Joop

Russisch roulette in de zorg, een reconstructie

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
50311106422_db618954d2_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Eerst was er zorg over de zorgverleners. Toen was er applaus. En toen hield het op
Kan het iemand nog iets schelen? Iemand? Hallo? Ik heb het over de zorg. Jaren geleden is daar enorm op bezuinigd. 70.000 werknemers ontslagen. De zelfredzaamheid van mensen thuis in het kader van de participatiesamenleving zwaar overschat. De jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van gemeenten blijkt een ramp. Voor jongeren, hun ouders en de werknemers. De Wmo loopt gevaar. De loonachterstanden in de sector zorg en welzijn ten opzichte van de markt zijn groot. De werkdruk ondoenlijk. De urgentie om daar iets aan te doen is al tijden groot en er werden al miljarden gereserveerd voor arbeidsmarktagenda’s die de sector weer aantrekkelijk moet maken; honderden miljoenen ervan gingen overigens op aan overhead. De SER bracht een advies uit over de houdbaarheid van de sector en constateerde dat er de komende jaren vele tienduizenden extra werknemers nodig zijn. En toen werd het maart 2020 en kwam corona.
Eerst was er zorg over de zorgverleners. Toen was er applaus. En toen hield het op. Eerst een groot gebrek aan beschermingsmiddelen, daarna onwil om ze te verstrekken aan zorgverleners, toen gedoe rond een zorgbonus, en nog meer gedoe rond een zorgbonus. Daarna een motie voor structurele loonsverhogingen, vervolgens een afwijzing van die motie. En nog een, en daarna nog een. Toen nam de kamer de motie toch aan, maar legde de minister de motie naast zich neer. En als sluitstuk is er opnieuw gedoe over de bonus en is het vaccinatiebeleid op zijn zachtst gezegd ondoorgrondelijk. De telefoon bij de FNV staat roodgloeiend door vragen van zorgmedewerkers die het zwalkende beleid van de overheid ook niet meer snappen.
En ondertussen zwoegt Karin door. Ze werkt in een academisch ziekenhuis, als operatieassistent. Ze heeft te weinig collega’s. Veel mensen uit de sector zijn zzp’er geworden vanwege de werkdruk. Jongeren druipen al na een paar maanden ontmoedigd af, omdat het werk zo verschrikkelijk zwaar is, ze nauwelijks ingewerkt kunnen worden en meteen voor de leeuwen worden gegooid. En dan hebben we het nog niet eens over enorme administratiedruk. Karin is een vaste waarde in het ziekenhuis en dat zal ze weten ook. Ze heeft in een jaar tijd twee vrije dagen gehad en heeft te verstaan gekregen dat dit jaar een zomervakantie er niet in zit. Ze werkt door de week in de reguliere zorg, maar wordt in het weekend ingezet op de Covid-afdeling of op de IC als daar mensen tekort zijn. Week na week. Het ziekteverzuim is namelijk inmiddels meer dan 10%. Meer dan 160.000 collega’s zijn besmet geraakt, veel daarvan hebben langdurige klachten en raken inmiddels inkomen kwijt omdat ze in het tweede ziektejaar nog maar 70% van het salaris ontvangen. De coronacijfers lopen op, en ondertussen ziet Karin op het journaal dat de bonus ook niet uitgekeerd kan worden. Oh, en haar werkgever biedt in de cao-onderhandelingen 0% loonsverhoging. Karin kan niet meer. Ze heeft ontslag genomen, net als vijf collega’s van haar afdeling. En geef ze eens ongelijk.
Niemand kan zonder zorg, niemand kan zonder de mensen die de zorg verlenen. De noodzaak tot actie is groot, maar wie gaat die actie voeren? De uitgeputte zorgverleners zelf die amper meer op hun benen kunnen staan, geen privéleven meer hebben en in het ergste geval ook nog geldzorgen? Er wordt Russisch roulette gespeeld met de medewerkers in de zorg. Maar ook met de sector als zodanig. De sector zorg en welzijn is een pracht van een sector, maar werken in de zorg is geen roeping. Je moet er ook fatsoenlijk van kunnen leven, zelf gezond bij blijven en je gewaardeerd voelen. Goede zorg is onmisbaar voor een goed draaiende samenleving. Het is inmiddels vijf over twaalf. Als we nu niet investeren in de zorg, in hogere salarissen en vermindering van werkdruk, maar ook de marktwerking in zorg en welzijn verminderen en de gemeenten bevrijden van taken die ze helemaal niet aankunnen, dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Dat is geen dreigement, dat is een feit. Vraag maar aan Karin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Frans Cobben
Frans Cobben29 apr. 2021 - 14:00

De vraag naar gezondheidszorg neemt zeer sterk toe door de groei van het aantal verschillende behandelingen en omdat de werkelijke kosten worden gedragen door de Overheid(dat wil zeggen door belastingbetalers) en nauwelijks door patienten zelf, ondanks het klagen over het "hoge" eigen risico.

The Apple
The Apple24 apr. 2021 - 15:48

Je kunt de vraag stellen of je je niet moet afkeren van het probleem met het argument dat iemand die corona oploopt zich blijkbaar niet -vrijwillig- heeft gehouden aan de de regels zoals die door mijnheer Rutte al tientalen keren op de TV zijn uitgelegd. Eigen schuld, dikke bult. Het kan wel zijn dat je de één of andere eed of belofte hebt afgelegd, maar je moet tenslotte ook in staat gesteld worden om daar invulling aan te geven. Is dat niet het geval, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij degenen die deze -hun wettelijke- plicht met de voeten hebben getreden. Het zou me niets verbazen als sommigen die ontslag hebben genomen of ziek zijn thuisgebleven dat al mede op grond van dit soort overwegingen hebben gedaan. Maar blijkbaar is dat signaal niet genoeg en moet je zoiets collectief doen. Ik weet dat het niet zal gebeuren, maar er is een moment dat plichtvervulling omslaat in medeplichtigheid. Het is toch oorlog?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 6:33

The Apple Je vergist je denk ik. Er zijn onderzoeken geweest die erop wijzen dat juist mensen van buitenaf verpleegkundigen, verzorgende etc. het virus mee naar binnen hebben gebracht in ziekenhuizen en verpleeghuizen bijvoorbeeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2021 - 15:14

Iemand uit mijn directe omgeving die IC verpleegkundige was heeft daar een paar jaar geleden de brui aangegeven, kon het niet meer aan. Teveel overwerken, nacht en week-enddiensten door onderbezetting. Zij heeft zich na er een tijdje uit te zijn geweest laten omscholen als anesthesie verpleegkundige waar ook een groot tekort aan was. Zo worden de gaten gevuld door andere gaten achter te laten en vice versa.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2021 - 15:18

als = tot

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2021 - 13:39

Het personeelsverloop op de OK is altijd al hoog. Al meer dan 40 jaar. Er is een structureel tekort aan operatieassistenten anesthesie en chirurgie. Een operatieassistent kan altijd bij een ander ziekenhuis tegen een hoger loon beginnen. De functies krijgen sowieso een hoge functiewaardering, maar ook zijn er nog steeds arbeidsmarkttoeslagen van 5% tot 10 % van het loon. Aangevuld met andere regeling die de functie aantrekkelijk moeten maken. De redenen voor het tekort hebben dan ook niets te maken met de beloning. Het is lastig voldoende mensen op te leiden. De OK-afdelingen willen niet te veel leerlingen, de medisch specialisten werken liever met gediplomeerde krachten, de OK-medewerkers willen liever geen leerlingen begeleiden, de OK-managers willen niet te veel leerlingen omdat de planning complexer wordt, de beroepsverenigingen willen niet te veel concurrentie, de ziekenhuis bestuurders gebruiken een beperkte OK-capaciteit om te sturen op het volume behandelingen. Zo heeft iedereen belang op de afdeling, in het ziekenhuis, in de regio en landelijk belang bij een krap aanbod aan operatie assistenten. Daar is het probleem al decennia oud. Met Covid heeft het dus weinig te maken. Het salaris van Karin ligt trouwens tussen 2.769,- en 3.712 bruto per maand. https://werkenbijamc.nl/vacatures/operatieassistent-fulltime/#:~:text=Het%20salaris%20ligt%20tussen%20%E2%82%AC,(bij%20een%20voltijd%20aanstelling).

Irma54
Irma5424 apr. 2021 - 9:48

Karin kan waarschijnlijk zó aan de slag in een algemeen ziekenhuis waar we in 2019 een goede CAO hebben afgesloten. Het is zo gemakkelijk om gewoon maar zo'n drama verhaal te plaatsen waarvan je je afvraagt; is dit nou specifiek iets van de zorg. Er is namelijk overal wel wát. Ik ben het met de grote lijnen van de tekst eens maar het voorbeeld is nou niet een fijne. Ik had liever gezien dat FNV met een voorbeeld komt hoe Karin het wél haar vakantie kan nemen en die 2 vrije (vakantie neem ik aan) vorig jaar kan ik moeilijk geloven. Liever had ik gelezen: Karin heeft haar collega's gemobiliseerd en heeft nu wel een zomervakantie naar wens geregeld. Nu gaat ze elders in de zorg werken in een ziekenhuis en in alle ziekenhuizen kun je niet zomaar even vakantie plannen wanneer je dat wilt. En nu? Want globaal kan ik mij wél vinden in dit verhaal maar activerend vind ik het niet.

Martin007
Martin00724 apr. 2021 - 8:56

Alle problemen in zorg, onderwijs, arbeidsmarkt (flex) eb woningmarkt zijn veroorzaakt door in de eerste plaats VVD, CDA, D66, PvdA en CU want die zitten al 40 jaar aan de knoppen. PVV, Forum, Ja21 en SGP want dat zijn ook liberale partijen, die de eerste 5 helpen bij het uitvoeren van "het plan". Ga eens aan de medewerkers in de zorg en het onderwijs vragen op welke partij ze stemmen. Weet je meteen wie alle problemen veroorzaakt.

1 Reactie
GHS
GHS24 apr. 2021 - 12:23

Alle problemen in de zorg enz. zijn veroorzaakt door...... zie de opsomming.Maar er is altijd aangegeven waardoor er minder geld ging naar de genoemde problemen van nu. Ik weet dat nu niet meer, Maar ik vermoed, dat er andere prioriteiten waren. En dan moet je wikken en wegen. Wat heeft de voorrang? En daar heeft de kiezer zich kennelijk toen mee verenigd, gezien dit jaren zo gegaan is. En dan nu vertellen, dat dit allemaal niet goed was. Ja, dat zien we nu, maar dat had men ook van tevoren kunnen bedenken. Kennelijk niet, gezien de verkiezingsuitslagen. Dus nu niet zeuren maar proberen het geld anders te verdelen. ( Dus zullen er nieuwe prioriteiten gesteld moeten worden dwz, dat het geld ergens anders vandaan wordt gehaald. En daar hebben we een regering voor die dat moet doen.

Buitenstaander
Buitenstaander24 apr. 2021 - 8:12

.... krachtig verhaal. en dan heb je ook nog te maken met al die mensen die wel 'dankbaar' klappen en vervolgens het Vondelpark bestormen, en volledig in hun wiek geschoten zijn als een Fieldlab experiment niet doorgaat. Daar valt niet tegenop te 'bezetten' in een ziekenhuis, toch Kitty, of past dat niet?

Jozias2
Jozias224 apr. 2021 - 7:45

In de huidige cao van deze Karin zat een behoorlijke loonstijging van 8 tot 10,5% voor ziekenhuispersoneel. Deze cao werd door dezelfde fnv juichend binnen gehaald als een top resultaat en 88% van de achterban stemde voor. Een paar maanden later kwam Corona en waren de arbeidsvoorwaarden opeens niet goed meer. https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2019/12/nieuwe-cao-ziekenhuizen-na-instemming-fnv-leden En het voorkomen van de terugval in salaris wordt door het kabinet welwillend naar gekeken. Ik snap het geklaag niet zo. https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2021/04/minister-van-ark-positief-over-fnv-voorstel-voor-c

4 Reacties
FromValue
FromValue24 apr. 2021 - 7:59

Hoorde laatst p de radio dat het gemiddelde arbeidscontract in de zorg 22 uur is. Da's allemaal prima, maar daar is niet tegenop te opleiden. Er zal moeten gekeken worden naar betere mogelijkheden om mensen langer te laten werken. Betere, flexibelere en goedkopere kinderopvang bijvoorbeeld. Puur naar beloning kijken is wat makkelijk en zal de werkdruk niet significant verbeteren als de jeugd er gewoon niet is...

Irma54
Irma5424 apr. 2021 - 9:33

Huh. Dit gaat toch niet over de algemene ziekenhuis CAO alleen. Die cao hebben we in 2019 6 maanden aktie voor gevoerd. Met uiteindelijk inderdaad een goed resultaat. Maar kijk nu ook even naar de andere cao's, bijvoorbeeld de onderhandelingen bij de UMC's. ?

Irma54
Irma5424 apr. 2021 - 9:50

Het klopt dus niet wat je schreef. Karin werkte in het UMC. Die vallen niet onder de CAO die in 2019 is afgesloten.

Jozias2
Jozias224 apr. 2021 - 11:51

@irma Als het probleem is dat de mensen in een academisch ziekenhuis veel slechtere arbeidsvoorwaarden hebben (wat ik betwijfel anders zouden algemene ziekenhuizen geen personeelstekorten hebben en de umc ‘s des te meer) dan moet dat probleem worden geduid. In dit is het gebracht als een voorbeeld voor een veel groter probleem in de zorg. En dat is niet juist. Een probleem in een klein deel van de sector is niet exemplarisch voor de sector als geheel.

Greendutch
Greendutch24 apr. 2021 - 6:17

Opmerkelijk 1 hoe weinig reacties hieronder staan!!!! 2 wat is ‘t belangrijkst? Geld of werkdruk? 3 bij gebrek aan podium stel ik hier de vraag gericht aan kabinet: hoe breng je respect vanuit mensen terug richting zorgmedewerkers?? 4 waarom stemt NL rechts? =bezuinigen op sociaal erfgoed >> eigen woningbezit! Heb mijn klein onopvallend steentje bijgedragen, geef je gelijk maar jij moet harder roepen (harder dan de roeptoeters die tot nu toe op media waren)

2 Reacties
Martin007
Martin00724 apr. 2021 - 8:53

4 Waarom stemt Nederland rechts? Omdat niemand weet wat "liberaal" betekent, Omdat niemand nog ooit heeft gehoord van een "nachtwakersstaat". En vooral omdat te veel media de VVD nakletsen en niemand de waarheid vertelt. Want op dit moment staat op Joop een artikel over het "bureau" dat staatssecretaris Mark Rutte ooit heeft laten oprichten om alle burgers met een uitkering of toeslag te controleren en wat voor afgrijselijke ellende dat oplevert. Je kunt er gif op innemen: NOS of RTL, geen van beide journaals zal er over berichten.

Irma54
Irma5424 apr. 2021 - 9:33

Was je niet opgevallen dat het er nog maar nét stond toen je reageerde?

Fredje3
Fredje324 apr. 2021 - 4:54

Ik denk ook wel dat dit uiteindelijk het enige signaal zal zijn die door politici herkend wordt. Als iedereen in de zorg gewoon stopt en b.v. in het onderwijs ook omdat een combinatie van werkdruk en fooi niet uit te houden is, dan moeten ze misschien wel bewegen. Grootste probleem met die 70.000 ontslagen is dat dit merendeel zeer ervaren mensen waren. Deze zijn gedeeltelijk vervangen door schoolverlaters om de kosten te drukken en een maatschappij die bezig is met kostendrukken om mensen te redden en tegelijkertijd aan het bakkelijen is om uitgaven te verhogen om elkaar uit te moorden is natuurlijk geen beschaafde maatschappij.

adriek
adriek23 apr. 2021 - 13:31

De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee, het boeit niemand, tot ze afhankelijk worden van zorg. Tot die tijd is zorg moeilijk, ongrijpbaar en (vooral) duur. Dankzij de framing van de kapitalisten: we worden te oud, dat kan de zorg niet aan, we maken te veel gebruik, privatiseren dan wordt het goedkoper. De zorg baseren op solidariteit is niet meer van deze tijd: ieder voor zich, een verzekering op maat voor iedereen. En we kiezen gewoon weer voor de VVD/Rutte, dus we vinden het wel prima.

rvb2
rvb223 apr. 2021 - 13:27

Volgens rechts Nederland is alles wat met je gebeurt puur en alleen aan jezelf te danken. Wie ziek wordt heeft iets fout gedaan, en die mensen moet je straffen. Wordt dan niet ziek! Dan heb je ook geen last van een tekort aan ziekenhuisbedden, GGZ of een slecht functionerende jeugdzorg. Wat je zeker niet moet doen is solidariteit eisen, dat wordt gezien als een straf op succes.