Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische aanval Kyiv in alle hevigheid uitgebarsten, woontoren geraakt

  •  
26-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
UKRAINE - RUSSIA - CONFLICT

© Firefighters work by a high-rise apartment block which was hit by recent shelling in Kyiv on February 26, 2022. Ukrainian soldiers repulsed a Russian attack in the capital, the military said

Update 19.30 uur: Nederland heeft toestemming gekregen vijftig raketwerpers met daarbij vierhonderd Panzerfaust 3-raketten naar Oekraïne te sturen, raketten die vanaf de schouder worden afgevuurd. Dat meldt Politico. De toestemming moest worden gegeven door Duitsland. De wapens zijn van Duitse makelij, maar dat land heeft een langstaande regel dat wapens na verkoop niet aan derden verstrekt mogen worden in conflictgebieden. Zaterdag brak de Duitse regering met die regel en gaf een exportvergunning af.
De gewijzigde Duitse opstelling hierin, kan grote gevolgen hebben voor de oorlog in Oekraïne. Veel Europese landen hebben al mondjesmaat wapens naar Oekraïne gestuurd, zoals Nederland eerder ook scherpschuttersgeweren en kogels, maar omdat veel militair materieel in elk geval deels uit Duitsland komt, zat er een flinke rem op de export van wapens. Dit tot grote frustratie van veel EU-lidstaten. Zo wilde afgelopen week Estland al Houwitsers sturen die eveneens uit Duitsland afkomstig zijn, maar daar gaf de regering in Berlijn toen geen toestemming voor. Mogelijk krijgen ook andere landen nu toestemming meer wapens te sturen.
Update 14.45 uur: Vrijwel de gehele Europese Unie staat achter de maatregel Rusland uit het internationale betalingssysteem SWIFT te zetten, alleen Duitsland is nog niet volledig overtuigd. Eerder werd gemeld dat ook Hongarije, Cyprus, Italië en Cyprus dwars zouden liggen, maar die landen hebben inmiddels allemaal verklaard achter de sanctie te staan. Ook de Hongaarse premier Orbán die normaliter vurig strijdt tegen zo’n beetje alles wat met de Europese Unie te maken heeft en doorgaans de zijde van Vladimir Poetin kiest, schaart zich achter de maatregel. Volgens Orbán is het nu de tijd om als Europa één blok te vormen tegen Rusland: ‘Het is oorlog’.
Duitsland is niet per se tegen de maatregel, zo liet de overheid weten, maar Rusland afsluiten van SWIFT zou mogelijk te nadelig zijn. Duitsland is nog altijd afhankelijk van Russisch gas en steenkolen en de levering daarvan zou door de maatregelen in gevaar komen. Bondskanselier Scholz had eerder gezegd dat er ook nog stevige sancties moeten overblijven om in een later stadium te kunnen inzetten.
SWIFT is het systeem dat door banken wereldwijd gebruiken voor het internationale financiële transacties. Door Rusland los te koppelen van SWIFT, wordt dat land afgesloten van de internationale financiële markten. Het is een van de zwaarste sancties die het Westen kan opleggen.
Eerder:
In de Oekraïense hoofdstad Kyiv ( en niet Kiev ) zijn de gevechten in alle hevigheid losgebarsten. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn bij Russische aanvallen zeker 35 gewonden gevallen, waaronder enkele kinderen. Dat heeft burgemeester Vitaly Klitschko gezegd. In het zuidwesten van de stad, vlakbij vliegveld Zjoeljany, is een appartementencomplex gebombardeerd. Voor zover bekend zijn alle inwoners daar levend uitgekomen.
Klitschko heeft de inwoners van zijn stad gewaarschuwd zichzelf in veiligheid te brengen, omdat er in de straten tegen Russische militairen wordt gevochten. Wie niet de beschikking heeft over een schuilkelder, heeft het advies gekregen weg te blijven van ramen en balkons om niet geraakt te worden door rondvliegende kogels of brokken puin. In de buurt van een grote krachtcentrale in Kyiv zijn explosies waargenomen. Volgens de burgemeester proberen Russische eenheden de centrale over te nemen.
De Oekraïense minister van Volksgezondheid Liasjko heeft laten weten dat de Russische aanval inmiddels aan 198 Oekraïners het leven heeft gekost. Ook zijn er ten minste 1115 mensen gewond geraakt. Op sociale media gaat een filmpje viral van een Oekraïense man die inmiddels “Tank Man” wordt genoemd, naar de Chinese man die in 1989 een colonne tanks de weg versperde bij de Tiananmenprotesten. Op het filmpje uit Oekraïne is te zien hoe de man midden op de weg staat terwijl de Russische pantservoertuigen op hoge snelheid op hem af komen rijden.
De Poolse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de afgelopen 24 uur ook zo’n 35.000 Oekraïners de grens over zijn gevlucht. Daarbij gaat het vooral om vrouwen, kinderen en oudere mannen. De Oekraïense regering heeft alle mannen tussen de 18 en 60 jaar oud opgeroepen mee te vechten. Op sociale media circuleren veel ooggetuigenverslagen hoe langs de grens jonge mannen door het Oekraïense legers uit de bussen met vluchtelingen worden gehaald, en worden teruggestuurd naar het front.
Nadat Nederland zijn ambassade eerder al uit veiligheidsoverwegingen had verhuisd van Kyiv naar Lviv, is nu al het ambassadepersoneel per direct overgebracht naar Jaroslaw in Polen, vlak over de grens met Oekraïne. Zaterdag lieten ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) de Tweede Kamer weten tweehonderd Stinger luchtdoelraketten naar Oekraïne te sturen. Eerder werd al besloten tot het sturen van andere goederen, waaronder gevechtshelmen en scherfvesten, metaaldetectoren en scherpschuttersgeweren.
De Franse ambassadeur Etienne de Poncins is wel nog altijd in Kiev om waar mogelijk assistentie te kunnen verlenen. Eerder was het ook al de Franse ambassadeur in Afghanistan David Martinon, die in Kaboel bleef om tot het laatste moment te blijven helpen, terwijl op dat moment de meeste van zijn internationale collega’s al waren vertrokken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.