Joop

Russische dissident pleegt zelfmoord in uitzetcentrum

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
poetin.jpg
Aleksandr Dolmatov had asiel aangevraagd in Nederland ... Asiel werd afgewezen, hij was in afwachting van zijn hoger beroep
De Russische activist Aleksandr Dolmatov heeft in een detentie- en uitzetcentrum in Rotterdam zelfmoord gepleegd. Dat melden diverse media. Dolmatov’s asielaanvraag was afgewezen, hij was in afwachting van zijn hoger beroep.
De 35-jarige Dolmatov was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland. Hij zou in Rusland hebben gewerkt als ontwerper voor een bedrijf dat tactische raketten maakt. Ook was hij vermoedelijk op de hoogte van staatsgeheimen.
Dolmatov werd in mei vorig jaar gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de Russische president Poetin, waarna hij politiek asiel aanvroeg in Nederland. Op 10 juni werd vervolgens tijdens een golf van huiszoekingen bij oppositieleiders ook de woning van Dolmatov’s ouders onderzocht.
In een interview met de Volkskrant verklaarde hij destijds:
Een leidinggevende van het defensiebedrijf waar ik werk zei vandaag tegen een journalist van Izvestia dat ze mij zullen vermoorden […] Ik was al sinds 9 juni in Nederland, maar de huiszoeking en het feit dat de politie mijn ouders vertelde dat ze mij zochten, gaven de doorslag om op 13 juni asiel aan te vragen – wat toch een groot besluit is […] De afgelopen maanden ben ik herhaaldelijk bedreigd door mensen van de FSB (de Russische veiligheidsdienst, red.). Ze maanden mij op te houden met mijn oppositiewerk. Om dat soort dreigementen kun je lachen, maar dat is in het huidige Rusland niet verstandig.
Rusland-correspondent Olaf Koens vraagt zich op Twitter af:
De dood van #Dolmatov roept wel veel vragen op. Waarom asiel weigeren aan een slimme Rus waarvan je weet dat ‘ie er bij terugkeer geweest is
Of speelt er een poltiek conflict? Wil Rusland niet dat Nederland een ‘veilige haven’ is voor haar eigen politieke vluchtelingen? #Dolmatov
Wat is de reden een topwetenschapper en politieke activist geen asiel af te staan? Ik weet het niet, maar gok op diplomatieke druk…
Om tot slot te concluderen:

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

vriest
vriest17 jan. 2013 - 16:50

zelfmoord ,dacht het niet ze hebben hem in zekere zin geholpen .En dan nog durven zonder schaamte te zeggen zelfmoord .

lembeck
lembeck17 jan. 2013 - 16:50

Het is verschrikkelijk dat dit is gebeurd. Waarom kon die meneer niet gewoon asiel krijgen? Er was groot gevaar in eigen land. Hij was dus een echte, politieke vluchteling. De haat tegen 'buitenlanders' neemt schrikbarende vormen aan in ons land. Arme man.

macchu
macchu17 jan. 2013 - 16:50

Het is vreemd dat deze man in detentie zat dat is niet gebruikelijk als je beroep nog loopt. Andere bronnen zeggen dat hij in afwachting van uitzetting was en dat is ook zo als je in detentie terecht komt. Waarschijnlijk heeft de opsluiting hem totaal in paniek gebrachtt de omstandigheden daar zijn slechter dan in een normale gevangenis je mag met niemand contact hebben. Intens triest dat dit is gebeurt, dit was een echte vluchteling en er zijn mensen verantwoordelijk voor deze wanhoopsdaad. Ook is het bizar hoe weinig aandacht er is in de media. Hopelijk wordt de gang van zaken tot op de bodem uitgezocht maar ik heb er weinig vertrouwen in.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 jan. 2013 - 16:50

Ik heb een zwak voor mensen die de schijndemocratie in Rusland aan de kaak stellen. Schijndemocratie, want de overheid daar beheerst de meeste media, in ieder geval die media die de gewone Rus kan betalen. En ik hang het principe 'one for all, all for one' aan, dus wat mij betreft had hij asiel moeten krijgen, al ken ik de 'ins and outs' van de zaak niet, wat wel nodig is. Maar zelfmoord plegen als er nog een hoger beroep loopt?

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso17 jan. 2013 - 16:50

Dit is nou iemand die ik van harte welkom zou heten. Die heeft tenminste wat voor over om er een mooi land van te maken.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim17 jan. 2013 - 16:50

Dat geldt voor de meeste asielzoekers in Nederland. Je moet namelijk wel diep in de penarie zitten om de hel van het Nederlands asielbeleid te kiezen boven je situatie in eigen land. "Dat valt toch wel mee" hoor ik u denken. Nee, 18 maanden cel zonder rechten van een gevangene, uitzicht op uitzetting en enkel het alternatief om terug te gaan naar de plaats waar je dood wacht, valt niet mee.

BasVV
BasVV17 jan. 2013 - 16:50

Wat vreemd dat deze man zonder gewetensbezwaren ooit in zo'n positie in Rusland is gekomen. En Yvonne: In een detentiecentrum bestaat zoiets als een dagprogramma. Je mag acht uur per dag deelnemen. Die onzin verhalen moeten maar eens de wereld uit.

1 Reactie
macchu
macchu17 jan. 2013 - 16:50

Dat is niet zo het regime is strenger dan in een reguliere gevangenis omdat er vaak drugkoeriers zitten. Deze man hoorde in een AZC thuis in afwachting van zijn beroep en niet in een detentiecentrum. Daarover worden nu dan ook vragen gesteld.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 16:50

Nederland wil geen safe haven worden voor Russische dissidenten. Rusland zou namelijk maatregelen nemen tegen Nederlandse export naar Rusland, wat Poetin en zijn kliekje absoluut niet zullen nalaten.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jan. 2013 - 16:50

Dat denk ik ook. We krijgen (nouja) immers gas via de Russische pijpleiding? En bewezen is als dat ze net zo makkelijk de leiding afsluiten. Dat kunnen we niet hebben. Dus voor geld mag er wel een dode vallen. Misselijk!