Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische oligarchen ondervinden weinig hinder van westerse sanctielijst

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
779 keer bekeken
  •  
ANP-445488886

De luxe privéjets van Russische oligarchen op de sanctielijst, vliegen nog altijd rond. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. De vliegtuigen zijn het bezit van miljardairs met banden met het Kremlin. Officieel geldt voor hen een vliegverbod en zijn hun tegoeden bevroren, maar daar lijkt een deel van de oligarchen zich weinig van aan te trekken. 

The Guardian constateerde dat het vliegverkeer naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de privéjets sinds de Russische invasie van Oekraïne is toegenomen. De VAE wordt ook wel ‘het Zwitserland van de Perzische Golf’ genoemd vanwege de vele manieren om onder internationale belastingafspraken uit te komen. Vermoed wordt dat de Russische oligarchen sinds de aankondiging van de sancties hun zaken naar landen als Dubai en Qatar hebben verplaatst. 

Er zijn meer berichten dat de sancties vooral de Russische bevolking treffen, maar dat de aan het Kremlin gelieerde miljardairs er weinig schade van ondervinden. In Nederland heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk Kamervragen gesteld aan de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Financiën over ‘de gebrekkige uitvoering van sancties’. Zo wil Van Dijk van de ministers weten of ze het ermee eens zijn ‘dat het uitermate pijnlijk is dat er nog niet of nauwelijks werk is gemaakt van inbeslagname van vastgoed van Russen op de sanctielijst’. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.