Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russisch invasieleger veroorzaakt klimaatramp

  •  
13-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
17082 keer bekeken
  •  
schietenoekraine

Als gevolg van de Oekraïne-oorlog zijn in twee jaar tijd net zoveel broeikasgassen de atmosfeer in gegaan als 175 landen jaarlijks uitstoten, schrijft The Guardian. Het gaat om de duizelingwekkende hoeveelheid van 175 miljoen ton CO2-equivalenten. Volgens de onderzoekers is dat te vergelijken met de jaarlijkse uitstoot van 90 miljoen benzineauto’s.

 “Rusland schaadt niet alleen Oekraïne maar ook het klimaat”, stelt onderzoeker Lennard de Klerk. Het onderzoek schat de klimaatkostenpost van de oorlog op 32 miljard dollar. Volgens De Klerk zou Rusland dat moeten betalen. “Dat is het land verschuldigd aan Oekraïne maar ook aan de landen in het globale zuiden die het meest te lijden hebben onder de klimaatschade.”

Er zijn veel bronnen van extra uitstoot tijdens de oorlog. De brandstof die het Russische leger gebruikt, levert de grootste bijdrage (35 miljoen ton CO2). Ook de branden die het gevolg zijn van bombardementen, de vliegtuigen die vanwege het wapengekletter moeten omvliegen en het staal en beton dat nodig is voor de herbouw van in puin geschoten gebouwen, leveren een extra bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.