Joop

Russen probeerden met Griekse chaos uitbreiding NAVO te voorkomen

  •    •  
15-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Alexandroupolis_Port_(April_2017)
Terwijl in Macedonië dit weekend duizenden mensen de straat op gingen om feest te vieren over een mogelijke toetreding tot de NAVO en de EU, iets waar het land al jaren naar streeft, is zo’n 300 kilometer verderop een slaperig Grieks stadje het toneel waarop Russische intriganten uit alle macht proberen om die Macedonische toetreding te voorkomen. Enkele Russische diplomaten zijn door de Griekse overheid inmiddels het land uitgezet.
Het gaat om het havenstadje Alexandroupoli, aan de Egeïsche kust in Noord-Griekenland. Het ligt in de provincie Oost-Macedonië, waarover de Grieken sinds lange tijd strijd voerden om de naam met het gelijknamige buurland. Die naamstrijd is ook de reden dat de Grieken tot nog toe steeds hebben dwarsgelegen als het ging om Macedonische toetreding tot de NAVO en de EU. Nu Macedonië en Griekenland onlangs een principeakkoord bereikten over een naamswijziging (het land gaat zal Noord-Macedonië gaan heten), zijn de gesprekken met de NAVO en de EU weer hervat. Tot grote vreugde van de Macedoniërs, maar de Russen zien die uitbreiding niet zitten.
Schermafbeelding-2018-07-15-om-15.05.46
Alexandroupoli is de thuishaven van een kleine Russische gemeenschap. Enkelen van hen, diplomaten, worden er nu van beschuldigd geprobeerd te hebben zakenlieden, overheidsfunctionarissen, orthodoxe geestelijke en extreemrechtse groeperingen in het noorden van Griekenland om te kopen om tegen het akkoord over de naamswijziging te stemmen. Hoeveel van die omkopingen gelukt zijn is onduidelijk, maar de zaak kwam aan het licht toen een Griekse legerofficier werd benaderd en vervolgens naar zijn commandant stapte met het verhaal. Twee diplomaten zijn sindsdien het land uitgezet en hebben te horen gekregen dat zij niet mogen terugkeren.
‘De Russen wilden absoluut een einde maken aan de gesprekken,’ zegt een hoge Griekse diplomaat. ‘Ze hebben de bemoeienis die er altijd al is verder opgevoerd in de (Griekse, red.) regio’s Macedonië en Thracië.’ De regering in Athene heeft in een reactie laten weten geen enkel gedrag te tolereren dat ‘in strijd is met de Griekse wet en respectloos is tegenover de Griekse staat’. Als reactie op het uitzetten van de Russische diplomaten heeft Moskou gedreigd Griekse diplomaten uit te zetten. Een gepland bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Griekenland is tot nader orde uitgesteld.
Dat de Grieken Russische diplomaten het land uitzet is opmerkelijk. De beide landen hebben in zowel culturele als religieuze zin veel raakvlakken. Ook wordt Griekenland geregeerd door de linkse partij Syriza die van oudsher warme banden onderhoudt met het Kremlin. ‘Het is ongekend,’ zegt ook een hoge Griekse ambtenaar. ‘Zelfs op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, toen we de frontlinie in het Warschau Pact vormden, vermeed Griekenland het uitzetten van Russische diplomaten.’
Afgelopen week werden in Noord-Griekenland meerdere protestacties gehouden tegen het akkoord tussen de Grieken en de Macedoniërs en tegen Syriza en premier Alexis Tspiras. ‘Je kunt voor enkele tienduizenden euro’s veel steun kopen in plaatsen als Alexandroupoli waar de werkloosheid hoog is en vooral jongeren de gevestigde politieke partijen zat zijn,’ zegt een betrokkene. Hoewel door het akkoord en de daaropvolgende protesten de populariteit van Syriza in de peilingen gedaald is, zal het voor Macedonië waarschijnlijk weinig verschil maken. Zowel de NAVO als de EU lijken vastbesloten om de toetredingsgesprekken met het land tot een goed einde te brengen. De enigen die daarbij nog roet in het eten kunnen gooien zijn de Macedoniërs zelf. Later dit jaar mogen zij door middel van een referendum beslissen of de naamswijziging inderdaad doorgang vindt.
Bron: FT / cc-foto: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

OlavM
OlavM16 jul. 2018 - 15:15

Wel goed dat eindelijk een akkoord is bereikt tussen de voormalige Joegoslavische Republiek Makedonia en Griekenland. De angst van de Grieken dat die republiek aanspraak zou kunnen gaan maken op Noord-Griekenland (dat voor een deel immers ook de naam Makedonia draagt) en hun land zelfs zouden gaan binnenvallen, heb ik altijd nogal bizar gevonden. Griekenland is toch al zeer lange tijd NAVO-lid, dus zou zijn soevereiniteit toch beschermd worden? Beide landen kunnen aanspraak maken op de naam Makedonia, omdat het antieke gebied met die naam zowel het voorheen Joegoslavische deel als Noord-Griekenland (en een stukje van het huidige Bulgarije) besloeg. De oude hoofdstad Pella ligt in het huidige Griekse deel, maar de oude Macedoniërs waren van oorsprong niet echt Grieks. Wel wilden zij zich bij hen aansluiten. En dat deden zij met verve. (Denk aan Alexander de Grote!).

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jul. 2018 - 10:30

Je gaat mij toch niet vertellen dat ze daar een referendum mogen houden dat telt? Geen kans op als het over EU gaat. Daar zijn anderen voor die de beslissingen nemen.

2 Reacties
Luneau
Luneau17 jul. 2018 - 2:12

Het is nog altijd aan de nationale soevereine parlementen of ze wel of niet de uitslag van een raadgevend referendum opvolgen. Zie bijv Brexit. Dat ligt dus niet aan de EU, maar aan de eigen regering.

Klaas Punt
Klaas Punt17 jul. 2018 - 8:37

"...ligt aan de eigen regering..." - denk je dat echt??

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2018 - 8:41

Laat de EU aub stoppen met het inlijven van allerlei armlastige corrupte Balkanlandjes. Kunnen we hierover een raadgevend referendum organiseren? Oh wacht..

8 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees16 jul. 2018 - 10:49

Inlijven .... ik ben niet voor uitbreiding van de EU, maar met in lijven heeft het niks te maken. De landen die toetreden willen dat namelijk helemaal zelf. Inlijven gaat gepaard met dwang, dus de uitbreidingen van de EU zijn absoluut geen inlijvingen. Kennelijk vind jij dat Rusland "recht" heeft op een Europese invloedssfeer, ook als de betrokken Europeanen dat niet zouden willen. Ik vind dat een abject standpunt, ongelofelijk abject.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2018 - 12:02

@ Britta van Rees Je hebt gelijk, "inlijven" is in dit verband niet zo gelukkig gekozen. Zij doen dit idd uit vrije wil, al wordt hen wel een worst voorgehouden die zij niet af kunnen slaan. "Kennelijk vind jij dat Rusland “recht” heeft op een Europese invloedssfeer, ook als de betrokken Europeanen dat niet zouden willen. Ik vind dat een abject standpunt, ongelofelijk abject" Waar zeg ik dat? Ik vind het overigens wel verstandiger indien landen zoals bv de Oekraine deel uit zouden maken van een neutrale bufferzone.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jul. 2018 - 12:31

Zeg Britta, Rusland ligt voor een belangrijke deel binnen Europa, toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jul. 2018 - 19:10

Nog niet zo lang gelezen zeiden ze dat de te snel hadden uitgebreid en nu dit weer? Ik houd niet van volksmenners. Ik houd al helemaal niet van desinformatie verspreiden om brandjes te kunnen blussen en daarna weer doodgemoedereerd op dezelfde weg door te gaan.

Luneau
Luneau17 jul. 2018 - 2:17

Een neutrale bufferzone zou helemaal niet nodig moeten zijn als landen elkaars grenzen respecteren. Rusland heeft zich gewoon uit de politiek van de Oekraïne te houden. Als de Oekraïne, als soeverein land, bij de EU wil horen, dan heeft Rusland daar niets over te zeggen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jul. 2018 - 6:36

@ Luneau Dit conflict is ontstaan nadat de EU de Oekraine geheel in haar invloedssfeer wilde brengen.

Britta van Rees
Britta van Rees17 jul. 2018 - 9:21

@Frans Kwakman Europees Rusland ligt geografisch gezien in Europa ja. Maar politiek gezien zet Rusland zich sterk tegen Europa af. Europa heeft meer aspecten dan alleen geografie, ik neem aan dat je dat ook vindt. Rusland beschouwt zichzelf politiek en maatschappelijk als een continent op zich. Het voelt zich geen deel van Europa. Rusland beschouwt zichzelf helaas ook als een veroveraar. Het land is sowieso opgebouwd uit de onderwerping van niet-Russische volkeren, en het eist ook politieke invloed op in andere staten zoals Georgië en Oekraiene. Daartoe wordt ook het leger ingezet als overreding niet werkt (dat is het veroveringskarakter van het land). Onze verhouding tot Rusland is complex en schizofreen. We kopen er energie (en steeds meer), maar we leggen ook sancties op. We willen geen confrontatie, maar we willen niet dat Trump toenadering zoekt.

Britta van Rees
Britta van Rees17 jul. 2018 - 9:24

@Gadfly Ik heb twee principiële vragen aan jou. 1. Mag Oekraiene van jou zelf bepalen of ze lid worden van de EU, of moeten ze naar Rusland luisteren ? 2. Heeft een land in de "Russische invloedssfeer" zelfbeschikkingsrecht ?

Bert de Vries
Bert de Vries15 jul. 2018 - 20:30

Weet je wat echt raar is, in dit verband? Dat de EU, bij monde van onze liberaal Jeroen Dijsselbloem, Griekenland dwong om havens en vliegvelden te verkopen. Eén van de grootste havens, Piraeus is nu voor een aanzienlijk deel in Chinese handen. De macht van rechts geld haalt die van Putin aan alle kanten in.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus15 jul. 2018 - 21:24

"Dat de EU, bij monde van onze liberaal Jeroen Dijsselbloem, Griekenland dwong om havens en vliegvelden te verkopen." Hoe kom je daar nou toch bij. Griekenland kon op alle mogelijke manieren de begroting op orde brengen. Het verkopen van de havens en vliegvelden was net zomin een ijs als het uitkleden van de zorg. Maar als je systematisch iedere herstructurering afwijst en je komt uiteindelijk in tijdnood, dan rest er weinig anders dan op zo'n manier de snelle winst pakken. Alleen is dat wel de eigen keus. Er had bijvoorbeeld ook serieus werk gemaakt kunnen worden van het optuigen van een functionerende belastingdienst.

H.Witte
H.Witte16 jul. 2018 - 9:09

Piet, kan me voorstellen dat je bij dit weer aan ijsjes denkt.

LaBou
LaBou 16 jul. 2018 - 11:32

https://www.groene.nl/artikel/drakenhoofd. Het zal de warmte wel zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries16 jul. 2018 - 15:31

LaBou, dank voor de verwijzing. Hoewel die voor rechtse heren zinloos is. Voor hen geldt dat de werkelijkheid fake is. Zij hebben enige tijd geleden waarheid, net als integriteit, bij Henry Keizer in de oven geschoven.

Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2018 - 0:15

"dank voor de verwijzing" En wat zegt die column precies over de wijze waarop de Grieken ertoe gekomen zijn om de haven van Piraeus te verkopen? "Hoewel die voor rechtse heren zinloos is." Probeer je je domheid nu werkelijk als links te verkopen? Het enige waartoe de Grieken zijn gedwongen is om hun begroting op orde te brengen als ze nog meer hulp wilden ontvangen, omdat nu eenmaal niemand zin had om zijn geld in een bodemloze put te storten. De invulling daarvan was helemaal aan de Grieken, mits ze zich maar een beetje zindelijk aan de boekhoudregels zouden houden. Er zijn daarbij tal van suggesties gedaan en er is door de EU ook professionele ondersteuning aangeboden. Maar de belastingspecialisten die kwamen helpen werden als paria's behandeld en zoveel mogelijk tegengewerkt in plaats van orde op zaken te stellen. Het is de Grieken ook nog eens extra makkelijk gemaakt om structurele hervormingen door te voeren: de benodigde investeringen zouden niet volledig op de begroting rusten maar daar werd soepel mee omgegaan, met het oog op toekomstig rendement. Maar de Grieken werkten liever tegen en stelden alles uit tot ze tegen de deadline aanzaten voor een nieuw tranche hulpgelden. En dan gingen ze ineens met de botte bijl bezuinigen, met de handjes in de lucht verwijzend naar de EU die dat zou eisen. Flauwekul. De Grieken hadden de haven van Piraeus ook tot een goudmijn kunnen maken maar ondanks de gunstige ligging kwijnde die weg. Omdat ze er net zo mee omgingen als met de nationale spoorwegen, waar meer mensen werkten dan er vervoerd werden. Het was een cliëntelistische baantjesmachine, waarbij rendement volstrekt irrelevant was. Als een zeeschip de Rotterdamse haven nadert kan veel papierwerk simpelweg online afgehandeld worden: dat kost geen minuut wachttijd voor de lading. Bij de Griekse havens moet een container eerst gelost zijn voordat er een ambtenaar aan komt sloffen. Vervolgens moet er nog een hele serie ambtenaren een stempel op de formulieren zetten, volgens de bekende indekmethode: ik zet geen stempel voordat ik fiat van mijn baas heb, zodat mij nooit iets te verwijten valt. Dat kan met een beetje pech weken duren: voor zaken die gewoon automatisch afgehandeld kunnen worden. Alleen raak je dan al die baantjes (en die stemmen) kwijt. En die baantjes hebben prioriteit, niet het functioneren van de haven. Gek hè, dat het dan ondanks de uiterst gunstige ligging niet lukt om van Piraeus een wereldhaven te maken en te profiteren van de Chinese belangstelling in plaats van de boel te verpatsen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2018 - 18:30

Dit is niet "zich zomaar met een ander land bemoeien". Dit zijn gewoon vijandige handelingen uitgevoerd door een vijfde colonne.

LaBou
LaBou 15 jul. 2018 - 17:02

Die vreselijke Russen toch. Zich zomaar met een ander land bemoeien. Dat zouden wij als EU nou nooit doen. En de Amerikanen ook niet.

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker15 jul. 2018 - 17:48

Jijbak

LaBou
LaBou 16 jul. 2018 - 5:16

Meneer, dooddoener zonder enig inhoudelijk argument.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2018 - 8:42

Precies. Het is ondenkbaar dat de EU haar invloedssfeer richting het oosten zou uitbreiden.

Joop den Uil
Joop den Uil15 jul. 2018 - 16:12

heel vroeger, werd er gedreigd met ''de russen'' , het kwaad in kwadraat. het gigantisch land echter is in een glijbaan omlaag gestort , en naar mijn mening wordt het zwaar overdreven wat het allemaal aan het aanrichten en beinvloeden is. Van Hackers, via flesjes gif tot omkoperij. Straks kunnen we de climate change ook op hun conto schrijven.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2018 - 19:47

Joop den Uil 15 juli 2018 at 18:12 [ naar mijn mening wordt het zwaar overdreven wat het allemaal aan het aanrichten en beinvloeden is ] U zou ook gewoon naar de feiten kunnen kijken, zoals de gedetailleerde aanklachten van Mueller in de VS; Of de vijandige bewegingen van de Russen op de Krim, in Oost-Oekraïne (MH17) en aan de Georgische grens. [ Straks kunnen we de climate change ook op hun conto schrijven. ] Nee, daar zijn we toch grotendeels zelf verantwoordelijk voor.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jul. 2018 - 14:22

Uil, dat klopt, om Clinton te aan te halen: It's Russia, stupid. It's was always Russia. Het is de bestaansgrond van hun politiek, dwarsliggen en pesten. Dat die pesterijen mensenlevens kosten zal ze een rotzorg zijn. MH17 werd speciaal uitgekozen omdat het louter westerlingen aan boord had. Door het voor te doen als een Oekraïense aanval wilde het de liefde tussen het westen en Oekraïne in een klap wegvagen. Dat laatste is ze niet gelukt. Daarop probeerde Poetin het opnieuw op de Balkan, ook dat mislukte. Dus ging hij in Syrië aan de slag. Hij moest iets vinden om ons dwars te zitten. Of is het je nooit opgevallen dat de grote stromen vluchtelingen uit Syrië pas echt op gang kwamen toen de Russen zich er mee gingen bemoeien? En wat het effect dat op onze publieke opinie had? Dat was gepland. En iets dat ze duidelijk gelukt is. Vroeger financierden en planden ze anti kernwapens demonstraties waar wij braaf kwamen opdraven. Vroeger stemden de hardcore aanhang CPN, nu PVV en FVD. Er is niet zo veel veranderd in de wereld.

Klaas Punt
Klaas Punt15 jul. 2018 - 14:31

Nee toch, die EU staat op instorten en dan moet er nog een lid (lidje) bij? Ongelooflijk.

2 Reacties
Karingin
Karingin15 jul. 2018 - 22:25

Wel opletten Klaar, het gaat over de NAVO

Karingin
Karingin15 jul. 2018 - 22:26

Klaas dus :) Note to self: zelf ook opletten