Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische oorlog brengt Nederlandse economie tot stilstand

  •  
13-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1247 keer bekeken
  •  
ANP-447927230

De Nederlandse economie valt dit jaar stil als gevolg van de Russische oorlog tegen Oekraïne, en daaruit voortkomend de stijgende energieprijzen en de haperende wereldhandel. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) berekend: ‘Er is meer onzekerheid en de wereldhandel staat onder druk’.

Over het hele jaar genomen is er sprake van een lichte groei, maar dat komt vooral doordat in het eerste kwartaal van het jaar de economie nog sterk aantrok na de coronacrisis. De gemiddelde inflatie komt voor dit jaar uit op 8,7 procent, flink hoger dan normaal. Pas volgend jaar zal die afnemen, vermoedelijk naar 3,9 procent in 2023, en 2,4 procent in 2024. Vanwege de hoge inflatie hebben huishoudens fors minder te besteden. 

De NOS meldt:

Huishoudens worden niet in gelijke mate geraakt door de forse en schoksgewijze prijsstijgingen van energie en voedingsmiddelen. Met name huishoudens met lage inkomens zijn kwetsbaar. Zij besteden een relatief groot deel van hun inkomen aan energie en hebben vaak geen financiële buffer, met mogelijk energiearmoede tot gevolg. "We worden door de hoge inflatie hoe dan ook allemaal collectief armer", zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen.

DNB verwacht wel dat de lonen dit jaar gaan stijgen met 2,9 procent, en met nog eens 3,9 procent in 2023. De verwachting van de centrale bank is dat de economie snel van de huidige recessie herstelt. De Volkskrant tekent op:

‘Je vangt het wegvallen van olie en gas uit Rusland niet in een dag op, maar de coronapandemie heeft ons geleerd dat het aanpassingsvermogen en de veerkracht van de economie best wel groot is’, duidt Sleijpen. ‘Het feit dat de energieprijzen zo hoog zijn, vormt ook een extra prikkel voor verduurzaming.’ 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jun. 2022 - 21:13

Wat is dit nu voor een samenraapsel. Hij kan niet stil vallen en ook zelfs groeien. Volgens mij bliven de winkels, treinstations, praktijken, zaken, havens, en bouw projecten gewoon open. Aleen blijven de lonen te laag en gaat de kapitaal ophoping van het grootbezit die daar te oorzaak van is ietsje langzamer.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 jun. 2022 - 14:37

Dit zat er eigenlijk al een aantal jaar aan te komen. We hebben al een aantal jaar economische groei. Reeds voor covid begon de economische groei in 2019 al af te vlakken. Tijdens covid is er heel veel economische stimulatie gegeven door de overheid wat inmiddels afgelopen is. Wereldwijd zijn er nog problemen met supply chains en dure grondstoffen. Door de oorlog in Oekraïne is dit nog erger geworden, maar het is zeker niet de enige reden.

Rode druppel
Rode druppel13 jun. 2022 - 14:23

Sorry. Wie dit gelooft wordt zalig. De centrale banken van Japan, China, VK, USA en EU hebben een enorme geldverruiming toegepast om de bankencrisis in 2008 op te lossen en om het concurrentie vermogen te vergroten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 jun. 2022 - 13:02

Goed voor het klimaat! Geen groei, inflatie, krimp. Allemaal veel effectiever (en goedkoper) voor het klimaat en de natuur dan wat zonnepanelen leggen of een boer uitkopen.

Duralex
Duralex13 jun. 2022 - 12:03

Dom verhaal weer. De economie groeit nog, groei valt stil tot nul einde jaar. Nul is niet armer of rijker. Dus waarom worden we armer? We worden alleen maar armer omdat de inflatie niet in de lonen wordt gecompenseerd maar opgestreken wordt als winst. Want per saldo krimpt de economie niet, alleen de loonslaaf voelt krimp. It is a zero sum game, bij groei van nul en verarming van de een, MOET er ook een ander zijn die profiteert. En dat ben ik helaas niet met 2% loonsverhoging...

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 jun. 2022 - 14:33

Als de economische groei 0% is maar de bevolking groeit met meer dan 0% dan worden we per hoofd dus armer.

Martin van der Linde
Martin van der Linde13 jun. 2022 - 15:40

Duralex, toch eens je economie boeken na slaan. De economie is geen zero sum aangelegenheid. Misschien bij een extreem vrije markt situatie maar die bestaat niet.

Dehnus
Dehnus13 jun. 2022 - 10:58

Een dingetje die de "vrindjes" kunnen doen, warmtepompen in huurhuizen (vooral sociaal) pushen en gauw. En nee, niet met "huur verhoging!". De subsidie hoeft niet altijd maar naar de huiseigenaren en de bezittende klassen te gaan.

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 jun. 2022 - 12:56

@Dehnus, er is een tekort aan warmtepompen en al helemaal aan mensen die ze gaan installeren. Sowieso moet eerst het stroomnet op orde komen en moeten huizen geïsoleerd worden. Bovendien een airco maakt al geluid, stel je voor dat je 10 sociale huurwoningen op een rij hebt met ieder een warmtepomp. Als die dingen een paar jaar staan te draaien, vuil/insecten op de bladen, wat slijtage, dan kun je rustig buiten zitten wel vergeten. Laat de warmtepompen maar volwassen worden bij de grotere woningen waar je er iets verder van af kunt gaan zitten, en waar mensen het geld hebben ze na een aantal jaar weer te vervangen door een stillere variant.

Jozias2
Jozias213 jun. 2022 - 14:51

@sunshine Wat een onzin, heb al twee jaar een warmtepomp. Heb dat ding nog nooit gehoord.

onyxcumulus
onyxcumulus13 jun. 2022 - 15:51

Hoeveel warmtepompen zullen er nodig zijn voor een appartementencomplex met 12 etages?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 jun. 2022 - 16:33

@jozias, wellicht een beetje mazzel, ik hoor ook andere verhalen over (lucht-)warmtepompen. Ik hoop voor je dat het zo blijft.

r v b
r v b13 jun. 2022 - 10:53

Duiznden mensen worden vermoord, dan moet je niet zeuren over een paar centen. Als de overheid haar rol van marktmeester naar behoren uitvoert kan de inflatie beperkt blijven, die inflatie kan dan opgevangen worden door wat lagere bedrijfswinsten. Dat komt iedereen ten goede.