Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russisch oorlogsgeweld zet NAVO steeds meer onder druk om in te grijpen

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3056 keer bekeken
  •  

Russische bombardementen richten enorme verwoestingen aan in Charkiv, de tweede stad van Oekraïne gelegen in het oosten van het land. De Russen dachten de stad snel en gemakkelijk in te kunnen nemen maar hadden zich vergist in de strijdbaarheid van de Oekraïners. Er wordt taai verzet geboden, de Russen reageren niets ontziend met hun aanvallen. Inmiddels zijn al zo'n 500 inwoners door het Russisch oorlogsgeweld om het leven gekomen. 

Velen van de 1,5 miljoen inwoners zijn gevlucht, de achterblijvers hebben moeite om aan voedsel te komen en schuilen in de metrostations voor de bombardementen, toont een reportage van Al Jazeera.

Het Russische leger, dat er niet in slaagt het land te veroveren met een opmars, bombardeert tal van plaatsen, zoals een marinebasis in de zuidelijke stad Mykolajiv. Reddingswerkers zijn een zoektocht gestart naar de rekruten die onder het puin liggen. Er zijn minstens 40 doden gevallen. Een militair zegt dat Poetin de oorlog gebruikt om nieuwe wapens uit te testen op de Oekraïense bevolking. Bij de aanval op Mykolajiv werden nieuwe hypersonische raketten gebruikt die nauwelijks te onderscheppen zijn. Poetin noemt het 'ideale wapens'.

Een moeder uit de hoofdstad Kyiv vertelt in het ziekenhuis aan The Guardian hoe ze haar babytje met haar eigen lichaam beschermde toen er plots een raketaanval plaatsvond. Ze raakte gewond aan haar hoofd en het bloed stroomde over het kindje heen.

Op beelden is te zien hoe zondagavond laat een winkelcentrum in Kyiv getroffen wordt door zware explosies. In het complex bevinden zich ook appartementen.

De volgende ochtend wordt de omvang van de verwoestingen zichtbaar.

Door de aanhoudende Russische agressie neemt de druk op de NAVO toe om in actie te komen om het geweld te stoppen. Amerikaanse senatoren zijn naar Polen afgereisd en willen dat Washington F16's levert aan dat land. Polen kan dan eigen Mig-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne geven. President Biden wil dat niet, om te voorkomen dat de VS betrokken raakt bij het militaire conflict.

Ondertussen worden overal in Europa vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Zoals bijvoorbeeld in een Italiaans dorpje.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.