Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische jets vlogen met kernwapens Zweeds luchtruim in

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3606 keer bekeken
  •  
ANP-444945939

Twee van de vier Russische gevechtsvliegtuigen die op 2 maart het Zweedse luchtruim schonden, hadden kernwapens aan boord. Dat melden Zweedse media. De actie zou de bedoeling hebben gehad Zweden te intimideren om zo te voorkomen dat het land alsnog een lidmaatschap van de NAVO overweegt. 

De gevechtsvliegtuigen stegen op van de luchtmachtbasis Kaliningrad, dat ingeklemd ligt tussen Litouwen en Polen. Vanaf daar vlogen de toestellen boven het eiland Gotland het Zweedse luchtruim binnen. De Zweedse luchtmacht zette direct eigen gevechtsvliegtuigen in die foto’s namen van de Russische toestellen. Op die manier is de aanwezigheid van nucleaire wapens vastgesteld. De gehele actie duurde ongeveer een minuut. 

Volgens de Zweedse luchtmachtchef Carl-Johan Edström gaat het om een ‘ernstig’ voorval en moet het worden gezien als een signaal aan Zweden dat Rusland kernwapens bezit en kan overwegen om die te gebruiken. Enkele dagen voor het voorval dreigde de Russische dictator Vladimir Poetin met militaire acties tegen zowel Zweden als Finland, mochten die twee landen lid worden van de NAVO.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.