebeurt dat een land bijna verslagen was en uiteindelijk toch de overwinnaar werd. Nu hopen dat dit bericht klopt en het kleine Oekraïne de grote Russische beer verslaat.

Jopie666
Jopie6669 sep. 2022 - 15:19

Poetin zei gisteren dat er niets aan de hand was trouwens en dat ze geen grond verloren. De man is wereldvreemd aan het worden. Oekraïne heeft nu 25.000 Russen min of meer in een ketel bij Kherson zitten. De logistiek daar is een drama voor Rusland. Zelfs terugtrekken wat ze hebben geprobeerd werd een bloedbad. Bij Izum zitten nu 10.000 Russen logistiek in de knel. Steeds meer krijgen de Russen meer en meer logistieke problemen en zegt Himars hallo en boem tegen Russische kazernes en opslagplaatsen. Verder heeft Rusland nog een groot probleem alles wat Oekraïne buit maakt wordt binnen 1 week gebruikt door Oekraïne tegen Rusland. Dat Oekraïne maar veel Russisch materiaal mag buitmaken.

Bouwman2
Bouwman29 sep. 2022 - 14:07

Zolang dit bericht niet officieel wordt bevestigd wacht ik - hoe wel ik zeer pro Oekraïne ben - even af. Deze oorlog - read my lips - gaat nog heel lang duren. Poetin heeft zijn lot namelijk verbonden aan deze smerige oorlog. Zulke types gaan door totdat ze erbij neer vallen.

16 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2022 - 15:27

Napoleon en later Hitler dachten ook Rusland wel even te verslaan. Het lukte niet, al zag het er in beide gevallen aanvankelijk goed uit. Uiteindelijk gaat Rusland ook hier winnen. Het is niet anders. Ik opteer toch voor vredesonderhandelingen, onder internationale druk.

JasDon
JasDon9 sep. 2022 - 20:17

EricDonkaew, met voor de huidige situatie weinig relevante verwijzingen naar Napoleon en Hitler kom je uit bij een overwinning voor Rusland. En dan opteren om Poetin maar zijn zin te geven, want dat zal voor een goed deel gebeuren wanneer er nu wordt onderhandeld. Ik vraag me trouwens af hoe je die internationale druk voor je ziet.

Kilted
Kilted9 sep. 2022 - 20:19

@EricDonkaew Er is wel een belangrijk verschil. In de genoemde gevallen werd Rusland aangevallen en was er sprake van Rusland dat zich verdedigde. Hier is Rusland de aanvallende partij, tenzij je het waanidee gebruikt dat Rusland de Russisch sprekenden in de Donbas etc., verdedigd.

hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 20:23

#EricDonkaew dat vergelijk gaat niet op. Napoleon en Hitler vielen rusland binnen en liepen vast in de russische winter. Nu is het andersom. Rusland is de agressor en viel Oekraine binnen. Oekrainse leger is net zo bekend met de modderige herfst en strenge winter. Ze hebben nu strategische posities ingenomen, en de Russen klemgezet. De russen, logistiek geisoleerd, kunnen zodirect weinig anders dan zich over te geven. Oekraine heeft een slim belegerings spel gespeeld.O

hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 20:25

#ericdonkaew De vergelijking gaat mank. Napoleon en hitler vielen rusland binnen. Nu is het andersom. Rusland is de agressor. Napoleon en Hitler verslikte zich in de modderige herfst en strenge winters in het gebied. Oekraine is daar nu juist goed bekend mee. Oekraine speelt een slim strategisch spel. Het heeft vlak voor het invallen van de herfst en winter, grote aantallen russische troepen klem gezet. Die zijn logistiek geisoleerd en zullen dus verkommeren in de komende periode. Oekraine hoeft alleen maar zijn positie vast te houden tot het voorjaar. Tegen die tijd zijn er van die russische troepen in die gebieden nog maar weinig over.

itsme3
itsme39 sep. 2022 - 20:40

@ericd Napoleon en Hiltet wilden Rusland niet verslaan, maar veroveren en liepen stuk op het immens grote land. Ukraine wil Rusland alleen maar zijn eigen land uit hebben. Compleet andere situatie.

Pater
Pater10 sep. 2022 - 6:35

@Erik Het moet je opgevallen zijn dat Nap. & Hitler Rusland aanvielen en verloren raakten in de Russische afstanden (bevoorrading!) en winters toen ze in of in de buurt van Moskou kwamen. Oekraïne heeft in de verste verte niet de bedoeling Rusland aan te vallen, ze willen gewoon hun land verdedigen. Kortom, een onzinnige vergelijking.

EricDonkaew
EricDonkaew10 sep. 2022 - 9:26

@Diverse reacties ---------- Doorvechten tot het bittere einde dan maar? Oorlog vind ik het ergste wat er is. Al het andere is minder erg. Daarom opteer ik toch voor vredesonderhandelingen. Internationale druk kan er in die situatie ook komen van China, India, Turkije et cetera.

Gerygrr
Gerygrr10 sep. 2022 - 10:41

Eric Donkaew, Nee, Rusland heeft niet kunnen winnen in Afghanistan. Dus ga je Russen aanvallen op hun eigen land is nooit te vergelijken met Russen die in een ander land het tegen guerillastrijders moeten opnemen!

Jopie666
Jopie66610 sep. 2022 - 10:44

EricDonkaew toen voerde Rusland een oorlog om het eigen land te verdedigen en kreeg Rusland hulp van het Westen. Nu is Rusland de agressor en hebben ze te maken met een vijand die weet hoe ze vechten en die hetzelfde materiaal hebben en die veel beter georganiseerd en gemotiveerd zijn. Motivatie Russische leger zal alleen maar slechter worden als de logistieke situatie Russische slechter en slechter wordt. Verder willen meer en meer beroepssoldaten weg uit het leger.

JasDon
JasDon10 sep. 2022 - 11:33

@Eric "Doorvechten tot het bittere einde dan maar?" Een oorlog wordt altijd doorgevochten tot het bittere einde. Altijd zullen er (delen van) strijdende partijen een bittere nasmaak er aan overhouden. De vraag is welk einde jij acceptabel vind. Wat ik moeilijk vind aan jouw eerste reactie is dat je het voordeel om onduidelijke redenen (onzinnige historische verwijzingen) bij Rusland ziet liggen en je vanuit dat voordeel van Rusland vredesonderhandelingen wil forceren. Dus feitelijk moet Oekraine inleveren van je, onder internationale druk zelfs. En je beantwoord ook niet mijn vragen, zoals hoe je die internationale druk ziet. Sorry, maar als ik niet beter wist lijkt je reactie van een Putinversteher af te komen.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 13:38

@EricDonkaew Ik onderstrip je conclusie. Elke oorlog berust op politieke motieven en dient ook uiteindelijk politiek opgelost te worden. Zover het alleen oorlog betreft, is deze oorlog begonnen met gewapende optreden van Oekraïne tegen haar Russische minderheid. Rusland redt dus deze minderheid. Als er geen politieke alternatief komt om Oekraïne te “neutraliseren”, dan pas begint de oorlog voor Rusland en voor alle Russen, zoals Rusland dagelijks voor waarschuwt. Nu is er in Rusland nog geen sprake van een oorlogssfeer!

JasDon
JasDon10 sep. 2022 - 17:10

Abdu, "Zover het alleen oorlog betreft, is deze oorlog begonnen met gewapende optreden van Oekraïne tegen haar Russische minderheid. " Jij geloof dus blind agitprop, grappig. Het begon met gewapend optreden door Russische troepen (Krim), en door Rusland betaalde, bemande en bewapende in Luhansk en Donetsk. Er zullen zich best wel wat Oekrainers met een Russische achtergrond zijn die zich hebben aangesloten binnen dit initatief, maar dan nog initieerden Rusland een geweldadige overname van de steden Luhansk en Donetsk. Toen dat voor geen meter liep zijn ze met nog meer zwaar bewapende vrijwilligers de grens overgestoken. Voor de rest doe je aan Putin revisionisme.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 23:09

@JasDon “Jij geloof dus blind agitprop” Ik zie dat jij zelf niet verder ziet dan russofobie “agitprop” in het westen. Getuige je gebruik van de term van “revisionisme” voor Putin. Hij is niet meer of minder dan elke andere voorman van een imperialistisch land. Maar jij ziet nog de sporen van koude oorlog periode in hem, terwijl diegene die deze sporen vertoont ben jij zelf. Ik lees niet alleen westerse media, niet alleen Russische of pro Russische media, maar veel meer en breder dan dat. Dus acht ik de kans bij mezelf veel kleiner om ergens over blindelings een mening te uiten.

EricDonkaew
EricDonkaew11 sep. 2022 - 6:21

@JasDon: Een oorlog wordt altijd doorgevochten tot het bittere einde. ---------------------------- Dat is toch helemaal niet waar?! Ontelbare oorlogen zijn beëindigd door vredesonderhandelingen. De vraag over internationale druk had ik al beantwoord. Wel even goed lezen.

EricDonkaew
EricDonkaew11 sep. 2022 - 6:26

@JasDon: EricDonkaew, met voor de huidige situatie weinig relevante verwijzingen naar Napoleon en Hitler kom je uit bij een overwinning voor Rusland. ---------------------- Hoe kom je daar nu bij? Ik kom uit bij een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen. Waarom moet een oorlog altijd eindigen in een 100%-overwinning en 100%-verlies? Trouwens, daar heeft de wereld slechte herinneringen aan, kijk maar naar WOI.

Gnoom
Gnoom9 sep. 2022 - 11:56

Het ziet er slecht uit voor de Russen. De Russische militairen zijn grotendeels ongemotiveerd, worden niet of slecht betaald en zijn, op de beroepsmilitairen na, amper opgeleid. Het materieel is op het niveau van de jaren 70 en de elektronica die ze gebruiken werkt niet goed. Mobilisatie zal niks uitmaken eerder het probleem versterken. Daartegenover staan de Oekraïners, deze zijn zeer gemotiveerd en creatief, worden volgestopt met moderne westerse wapens die wel goed werken, denk maar aan de Himars, de Russen zijn er als de dood voor. Later dit jaar wordt de luchtmacht door de USA waarschijnlijk tevens voorzien van F16’s en A10 Warthogs en Himar munitie voor een afstand tot 300km, dan is er geen houwen meer aan voor de Russen die dan ook geen luchtoverwicht meer hebben. Op dit moment zitten meer dan 10.000 Russen min of meer ingesloten in de omgeving van Cherson. Ukraine is daar bezig met een zorgvuldige (dus niet overhaaste) aanval. Doordat de Russen daar weer troepen naar toesturen vanuit het noorden ontstaan daar nu ook weer mogelijkheden voor Ukraine. Kortom de Russen (Poetin) is een weg ingeslagen “with no return”. Hoe dat gaat aflopen voor hem en Rusland gaan we denk ik binnen een half jaar zien.

2 Reacties
LaBou
LaBou 9 sep. 2022 - 16:44

En desondanks moeten we er nog heel veel meer wapens bij hebben. Vraag is dan wel: wie zijn uiteindelijk de winnaars van deze oorlog. De russen zijn het duidelijk niet maar ook wij niet. En dan blijft er nog maar één over.

Wie o Wie
Wie o Wie9 sep. 2022 - 19:15

Labou grijpt blijkbaar alleen maar in als hij zelf wat te winnen heeft. Anders loopt hij gewoon door. Wordt iemand lastiggevallen? Nou, Labou loopt door. Want ja, er heeft er andere maar 1 voordeel van en hij is dat niet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 sep. 2022 - 11:38

En nu maar hopen dat Trump met zijn russiafiele 5e colonne het niet verstiert voor de hardwerkende nederlander die moet beknibbelen op zijn gas.

∆
9 sep. 2022 - 11:24

💙Zege aan een eerlijk, open, pluriform democratisch, onafhankelijk, vrij Oekraïne!💛

MichielV2
MichielV29 sep. 2022 - 11:06

€ 5.900.000.000 /50.000 = € 118.000. Is de premie die uitgekeerd wordt is hoger geworden? Deze was aan het begin van de oorlog rond de € 40.000.

1 Reactie
Nuilert
Nuilert9 sep. 2022 - 18:50

De roebel is volgens mij sinds maart in koers gestegen. Vandaar. Hopelijk capituleert het Russische leger snel, om onnodig bloedvergieten te voorkomen. Maar met een gek als Poetler aan het roer ben ik er bang voor.

EenMening3
EenMening39 sep. 2022 - 9:59

Wat een geweldig nieuws! De inventiviteit en het vernuft van de Oekraïense legerleiding wekken wereldwijd verbazing: een offensief richting Kherson suggereren, zodat de Russen hun troepen verplaatsen naar het Zuiden en dan aanvallen in het Noorden! Ondertussen de bruggen over de Dnjepr zodanig beschadigen en pontonbruggen vernietigen, zodat de Russen op de westoever van de rivier niet meer bevoorraad kunnen worden. Tegelijkertijd de in dat gebied aanwezig voorraden munitie en voedsel vernietigen en de commandoposten uitschakelen, zodat vechten zeer bemoeilijkt wordt. De Russen zitten daardoor als ratten in de val. Dit alles mede mogelijk gemaakt door de precisiewapens van de NAVO: de HIMARS en de pantserhouwitsers. En niet te vergeten de diverse types (kamikaze)drones. Maar het is vooral de enorme moed en inzet van de Oekraïners die dit mogelijk maakt. Poetin is een kleine Hitler. Dit gegeven moet toch ook Poetinversteher aan het denken zetten. Sta je aan de goede, Oekraïense kant, van dit conflict of sympathiseer je met de kleine Hitler? Het is het een of het ander, een tussenweg is niet mogelijk..

6 Reacties
Gio Servas
Gio Servas9 sep. 2022 - 11:47

Een tussenweg is niet mogelijk. U weet dat alleen fascisten in absoluten denken? U weet ook dat nog niet zo lang geleden de Ukraine bekend stond om haar (neo)nazi's en corruptie? U weet ook dat Rusland niets anders doet dan wat de Navo eigenlijk al descennia doet? U weet ook dat we nu achteloos een land die niet echt een goede reputatie heeft, volgooien met de modernste wapens? Weet u ook nog wat er de laatste x gebeurde toen we achteloos groepen volgooide met steun en wapens die tegen de Russen vochten? Hint.... overmorgen hebben we daar een herdenking voor. Beste EenMening3, de wereld is niet zo zwart/wit

∆
9 sep. 2022 - 17:04

@Gio Als Poetin zijn invasie en bezettingsleger vandaag vrijwillig en vreedzaam volledig terugtrekt uit Oekraïne inclusief Luhansk, de Donbas en de Krim dan kan Oekraïne ervoor kiezen om zich verder te ontwikkelen naar een corrupte pariastaat vol neonazis of die uitwassen bestrijden volgens 'the rule of law' binnen hun onafhankelijke vrije eerlijke pluriforme democratische rechtsstaat. Rusland kan beter eerst haar eigen stal uitmesten, want daar hebben ze geen gebrek aan corruptie en neonazis.

JasDon
JasDon9 sep. 2022 - 20:20

"U weet ook dat nog niet zo lang geleden de Ukraine bekend stond om haar (neo)nazi's en ..." Jij staat bij mij nu vooral bekend als iemand die blind Russische agitprop napraat. Extreem rechts kreeg en krijgt in Oekraïne nauwelijks stemmen.

Pater
Pater10 sep. 2022 - 6:51

@Gio Anders dan in bijv. NL zit er geen enkele (neo-)fascist in het Oekraïense parlement, waar eerlijke verkiezingen worden gehouden en open discussies worden gevoerd. Juist het Poetinregiem lijkt zo langzamerhand op fascisme: één leider, extreem nationalisme, onderdrukking van alle andere geluiden. Ben je het goed dat we Oekr. volgens jou niet moeten steunen, kortom de Russische aanval op Oekraïne gewoon laten lopen? Je vindt een ouderwetse veroveringsoorlog wel okee? Nou, dan weten we in elk geval waar je staat.

Pater
Pater10 sep. 2022 - 6:56

@∆ Eens met je redenering, maar dat fascistenverhaal van Gio is kul en moet je zeker niet zomaar overschrijven. Zeker, er lopen fascisten rond, maar getalsmatig stelt dat zo weinig voor dat ze niet eens één zetel in het parlement hebben.

∆
10 sep. 2022 - 10:37

@Pater [dat fascistenverhaal van Gio is kul en moet je zeker niet zomaar overschrijven.] Ik zal nooit klakkeloos een claim van Gio overnemen. Daarnaast steun ik Oekraïne onvoorwaardelijk in deze strijd tegen de Russische militaire invasie en gedeeltelijke bezetting. Over het aadeel en invloed van fascisten en neonazis in Oekraïne heb ik al eerder mijn eigen beeld gevormd. Hetzelfde geldt overigens voor Rusland. Op 1 maart 2022 - 0:32 schreef ik op JOOP in een reactie dit fragment: [Tijdens de verkiezingen van 2019 kreeg Azov's 'Nationale Korps' echter nauwelijks 2% van de stemmen en haalden daarmee de kiesdrempel van 5% niet, omdat een samenwerking met andere ultranationalistische partijen door ruzie uiteenviel. Dat pleit weer voor Oekraïne.] https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/racisme-tegen-zwarte-mensen-die-oekraine-willen-ontvluchten

JasDon
JasDon9 sep. 2022 - 8:36

Op Twitter kan je de opmars redelijkerwijs volgen. De vooruitgang in Kharkiv Oblast kan nog een gevolg zijn van een bewuste keuze van de Russen om zich te beperken tot Luhansk, Donetsk en het zuiden. Maar aangezien er modern, goed materiaal is achtergelaten door de Russen tijdens hun vlucht lijkt dat niet zeker. Het lijkt er op dat Rusland niet het vermogen heeft om op 3 fronten actief te zijn, in Donetsk maken ze nog lichte progressie, in Kherson hebben ze het zwaar en in Kharkiv/Luhansk leek er een skeleton crew aanwezig te zijn. Die linie stortte als een kaartenhuis ineen bij de eerste de beste contact met Oekrainse strijdkrachten. Dat betekent nog niet dat alles goed is, Rusland kan verder mobiliseren, maar zal er dan tegen aan lopen dat het zijn mensen niet afdoende kan bewapenen en de nucleaire optie blijft boven het conflict hangen. Daarnaast is nog onduidelijk of Rusland moderne wapens kan aanschaffen bij neutrale landen.

10 Reacties
EenMening3
EenMening39 sep. 2022 - 10:00

"Daarnaast is nog onduidelijk of Rusland moderne wapens kan aanschaffen bij neutrale landen." Rusland heeft geavanceerde drones van Iran gekocht.

Bouwman2
Bouwman29 sep. 2022 - 10:39

Rusland koopt graag in bij de firma Kim. Maar of die firma modern is? Neutraal?

JasDon
JasDon9 sep. 2022 - 11:08

Ondertussen is het Oekrainse leger 70 km dieper in bezet gebied (Kupiansk, Kharkiv Oblast) getreden en is het op ong. 30 km van de grenzen van Luhansk. De Russische reactie ter verdediging van Izium zal waarschijnlijk veel druk weghalen van Sloviansk en omgeving, waardoor het makkelijker wordt om Donetsk te verdedigen.

JasDon
JasDon9 sep. 2022 - 11:27

EenMening, ja maar naar ik begreep ook vol met bugs. Volgende stap is overigens drones die andere drones uitschakelen.

Gnoom
Gnoom9 sep. 2022 - 11:59

EenMening3 EenMening3 9 sep. 2022 - 12:00 Rusland heeft geavanceerde drones van Iran gekocht. Die werken niet, Rusland heeft daar al over geklaagd in Iran, maar de problemen zijn niet op te lossen naar het zich laat aanzien.

EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2022 - 15:18

@Gnoom ---------------------------- Die Iraanse drones werken wel, maar de gebruiksaanwijzing is niet in het Russisch.

hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 20:29

Inmiddels heeft Oekraine volledige mobilisatie bereikt en heeft 1 miljoen mensen onder de wapens. Nog niet allemaal ervaren, maar dat gaat snel genoeg. Als het westen blijft zorgen voor bewapening, zal Rusland, ondanks evt eigen mobilisaties het zwaar krijgen. het gaat tenslotte in deze tijd niet om het aantal troepen dat je heb maar motivatie, informatie [westerse inlichtingen] en moderne bewapening. [ook westers]

hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 20:30

#EenMening3 die drones blijken toch de nodige bugs te hebben.

hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 20:33

EricDonkaew 9 sep. 2022 - 17:18 @Gnoom ---------------------------- Die Iraanse drones werken wel, maar de gebruiksaanwijzing is niet in het Russisch. LOL Eric. Russen zijn gewoon direct getraind erop. En een drone aansturen met een tablet vereist geen 100 pagina Russische tekst en uitleg. Leuk geprobeerd dat excuus. ps: veel moderne wapens vanuit het Westen zijn ook niet in het Oekrains. Toch weten de oekrainse militairen het binnen no time onder de knie te krijgen.

EenMening3
EenMening310 sep. 2022 - 21:35

Het is heel goed nieuws dat die Iraanse drones niet werken. Iran moeten we trouwens ook goed in de gaten houden, dit land is net als China en Rusland een schurkenstaat.

onyxcumulus
onyxcumulus9 sep. 2022 - 8:03

Leuke foto. Gevalletje kindermisbruik..Bah

2 Reacties
Sam V
Sam V9 sep. 2022 - 9:35

@ onyxcumulus U weet wat oorlog is en doet met mensen? U weet wat deze kinderen zelf willen? Wat een sneue en makkelijke reactie.

onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:20

@Sam V 9 sep. 2022 - 11:35 @ onyxcumulus """"U weet wat deze kinderen zelf willen?""" Moet je ook niet raar opkijken als de Russen deze kinderen met een raket de lucht in schieten. Is dat wat kinderen willen? Hou toch op man. Walgelijke degoutante Oekraïnse propoganda

wittecisnoot
wittecisnoot9 sep. 2022 - 7:44

Tot nu toe wacht ik tot onafhankelijke westerse bronnen die opmars bevestigd hebben. Propaganda is aan beide zijden een oorlogswapen.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 10:17

@wittecisnoot, Russische bronnen bevestigen de opmars. Is dat voldoende voor je? En op social media wordt er geo-locatie toegepast op allerlei gebouwen waar Russische vlaggen worden vervangen door Oekraïense vlaggen. Het lijkt echt te zijn, 10K Russische soldaten afgesloten rond Izium.

Bouwman2
Bouwman29 sep. 2022 - 10:47

Het eerste slachtoffer van conflicten is de waarheid. Ik wacht met u af en hoop op een goede afloop voor de Oekraïne. Per slot van rekening vecht de Oekraïne haar strijd niet alleen voor zichzelf.

inktvis75
inktvis759 sep. 2022 - 11:02

Putin is in ieder geval geen onafhankelijke bron. Een vrij betrouwbare bron is de amerikaanse denktank ISW. https://www.iswresearch.org verteld je in de blog van 9 sept erg veel. Als je hen niet vertrouwd is deze blog ruim voldoende om een en ander na te trekken

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 7:38

Mobilisatie gaat niets oplossen. Wat heb je aan onervaren soldaten aan het front zonder munitie, zonder eten en zonder doel. De logistieke ramp gaat daardoor alleen maar groter worden.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot9 sep. 2022 - 12:58

Was dat maar waar... Helaas deed China het in de Koreaanse oorlog: gooi veel troepen de vleesmolen in. De uitrusting was beroerd maar dat kanonnenvoer was effectief genoeg om Noord Korea op de kaart te houden. Putin zal er ook niet wakker om liggen om zijn bevolking de vleesmolen in te sturen...

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 16:39

@wittecisnoot, Poetin stuurt nu alleen 'vrijwilligers' de vleesmolen in. Blijkbaar is hij niet zo zeker van zijn positie, dat hij ook durft de gemiddelde Rus uit Moskou of St.Petersburg richting die vleesmolen te sturen.