Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische hackers vallen Nederlandse havens aan

  •  
14-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1118 keer bekeken
  •  
52677282924_21f012dbbf_k

© cc-foto: Frans Schouwenburg

Pro-Russische hackers hebben websites van Nederlandse havens platgelegd door ze te bestoken met DDoS-aanvallen. De operatie is een wraakactie naar aanleiding van het Nederlandse plan om Zwitserse tanks aan Oekraïne te leveren voor de verdediging van dat land. De website van de Groningse Zeehaven was door de aanvallen het hele weekeinde onbereikbaar terwijl er toen juist een open dag werd gehouden, meldt RTL Nieuws:

Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat ook zij hebben vastgesteld dat het gaat om een Russisch hackerscollectief. En dat de aanvallen zijn uitgevoerd vanaf Russische- en Servische IP-adressen. De schade gaat niet verder dan een onbereikbare website. "Voor ons is een website belangrijk omdat we het publiek kunnen informeren, maar we zijn niet afhankelijk van de website", aldus een woordvoerder. Systemen die gebruikt worden voor de afhandeling van de scheepvaart waren dus niet in gevaar geweest, omdat die op andere servers draaien.

De aanvallen, waarvan verder ook Amsterdam en Den Helder doelwit waren, worden opgeëist door de hackersgroep NoName057(16), volgens een door RTL geraadpleegde expert gaat het om een kleine groep ."Ze gebruiken amateuristische tools, maar zijn wel effectief. Het werkt goed genoeg om hun doel te bereiken: websites offline halen en vooral aandacht krijgen. En vervolgens opscheppen over die successen in hun Telegram-kanalen." 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.