Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische kosmonauten dragen Oekraïense kleuren

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1694 keer bekeken
  •  
kosmonauten

De drie Russische kosmonauten die vrijdag met een Soyuz-raket zijn aangekomen bij het internationale ruimtevaartstation ISS, dragen ruimtevaartpakken in de kleuren van de Oekraïense vlag (geel en blauw). Dat blijkt uit beelden van de welkomstceremonie.

De drie mannen, Sergey Korsakov, Oleg Artemyev en Denis Matveyev, waren de eerste kosmonauten die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne naar de ISS werden gestuurd. Zij sloten zich aan bij de twee Russen, vier Amerikanen en een Duitser die al in het ruimtestation waren.

In een gesprek met familie op aarde hielden de kosmonauten (zoals astronauten in Rusland worden genoemd) zich op de vlakte over hun kledingkeuze. “Het was onze beurt om een kleur te kiezen”, aldus Artemyev. “We hadden veel gele kleding meegenomen.”

De afgelopen weken bestond er vrees dat de oorlog tot problemen zou leiden bij de bevoorrading van ISS. De Russen dreigden al dat de Amerikanen voortaan maar bezemstelen moesten gebruiken om naar het internationale ruimtevaartstation te vliegen. NASA verwacht echter niet dat de soep zo heet zal worden gegeten. Eind deze maand zal de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei vermoedelijk aan boord van een Russische Soyuz-raket terugkeren naar aarde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.