Joop

Russische aanval Kyiv in alle hevigheid uitgebarsten, woontoren geraakt

  •    •  
26-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
UKRAINE - RUSSIA - CONFLICT

© Firefighters work by a high-rise apartment block which was hit by recent shelling in Kyiv on February 26, 2022. Ukrainian soldiers repulsed a Russian attack in the capital, the military said

Update 19.30 uur: Nederland heeft toestemming gekregen vijftig raketwerpers met daarbij vierhonderd Panzerfaust 3-raketten naar Oekraïne te sturen, raketten die vanaf de schouder worden afgevuurd. Dat meldt Politico. De toestemming moest worden gegeven door Duitsland. De wapens zijn van Duitse makelij, maar dat land heeft een langstaande regel dat wapens na verkoop niet aan derden verstrekt mogen worden in conflictgebieden. Zaterdag brak de Duitse regering met die regel en gaf een exportvergunning af.
De gewijzigde Duitse opstelling hierin, kan grote gevolgen hebben voor de oorlog in Oekraïne. Veel Europese landen hebben al mondjesmaat wapens naar Oekraïne gestuurd, zoals Nederland eerder ook scherpschuttersgeweren en kogels, maar omdat veel militair materieel in elk geval deels uit Duitsland komt, zat er een flinke rem op de export van wapens. Dit tot grote frustratie van veel EU-lidstaten. Zo wilde afgelopen week Estland al Houwitsers sturen die eveneens uit Duitsland afkomstig zijn, maar daar gaf de regering in Berlijn toen geen toestemming voor. Mogelijk krijgen ook andere landen nu toestemming meer wapens te sturen.
Update 14.45 uur: Vrijwel de gehele Europese Unie staat achter de maatregel Rusland uit het internationale betalingssysteem SWIFT te zetten, alleen Duitsland is nog niet volledig overtuigd. Eerder werd gemeld dat ook Hongarije, Cyprus, Italië en Cyprus dwars zouden liggen, maar die landen hebben inmiddels allemaal verklaard achter de sanctie te staan. Ook de Hongaarse premier Orbán die normaliter vurig strijdt tegen zo’n beetje alles wat met de Europese Unie te maken heeft en doorgaans de zijde van Vladimir Poetin kiest, schaart zich achter de maatregel. Volgens Orbán is het nu de tijd om als Europa één blok te vormen tegen Rusland: ‘Het is oorlog’.
Duitsland is niet per se tegen de maatregel, zo liet de overheid weten, maar Rusland afsluiten van SWIFT zou mogelijk te nadelig zijn. Duitsland is nog altijd afhankelijk van Russisch gas en steenkolen en de levering daarvan zou door de maatregelen in gevaar komen. Bondskanselier Scholz had eerder gezegd dat er ook nog stevige sancties moeten overblijven om in een later stadium te kunnen inzetten.
SWIFT is het systeem dat door banken wereldwijd gebruiken voor het internationale financiële transacties. Door Rusland los te koppelen van SWIFT, wordt dat land afgesloten van de internationale financiële markten. Het is een van de zwaarste sancties die het Westen kan opleggen.
Eerder:
In de Oekraïense hoofdstad Kyiv ( en niet Kiev ) zijn de gevechten in alle hevigheid losgebarsten. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn bij Russische aanvallen zeker 35 gewonden gevallen, waaronder enkele kinderen. Dat heeft burgemeester Vitaly Klitschko gezegd. In het zuidwesten van de stad, vlakbij vliegveld Zjoeljany, is een appartementencomplex gebombardeerd. Voor zover bekend zijn alle inwoners daar levend uitgekomen.
Klitschko heeft de inwoners van zijn stad gewaarschuwd zichzelf in veiligheid te brengen, omdat er in de straten tegen Russische militairen wordt gevochten. Wie niet de beschikking heeft over een schuilkelder, heeft het advies gekregen weg te blijven van ramen en balkons om niet geraakt te worden door rondvliegende kogels of brokken puin. In de buurt van een grote krachtcentrale in Kyiv zijn explosies waargenomen. Volgens de burgemeester proberen Russische eenheden de centrale over te nemen.
De Oekraïense minister van Volksgezondheid Liasjko heeft laten weten dat de Russische aanval inmiddels aan 198 Oekraïners het leven heeft gekost. Ook zijn er ten minste 1115 mensen gewond geraakt. Op sociale media gaat een filmpje viral van een Oekraïense man die inmiddels “Tank Man” wordt genoemd, naar de Chinese man die in 1989 een colonne tanks de weg versperde bij de Tiananmenprotesten. Op het filmpje uit Oekraïne is te zien hoe de man midden op de weg staat terwijl de Russische pantservoertuigen op hoge snelheid op hem af komen rijden.
De Poolse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de afgelopen 24 uur ook zo’n 35.000 Oekraïners de grens over zijn gevlucht. Daarbij gaat het vooral om vrouwen, kinderen en oudere mannen. De Oekraïense regering heeft alle mannen tussen de 18 en 60 jaar oud opgeroepen mee te vechten. Op sociale media circuleren veel ooggetuigenverslagen hoe langs de grens jonge mannen door het Oekraïense legers uit de bussen met vluchtelingen worden gehaald, en worden teruggestuurd naar het front.
Nadat Nederland zijn ambassade eerder al uit veiligheidsoverwegingen had verhuisd van Kyiv naar Lviv, is nu al het ambassadepersoneel per direct overgebracht naar Jaroslaw in Polen, vlak over de grens met Oekraïne. Zaterdag lieten ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) de Tweede Kamer weten tweehonderd Stinger luchtdoelraketten naar Oekraïne te sturen. Eerder werd al besloten tot het sturen van andere goederen, waaronder gevechtshelmen en scherfvesten, metaaldetectoren en scherpschuttersgeweren.
De Franse ambassadeur Etienne de Poncins is wel nog altijd in Kiev om waar mogelijk assistentie te kunnen verlenen. Eerder was het ook al de Franse ambassadeur in Afghanistan David Martinon, die in Kaboel bleef om tot het laatste moment te blijven helpen, terwijl op dat moment de meeste van zijn internationale collega’s al waren vertrokken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (165)

LeftFuturist
LeftFuturist27 feb. 2022 - 12:12

Al om al denk ik dat als dit allemaal voorbij is, de polarisatie in Europa deels voorbij zal zijn. Het zal denk ik gaandeweg duidelijk worden dat Russische invloeden de oorzaak waren van veel polarisatie, anti wetenschap en geldproblemen in Europa. Misschien tot 80% van de grootste Europese problemen kunnen ergens gerelateerd worden aan Rusland. We winnen met deze oorlog misschien wel meer dan we denken.

Nina4
Nina427 feb. 2022 - 11:18

Het is wachten op een inval in West-oekraine vanuit Belarus. Dan wordt de boel afgesneden. Heeft iemand in de gaten hoe Poetin Tsjetsjenië onderwierp? Hoe de leider van Tsjetsjenië een fascistische moslimstaat heeft gecreëerd. En nu vechten deze Tsjetsjenen in Oekraïne. Dingen kunnen altijd erger. Een schrikbewind op de grens met de EU is geen fantasie meer. Men zou nu onmiddellijk een vliegverbod boven West-oekraine moeten instellen voor het te laat is.

OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 11:08

Trump: "De Russische inval in Oekraïne is afschuwelijk, maar was nooit gebeurd onder mijn presidentschap", lees ik. Wel goed dat die malloot president-af is, en hopelijk strafrechtelijk vervolgd gaat worden.

3 Reacties
Eid
Eid27 feb. 2022 - 11:11

"... en Putin is wel een hele slimme man" de zot. Een schande voor xe VS die man.

OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 11:12

P.S.: Ik zie nu nog Trump als een bedremmelde schooljongen naast Poetin zitten, tijdens hun eerste ontmoeting in Moskou.

Jonathan2
Jonathan227 feb. 2022 - 11:22

Hij had waarschijnlijk al half Europa weggeven aan Poetin, en was goed op de weg de VS de vernieling in te helpen, dus was mogelijk een miltaire inval niet meer nodig en zou hij sancties hebben gericht op diegene die Poetin wilden stoppen. Zou iets moet dan de logica van Trump zijn.

Bernie2
Bernie227 feb. 2022 - 10:55

Lichtgewicht Rutte laat zich nu uitgebreid bij de boulevardmedia fêteren. Stelde van de week helder dat hij Oekraïense vluchtelingen 'ruimhartig' zal opnemen. Klinkt goed, toch word ik dan argwanend. Bedoelt deze man zonder geheugen hier dezelfde ruimhartigheid mee als waarmee hij Afghanen een paar maanden geleden schaamtevrij verraadde (met de hete electorale adem van Geert Wilders in zijn fragiele nek) en hen overdroeg aan de moordenaars van de Taliban zodat ze kort daarna met tientallen afgeslacht konden worden? Zeker, Afghanen hebben een tintje qua huidskleur en OekraÏners zijn mooi roomblank zoals Geert dat graag ziet. Rutte, door de rechter veroordeeld voor racisme, maakt nu goede sier en speelt weer de staatsman. Wat komt deze ellende hem goed uit. Voor ale duidelijkheid, ik ben erg voor ruimhartige opnames van vluchtelingen. Ditmaal qua Oekraïners, op een ander moment voor Syriërs, voor Afghanen. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Ugh. Now guess who's boss..!

Bernie2
Bernie227 feb. 2022 - 10:33

De Russen willen deze zinloze slachtpartijen door de pathetische Putin en handlangers niet. De Belarussen en uiteraard Oekraïners evenmin. Zou de enige afdoende oplossing dan een inside job zijn, een 'Ceaușescutje' voor deze levensgevaarlijke oorlogsmisdadiger en zijn ja-knikkers?

Geesteman
Geesteman27 feb. 2022 - 10:16

Over hypocrisie. Wat als hoge ambtenaren in landen als bv Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Syrie roepen we willen kernwapens om Washington en Tel-Aviv plat te leggen. Dan reageren alle o zo verschrikkelijk liberale democratisch gekozen presidenten als Biden, Trump, Obama, Clinten, Bush precies hetzelfde. Sanctioneren en platbombarderen. Wat als hoge ambtenaren in Kiev zeggen we willen kernwapens om Moskou plat te leggen. En we willen ook in NAVO. NAVO zegt misschien wel, het ligt een beetje lastig, zou kunnen, even afwachten. Dan reageert Putin precies hetzelfde als al die democratische liberale presidenten in de VS zouden doen.

4 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst27 feb. 2022 - 10:54

Gelul, er is geen enkele dreiging vanuit de Oekraïne, wel vanuit Rusland, dat continu niets anders doet dan onafhankelijke landen bedreigen. Elke sympathie voor Poetin is een sympathie voor een totale gek. Jij doet niets anders als het goedpraten van deze agressie. Ga naar een site van FvD aanhangers alsjeblieft! De baas van die club is sterk een tweede Mussert aan het worden. Zo er dat zijn eigen mensen er nu afstand van nemen (zie Theo Hiddema).

Jonathan2
Jonathan227 feb. 2022 - 11:18

Geef je hersens een paar maanden rust. Daarna opnieuw proberen om een bepaald soort logica te ontwikkelen, liefst zonder Russische propaganda tot je te nemen. Wie weet ontdek je dan een meer zinvolle daginvulling.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 feb. 2022 - 11:41

@Geesteman, even een linkje/bewijs naar de stelling dat Oekraïne kernwapens zou willen hebben. Volgens mij hebben ze die juist allemaal afgegeven. Teveel Russia Today gekeken?

Eid
Eid27 feb. 2022 - 12:07

Is idd bijna hetzelfde. Bijna... echt bijna. Hoe bedenk je zo'n vergelijking.

Andreas4
Andreas426 feb. 2022 - 23:11

Wat ik me dan afvraag: hoe krijgen ze al die beloofde wapens bij de Oekraïners? Smokkelen over de grens? Om te beginnen zouden ze in Kiev goed gebruikt moeten worden, maar hoe krijg je die daar? Of is het toch allemaal weer symboolpolitiek?

4 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool27 feb. 2022 - 9:50

Vrij makkelijk: op een vrachtwagen en dan naar de Pools-Oekraïense grens. Die is (nog?) steeds in handen van het Oekraïense leger. Die houwitsers zijn wat lastiger, en ik vrees dat die te laat komen.

Miss Piggy
Miss Piggy27 feb. 2022 - 10:27

Dat is nu op zich niet zo moeilijk, Oekraine grenst aan verschillende Navo landen: Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië

dirk den boer
dirk den boer27 feb. 2022 - 13:38

Is dus vandaag in Buitenhof uigelegd door hoge militaire ome, Andreas, in een grensstad (Roemnie? Moldavie?) gelost en daar opgehaald door de Ukraieners

dirk den boer
dirk den boer27 feb. 2022 - 13:47

Logische vraag: als dit transport per e-mail of telefoon (in geheimschtift??) doorgegeven wordt, kan het dan niet door de russische intelligentsia/inlichtingendienst onderschept worden, en verijdeld?

dirk den boer
dirk den boer26 feb. 2022 - 23:01

Let op nieuwe spelling in oorlogstijd: Kiev = geworden Kyiv Lvov (oud) = nu dus Lviv Kherson, op de kaarten van nu: Cherson. En dit is ongetwijfeld slechts kleine greep.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 10:34

In de Oudnoorse sagaliteratuur heet het toenmalige Rusland Garðaríki. Een bekende heerser Vladimir de Grote (980 -1015) die het christendom invoerde was van Viking komaf. Of de grondlegger van de dynasty Hrǿríkʀ echt bestaan heeft is de vraag. Voor een mooie kaart zie: https://snl.no/Kievriket

dirk den boer
dirk den boer27 feb. 2022 - 13:11

En ik neem aan dat met Kharkiv de stad Charkov bedoeld wordt, en zie meteen al een wetmatigheid, dat o in de oude benaming wordt dus een i in het Ukraiens. Bedoel je dat Gardariki oude, verbasterde naam van Ukraine is, dus dat de naam eigenlijk Oud Germaans is?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 15:14

De naam Ukraine is van origine slavish dialect. De documentatie van wie wie was en waar laat ook te wensen over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 15:33

Off topic het woord "Rus” waar Rusland zijn naam aan ontleend is van origine vemoedellijk Fins voor Viking en betekende zoiets als bootjesvolk.

dirk den boer
dirk den boer27 feb. 2022 - 17:05

Dus niet eens Slavisch, maar Oegrisch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 17:08

ontleend= heeft ontleend

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2022 - 9:26

Gedurende een bepaalde periode maakten ook delen van Finland deel uit van een losjes georganiseerde "federatie". Grenzen (invloedsferen) waren fluide.

Juppé🎗
Juppé🎗26 feb. 2022 - 20:50

« De Franse ambassadeur Etienne de Poncins is wel nog altijd in Kiev om waar mogelijk assistentie te kunnen verlenen. « ….Dat is je taak als ambassadeur, natuurlijk is Peugeots, Champagne of Airbus verkopen leuker voor iedereen maar nu blijf je op je post. Daarbij is er een enorme stroom van hulp en route.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 10:39

Kyiv begon zijn leven als handelspost.

∆
26 feb. 2022 - 20:28

Duitsland heeft besloten om Oekraïne ook met wapens te steunen. https://youtu.be/KQeJHL6dXu4

2 Reacties
∆
26 feb. 2022 - 21:22

Duitsland verzet zich ook niet tegen een SWIFT-ban gericht op specifieke personen in de kringen van het Kremlin. “We are working flat out on how the collateral damage of a decoupling from SWIFT can be limited in such a way that it hits the right people,” Germany’s Foreign Minister Anna Baerbock and Economy Minister Robert Habeck said. https://www.euractiv.com/section/europe-s-east/news/russia-ban-from-swift-on-the-table-as-germany-drops-opposition/

JanB2
JanB227 feb. 2022 - 0:07

Prima. Dan krijgen ze uitstekend spul.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2022 - 20:09

Wonderlijk hoe types als Mening hier volkomen ongerijmd qua onderwerp van het topic stemming proberen te maken tegen andersdenkenden, althans een toon willen zetten. Vanuit judeo-gristelijke perceptie is er niets mis met de dadendrang van Mening, maar langs de humanistisch-atheïstische meetlat gelegd, knaagt er toch iets.

9 Reacties
JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 21:00

Misschien kan je je reacties van vorige week eens erbij pakken en je beginnen te realiseren wat voor onzin je hebt verteld. Dit terwijl er duizenden mensenlevens op het spel stonden.

Nina4
Nina427 feb. 2022 - 4:27

Hannes Achterhout Je maakt stemming tegen mening. Wie storm oogst...

Eid
Eid27 feb. 2022 - 9:16

Ach wat sneu... dus het dedaine salonlinkse commentaar naar anderen, steevast 'rabiaat' 'extreem rechts' ongeacht het onderwerp, is wel gerijmd en nu beklagen over anderen?? Hahaha

JasDon
JasDon27 feb. 2022 - 9:26

Nina, Hannes heeft er gewoon moeite mee dat hij geconfronteerd wordt met zijn eigen napraten van Poetin. De VS-haat zit er redelijk diep in bij sommigen, zoals verder in het draadje ook wordt erkend. Deze mensen zien de VS niet als een land wat qua politiek, cultuur en leiderschap veranderd (for the better or worse), maar als een constante geopolitieke satan. Bij de VS heb je sowieso te maken met een mixed bag, met de alle voor en nadelen die de status van het land met zich meebrengt. Maar dat niet willen zien is endemisch bij een klein groepje links regressieven onder ons. Helaas zijn ze redelijk vocaal, waardoor het toch wat lijkt. Om die reden heb ik ook bij de redactie gepleit om hun voordelen, i.e. zonder redactie direct berichten te kunnen plaatsen te herzien. Zo voorkom je dat ze draadjes gaan vervuilen met zaken die alles behalve het onderwerp te maken hebben en maar weinig met de realiteit te maken hebben.

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 feb. 2022 - 10:03

@Jas, @Eid @ Nina en ik mis @Paul Reageren als op een rood stuk vlees, tekent jullie Poetinachtige reactie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 feb. 2022 - 10:24

@Jasdon - 'Zo voorkom je dat ze draadjes gaan vervuilen met zaken die alles behalve het onderwerp te maken hebben en maar weinig met de realiteit te maken hebben.' Deze website is er niet in de eerste plaats om te informeren, maar om te discussiëren. Als je wilt deelnemen aan een discussie moet je af en toe wat kletskoek kunnen verdragen. Aan jouw de taak om die kletskoek te weerleggen. Ondertussen is die kletskoek zélf wel degelijk een realiteit die je ook buiten deze website zult tegenkomen en waar je beter tegen bent gewapend als je er al eerder mee kennis hebt gemaakt. Zodoende vervullen de dwaallichten die jij wilt laten censureren, of weren van deze website een heel nuttige functie, vergelijkbaar met die van een vaccin. Ze sterken je immuunsysteem.

Eid
Eid27 feb. 2022 - 15:49

@Uil Idd ik had niet op Hannes moeten reageren. Wijze woorden Uilemans.

Karl Proudhon
Karl Proudhon27 feb. 2022 - 16:22

Uilenspiegel: Je hebt gelijk, laat die ophitsers zichzelf maar eens verplicht laten doorlichten omwille van de nationale veiligheid.

JanB2
JanB228 feb. 2022 - 1:04

@ JasDon Of Hannes Putin napraat weet ik niet. Ik denk het niet eigenlijk. Jij praat echter al een paar dagen alleen jezelf na. Andere plaat graag. Deze is grijs.

FromValue
FromValue26 feb. 2022 - 19:42

Het scenario van Putin was een snelle verovering van Kyiv en een omverwerping van de regering – binnen een a twee dagen. Hij is waarschijnlijk echt in zijn eigen propaganda gaan geloven. Ik denk dat de man werkelijk het idee heeft gehad dat het Russische leger beperkte tegenstand zou krijgen en dat de bevolking hem met open armen zou ontvangen. Dan was alles een “done-deal” geweest voordat de EU en de VS het eerste sanctiepakket van de grond had. Dan zouden de zwaardere sancties zijn voorkomen en waren we weer richting een status quo gegaan. De situatie op de grond is echter voor de Russen sub-optimaal. Behoorlijke verliezen op manschappen en materieel. Waarschijnlijk 2 IL-76s uit de lucht gehaald, inclusief elite-militairen aan boord. Vrij veel dienstplichtige militairen gevangen genomen en grote logistieke problemen. Er is geen militaire fait accompli en de Oekraïners hebben wereldwijd behoorlijk veel sympathie, zeker door Zelenskyy. De sancties raken nu in een stroomversnelling en zelfs de Duitsers zijn nu wapens aan het leveren. Dan kan Medvedev een heel stoer verhaal gaan houden over het herijken van Russische relaties – Dat is al voor hem gedaan en zelfs Xi Jinping was in de veiligheidsraad op de vlakte. Xi Jinping drijft namelijk op de economische vooruitgang van China en daar past een ruzie met de grootste wereldeconomieën even niet in op dit moment. Kortom, er komt een hele zware economische en menselijke rekening aan voor de Russen en het is maar de vraag of de machtsbasis van Putin sterk genoeg is om dat te overleven. Alhoewel gokken in Rusland verboden is; lijkt deze gok van het Kremlin toch enigszins rampzalig te verlopen.

1 Reactie
EenMening
EenMening26 feb. 2022 - 22:48

"Waarschijnlijk 2 IL-76s uit de lucht gehaald, inclusief elite-militairen aan boord. Vrij veel dienstplichtige militairen gevangen genomen en grote logistieke problemen. " Helicopters en vliegtuigen zijn erg kwetsbaar. Met een Stinger schiet je ze zo uit de lucht. Waarschijnlijk heeft Oekraïne ook nog wel een paar Buk-raketten liggen... "Vrij veel dienstplichtige militairen gevangen genomen en grote logistieke problemen." Deze dienstplichtigen zijn waarschijnlijk slecht gemotiveerd terwijl de Oekraïense militairen huis en haard verdedigen. Die logistieke problemen hebben ze deels over zichzelf afgeroepen. Militairen in Belarus waren slecht gedisciplineerd en verkochten diesel aan de hoogstbiedende. Daarom staan er nu Russische tanks stil bij gebrek aan brandstof. Het Westen kan niet meevechten met de Oekraïners maar kan ze wel helpen met materieel en inlichtingen. En dat gebeurt gelukkig ook. En SWIFT moet zo snel mogelijk uit de lucht.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 19:26

Anonymous doet z’n werk , flikkert Rusland plat inclusief ministerie van defensie . https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5290929/anonymous-kondigt-nieuwe-cyberaanvallen-op-rusland-aan

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗26 feb. 2022 - 20:29

Prima, in noodgevallen dus als de democratie of de wereld in gevaar is dan is het met mate een goed wapen. Samen met Extinction Rebellion de Nobel prijs.

nikita72
nikita7226 feb. 2022 - 19:26

Gevoelsmatig stem ik in met deze maatregelen, maar ik denk ook dat sommige maatregelen al eerder getroffen hadden mogen worden, bijvoorbeeld toen MH17 neergehaald werd. En de EU stelt zich nu wel flink op tegenover Rusland, maar geeft nog steeds financiële steun aan dictatortjes of krijgsheren in Lybië. Ik vind niet consequent om wapens te leveren omdat Oekraïne door Poetin aangevallen wordt, en tegelijk een andere dictator financiëel te steunen.

1 Reactie
PGS
PGS27 feb. 2022 - 8:26

Tja: de EU en consequent gedrag. Denk je nu echt dat wij dat ooit gaan zien ?

Juppé🎗
Juppé🎗26 feb. 2022 - 18:21

« Duitsland is nog altijd afhankelijk van Russisch gas en steenkolen en de levering daarvan zou door de maatregelen in gevaar komen. « ……Steenkolen, het is dat ik zo oud ben dus ik weet wat het is. Laat Putin die zelf opeten. Er draaien nog 3 kerncentrales in D, laat die ook na 31 dec draaien. Er zijn er 3 gestopt op 1 jan dit jaar, die kun je vast in een aantal maanden weer opstarten. Dan zijn er nog 11 die langer stilliggen, kijk wat je kunt redden. Voor de rest moeten we D helpen, maar hoe kun je je zo afhankelijk maken van een schurk, want dat is toch langer duidelijk, alleen blijkt hij nu erger dan dat. Finland begreep het veel beter..

1 Reactie
adriek
adriek27 feb. 2022 - 6:41

Ik heb al vaker aangehaald dat de afhankelijkheid van (al dan niet) schurkenstaten voor de levering van olie en gas op zichzelf al reden is om de energietransitie serieus te nemen.

Nina4
Nina426 feb. 2022 - 17:58

Snel uit Swift gooien die Russen, en dan Swift die Stingers en Panzerfausts in Kyiv. Als je zo'n cadeau kan uitdelen dan kun je ook wel 600 taxi's betalen om ze asap naar Kyiv te rijden.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗26 feb. 2022 - 20:02

Ik snap ook niet dat het zo lang moet duren, Nina. Kyiv is niet eens handig meer. Lviv is goed. Als Ukraine het nog een week volhoudt gaat Putin de sancties voelen en krijgen zijn troepen daar logistieke problemen.

JanB2
JanB226 feb. 2022 - 23:59

Als Ukraine het nog een week volhoudt gaat Putin de sancties voelen en krijgen zijn troepen daar logistieke problemen. Zo snel gaat dat niet. Maar wie weet houdt de Oekraine het nog langer dan een week vol. Ze doen het op dit moment tegen alle verwachtingen in ieder geval uitstekend. Dit wordt een hardere dobber voor Putin dan dat hij zich had voorgesteld. Restrisico: strategische bombardementen op steden (Kiev) om langs die weg een doorbraak te bereiken. De stingers komen in dat opzicht geen moment te vroeg.

Nina4
Nina427 feb. 2022 - 4:23

Juppe Nou ja bedoelde dat ze net zo goed kunnen doorrijden. Lviv is inderdaad het eerste doel. Als het daar los gaat zijn er vele doorgangen naar het zuiden en noordelijk van Roemenië in de Karpaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 11:13

[Zo snel gaat dat niet.] Misschien zijn de Russen (jonge jongens die van niks weten??) niet vechtlustig genoeg. De opmars gaat vast langzamer dan Putin had gedacht.

EenMening
EenMening26 feb. 2022 - 17:32

Er wordt wel eens gezegd dat de vijanden van mijn vijanden mijn vrienden zijn. Sommige mensen zijn zo anti-amerikaans dat ze het van de weeromstuit opnemen voor Poetin. Hetzelfde geldt voor de mensen die Israël fascistisch vinden en daarom Assad omarmen. Iemand fascistisch noemen is een geraffineerde manier om die persoon buiten te sluiten. Dat argument wordt door Poetin ook tegen Oekraïne gebruikt, terwijl de Oekraïense president een Joodse achtergrond heeft.

10 Reacties
EenMening
EenMening26 feb. 2022 - 17:33

Ook hier zien we weer het hoefijzermodel in volle glorie.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2022 - 19:45

Mening, ik snap je frustraties, maar hou je aan het topic, of beklaag je anders bij de EO, of ongehoord NL.

watcher3
watcher326 feb. 2022 - 20:30

Volkomen lariekoek, alles wat je zegt.

EenMening
EenMening26 feb. 2022 - 22:33

@Hannes Ik ben niet gefrustreerd en hoef me ook bij niemand te beklagen. Ik heb immers het gelijk aan mijn kant. Ik sprak recent iemand die binnen een dag van anti Amerikaans, pro Amerikaans werd. Hij realiseerde zich dat een agressief Rusland niet alleen voor Oekraïne, maar voor heel Europa een groot gevaar is. Terwijl we de VS keihard nodig hebben om te overleven in een wereld waar Rusland en China de lakens willen uitdelen. Als je dat niet wil zien, steek je net als Chamberlain in 1938 je kop in het zand. Als je dit niet wil inzien, ben je ziende blind en horende doof. Zelfs bij GL hebben ze nu het licht gezien. Deze club wilde eerst 2 miljard bezuinigen op defensie maar nu wil Bas Eickhout er geld bij.

Pater
Pater27 feb. 2022 - 1:54

@watcher Vertel, wat is er mis met de stelling van Mening? Ik herken er juist veel in. Bijv. Ewald Engelen en de SP zijn goede voorbeelden.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2022 - 10:07

@Watcher: Lariekoek? Lekker inhoudelijke reactie weer hoor.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2022 - 10:15

@EenMening: treffend! Kijk naar de ontluikende vriendschap tussen Israel en een groot deel van de Arabische wereld vanwege de angst voor Iran. Wat betreft je stelling over anti-VS en pro Poetin denk ik niet dat je gelijk hebt. Ik zie juist dat veel mensen die op deze site de VS altijd verketterd hebben een flinke draai maken. Reacties van mensen die maar al te graag anderen de maat nemen of uitschelden voor fascist zijn voorspelbaar. Ze zullen dit lariekoek noemen en zo.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 11:37

@Kuifje "Ik zie juist dat veel mensen die op deze site de VS altijd verketterd hebben een flinke draai maken" Ik zie ook dat mensen die op deze site de VS verketterd hebben een flinke draai maken Zeker niet allen, en zeker niet allen overtuigend.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 11:40

@Kuifje Overigens heb ik ook zo mijn bedenkingen bij de usa en b.v. Israël zoals ik dat bij vele regimes heb, wat mij stoort is dat deze of gene deze bedenkingen inzetten om begrip te tonen voor hetgeen begrip verdiend. En nee, die zijn zeker niet allemaal 'om'. Ik hou er van de discussie zuiver te houden en niet het onvermengbare toch te vermengen want dan ben je een priveoorlogje aan het voeren over de rug van -in dit geval- de oekrainers.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 11:43

*geen begrip verdiend. Was ik wat preciezer of was taal wel mijn natuurlijk instrument of had de site maar een edit functie (waarbij ik bij dat laatste @kuifje ik mijn falen afwentel op 'systeemveranderingen' maar dat kan best in het belang zijn van iedereen #priveoorlogje ;))

Viso
Viso26 feb. 2022 - 16:05

Een blok tegen Putin vormen dmv van sancties? Die sancties maken Putin en zijn elitie club niets uit. Die leven en blijven leven in weelde. Het is allemaal vooraf ingecalculeerd waarbij hij aantoont ook maling te hebben aan zijn eigen bevolking als het gaat om zijn dictoriale droom. Anders was hij sowieso nooit aan het innemen van Oekraine begonnen. Die sancties zullen er mogelijk voor zorgen dat meerdere Europese landen, die afhankelijk zijn van olie en gas uit Rusland, straks met een enorm energie tekort komen te zitten. Vraag is of dat alleen het grootste probleem vormt. Putin leed gezichtsverlies toen zijn Russische presidents pion in Oekraine onder grote druk werd 'weggestemd'. Mede door bemoeienis van de EU. De MH17 was daar een indirect gevolg van. Een duidelijke boodschap, gericht aan de EU die zogenaamd naar de buitenwereld veinste dat dat ook zomaar een 'ongeluk' kon zijn. Nu sommige landen van de EU dmv grote koppen in de krant openlijk wapens aan laten voeren en de toelating van Oekraine tot de EU besproken wordt bestaat er niet alleen een mogelijkheid dat Putin de slag en misschien die oorlog daar zou kunnen verliezen maar ook voor altijd Oekraine naar de EU ziet verdwijnen. Dan kan het zomaar ineens een heel ander verhaal worden en mag je je afvragen wat zijn reactie daarop zal zijn. Het zal de reactie zijn van een wraakzuchtige dictoriale geisoleerde alleenheerser waarvan je, gezien het verleden, bij voorbaat al weet dat er een reactie te verwachten valt.

9 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot26 feb. 2022 - 18:18

Oh jawel... Sancties raken die elites niet direct maar wel de bevolking. Bevolking die armoedig wordt, gaat ineens een hekel krijgen aan haar machtshebbers. De enige die Poetin weg kunnen krijgen zijn de Russen zelf.

nikita72
nikita7226 feb. 2022 - 19:20

ik denk dat MH-17 per ongeluk neergeschoten is. Rusland had geen enkel belang bij het neerhalen van een verkeersvliegtuig uit een neutraal land.

Winterdepressie
Winterdepressie26 feb. 2022 - 19:49

@Peinzer, Hoewel Putin volsagen krankzinnig is, denk ik ook dat hij niet het commando heeft gegeven. Wat hij wel heeft gedaan is de separatisten (inmiddels terroristen) voorzien van materieel en steun. Die idioten hebben wel degelijk niet per ongeluk de MH-17 neergehaald. Als je een buk installatie kan bedienen, dan kan je ook gewoon de publiekelijk toegankelijke identificatie informatie van vliegtuigen bekijken. Dat kan jij namelijk ook gewoon. Gezien de seperaterroristen onderdeel uitmaken van Putins plan om Oekraïne, de EU en het hele westen te destabiliseren is er een prima argument te maken dat Putin significante schuld heeft aan MH-17.

Viso
Viso26 feb. 2022 - 20:46

Denk dat je te veel hangt in je eigen referentie kader waarbij het volk het voor het zeggen heeft. In Rusland werkt dat ietsie anders. Heel veel van de Russische bevolking zal ongetwijfeld een hekel hebben aan Putin. Maar ze kunnen alleen niets doen tegen dictator Putin en zijn dik gefinancieerde ex KGB clubje omdat deze alle touwtjes in handen heeft. Niet alleen daar.. ook hier. Ook in de EU zijn we doodsbenauwd. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat Putin Russische bommenwerpers over de UK laat vliegen als provocatie zonder consequenties? Dan heb je het dus over de EU. De gewone man in Rusland weet dus heel goed wat er gebeurt als ze in opstand komen. Journalisten worden in eigen land met veel geweld omgelegd en elders in de wereld getrakteerd op een kopje polonium thee. Maar ok.. als je echt heel veel geluk hebt, bijv. omdat je gevolgd wordt door de buitenlandse media, beland je voor een jr. of 10 in een of ander strafkamp in Siberië. MH17 een ongeluk? Elk verkeersvliegtuig heeft een transponder die je ook op de radar installatie van een BUK kan uitlezen. De transponder is de identificatie van elk (verkeers) vliegtuig. MH17 vloog op 11 km hoogte boven een gebied waar een Oekraiens vliegtuig nooit zou vliegen. Niet op die hoogte en zeker niet boven dat gebied. Dat gebied is namelijk Russisch Seperatisten gebied. Dat niet alleen.. als je dat gebied uitvliegt dan kom je uit op jawel.. Rusland. Je moet dus wel heel erg suicidiaal zijn om daar als vijand overheen te vliegen? Denken dat MH17 een ongeluk is komt overeen met Guy Verhofstadt die denkt dat hij vriendjes is met Putin en hem vraagt een moord aanslag op te lossen waar Putin zelf achter zit.

JanB2
JanB227 feb. 2022 - 0:01

"Die idioten hebben wel degelijk niet per ongeluk de MH-17 neergehaald" Hoe weet je dat? Contacten in het Kremlin?

JanB2
JanB227 feb. 2022 - 0:02

@ peinzer Dat is het meest waarschijnlijk.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:01

@Peinzer @JanB De MH17 is niet per ongeluk neergeschoten is maar heel bewust. Ze hadden zich niet gerealiseerd dat een verkeersvliegtuig was en als ze dat wel wisten hadden hadden ze niet geschoten, maar dat is wat anders dan per ongeluk neergeschoten. Daarnaast, door maar 'die halve buk-installatie' waardoor te gebruiken, waardoor deze controle onmogelijk was, is er sprake van het impliciet nemen van dat risico. Ook dan kun je niet meer spreken van een ongeluk.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 12:00

@JanB @Peinzer En, niet geheel onbelangrijk, bij een ongeluk betuig je spijt.

JanB2
JanB228 feb. 2022 - 1:07

Tenzij de tegenpartij beweert dat het geen ongeluk was.

MB19
MB1926 feb. 2022 - 15:35

Ongelofelijk dat we met elkaar over wat rot centen praten, laat iedereen maar een extra truitje aan trekken en dat iedereen een beetje last krijgt van energie armoede. We hebben al bewezen dat een groot gedeelte prima thuis kan werken. En Duitsland, wat een poesies, maakt een grote fout en zorgt ervoor dat Europa voor de 3e keer in 100 jaar heel veel gevaar loopt!!

∆
26 feb. 2022 - 14:48

Oekraïne verdient alle mogelijke hulp van de EU, om te overleven. Zelenskyy: it's time for Ukraine to join the EU https://youtu.be/BCPT3xHJyn8

1 Reactie
∆
26 feb. 2022 - 14:50

om te overleven => om deze Kremlin-invasie en ongelijke militaire strijd te overleven

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 feb. 2022 - 14:36

Het voelt op dit moment een beetje alsof Poetin zichzelf en zijn leger enorm overschat heeft. Waarschijnlijk dacht hij dat 200.000 troepen verzamelen en de grens over trekken genoeg zou zijn voor de Oekraïne om zich over te geven. Niet dus. Respect en bewondering voor de mensen in de Oekraïne. De enige oplossing ligt bij de bevolking van Rusland. Ik hoop dat die wakker geschud worden door de het geweld ontketend door 1 man en de daaropvolgende sancties (economisch, sport, cultuur, tech), en uiteindelijk de macht kunnen/durven weghalen bij deze dictator (de rijkste man ter wereld) en zijn mede oligarchen, zodat Rusland en de Oekraïne beiden in vrijheid een eigen toekomst kunnen opbouwen.

Willem Heerema
Willem Heerema26 feb. 2022 - 14:15

Triest hoe de wereld het toestaat dat zowel door Rusland als al vele jaren door Israël bezettings-agressie en schending van mensenrechten wordt toegestaan. Zijn we zo machteloos? Zou de methode van Veto-recht in de Veiligheidsraad moeten worden afgeschaft?

7 Reacties
korheiden2
korheiden226 feb. 2022 - 15:29

@Willem : Toch wel knap om zelfs bij dit verschrikkelijke nieuws weer over Israël te beginnen.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 17:51

Tuurlijk haal Israël er even bij .

Cam Millo
Cam Millo26 feb. 2022 - 18:22

@korheiden 26 februari 2022 at 16:29 @Willem : Toch wel knap om zelfs bij dit verschrikkelijke nieuws weer over Israël te beginnen. Toch heeft hij een heel sterk punt. Israel zou je net zo moeten veroordelen zoals Rusland nu. Maar kennelijk is dat wat moeilijker. Het is noal hypocriet

Sachs
Sachs26 feb. 2022 - 23:03

@ Willem Heerema Klopt. De olifant is inmiddels groter dan de kamer. @ Korheiden Niet alleen knap, maar broodnodig om onze hypocrisie aan te tonen. Hoekstra en Rutte gehoord met hun pleidooien voor internationaal recht en mensenrechten? Om je te bescheuren toch?

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:08

@Sachs Hoewel er zeker redenen zijn om Israel aan te pakken -en daar vind je me langjarig ook aan je zijde- valt op dat deze of gene het vergelijk gebruiken om te betogen dat rusland's handelen door de beugel kan. En dat kan niet door de beugel en toont -indirect- ook aan dat je die medestanders voor je gerechtvaardigde zaak kunt missen als kiespijn omdat ze er daar -in sommige gevallen aantoonbaar- dus ook voor de verkeerde reden inzitten. Hoeveel vraagtekens er ook te zetten zijn bij gedrag van o.a. de usa en israel, als deze geuit worden vanuit een antisemitische grondhouding maakt het niet uit dat de argumenten deels overlappen met jou zaak. Ze hebben dan een geheel ander doel en geef je ze de ruimte uitwerking.. Nou acht ik je hoog en dus die kans klein maar toch: laat je niet gebruiken.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2022 - 10:24

@Willem: Even ook over China en zo beginnen? Of over ons slavernijverleden want dat doet het ook erg goed bij veel mensen. Ik heb niet de indruk dat als Rusland de strijd staakt het vernietigd zal worden door de hordes uit Ukraine.

dirk den boer
dirk den boer27 feb. 2022 - 16:58

Israel erbij halen? Of nog verder terug? Wat deden de Romeinen in Gallie, Brabant, de carnavalsstreek Rijnland, en de Baltische regios? De Pax Romana verbreiden? Of wat hadden ze daar te maken, waarom waren ze daar? Gallia divida est en partes tres!

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 13:23

‘T blijft bij mij binnenkomen als een vriendje die wordt in elkaargeslagen en ik blijf toekijken en steek geen vinger uit. In Irak, Afghanistan , Syrië , Libië kon het allemaal wel en nu is het nb een Europees land en we doen niks, ja sturen 100 raketwerpers dat zal ze leren .

13 Reacties
FromValue
FromValue26 feb. 2022 - 14:45

Het zou mij niets verbazen dat er heus wel special forces rondlopen. De prijs moet voor het Kremlin zo hoog mogelijk worden, daar zal heus wel een handje geholpen worden. De westerse versie van de "groene mannetjes"....

Salama.
Salama.26 feb. 2022 - 15:20

Het verschil is dat de agressor in dit geval een kernmacht is en gezien de paranoïde toestand van de dictator is iedereen bang dat het conflict escaleert tot het gebruik van kernwapens wanneer andere landen zich er tegenaan gaan bemoeien.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 16:46

FromValu - ja daar hoop ik wel op ook en dat het voldoende is , vooral. Salama - dat vind ik geen reden om zijn gang te laten gaan , de navo is ook een kernmacht.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 17:10

"Het zou mij niets verbazen dat er heus wel special forces rondlopen." Zeker. Zoals er in het voormalige joegoslavie ook nederlandse 'verkenners' rondliepen die de wereld als eerste confronteerde met de kampen die als o.a. als doel hadden etnische zuivering door vermenging te bewerkstelligen. Ik ben blij dat er mensen waren die er toen durfde rondlopen en ik ben blij met degene die dat nu doen. Wat ik defensie kwalijk neem is dat diegene voor die taak echt gewoon te jong waren en voor het leven getekend zijn. Hoop dat ze daarvan geleerd hebben. @FromValue Groene mannetjes hebben geen inlichtingentaak maar een aan de millitaire aanval gerelateerde. Daar zit echt wel een principieel verschil.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 17:11

* nog voordat ook maar iemand in Joegoslavië ook maar gehoord had van de VN.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 17:15

@Salama Hoe beangstigend ook, daar kunnen we ons niet door laten leiden. Want dan wordt het afliggen en bibberen: onderwerpen. Want het westen is niet bereid ze te gebruiken. En met recht niet. Nu maar hopen dat Putin dat ook niet doet maar ik geef toe meer dan hopen kunnen we niet. Maar onderwerpen is ook geen leven.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 20:53

Las net dat de Franse ambassade nog “open” is dus wordt het beveiligd door special forces van legion etranger. Goeie zet .

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 feb. 2022 - 23:56

@1968 - 'Hoe beangstigend ook, daar kunnen we ons niet door laten leiden. Want dan wordt het afliggen en bibberen: onderwerpen.' Kenmerkend voor de lichtzinnige en naïeve manier waarop er wordt gesproken over kernwapens. Alsof een kernbom een gewone bom is, maar dan een beetje sterker. Het doet mij denken aan mijn grootvader, die tijdens de tweede wereldoorlog had meegemaakt hoe de bommenwerpers over Utrecht trokken. Af en toe stortte er een neer. Het gezin bleef uit voorzorg onder de trap. Opa wist wat een bombardement was, dacht hij. Tijdens de cuba-crisis in 1962 sloeg hij daarom wat extra blikjes worst in. 'Als je zo lang moet binnen blijven, tijdens een kernoorlog, dan lust je af en toe best een warme hap!'

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:20

@Molly "Kenmerkend voor de lichtzinnige en naïeve manier waarop er wordt gesproken over kernwapens. " Nou betwijfel of ik op een lichtzinnige en naïeve manier denk en spreek over kernwapens maar draai het argument eens om: Kenmerkend over de lichtzinnige en naïeve manier waarop er gesproken wordt over het leven in repressieve dictaturen (waar onderwerpen natuurlijk onherroepelijk toe leid). Ik maak een andere afweging dan dat jij die maakt tussen twee kwaden waarbij -inderdaad- het in beide gevallen lastig uitspraken doen is over kansen en oorzaak-gevolg relaties maar bagatelliseer niets. Ultimo, onder de streep -dat verwijt mag je me maken en zo gechargeerd wil ik het wel opschrijven omdat het inderdaad de ultime consequentie van mijn keuze zou kunnen zijn- maak ik de afweging dat toekomstige generaties beter niet geboren kunnen worden dan moeten leven in situaties waarvan we nu al over de hele wereld kunnen zien dat ze onleefbaar zijn. Maar zo zwart wit licht het natuurlijk ook weer niet. Ik acht de kans van het onderwerpen leidend tot het tweede scenario immers een stuk groter dan de kans van het eerste scenario. Maar hardmaken kunnen we beide niets.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:27

@Molly En, aanvullend: er is óók geen garantie dat in het scenario 'onderwerpen' ze niet gebruikt zullen worden of de-facto de 'zuivering' op een andere wijze plaats vind met een vergelijkbaar desastreus effect. Óók dat heeft de geschiedenis aangetoond dat dat gevaar zeer reëel is. Vrijwillig naar die slachtbank wil ik in elk geval niet en aangezien ik alle leven lief heb wens ik dat niemand toe. Maar leven is wat anders dan bestaan.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:31

@Molly Overigens ben ik niet @1968. Er is een persoon hier die zich zo is gaan noemen om toen direct reacties te kunnen plaatsen 'alsof hij mij was'. Nu doet ie dat niet meer zo direct maar had gedacht dat hier bekend was dat we twee verschillende personen zijn. Als dat niet zo is, bij deze toegelicht.

Molly Veenstra
Molly Veenstra28 feb. 2022 - 0:20

'Vrijwillig naar die slachtbank wil ik in elk geval niet en aangezien ik alle leven lief heb wens ik dat niemand toe. Maar leven is wat anders dan bestaan.' Die keuze mag je maken als het gaat over je eigen leven. Uitsluitend je éigen leven. In dat geval reis je af naar de Oekraïne en stel jezelf beschikbaar om een heldendood te sterven. Wat jij doet is iets anders. Als je kiest voor een kernoorlog, kies je voor de heldendood van anderen.

MG1968
MG196828 feb. 2022 - 9:50

@Molly "Als je kiest voor een kernoorlog, kies je voor de heldendood van anderen." Op de eerste plaats kies ik daar niet voor. Zie mijn bijdrage. Gegeven de keuze tussen twee kwade kies ik voor het af laten drukken van de pistool als dat tegen mijn slaap staat. Dat iedereen daar anders in kan staan geef ik ook aan en benadruk zelfs dat die andere keuzes er zijn. Het is jammer dat je niet op mijn argumenten in gaat. Moet ik daaruit concluderen dat je 'kiest' voor de knoet. Dat is toch ook gewoon geheel bezijden dat gene jij wilt zeggen.

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 13:09

Er zijn de nodige accounts op Joop al een aantal dagen helemaal stil nadat ze de afgelopen weken hun haat voor de VS lieten prevaleren boven enige vorm van mensenliefde t.o.v. de Oekrainse bevolking. Mensen die graag over de ruggen van inmiddels duizenden doden en honderdduizenden kapot gemaakte toekomsten liever praatten over Powell en iets van twintig jaar geleden dan over de plannen van het onmens Poetin. Ik hoop dat ze wegblijven.

21 Reacties
EenMening
EenMening26 feb. 2022 - 13:53

Correctie Correctie Correctie Wie Poetin en zijn oorlog tegen Oekraïne verdedigt, staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

watcher3
watcher326 feb. 2022 - 14:31

wie putin verdedigd is net zo fout als zij die de Amerikaanse oorlogsmisdadigers en Israëlische fascisten verdedigen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen26 feb. 2022 - 14:35

JasDon, Zou het met de reacties op dit topic te maken hebben? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/navo-zeer-hoog-risico-dat-rusland-oorlog-start Ik snap dat soort dingen niet. Je zit ernaast, je zag het niet aankomen, so what. Toegeven dat je het mis had en verder. Ik werd zelf ook sceptisch toen het telkens werd aangekondigd 'deze week vallen ze binnen' en er maar niets gebeurde. Maar voor sommige mensen is gelijk hebben heel belangrijk.

Berend22
Berend2226 feb. 2022 - 15:00

Het wijzen op het hanteren van dubbele standaarden keurt de acties van Putin zeker niet goed, in tegendeel zelfde. Het heeft ook niks te maken met het ontbreken van mensenliefde, in tegendeel zelfs en met haat jegens de VS heeft T ook al niks van doen. U heeft liever dat mensen met een afwijkende mening wegblijven, dan begint u aardig op Putin te lijken.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2022 - 15:05

Jasdon, ja erg he? Kun je niemand bashen.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 15:41

@Watcher Kijk ;)

Salama.
Salama.26 feb. 2022 - 15:51

Voel je je aangesproken Hannes?

Uilenspiegel
Uilenspiegel26 feb. 2022 - 16:06

@Jasdon Gelukkig vind je hier niet de echoput waar je naar op zoek bent. Joop wil dat ook niet zijn, daarom word jij waarschijnlijk getolereerd.

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 16:11

Hannes op 21 februari (een van zijn vele bizarre posts) "Nee, het staat er verkeerd. Het moet zijn: Pentagon waarschuwt Europa voor de laatste keer: luister naar ons of we grijpen preventief in." Maar voor de rest is het een goede kerel die het beste voorheeft met zijn medemens.

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 16:19

@Kees Sure, mensen kunnen het mis hebben en zoals watcher reageert kan ik geheel respecteren en waarderen. Maar ik verwonder me over de de blinde haat voor de VS en de blinde vlek die mensen tegelijkertijd hebben voor regimes. Hoe blind of hoe vol haat kan je zijn? Mijn reacties waren een uiting van frustratie, omdat de meest enge, kwaadwillende typjes werden gefaciliteerd om door te gaan om een frame van een kwaadwillend westen en Oekraïne verder op te bouwen. En op dat soort opinie drijft ook deels de agenda's van mensen als Poetin.

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 feb. 2022 - 16:49

@Jasdon - 'Ik hoop dat ze wegblijven.' Ik deel jouw hoop op geen enkele manier. Als jij je zin krijgt zou dat een verarming van deze website betekenen.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 17:19

@Molly Verkeerde veronderstelling. Alsof alleen tussen de uitersten te discussiëren valt. Je kunt ook beargumenteren dat vanuit een meer gezamenlijk vertrekpunt het inhoudelijker wordt. We zullen het echter nooit weten. Ze zijn er nog.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2022 - 17:26

`Hannes op 21 februari (een van zijn vele bizarre posts)" De jas is gespeend van enig gevoel voor humor of satire. Het liefst zou hij openbare vrije meningsuiting middels persbreidel willen beteugelen.

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 17:30

@Molly, een grijsgedraaide plaat over het het Amerikaans imperialisme (in het verleden) en varianten er op kan je inderdaad als diversiteit zien. Maar ook afleiding van de daadwerkelijke inhoudelijke debat.

Cam Millo
Cam Millo26 feb. 2022 - 18:29

@JasDon 26 februari 2022 at 17:19 @Kees Sure, mensen kunnen het mis hebben en zoals watcher reageert kan ik geheel respecteren en waarderen. Maar ik verwonder me over de de blinde haat voor de VS en de blinde vlek die mensen tegelijkertijd hebben voor regimes. Heb jij je weleens afgevraagd waar die blinde haat vandaan komt? Ik haat de VS ook en ik ben zeker niet blind. Als je alleen even naleest wat de VS al 75 jaar overal ter wereld geflijkt heeft! Ze zijn al 75 jaar bezig om overal ter wereld oorlog te voeren, regimes omver te werpen etc. Meestal gebaseerd op leugens. VS is de enige echte state of evil

Eid
Eid26 feb. 2022 - 18:33

@Watcher Toch weer he? Triest.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen26 feb. 2022 - 21:10

Cam Millo Je spreekt mij aan, het was JasDon die het over blinde haat had. Ik sloeg aan op zijn opmerking dat sommige accounts al een aantal dagen niets van zich hebben laten horen. Ik vroeg me af of dat er mee te maken heeft dat die mensen niet geloofden in de op handen zijnde invasie, mede op basis van dat dubieuze artikel van Lode Vanoost: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/02/18/russische-propaganda-is-alles-wat-niet-100-procent-de-navo-volgt-zoals-dit-artikel-dus/ Maar volgens mij is dat niet nodig, we zitten er allemaal wel eens naast. Ik voorzag ook geen volledige invasie. Wat je zegt over de imperiale agressie van de VS klopt ook wel, maar ja, dat betekent niet dat andere landen geen vreselijke dingen kunnen doen. Wat mij betreft zijn er wel meer 'echte states of evil' dan alleen de VS. En Jasdon heeft in zoverre wel gelijk dat sommige reacties bij het topic waar ik in mijn vorige reactie naar verwees gewoon uit haat tegen de VS de kant van Rusland lijken te kiezen. Ik kan me voorstellen dat je je dan nu een beetje schaamt. Maar het is nergens voor nodig.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen26 feb. 2022 - 21:27

Misschien ter aanvulling: die lui hebben vergeleken bij een Baudet die nu nog steeds openlijk Poetin steunt niets om zich voor te schamen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 feb. 2022 - 0:52

@Camillo - 'Ze zijn al 75 jaar bezig om overal ter wereld oorlog te voeren, regimes omver te werpen etc. ' Al veel langer dan 75 jaar. Soms onterecht, soms volkomen terecht. Ik moet er niet aan denken dat Roosevelt de verkiezingen niet had gewonnen en dat daardoor nazi's Europa gewoon hadden kunnen overheersen. Tot vandaag de dag. Dat was geen betere wereld geweest dan we nu hebben.

Mark Huysman
Mark Huysman27 feb. 2022 - 8:26

[Er zijn de nodige accounts op Joop al een aantal dagen helemaal stil nadat ze de afgelopen weken hun haat voor de VS lieten prevaleren boven enige vorm van mensenliefde t.o.v. de Oekrainse bevolking.] Wat een flauwekul. Er was alle reden om Amerikaanse info te wantrouwen aangezien a) de Amerikanen keer op keer bewezen hebben onbetrouwbare verhalen de wereld in te sturen en b) er telkens data genoemd werden waarop Putin zou binnenvallen wat vervolgens niet gebeurde. Dat hij toch de Oekraïne binnen is gevallen is natuurlijk een ramp en moet hard veroordeeld worden. Dat jij vervolgens hoopt dat mensen die kritisch zijn op de NAVO en de VS wegblijven bij dit forum zegt veel over jou. En wat betreft hypocrisie: volgens mij hebben de mensen die het Amerikaanse imperialisme afwijzen er geen enkele moeite mee om de Russische inval te veroordelen. Omgekeerd is dat maar de vraag. Gert-Jan Segers koppelt de beroemde uitspraak van bisschop Tutu over ‘neutraliteit in situaties van onrecht’ aan de Oekraîne terwijl diezelfde Segers 100% achter de illegale bezetting van Palestina staat die, zoals je weet, mogelijk gemaakt wordt door de VS.

MG1968
MG196827 feb. 2022 - 10:54

@Mark "En wat betreft hypocrisie: volgens mij hebben de mensen die het Amerikaanse imperialisme afwijzen er geen enkele moeite mee om de Russische inval te veroordelen." Dan heb je niet alle reacties gelezen of moeite met de boodschap achter de soms schijnbare veroordeling te herkennen. En zonder in te gaan op de redenen van dat niet herkennen (omdat ik géén reden heb te veronderstellen dat ook jij hier verkeerd in staat) wil ik wel even aangeven dat het juist dat is waar de reactie van @Jasdon op doelt.

∆
26 feb. 2022 - 12:59

Deze vreedzame mensen verzetten zich heldhaftig tegen een militaire overmacht van aggressors die hun land is binnengevallen. Zij vechten voor hun onafhankelijkheid en vrijheid. Ze staan tussen ons en een megalomaan die liet doorschemeren niet bang te zijn om nucleaire wapens in te zetten tegen wie hem dwarsboomt.

harmmeijer
harmmeijer26 feb. 2022 - 11:42

De val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 symboliseert in de hele wereld het einde van een tijdperk. Inderdaad, het einde van een tijdperk met IJzeren Gordijn tussen het communisme en het vrije westen dat de wereld er niet stabieler op heeft gemaakt. Extreem rechts in Oost-Duitsland kroop in no-time uit zijn hol, chaos in Rusland onder Jeltsin met als opvolger Putin, het neoliberalisme barstte overal in Europa in alle hevigheid los.

19 Reacties
Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 12:08

'het neoliberalisme barstte overal in Europa in alle hevigheid los.' Domme langspeelplaat...

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 12:40

"Extreem rechts in Oost-Duitsland kroop in no-time uit zijn hol, chaos in Rusland onder Jeltsin met als opvolger Putin, het neoliberalisme barstte overal in Europa in alle hevigheid los." Jups. In a nutshell.. Nog korter: ikkeikkeikke.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 feb. 2022 - 13:27

@ Hernandez (13:08u) - 1. een langspeelplaat van kwaliteitsvinyl kan niet dom zijn. Merel zelve is verre van dom. Dus je opmerking over haar bericht kan niet eens 'onwaar' of 'fout' genoemd worden, ze is gewoonweg erger dan dat. Harry Frankfurt zou haar ongetwijfeld bij de categorie 'bullshit' onderbrengen. Wolfgang Pauli had er ook wel raad mee geweten. 2. Merel heeft gelijk, en zulks is nog aantoonbaar ook. Mocht je stevige kost in de vorm van wetenschappelijk geörienteerde leesadviezen op prijs stellen, laat me dat dan even weten, wil je? Beschouw dit berichtje aan je maar als een kosteloos consult, gezien de diepe ernst van het onderwerp. Om niet, is tegenwoordig de gangbare uitdrukking.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 feb. 2022 - 14:24

@Merel, en toch denk ik dat er weinig mensen (zeker in Oost-Europa en de Baltische staten) terug willen naar die tijd die voor jou dan misschien veiliger voelde. De AfD of de Stasi, moeilijk kiezen voor sommigen blijkbaar.

Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 14:29

@Psych Dat had ik anders moeten verwoorden, ik noem Merel niet dom maar haar uitspraak wel. Als er één ding is waar mensen hier graag over zeiken dan is dat het neo-liberalisme en de VVD wel.

watcher3
watcher326 feb. 2022 - 14:34

hou toch eens op met dar gelul over het vrije westen, zeg criminele en oorlogsmisdadige westen. Mensen de Amerikanen door dik en dun steunen zijn net zo verwerpelijk als Putin verdedigers.

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 feb. 2022 - 14:34

Hernandez: '‘het neoliberalisme barstte overal in Europa in alle hevigheid los.’ Dat noem jij een 'domme langspeelplaat'? Het lijkt mij niet zomaar een mening, maar een historisch feit.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 14:40

@PSych "Om niet, is tegenwoordig de gangbare uitdrukking." Direct gevolgd door de reden waarom dat verdacht gemaakt moet worden. Was om niet maar gangbaar als het hulp betrof.

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 14:41

@Psych Waarbij ik je overigens enige revenuen van je werk wil onthouden. Uiteindelijk anders vormgegeven, maar andere discussie.

korheiden2
korheiden226 feb. 2022 - 15:32

@watcher : je haat tegen de VS en Israël is onbegrensd, zie ik. Er is op beide landen terechte kritiek mogelijk, maar nu gaat het over Poetin en de dreiging van een wereldoorlog.

OlavM
OlavM26 feb. 2022 - 15:47

@ Hernandez: [Als er één ding is waar mensen hier graag over zeiken dan is dat het neo-liberalisme en de VVD wel.] Wel ja, als dat niet zou bestaan, met alle gevolgen van dien! Of heb je zelf nooit iets gemerkt van de liberalisering en afbraak van de zorg en het onderwijs, de uit de hand gelopen woningmarkt, de werkende armen, de gedwongen zzp-ers, enz.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 feb. 2022 - 16:32

@ A little bit of sunshine (15:24u) - het zal nieuws voor je zijn: toen de voormalige DDR eenmaal degelijk herenigd was met het voormalig West-Duitsland kregen vele burgers in het Duitse oosten een serieus verlangen terug naar de tijd vóór 9 november 1989. Dit moet bepaald niet veronachtzaamd worden, en al helemaal niet uitgelegd als een ziekelijke hang naar de dictatuur van toen, compleet met de SED en de Stasi. In de jaren negentig van de twintigste eeuw maakten de 'Ossis' pas écht kennis met de niets en niemand ontziende kanten van het late kapitalisme, juist: het neoliberalisme (een bruikbaar begrip dat brede ingang gevonden heeft, behalve bij diegenen die het in de praktijk brengen - dat geldt voor alle totalitaire doctrines, trouwens). Kapitaalkrachtige lieden en bedrijven zagen in dat oosten gouden kansen om te speculeren, zich onroerend goed (ook woningen) voor een spotprijs toe te eigenen, alsmede vele Duitsers daar die vroeger goed werk hadden, de werkloosheid in te jagen. Mensen die werk hadden, een betaalbare woning, en een gegarandeerde zorg, die konden in relatief korte tijd aan de bedelstaf geraken. Geen wonder dus dat menig Duitser aan de oostkant na de vreugderoes van de 'Wiedervereinigung' lange tijd een buitengewoon groot katergevoel te dragen had. Voor de groep mensen die ik hier schets (de verliezers van de hereniging) werd het begrip 'Ostalgie' gemunt. Niet lastig te vatten wat dat dan betekenen mag, zie hier voor meer: https://en.wikipedia.org/wiki/Ostalgie Als Merel meent dat de val van de Berlijnse muur een grote opsteker was voor het wereldwijd opkomende neoliberalisme, dan heeft ze hierin groot gelijk. Dat was het geval.

harmmeijer
harmmeijer26 feb. 2022 - 16:58

@ A little bit De bevolking van Oostbloklanden zoals Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië zijn er wat vrijheden, democratie en corruptie betreft in de EU weinig mee opgeschoten. “De AfD of de Stasi, moeilijk kiezen voor sommigen blijkbaar.” Lees eens artikelen op de website van het Duitsland Instituut en de schrik slaat je soms om je hart als je artikelen over de AfD of extreem rechts gaat als het om niet-westerse inwoners gaat, vooral in Oost-Duitsland.

harmmeijer
harmmeijer26 feb. 2022 - 16:59

artikelen leest

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 feb. 2022 - 17:54

@Merel "De bevolking van Oostbloklanden zoals Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië zijn er wat vrijheden, democratie en corruptie betreft in de EU weinig mee opgeschoten." Hoe kun je het opschrijven ;-) Hier een linkje https://www.thefirstnews.com/article/poland-one-of-europes-happiest-nations-says-eu-survey-24640 @psych, Merel, en ja, na de val van de muur waren er vast veel mensen die problemen hadden met de omschakeling, zoveel jaar communisme en onderdrukking gaat er niet zo maar uit. Kunnen jullie even een percentage geven van hoeveel mensen er nu terug zouden willen naar een situatie zoals in de DDR. Je ziet nu hoe graag de mensen uit de Oekraïne terug willen onder het juk van Rusland. Jullie leven nog in de vorige eeuw gok ik qua ideeën en idealen.

Eid
Eid26 feb. 2022 - 18:41

@watcher Er is een onmetelijk verschil tussen de VS altijd steunen, en bij elk onderwerp leeglopen over fascisten, VS oorlogmisdadigers etc, en vooral dat je in NL niet vrij bent. Als dat zo was en je leefde omgekeerd in Rusland dan was je al lang de mond gesnoerd, zie de voorzichtige protesten in Rusland. Maar dat is waarsch moeilijk toe te geven. Blijf maar lekker in je marxistische geloof, dat mag, het is hier een vrije wereld. Echt bezet heb je waarsch nooit begrepen. Kijk eens naar de Oekraine beelden zou ik zeggen.

Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 19:18

@Olav 'Of heb je zelf nooit iets gemerkt van de liberalisering en afbraak van de zorg en het onderwijs, de uit de hand gelopen woningmarkt, de werkende armen, de gedwongen zzp-ers, enz.' Ik zie die dingen ook hoor, maar hier krijgt tegenwoordig de VVD werklijk overal de schuld van.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 feb. 2022 - 20:13

@ A little bit of sunshine (18:54u) - dank voor je antwoord. Opmerkelijk dat je totaal niet geïnteresseerd bent in de geschiedenis zelf, die ik als door mij zelf beleefd en daarbij gedocumenteerd opteken. Je komt op mij over als een onervaren jongeheer, die niet (meer) geduldig leest, en die zich slechts 'wijzer maakt' via oppervlakkige media-berichten via de smartphone; eentje die op grond daarvan zijn eigen particuliere waarheid brouwt. Dat mag, maar besef wel: het ene linkje is niet helemaal het andere waard. God verhoede dat je morgen met 'links' naar de Bild-Zeitung aan komt sjokken. Dat zou wél passen bij de indruk die ik van je heb. Je opmerking over 'vast veel mensen', en je vraag naar 'percentages' past in dit patroon. In mijn eigen jongere jaren kwamen zulke opmerkingen van diegenen die toen 'brugpiepers' heetten; vergelijk ze maar met naïeve studenten van nu, in de introductietijd. Zeg eens: voel je jezelf soms als een zogeheten 'influenceur', een tamelijk nieuwe bezigheid in deze tijd; een persoon die tamelijk populaire meningen zonder enige substantie naar voren brengt; en die met deze 'arbeid' zichzelf in de kijker wil spelen? Arbeid adelt, influencen niet. Neem dat ter harte. (Ach, je bent niet de enige. De vorming van kennis & meningen staat toch al zwaar onder druk sedert de komst van het internet. Iedereen mag alles zeggen, en dat is zichtbaar in overvloed, zozeer zelfs dat een geduldig mens onder de veelheid van indrukken van lage kwaliteit zou kunnen bezwijken - althans, als hij niet naar een Belgisch luxe-bier grijpt om zichzelve te kalmeren.) Dit van iemand die het goed met je voorheeft, brave A Little Bit Of Sunshine. PS: indien de mensheid op het onzalige pad anno 2022 voort blijft sukkelen, dan zal dat internet nog maximaal 5 jaar te gaan hebben: daarna zullen collectieve psychoses, nieuwe pandemieën, en de ondergang van ons aller klimaat samen met een nieuwe zondvloed de gezamenlijke ondergang van alles onder de zon betekenen. Vreemd dat de meesten van ons leven alsof dit niet zo is. Tja, die meesten leven toch al geruime tijd in fantasieën en utopieën. (Deze waarschuwing werd mede mogelijk gemaakt door al diegenen die ik zoveel méér vertrouw dan de massa's die terug willen naar 'het leven van de zomer van 2019', om maar een ijkpunt te noemen - wie zijn dan mijn vertrouwelingen? Op persoonlijke aanvraag geef ik namen, boeken, en artikelen; alsmede lezingen en andere diverse varia van niveau.)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 feb. 2022 - 23:15

@psychiater, ik ben zelf ook niet meer de jongste en zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Maar geschiedenis is wel verleden tijd. De wereld verandert, en niet altijd in de goede richting, wel is de wereld voor veel mensen nu een stuk beter als voor de val van de muur. Je kunt dus niet alleen brallen vanuit het verleden, maar moet ook naar het heden durven kijken. Als de onderzoeken nu zeggen dat de Polen tot de gelukkigste mensen van de EU horen en de ossies niet meer terug willen naar vroeger, dan kun je wel debatteren over Ostalgie, maar dan loop je zo'n 20-30 jaar achter de feiten aan. Poetin probeert zijn inval ook te verklaren middels een geschiedenisles, terwijl de echte oorzaken (geld voor hem, armoede bevolking en wellicht grootheidswaanzin) daar niet zo heel veel mee te maken hebben. Dus al met al, geschiedenis is leuk en belangrijk, maar niet het leukste en belangrijkste, dat is gewoon leven in het nu.

Ecclesia
Ecclesia26 feb. 2022 - 11:39

De ironie. Poetin wil Rusland groter maken, maar maakt Rusland hiermee alleen maar kleiner. Zelfs de grote propaganda machine die Poetin heeft opgebouwd met buitenlandse zenders (Russia Today) en trollenfabrieken hebben de wereld er niet van kunnen weerhouden om te zien hoe zielig mannetje het is.

3 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl26 feb. 2022 - 16:40

We zitten hier net zo goed in de propaganda. Ik weet niet hoe het in NL is maar in Duitsland heb ik op het nieuws (en de BBC) tot woensdag alleen maar dappere en onverschillige mensen gezien die niet geloofden in een oorlog met Rusland en hun schouders ophaalden. Dan donderdag opeens "hee, honderden auto's in de file die Kiev uit willen..." Honderdduizend vluchtelingen de grens over in 1 dag. Ondertussen zien we hier en daar een uitgebrande tank of luchtafweergeschut. De Russen zouden in of om Kiev zijn maar er zijn geen beelden. Nou ja, die tank die over een auto reed. En twee flatgebouwen die door een raket zijn geraakt. Dat mogen we zien want dat was tegen de belofte van Poetin aan de burgers. Wat beelden achteraf van verkeerde doelen of raketten die niet ontploft zijn. Verder nog wat analisten die in een warm kantoortje achteroverleunend concluderen dat Rusland zich misschien wel lelijk heeft verkeken en dat Oekraïne veel beter terugvecht dan ze hadden verwacht. Nog steeds zonder enig ondersteunend beeldmateriaal. President Zelenskyy stuurt binnen een uur twee videoboodschappen de wereld in. Dat is zeker ook omdat hij zich zo veilig voelt. Ondertussen lees je hier van sommigen dat de Russische leider paranoïde of op een andere manier geestesziek is. Ook weer beeldvorming van "onze jongens" druppelsgewijs gevoed over de afgelopen decennia. Terwijl Verhofstadt en Schroeder gewoon vrienden waren met deze man. Zeker omdat hij zo'n maniak was... Dan heb je nog sprookjes als "The Ghost of Kyiv", een volledig uit de duim gezogen verhaal over een straaljagerpiloot die 6 Russische toestellen zou hebben neergehaald binnen 24 uur. De praatjesmaker erkende dat het niet waar was maar, hee, toch goed voor het moraal. Moreel verantwoord fake news, zeg maar. Ik ben bang dat we geen beelden van confrontaties zien omdat het het Russische leger voor de wind gaat al is het niet de blitzkrieg geweest waar ze misschien op gehoopt hadden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 feb. 2022 - 17:58

@Robin, "Ik ben bang dat we geen beelden van confrontaties zien omdat het het Russische leger voor de wind gaat" Als dat zo was dan hadden ze er al lang voor gezorgd dat de president geen filmpjes op de nationale tv en social media kan zetten. De hele infrastructuur werkt nog, de luchtmacht van de Oekraïne is nog operationeel. Dat had niemand verwacht toen de invasie begon. "President Zelenskyy stuurt binnen een uur twee videoboodschappen de wereld in. " Zelensky is inmiddels een held in de hele wereld, hoe meer videoboodschappen van hem hoe meer steun voor de Oekraïne, en hoe minder voor Rusland.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl26 feb. 2022 - 21:40

A little bit of sunshine Nou ja, ik doelde op "onze" westerse media. Maar het is zeker bijzonder dat Poetin niet de redelijk befaamde cyberhacking heeft ingezet of dat deze ineffectief is gebleken. Oekraïne doet het zeker beter dan de meesten hadden verwacht. Zelfs zo goed dat Duitsland inmiddels ook wapens durft te sturen. "Zelensky is inmiddels een held in de hele wereld..." Ik dacht dat het hem te heet onder de voeten werd maar hij loopt nog steeds rond. Ook wel eens fijn om het fout te hebben.

Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 11:34

Ik denk dat de Russen zich gruwelijk verkeken hebben op de Oekraïense vechtlust, en de slechte Russische logistiek helpt ook niet echt mee. Meerdere filmpjes gezien waar Russische tanks stilstaan omdat ze geen diesel meer hebben.

3 Reacties
Noordermeer2
Noordermeer226 feb. 2022 - 12:22

Ja, dat sluit dan ook wel weer aan bij het verhaal, dat de Russen in Wit-Rusland erg ongedisciplineerd waren, diesel verkochten en vaak teveel gedronken hadden.

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 13:25

Tja, in een corrupte en autoritaire samenleving worden inventarissen niet erg serieus genomen en wordt er vaak ja gezegd op zaken waar ze bang zijn om nee te zeggen.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 18:02

Hernandez - t’is te hopen , ik vrees toch het ergste. Noordermeer- dat zou inderdaad wat zijn dat de Vodka hen de da’s om doet , zou zo maar kunnen , haast iedereen is aan de zuip in dat land .

Noordermeer2
Noordermeer226 feb. 2022 - 11:13

Schandalig dat mensen die niet aan deze moordpartijen mee willen doen uit bussen worden gehaald en naar het front gestuurd. En de ‘leiders’ zitten veilig in hun schuilkelders en kunnen als al deze mensen dood zijn bellen met Washington en worden dan snel weggehaald.

8 Reacties
Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 12:10

'Schandalig dat mensen die niet aan deze moordpartijen mee willen doen uit bussen worden gehaald en naar het front gestuurd. ' Ja, welkom op de wereld.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis26 feb. 2022 - 13:16

Ja. Hoe durven ze, die vuile moordzuchtige Oekraïners: tanks beschieten die op een vreedzame missie zich al schietend een weg moeten zien te banen naar de binnenstad van Kiev.

Noordermeer2
Noordermeer226 feb. 2022 - 14:41

@ Apabellon Ik begrijp, dat Rutte u kan bellen als de Russen hier aan de poort staan en Rutte samen met de Oranjes naar Canada is vertrokken

MG1968
MG196826 feb. 2022 - 14:43

@Hernandez "Ja, welkom op de wereld." Daar spreekt berusting uit. Berusting die je op andere terreinen niet hebt. Waar zit het verschil?

JasDon
JasDon26 feb. 2022 - 15:03

"En de ‘leiders’ zitten veilig in hun schuilkelders" De leider van Oekraïne zit midden in de shit en zal naar alle waarschijnlijkheid direct vermoord worden indien de Russen het kunnen. Dat gezegd, als ik naar je eerdere posts kijk, bv: "Vind het wel opvallend (en ook teleurstellend) hoe slaafs grotere Europese landen als Duitsland en Frankrijk de VS hier napraten. " snap ik eigenlijk niet hoe jij denkt nog geloofwaardig te zijn. Klote he, dat je je braaksels niet kan verwijderen op deze website.

Noordermeer2
Noordermeer226 feb. 2022 - 15:57

@ JasDon Nee hoor, helemaal niet jammer. Sta nog steeds achter ieder woord, net als overigens mw Marijnissen gisteren (die ook een bak ellende van alle EU-trollen over zich heen kreeg) dus ik ben in goed gezelschap.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2022 - 18:09

Het zijn over het algemeen vrouwen kinderen en 60 plus mannen die in die bussen zitten. Mannen tot 60 jaar dienen hun land te verdedigen, vind je dat raar ? Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. Maar als ik het goed begrijp zou jij ook niet je land willen verdedigen maar aan je buurman overlaten ? Die leider zit niet veilig in zijn schuilkelder , hij is bijzonder betrokken , staat bovenaan de hitlijst en zal vermoedelijk zijn leven moeten geven of gevangen worden genomen .

Hernandez
Hernandez26 feb. 2022 - 19:19

@MG1968 De wereld is hard, in Nederland zijn we niks gewend. En ik kan het weten.

Eric Minnens
Eric Minnens26 feb. 2022 - 11:03

En nou maar hopen dat we tot in de lengte der dagen Kyiv mogen blijven zeggen /schrijven. (De Russen willen er immers zo snel mogelijk weer Kiev van maken.)

JanB2
JanB226 feb. 2022 - 10:05

Burgemeester Kiev: "geen aanwezigheid van Russische troepen in de stad" (bron NOS 26.02.02 10:27).

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2022 - 12:38

Maar wel oppassen voor sabotagegroepen en verkenners zo wordt vermeld.

JanB2
JanB226 feb. 2022 - 18:27

Klopt. Maar het is nog geen veldslag. De russische hoofdmacht komt er nog steeds niet doorheen ten noorden van Kiev.