Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische feministe en vredesactiviste vermoord in Turkije, partner verdacht

  •  
25-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1043 keer bekeken
  •  
Anastasia Yemelyanova

In Erzurum, een stad in het oosten van Turkije, is de Russische feministe Anastasia Yemelyanova dood aangetroffen, meldt The Moscow Times. Ze was tot drie jaar terug presentator van een feministisch YouTube-kanaal en voerde campagne ter bestrijding van het geweld van mannen tegen vrouwen. Ook voerde ze campagnes voor politieke gevangenen. Daarnaast protesteerde ze tegen de oorlog. Haar partner, een Syrische student techniek die ze begin dit jaar leerde kennen en met wie ze samenwoonde, is gearresteerd op verdenking van moord.

De moord op Yemelyanova werd via Instagram bekend door haar vriendin en mede-activiste Anastasia Polozkova. "Anastasia was heel voorzichtig op het gebied van haar veiligheid: ze informeerde ons altijd waar en met wie ze afsprak; ze zorgde dat haar geolocatie bekend was en wachtte vorige zomer altijd, altijd thuis op me als ik 's avonds laat ergens heen was." Polozkova stelt dat de Turkse politie amper informatie geeft over het misdrijf. Toen Polozkova haar vorige week als vermist wilde opgeven weigerde de politie dat op te nemen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.