Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische huurling vlucht naar Noorwegen terwijl de kogels hem om zijn oren vliegen

  •  
16-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6385 keer bekeken
  •  
ANP-444613835

De Noorse politie heeft in de uiterst noordelijke regio Finnmark een man gearresteerd die illegaal de grens met Rusland was overgestoken. De man zegt een deserteur te zijn uit het beruchte huurlingenlegioen de Wagnergroep. Bij zijn vlucht naar Noorwegen werd hij vanuit Rusland onder vuur genomen. Dat melden Noorse media.

De autoriteiten in Noorwegen hebben bevestigd dat de man is aangehouden en dat hij asiel heeft aangevraagd, maar dat er nog wordt gewerkt aan het bevestigen van zijn identiteit. De man vluchtte vrijdagnacht de grens over nabij het plaatsje Kirkenes via de bevroren rivier. Volgens bewoners van het gebied was er op dat moment opvallend veel rumoer aan de Russische zijde van de zwaarbewaakte grens. Aan de overkant van de rivier zagen zij sneeuwscooters, schijnwerpers “en veel manschappen”. 

Een lokale nieuwssite uit Kirkenes meldt dat de vluchteling heeft gezegd een deserteur te zijn en dat hij bij het Russische plaatsje Nikel een gat in het prikkeldraad heeft geknipt, waarna hij ervandoor ging richting de rivier Pasvik. Terwijl hij zich een weg baanden door de donkere winternacht, zou hij zijn beschoten door grenswachten van de Russische Federale Veiligheidsdienst, de FSB, de directe opvolger van geheime dienst KGB. Ook zou de man op de hielen zijn gezeten door honden, maar dat die afhaakten op het moment dat hij zich op het dunne ijs begaf. Bij het vluchten zou hij de kogels langs zijn oren hebben horen suizen.

De man zou bereid zijn te getuigen tegen de gefortuneerde leider van de Wagnergroep, de rechtsextremist Yevgeny Prigozhin. De Wagnergroep bestaat uit huurlingen, veelal criminelen die in ruil voor hun dienst in het privéleger, amnestie voor hun misdaden kunnen krijgen. Zo wordt hun strafblad schoongeveegd, in ruil voor een half jaar dienen en in leven blijven aan het front. De Wagnergroep wordt ook wel beschouwd als de privémilitie van Vladimir Poetin en is berucht om zijn zeer wrede tactieken. Deserteurs staat doorgaans de doodstraf te wachten, uitgevoerd door andere huurlingen uit de groep. Het legioen was onder meer actief in Syrië, Libië en Mali en speelde een grote rol bij de invasie van Oekraïne.

Dit weekend nog zei Prigozhin tegen de Noorse krant Aftenposten dat binnen zijn huurlingenleger ongeveer 69 Noren actief zijn, die na hun diensttijd van plan zijn terug te keren naar Noorwegen om daar een staatsgreep te plegen. Zij zouden Noorwegen willen opeisen als land van de Vikingen “waarin geen plaats is voor homo’s”. De Noorse autoriteiten hebben de bewering van Prigozhin een leugen genoemd en zeggen dat er geen enkel bewijs is dat er zo’n groot aantal Noren dienst heeft in het legioen. Prigozhin staat erom bekend nepnieuws te verspreiden met als doel onrust te veroorzaken. 

Volgens Russische media gaat het in het geval van de vluchteling om Andrei Medvedev, die zijn contract bij Wagner zou hebben uitgediend, waarna hij besloot te vluchten. Wanneer hij inderdaad getuigt tegen zijn voormalige werkgever, is hij de eerste Rus die een getuigenis aflegt over Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hij is inmiddels overgebracht naar Oslo. De Russische autoriteiten zijn op de hoogte van de arrestatie, maar zouden niet om de uitlevering van Medvedev hebben gevraagd. 

In november vorig jaar eiste het Europees Parlement dat de Wagnergroep op de internationale terreurlijst zou worden gezet. Als reactie stuurde Prigozhin een moker besmeurd met nepbloed in een vioolkoffer naar het parlement.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Herr Vorragend
Herr Vorragend16 jan. 2023 - 17:22

De Wagner groep ontwikkelt zich van de persoonlijke SchutzStaffel van Poetler tot een soort Waffen-SS met Yevgeni Prigozhin als de Russische Heinrich Himmler. Prigozhin heeft inmiddels veel macht door wat relatieve succesjes in de oorlog i.t.t. het reguliere Russische leger. Daardoor wordt hij een bedreiging voor zowel Poetin als de Russische generale staf. Prigozhin moet een beetje inbinden. Vooral vanwege al die openstaande ramen op hoge verdiepingen.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde16 jan. 2023 - 19:35

Herr, ik hoorde op DW dat de aanstelling van Gerasimov als nieuwe militair leider een poging van het Kremlin was om Prigozhin weer terug de keuken in te krijgen.

r v b
r v b16 jan. 2023 - 20:04

Tja, het is toch wat met al die ongelukken. Jammer dat elke keer die 2 FSB agenten die achter elk slachtoffer stonden net te laat kwamen om de ongelukkige val tegen te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2023 - 21:40

Waar zou hij de zoutmijnen voor gaan gebruiken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2023 - 16:17

Vreemd verhaal. Nog afgezien van de tocht over de Pasvikelv in een witte badjas moest hij eerst heel Rusland door. Als de zaken slechter gaan in de Oekraine kunnen er meer "avhoppers" worden verwacht. Volgens een artikel op de NRK zitten er ook veel Syrische huurlingen bij de Wagner-groep. Eveneens aangelokt door een halfjaartje stevig verdienen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2023 - 18:31

De omvang van de Wagnergroep wordt op 25.000 man geschat.

Armoedegrens
Armoedegrens16 jan. 2023 - 16:01

Niet fijn om bij aankomst in No dan ook nog hoogstwaarschijnlijk in de sneeuw te hebben moeten overnachten. Een bed en onderdak na zo'n barre tocht schijnt voor zo'n asielzoeker namelijk, heb ik recent geleerd, niet of nauwelijks te organiseren te zijn door regeringen van 'zeer' democratische en 'sociale' landen. Die mogen en kunnen niet of nauwelijks iets zelf doen, en ook gemeenten mogen en kunnen niks. Onderdak organiseren moet namelijk allemaal volgens zeer democratische principes geschieden, stammend uit de socialistische jaren 70, en duurt máán-dén. We leven dan ook, zo heb ik geleerd van FVD, onder een socialistische regering, waar de VVD66 niets tegen in lijkt te kunnen of willen brengen. Het zou dan ook, zo heb ik begrepen, tijd worden dat we eens flínk naar rechts gaan zodat de echte en goede sociale en democratische bewoners zelf, samen met de Here, onderdak voor de asielzoeker sneller kunnen regelen. De voedselbank en het Leger des Heils, enkele van de nieuwste progressieve inzichten vanuit het volk, die, dat moet gezegd, door de regering op de been zijn geholpen met een can-do mentaliteit, zijn laatstelijk ook enkele mooie voorbeelden waar we, met onze regering, trots op mogen zijn het voor elkaar te hebben gebokst.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2023 - 21:38

Eh nee. De man klopte aan bij een woonhuis en de bewoners belden de politie die hem arresteerde wegens illegale grensoverschrijding. Als hij in Oslo zit is dat niet in het asielzoekerscentrum want dat is dicht. https://thebarentsobserver.com/en/security/2023/01/wagner-defector-escaping-norway-willing-testify

Armoedegrens
Armoedegrens16 jan. 2023 - 22:36

@D. Gelukkig mag je hier nog eens vrij associëren. Eens dat asiel in dit geval een complexere zaak is. Je lijkt ook te duiden dat dit onderdeel van een Russische strategie zou kunnen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2023 - 12:52

De korte Noors Russische grens is zwaar bewaakt aan beide kanten en er staat een flink hek aan de Russische kant. De Noorse grenswacht was door de Russische grenswacht gewaarschuwd dat zij sporen hadden gezien. Niet zo gek. Daar ligt namelijk anders dan bij ons wel sneeuw. Niemand suggereert dat er een Russisch "complot"achter zit. Voor de reis door Rusland naar de grens zal hij wel hulp hebben gehad. Het is namelijk als hij uit Oekraine kwam nogal ver, een dikke 2000 km over land.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2023 - 19:57

Mooie foto van hoe de grensrivier er zomers uit ziet. Met waarschuwingsborden. https://thebarentsobserver.com/en/borders/2021/08/dont-pee-russia-it-will-cost-you#.YSdda-kBLRk.facebook