Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russen richten aanvallen op burgerdoelen, inwoners op de vlucht

  •  
06-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Ukrainians swarm railway station as they try to flee Kyiv

© epa09803580 People wait to board an evacuation train at the main railway station in Kyiv (Kiev), Ukraine, 05 March 2022. According to the United Nations (UN), at least one million people have

Britse inlichtingendiensten melden dat Russische militairen de aanvallen nu richten op dichtbevolkte gebieden. De kracht van de Oekraïense tegenstand zou de geplande opmars vertragen. Volgens de Britten zijn de Russen “steeds opnieuw verrast” door de schaal en sterkte van het Oekraïense verzet. Het starten van aanvallen op dichtbevolkte gebieden komt overeen met eerdere operaties van het Russische leger in Tsjetsjenië en Syrië waarbij burgerdoelen zowel vanaf de grond als vanuit de lucht bestookt werden. De Russen zouden zo het moreel van de bevolking willen breken.
De hoofdstad Kyiv is veranderd in een spookstad meldt France 24 omdat mensen gevlucht zijn of dekking hebben gezocht. Volgens de Verenigde Naties zijn er inmiddels een miljoen burgers op de vlucht geslagen. Op de foto het treinstation van Kyiv waar burgers trachtten weg te komen naar Polen.
Geen video? Klik hier.
Oekraïne meldt dat een Russische raketaanval 30 woonhuizen heeft vernietigd in Ovruch, een stadje in het noorden van het land. De WHO heeft verklaard dat de Russen ook zorginstellingen aanvallen.
Uit Oekraïne komen beelden van het verzet tegen het Russische invasieleger. Er is onder meer te zien hoe een helikopter wordt neergehaald. De Oekraïense president Zelensky smeekt de wereld om militaire steun, waaronder het sturen van gevechtsvliegtuigen.
Geen video? Klik hier.
De creditcard maatschappijen Mastercard and Visa schorten hun dienstverlening in Rusland op. Het betekent dat Mastercard. kaarten die zijn uitgegeven door Russische banken niet meer werken. Met internationale kaarten van Mastercard kan geen geld meer opgenomen worden bij geldautomaten in Rusland. Visa staakt de betalingsmogelijkheden van Russische kaarten buiten Rusland en Visa-kaarten van Russische banken werken niet meer.
Ondertussen blijven ook in Rusland zelf burgers zich verzetten tegen de oorlog van Poetin. In 16 steden zijn mensen opgepakt die demonstreerden tegen het militair geweld.
Over de hele wereld vinden demonstraties tegen de oorlog plaats en om solidariteit met de Oekraïners te betuigen.
Geen video? Klik hier.
Update 16:10 Poetin legt alle media die niet alleen zijn boodschap willen verkondigen het zwijgen op. Journalisten die de waarheid over de oorlog vertellen lopen het risico op gevangenisstraffen tot 15 jaar. The Guardian toont hoe de medewerkers van Dozhd TV de zender sluiten. Of zoals ze zelf zeggen opschorten. Want ze geloven dat ze ooit weer terug zullen keren. Ze spreken zich bij hun laatste uitzending ook uit tegen de oorlog.
Geen video? Klik hier.
In Lviv, waar vluchtelingen zich verzamelen om aan de oorlog te ontkomen, bespeelt een vrouw op straat de piano. Ze brengt ‘What a wonderful world ten gehore’
Geen video? Klik hier.
Ondertsueen lukt het niet inwoners van de havenstad Marioepol te evacueren omdat de Russen de burgers beschieten, meldt de NOS :
"De tweede poging om burgers te evacueren vanuit de zuidelijke Oekraïense havenstad Marioepol is mislukt. Dat meldt het Rode Kruis, dat van plan was 200.000 mensen te evacueren. Ook lokale autoriteiten melden dat de evacuatiepoging is mislukt. Dat komt volgens de Oekraïners door aanhoudende Russische beschietingen."
21:00 Frankrijk bekritiseert Groot-Brittannië omdat het land het Oekraïense vluchtelingen lastig tot onmogelijk maakt zich bij familie op de eilandstaat in de Noordzee te voegen. Meer dan 150 vluchtelingen is de toegang geweigerd, anderen worden gehinderd door bureaucratische rompslomp en de eis dat ze papieren laten overkomen uit Oost-Europese landen. De Britten ontkennen de praktijk en zeggen dat 200.000 Oekraïners naar het VK komen omdat daar familie woont.
De VS zegt aan een overeenkomst te werken met Polen voor de levering van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. Polen beschikt nog over Russische MIG jachtvliegtuigen waar Oekraïense piloten mee overweg kunnen. In ruil zou Polen Amerikaanse F-16’s krijgen, schrijft de Moscow Times. Oekraïne heeft dringend gevechtsvliegtuigen nodig, onder meer om de Russische konvooien uit te schakelen.
NRC meldt dat in Duitsland een storm van protest opsteekt tegen oud-bondskanselier Schröder. De sociaaldemocraat verricht lucratieve hand- en spandiensten voor Rusland en weigert tot nu toe de oorlog te bekritiseren.
"Oud-bondskanselier Schröder negeert vooralsnog oproepen, van onder meer bondskanselier Olaf Scholz, om zijn functies in de Russische energiesector neer te leggen. Zijn partij SPD heeft intussen Schröders portret verwijderd uit de eregalerij van partijgenoten op de website."
Sting heeft zijn beroemde hit Russians uit 1985 opnieuw uitgevoerd. “Ik heb dit lied in al die jaren slechts weinige keren gezongen omdat ik dacht dat het nooit meer relevant zou zijn.” Dat blijkt helaas niet langer het geval.
 
 
Groningers zijn volgens een enquete bereid de gaswinning te hervatten, meldt de NOS :
"Uit een enquête van het Dagblad van het Noorden komt naar voren dat 83 procent van de Groningers vindt dat Nederland moet stoppen met de import van Russisch gas. De krant liet Enigma Research een representatieve steekproef doen onder duizend inwoners van de provincie. Daaruit blijkt dat ruim zes op de tien Groningers vinden dat de gaskraan weer verder open mag. “Als het de mensen in Oekraïne het leven kan redden zeg ik: draai die kraan maar open”. zegt Ingrid Verbeek uit Loppersum bij RTV Noord."
In Parijs demonstreerde FEMEN, de van oorsprong Oekraïense feministische actiegroep, op de hen gekende wijze tegen de invasie:
Dit bericht wordt in aangevuld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.