Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische ambassadeur papegaait Kremlin-propaganda in Buitenhof

  •  
13-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3053 keer bekeken
  •  
In het tv-programma Buitenhof was zondag de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin te gast. Wie vooraf dacht, of wellicht hoopte, dat er ook maar iets van een kritische houding richting de aanval op Oekraïne of het gekozen pad van Vladimir Poetin te horen zou zijn, kwam bedrogen uit. Niet verrassend echode Sjoelgin voor de propaganda van het Kremlin.
Terwijl Rusland voor het oog van de wereld Oekraïne is binnengevallen en dag in dag uit bommen werpt, ook op burgerdoelen, met vele doden en gewonden als gevolg, denkt Sjoelgin er bij weldenkende mensen mee weg te komen door juist het omgekeerde te beweren: het is juist Oekraïne die de agressor is en over massavernietigingswapens beschikt. Het is de riedel die al klonk ver voor de Russische invasie begon. Poetin kwam Oekraïne bevrijden van een onderdrukkende regering vol nazi’s, zo luidden de berichten uit het Kremlin. Ook het met de grond gelijk maken van een kraamkliniek in Marioepol was juist een goede actie, aldus Sjoelgin. Het gebouw vol baby’s en waar vrouwen lagen te bevallen en waar hoogzwangere vrouwen in paniek de vlammen probeerden voor te blijven, was in werkelijkheid een basis van een extreemrechts legeronderdeel. Rusland valt sowieso geen burgers aan, beweert Sjoelgin waarbij hij alle bewijs van het tegendeel straal negeert.
Het denazificatie-sprookje blijft ook bij Sjoelgin intact. Volgens de ambassadeur stopt Poetin pas met zijn oorlog als dat doel bereikt is, oftewel: als Rusland een zelfgekozen regering in Kiev installeert. De dreiging met nucleaire wapens van Poetin betekent volgens Sjoelgin dat die alleen worden ingezet ter verdediging. Geruststellend is dat niet, aangezien de ambassadeur even ervoor nog ten onrechte beweerde dat Oekraïne van plan is zo’n grootschalige aanval uit te voeren.
Ook te gast was Renée Jones-Bos, oud-ambassadeur in Moskou en Washington. Volgens haar zijn de leugens van Sjoelgin tekenend voor de werkwijze van het Kremlin: ‘‘Verwarring zaaien, alternatieve scenario’s, voortdurend nieuwe theorieën opperen met het doel zoveel verwarring dat mensen denken, hier zit misschien toch wat in.’
Op sociale media werd vooral met onbegrip gereageerd op de keuze Sjoelgin aan het woord te laten. Wel was er lof voor presentator Maaike Schoon die de ambassadeur niet zonder tegenspraak liet leeglopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.