Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russen laten spoor van oorlogsmisdaden achter bij terugtrekking uit Kyiv

  •  
03-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2366 keer bekeken
  •  
ANP-446471044

Het Russische leger heeft bij zijn aftocht uit de regio rond Kyiv een spoor van lichamen achtergelaten. Dat blijkt nu Oekraïense troepen het gebied weer in handen hebben. Volgens de burgemeester van Boetsja is in zijn dorp een massagraf met 280 lijken aangetroffen, en ook zouden de straten van het dorp bezaaid zijn met gedode burgers. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zijn even buiten Kyiv langs de weg de lichamen aangetroffen van vier of vijf vrouwen die door Russische militairen verbrand zijn. 

De berichtgeving over de Russische moorden zijn vooralsnog niet onafhankelijk geverifieerd. Wel doken dit weekend op sociale media beelden op van lichamen van gedode Oekraïense burgers. Sommigen van hen met de handen achter de rug gebonden, wat wijst op een executie. Vanuit de stad Enerhodar, in het zuiden van Oekraïne, komen berichten dat Russische troepen om demonstranten schieten die de straat op gaan tegen de Russische bezetting. Volgens ombudsvrouw Ljoedmila Denisova raakten daarbij zeker vier mensen zwaargewond. Enerhodar ligt bij de grootste kerncentrale van Europa, Zaporizja. Die centrale werd eerder door Russische troepen onder vuur genomen waarna er kortstondig brand ontstond. 

Dat de Russen zich lijken terug te trekken naar de oostelijke Donbas-regio, zoals eerder deze week door het Kremlin aangekondigd, betekent voor Oekraïne niet dat ze de Russische troepen een vrije doorgang geven. Volgens president Zelenski laten de Russen een spoor van moorden en vernietiging achter en zijn zowel de Donbas als de Krim nog altijd illegaal geannexeerd door Rusland. In een videoboodschap liet Zelenski weten te strijden tot heel Oekraïne zijn vrijheid heeft herwonnen. 

Zondagochtend heeft Rusland de havenstad Odessa onder vuur genomen, meldt persbureau AFP. Rond 6 uur in de ochtend werd de stad bestookt met Russische raketten. Onduidelijk is vooralsnog wat de schade is en of er slachtoffers zijn. 

Update 14.45 uur:

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de berichten over Russische oorlogsmisdaden rond Kyiv. Op Twitter schrijft hij 'geschokt' te zijn en dat 'Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden'. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Redactie Joop
Redactie Joop4 apr. 2022 - 12:29

In reactie op enkele opmerkingen en vragen hieronder over de nieuwe site het volgende. Door omstandigheden buiten onze macht is Joop in versneld tempo verhuisd naar een nieuwe omgeving. Daarbij is een topprestatie geleverd door het technisch team, het gaat immers om een grote site, maar zijn er ook problemen opgetreden. Een aantal daarvan blijken hardnekkig en complex, zoals bijvoorbeeld de teller die slechts een fractie van het aantal paginabezoeken laat zien, haperende inlogs, trage respons. Er wordt hard aan gewerkt die te verhelpen. Voor de toekomst zien we dat de nieuwe site ons ook nieuwe mogelijkheden biedt die Joop - toegegeven, het is onvoorstelbaar - nóg beter zullen maken. We vragen daarom nog even om jullie geduld. Dank intussen voor jullie betrokkenheid, trouwe bezoek, reacties en alle tips en opmerkingen.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2022 - 21:56

De teller gaat om bezoekjes? Waar is de teller die reacties liet zien gebleven dan? Die was voor een blog meer interessant. Headline reactie minder, dat gaat al snel om click baiten.

Deugkeizer
Deugkeizer4 apr. 2022 - 6:50

Hoe meer je over Poetin leest hoe meer er op wijst dat het een persoon is die zich zeer bewust was van het feit dat alles of met hem begint of met hem eindigd. Hij kan alles claimen of met kernwapens dreigen. Zo iemand is het. Ik dacht altijd dat hij een eerlijk en redelijk zacht persoon was dat in sommige situaties hard om zich heen kon slaan.

a.doorgeest
a.doorgeest3 apr. 2022 - 21:44

Als deze oorlogsmisdaden inderdaad op het conto van de Russen kunnen worden geschreven - en daar lijkt het wel op - wordt het tijd dat het gehele min of meer fatsoenlijke deel van de wereldgemeenschap een plan van aanpak ontwikkelt om de Russen tot beter gedrag en algehele terugtrekking uit de Oekraïne te bewegen. De Russische manier van oorlog voeren in dat land tart elke beschrijving en staat haaks op het internationaal oorlogsrecht en elementaire fatsoensnormen. Wat zich daar afspeelt is allang geen zaak meer voor de NAVO en EU alleen, maar gaat een ieder aan hier op aarde die het hart op de juiste plaats heeft zitten. Een breed gedragen internationale militaire interventie zou op zijn plaats zijn, hoewel daar akelig riskante kanten aan zitten. Dan maar een zo scherp mogelijke boycot van Rusland door driekwart van de internationale gemeenschap. Poetin manifesteert zich inderdaad als een eersteklas oorlogsmisdadiger die slechts geïnteresseerd is in de totale vernietiging van gebieden die hij meent te hebben 'bevrijd'. Walgelijk, weerzinwekkend en volkomen abject.

Kikkerts
Kikkerts3 apr. 2022 - 18:52

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de berichten over Russische oorlogsmisdaden rond Kyiv. Op Twitter schrijft hij 'geschokt' te zijn en dat 'Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden'. Schokkend, als het waar is waar hier op wordt gezinspeeld dan riekt dit naar wat onze oorlogsmisdadigers tijdens de ''politionele acties'' in Indonesië hebben uitgevreten. Dan zijn de Russen wel heel diep gezonken. En het zag er nog naar uit dat ze niet in de voetsporen van onze Duitse vrienden zouden treden die in 1940 nog geen 24 uur nodig hadden om Rotterdam compleet plat te gooien. Het Maidanplein is nog 100% intact.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers3 apr. 2022 - 21:53

Weer zo'n domme reactie die weg wijst van de huidige tijd situatie geweld en misdaden alsof men ze maar zou moeten aanvaarden. Zo van ooit zijn er ergens wat moorden geweest ergens dus laat mijn buren en kinderen nu hier ook maar afmaken

PVDB2
PVDB23 apr. 2022 - 21:59

De Russen bombarden Mariupol zowat plat. Niet Kyiv. Daar zijn ze bijna niet gekomen. Bovendien zijn de daden waar dit gebeurt in het stadje Bucha, niet Kiyv. Bucha ligt ten noordwesten van Kyiv. Het is dan ook niet gek dat het Maidanplein zo goed als intact is. Wat de Russen in Mariupol deden, hebben ze eerder gedaan in steden als Allepo in Syrië tijden de burgeroorlog daar en bij Grozny in Tsjetsjenië. Maar we zijn zover dat de Tweede Oorlog er weer bij wordt gehaald. In Aleppo om vriend en mede dictator Assad aan de macht te blijven houden. In Oekraïne om een leider weg te krijgen die het tegenoverstelde is. En niet naar de pijpen van Poetin danst.

Kikkerts
Kikkerts4 apr. 2022 - 9:42

''Weer zo'n domme reactie die weg wijst van de huidige tijd situatie geweld en misdaden alsof men ze maar zou moeten aanvaarden.'' Het is juist goed dat Rutte (als ervaringsdeskundige) nu het voortouw neemt en aangeeft dat dit soort misdaden tot de bodem moet worden uitgezocht. Rutte weet immers uit de eerste hand van zijn ouders hoe onze koloniale- en oorlogsmisdadigers in Indonesië zijn gelopen. En die misdadigers moeten na ruim 70 jaar allemaal nog veroordeeld worden. Met halve excuses en wat poen uitdelen zijn we er echt niet. Namen en rugnummers. De daders liggen voor 99% al op het kerkhof maar de nazaten hebben er het recht op te weten waarom ze elk jaar weer de vreselijke misdaden van hun voorgeslacht herdenken opdat ze er extra attent op zijn niet in hun voetsporen te treden.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 17:50

@ Kikkerts Jij schrijft: maar de nazaten hebben er het recht op te weten waarom ze elk jaar weer de vreselijke misdaden van hun voorgeslacht herdenken Blijf gewoon weg bij die herdenkingen, die hebben geen enkele zin. De Russen herdenken jaar op jaar hun oorlog tegen het fascisme en plegen nu dezelfde misdaden als hun tegenstanders van destijds. Zij leren dus niets van die herdenking en uit jouw reacties is ook niet te lezen dat je er veel van hebt opgestoken.

PVDB2
PVDB23 apr. 2022 - 18:45

Er zullen altijd mensen zijn die schaamteloos zijn en dit als propaganda zien en dat de boel in scene is gezet. Walgelijk. Nationalisten zijn bezeten door macht een hebben lak aan mensenlevens. Of het Poetin nu, of de Servische nationalist Mladic was die 8000 moslims liet vermoorden in 1995. Servië een land op de hand is van Rusland en Poetin. Als dit inderdaad klopt (waarom zou je dit ensceneren), dan mag je dat oorlogsmisdaden noemen. En je mag de Poetin fans er over aanspreken. Orban, Le Pen, Salvini. In eigen land heb je Baudet en Wilders. Waarvan de aanhangers van deze club graag zien dat hun leiders deze mensen als geloofsgenoot zien. Ultra Conservatief, christelijk, nationalistisch. "Sterke Mannen". Tot dat ze deze daden begaan. In dit geval dus Rusland. Buiten de politiek had je in Noorwegen een nationalist die 77 mensen uit moordde en Wilders als inspirator zag. Bovenstaande wordt vergeten door de extreemrechtse aanhangers die ik ken, met name Wilders aanhangers. Twijfelend, ontkennend of zelfs een alternatieve waarheid fabricerend. Schaamteloos. Eigenwijs, niet de fout willen toegeven. En of men trots is op beide. Wilders, die als enige tegen een onderzoek naar Russische financiering stemde en die toevallig net voor Zelenski de Tweede Kamer toesprak positief op corona testte. Bang voor wat kritische vragen. Geen inkomen heeft als partij. Een normaal mens zou zich wat af gaan vragen. Tenzij je een erg grote plaat voor je kop hebt natuurlijk..

3 Reacties
FredD2
FredD24 apr. 2022 - 5:25

@PVDB2, Mladic was geen Servier, maar een Boschnier. Om precies te zijn een Boschnisch Servier. Maar wat ik het meest erge vind van jouw opmerkingen dat je het alleen maar erg vind als de daders mensen zijn wiens politieke view jouw niet aanstaat. Die honderden duizenden doden die door de Navo direct of indirect zijn gevallen boeien je blijkbaar niets. Ondanks dat ik zowel de daden van o.a. Putin vreselijk vind en de daden van de Navo ook, word ik alleen al een extremist genoemt omdat ik continue de daden van de Navo erbij haalt, maar wat maakt dat dan van de mensen die de daden van de Navo blijven negeren? https://vrede.be/nl/nieuws/irak-25-jaar-oorlog-bezetting-dood-en-vernietiging Dit bloed zit aan de handen van de pro EU en pro Navo mensen. Maar dat zal je waarschijnlijk niet zoveel boeien omdat deze mensen een andere kleur hebben?

erikbos
erikbos4 apr. 2022 - 9:21

@FreD2 De inval in Irak is helemaal geen NAVO actie geweest, net zoals de Falklands oorlog ook geen NAVO actie was. Dus wederom een onzin vergelijking. "word ik alleen al een extremist genoemt omdat ik continue de daden van de Navo erbij haalt" Omdat bij alle artikelen die over die gaan over de verschrikkingen die de Russen aanrichten je 99% van je woorden besteed aan extreem kromme vergelijkingen hoe erg de NAVO wel niet is. Soms geef je voor de vorm in een paar woorden aan dat Poetin ook stout is maar dat komt niet erg gemeend over.

PVDB2
PVDB24 apr. 2022 - 15:56

Dit noemen we benoemen Fred2. Iets dat (extreem) rechts wil dat we dat doen. En deze actie kunnen niet genoeg benoemd worden. Een Bosnische Servier is een Servier die Bosnie woont. Ongeveer 30% van de inwoners van Bosnië Herzegovina zijn Serviers. Wat Mladic deed blijft een genocide. In plaats van je blik op mij te richten zou het misschien beter zijn het te richten op de “leiders” aan de (extreem) rechtse kant. Onze vrienden die niet bij de toespraak van Zelensky konden zijn. Waarvan de blonde net toevallig positief (zelf)getest was. Enige introspectie van onze (extreem) rechtse vrienden zou geen kwaad kunnen. Dat de discipelen van Geert in de Tweede Kamer klapte na de toespraak viel bij sommige aanhangers niet zo goed gevallen. Dat lieten ze op Twitter wel weten. Want klappen voor leider van een neonazistische volk gaat te ver natuurlijk. En dat terwijl 1% van de bevolking die ideologie heeft en Zelensky zelf van Joodse afkomt is. Geerts grootste vriend binnen de EU, Orban, heeft, dankzij de media die hij in handen heeft en door de staatskas gefinancierde campagne, nipt weer de verkiezingen gewonnen. Ziet Poetin als vriend, niet de agressor. Zelensky is niet de bondgenoot maar de “oppositie”. Net als Baudet en Willem Engel aanhangers in hun rechtse bubble leven zou het goed zijn dat een deel van de rechtse kliek zou ontwaken en inziet dat deze personen populisten zijn. Op zijn zachts gezegd: Demagogen, Mooipraters die graag hun eigen propaganda op de achterban loslaat.

DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2022 - 13:54

Voordat een oplossing gevonden kan worden voor deze misdrijven zal de bevolking in Europa zichzelf moeten afvragen waar men staat in dit conflict. Heb je begrip voor Poetin en de dominante opvattingen onder de Russische bevolking of wijs je deze moordpartijen af en houdt je Poetin, het Russische leger en de Russen die deze oorlog steunen verantwoordelijk? Het antwoord op die vraag bepaalt hoe lang het polsstokje is waarmee lui als Rutte en andere Europese leiders over de sloot moeten springen. Met een stokje van 1 meter komt Rutte niet over een sloot van 3 meter. Zelfs als hij het zou willen en kunnen. Het gaat om de omvang van het mandaat dat de westerse leiders krijgen. En Orban in Hongarije krijgt vandaag juist het mandaat om Poetin te steunen. En ook hier op deze website gaan mensen die zichzelf zien als verstandige burgers beweren dat de VS dit ook deed in Irak, of Afghanistan of een andere land met het oogmerk te laten zien dat wij het ook doen. Dus is het begrijpelijk dat Russen het ook doen. Zolang dit niet is opgelost is er ook geen draagvlak om deze weerzinwekkende Russische misdadigers aan te pakken en kan je gewoon wachten op de respons van Poetin die zal zeggen dat Oekraïense nazi-s verantwoordelijk zijn voor deze moorden. Bijzaak verder, maar de advocaat van de daders in het MH17 proces beweert dat er geen Russen waren in Oekraïne. Er bestaat dus een sterke neiging in deze samenleving om onszelf in de maling te nemen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2022 - 16:18

Het Kremlin ontkent dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd door Russische militairen en de westerse media wachten op verificatie maar die komt er wel. Putin zal hoogst waarschijnlijk niet zijn opwachting in Den Haag gaan maken maar ik betreur het wel.

Sam V
Sam V3 apr. 2022 - 18:01

@ DaanOuwens Geen draagvlak om deze Russische misdadigers aan te pakken? Die is er ongetwijfeld, maar niet tegen elke prijs. Zoals dat ook niet was in al die andere oorlogen waar precies zo’n misdaden werden begaan. Heeft niets met onszelf in de maling nemen te maken, wel met gezond verstand.

EenMening3
EenMening33 apr. 2022 - 21:33

Poetin deinst nergens meer voor terug, hij begint steeds meer op Stalin c.q. Hitler te lijken. Wat de NAVO-landen vooral moeten blijven doen is wapens, voedsel en medicijnen in grote hoeveelheden aan Oekraine leveren, zodat ze daar de strijd kunnen blijven volhouden. De Europese NAVO-landen moeten hun defensie op orde brengen en nog nauwer gaan samenwerken met de VS. Ondertussen moet China ook goed in de gaten gehouden worden. Bondgenootchappen als AUKAS en The Quad zouden, met andere Aziatische bondgenoten samen moeten gaan in een Aziatische variant van de NAVO. Het is duidelijk dat de te ver doorgevoerde globalisering op zijn einde loopt. Eigenlijk was dit aan het begin van de pandemie al zichtbaar. Europa is voor essentiele grondstoffen en producten veel te afhankelijk geworden van gevaarlijke dictaturen en instabiele landen. Die productie moet daarom zoveel mogelijk teruggehaald worden naar ons continent (nearsourcing), voor grondstoffen moeten we betrouwbare leveranciers zoeken. Handel blijft natuurlijk altijd nodig maar op een andere schaal.. Tenslotte is er de voedselvoorziening. Een groot aantal landen zijn voor hun graan afhankelijk van Rusland en Oekraine, die samen meer dan 12% (!) van alle in de wereld geconsumeerde calorieen leveren. Door de oorlog zal de oogst in Oekraine lager uitvallen, wat nu al leidt tot prijsverhogingen. Dit kan in armere landen tot onrust en zelf tot hongersnood leiden.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 7:45

@ Sam V Jij schrijft: Die is er ongetwijfeld, maar niet tegen elke prijs. Jouw reactie laat zien dat jij er niet voor kiest. En de prijs moet ook betaald worden als je niets doet. @ EenMening3 Jij schrijft: en nog nauwer gaan samenwerken met de VS. Je blijft dit soort wereldvreemde zinnen maar herhalen. Voor samenwerken zijn 2 partners nodig. En als de opvolger van Biden Trump heet is er 1 die niet wil samenwerken. Verder is het feit dat graan uit Oekraïne en Rusland komt een voorbeeld van mondialisering. Dat blijft dus. De tijd van zelfvoorziening is voorbij. Volgens mij gebruik je termen als nearsourcing zonder te snappen waar je het over hebt. Als Europa intern moet produceren is dat tegelijk het einde van de Europese natiestaten en moet de EU dominant worden in plaats van ondergeschikt aan de natiestaten. Daar is de bevolking zeker nog niet aan toe. Ik snap ook niet waarom je met dit verhaal reageert op mijn tekst, los van het feit dat het onsamenhangend is heeft het geen enkele relatie met mijn tekst.

Mag ik even?
Mag ik even?3 apr. 2022 - 13:34

Update over Rutte. Zijn commentaar is zoals gebruikelijk volstrekt obligaat en verschuilt hij zich weer achter een onderzoek en de vaak door hem gebezigde woorden: de onderste steen moet boven. Het is duidelijk dat deze non valeur nooit in een steengroeve heeft gewerkt; zoiets is hem nog nooit gelukt. De tijd van dit soort woorden is voorbij. Het is tijd voor daden. Het is tijd voor het stoppen van kopen van olie en gas van Rusland. Het is tijd dat wij stoppen met het financieren van oorlogsmisdaden. Het wordt tijd dat het bij Rutte en zijn kompanen doordringt dat het een smerige, barbaarse oorlog is, betaald van ons geld. Het wordt tijd voor aktie. Het is ook onze oorlog. Dan maar wat magere jaren en minder winst voor het bedrijfsleven. Als Rutte geen aktie onderneemt zijn wij geen 'aaf' land, dan zijn wij een zeer onfatsoenlijk land.

Frans Akkermans
Frans Akkermans3 apr. 2022 - 13:05

Wat is er toch met joop.nl aan de hand? Normaal gesproken zou een bericht als dit tot talrijke verontwaardigde reacties hebben geleid op een zondagmiddag. Het zijn er nu vier. Maar dit gebrek aan respons duurt nu al weken. Hebben zoveel 'trouwe' bezoekers dit forum de rug toegekeerd vanwege de technische veranderingen en de klachten waarmee dit gepaard is gegaan? Of is de oorlog in Oekraïne hier debet aan? Dat laatste kan ik me moeilijk voorstellen omdat elk conflict op deze schaal tot heftige uitwisseling van standpunten zou hebben geleid en in de weken die daar aan vooraf zijn gegaan vond er nog redelijk veel debat plaats. In ieder geval, als dit zo blijft gaat joop.nl vrees ik ter ziele want er vindt nauwelijks nog debat plaats.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2022 - 16:20

Technische problemen denk ik. Genoeg om er de brui aan te geven.

JasDon
JasDon3 apr. 2022 - 17:07

De nieuwe site vermoed ik. Naast wat een tragere website wordt ik ook sneller uitgelogd. Wellicht is dat een security feature, maar niet eentje die mij helpt. Ook krijg ik nu te maken met een BNNVARA login pop-up die zowel mijn browser als LastPass weigert aan te vullen, vroeger werkte dat wel. Dus in plaatst van 2 klikken en reageren moet ik nu regelmatig beginnen met het invullen van mijn e-mailadres.... waarna e.e.a. automatisch wordt aangevuld. Het zijn allemaal van dit soort kleine duwtjes die je naar de uitgang helpen. Helaas. In bredere zin vraag ik me af of de front end teams van BBNVARA wel door hebben hoeveel mensen ze hiermee wegjagen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 apr. 2022 - 17:54

JasDon, ik gebruik Edge voor ID en wachtwoorden. Die vult ze wel automatisch in. Hinderlijk blijft wel het vele inloggen en dat je alleen via je profiel naar Joop kan.

Lentegenoegen
Lentegenoegen3 apr. 2022 - 18:06

De nieuwe site is een absolute ramp. De UI is totaal ongeschikt voor het soort content van joop. Ik probeer er nog iets van te maken met wat filters, scriptjes en CSS aanpassingen, maar het blijft huilen met de pet op. Het is inderdaad geen site meer voor levendige discussie omdat het overzicht weg is en alles zo traag als stront door een roestige trechter gaat. En al die rare web 2.5 quirks die zogenaamd dynamisch zijn... Uuurgg! Wat een nutteloze ellende is dat zeg! Als BNNVARA van joop af wou, dan hadden ze ook gewoon de stekker uit de server kunnen trekken toch? Niet deze halfbakken in elkaar geschoenlepelde frankensite waar vorm boven functie gaat.

Salama.
Salama.3 apr. 2022 - 19:15

Technische redenen. Ik moet iedere keer weer inloggen en als dat dan uiteindelijk is gelukt werkt de knop Reactie plaatsen regelmatig niet. En het blijft altijd spannend of een reactie ook op de site geplaatst wordt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 apr. 2022 - 21:57

De blog is in een site opstelling geduwd die daar niet geschikt voor is.. met veel problemen, en minder mogenlijkheden. Best wel dom. Een blog is een van de simpelste dingen die je kan opzetten, dus in princiepe best moeilijk te verknallen. Deze site is toch al slecht en om dan nog een ongeschikte neven functie er mee te proberen komt waarschijnlijk uit een dom comiteetje.

Mohawk2
Mohawk23 apr. 2022 - 22:19

Amper de helft van mijn reacties komt er sinds de vernieuwing nog doorheen en wordt hier geplaatst - en dat ligt echt niet aan het schenden van huisregels. Als ik heel even niet met Joop bezig ben (5+ minuten) word ik subiet weer uitgelogd en moet ik me opnieuw aanmelden... en dat moet dan altijd weer in twee stappen, want als ik op het Joop-icoontje klik in mijn startpagina dan kom ik altijd eerst terecht op de algemene BNN/VARA site - om echt knettergek van te worden! Naar JOOP gaan kan nooit in 1 keer. Ik moet altijd eerst de BNN/VARA-site wegklikken en weer opnieuw op het Joop-icoon klikken om hier te komen. Je moet dus extra veel moeite doen om überhaupt op deze site te komen, laat staan te reageren! Echt een hopeloos drama, deze 'verbetering'. @Joop-redactie: lezen jullie mee? Wordt er aan deze kinderziekten gewerkt? Een bericht hier van jullie kant met een update hoever het staat met de aanpak van de kinderziektes van deze vernieuwde site zou zeer wenselijk en fatsoenlijk zijn. Ik sta iig op het punt er hier de brui aan te geven... waarom zou je nog reageren als je inbreng toch in het niets verdwijnt? En waarom zou je hier überhaupt nog komen als het altijd minimaal twee stappen kost? JOOP vertel ons alsjeblieft iets over wat er aan de hand is sinds deze vernieuwing en wat er aan gedaan wordt om deze problemen op te lossen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 apr. 2022 - 0:06

Dat de redactie van Joop erg blij is met dit 'nieuwe jasje' kan ik mij moeilijk voorstellen. De reden hiervan moet worden gezocht bij bij BNN/Vara. Wat was de bedoeling? Waarschijnlijk meer verkeer naar de eigen website. Iets met 'bestaansrecht' ofzo. Allemaal gelul natuurlijk. Het bestaansrecht van Joop, dat is het debat. BNN/Vara zou dat moeten faciliteren. Niet om er iets voor terug te krijgen in de vorm van 'verkeer op de website', of zoiets onduidelijks, maar voor het debat zelf. Waar gewone mensen aan kunnen deelnemen en zeggen wat ze vinden.

Phantom3
Phantom34 apr. 2022 - 5:21

Het is de dramatische website.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 7:56

Technisch heb ik weinig problemen met de site. Edge werkt inderdaad prima. Het uiterlijk bevalt mij ook wel. Maar ik zou het wel aardig vinden om de ideeën van de redactie te lezen. Ik heb een aantal aannames. Mensen zijn afgehaakt vanwege de nieuwe site, de situatie in Oekraïne heeft gezorgd voor strengere moderatie en met name teksten pro Poetin/Rusland teksten worden niet meer geplaatst, bij sommige pro Poetin aanhangers is het besef ontstaan dat ze een foute keuze maakten, de site is minder vriendelijk voor trollen en de spelregels worden sowieso strenger toegepast. Dit is dus wat ik denk dat ik zie gebeuren en op zich vind ik het prima. Maar ik ben wel benieuwd naar wat de redactie vindt.

Mag ik even?
Mag ik even?4 apr. 2022 - 8:54

Nieuw hier, maar zal ook waarschijnlijk niet lang blijven. Zelden zo'n gebruikers onvriendelijke site gezien. Het continu uitgelogd worden is bijzonder ergerlijk, het verplichte gangetje via de bnnvara site doet me denken aan een looproute bij Ikea en zo kan ik nog wel even doorgaan. Jammer.

Frans Akkermans
Frans Akkermans4 apr. 2022 - 9:50

Een stuk of tien wat reacties op mijn vragen. Niet eens een mening, niet eens een standpunt. Volkomen off topic. De directie/ redactie moet vandaag of morgen toch wel met een verklaring voor de dag komen voor iets wat op een 'bezoekersstaking' gaat lijken.

Greendutch
Greendutch3 apr. 2022 - 12:47

wat een afschuwelijk beeld, wat gebeurt er in de hoofden van jongens die dat doen?? het zijn geen soldaten maar wanstaltige onmensen die dit doen. dit roept alleen maar meer weerstand op tegen Rusland in het algemeen omdat dit de personen zijn die hun land ‘verdedigen’ / vertegenwoordigen. Poetin’s mannen.

2 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy3 apr. 2022 - 14:02

Het deprimerende is: Dit zijn geen wanstaltige onmensen, maar gewoon 'medemensen' die dit doen. Mijn vermoeden is dat Poetin (en zijn kliek) hier zelf niet direct bevel voor hebben gegeven. Maar dit is typisch voor het gebrek aan discipline waar het Russische leger al generaties lang bekend om staat.

Sam V
Sam V3 apr. 2022 - 18:04

@ Greendutch Nee, dit IS oorlog. Kijk naar alle oorlogen hiervoor. Burgers zijn bijna altijd ook de pineut. De soldaten die dit gedaan hebben, zijn ongetwijfeld niet naar Oekraïne gegaan met het idee om vrouwen te verkrachten en lukraak mensen te vermoorden. Dit is wat oorlog doet met de mens. Het zijn geen onmensen, helaas wel nu misdadigers.

Poezenmens
Poezenmens3 apr. 2022 - 10:26

Amnestie International houdt zich momenteel bezig met het verifiëren van oorlogsmisdaden gepleegd tegen de menselijkheid door de Russen. https://www.amnesty.nl/actueel/nieuw-bewijs-voor-onwettig-doden-van-burgers-in-oekraine

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2022 - 9:43

De verificatie komt er wel al zijn journalisten, naast burgers, ook doelwit van de Russen. Een toenemend aantal journalisten wordt gedood, aangevallen of bedreigd.

Mag ik even?
Mag ik even?3 apr. 2022 - 9:21

Wanneer gaan wij het fatsoenlijke doen? Nu stoppen met Russisch gas. Nu stoppen met financieren van oorlogsmisdaden. We hebben voldoende gas tot de volgende winter. Waarom zijn wij niet fatsoenlijk?

3 Reacties
Dehnus
Dehnus3 apr. 2022 - 11:38

Omdat de regeringen, die constant door de onderbuik in NL gekozen worden, in de handen zijn van de fossiele brandstof sector! Anders hadden ze allang een "Deltaplan 2.0!" opgezet, om in de zomer de hele sociale huur aan de warmtepomp met stimulering van de koopwoning vergroening, daarbij natuurlijk ook isolatie! Dan hadden ze allang een Thiery Baudet "Opgehoepeld met je gezeik! het is tijd van aanpakken!" en de boel de kamer doorgedrukt. Maar nee, NEEderland geeft een subside van miljoenen aan de fossiele industrie, via een "800 euro" constructie. Waarna ze te weinig centjes in de pot doen (zoals gebruikelijk), zodat gemeentes de schuld krijgen. Dus EN subsidie voor de rijken EN naaien van de armen EN de schuld afschuiven! Zo kennen we ze bij de VVD/CDA/PVV/D'66/SGP/PVDA... :( . Natuurlijk stemt NEEderland teggen een cap op gasprijzen die gefinancierd is op woekerwinsten van de fossiele industrie. Want je moet je vrindjes niet lastig gaan vallen natuurlijk. Maar ja DAAROM is Nederland dus niet fatsoenlijk. Ach er komt wel een subsidie voor huiseigenaren, zodat huisjesmelkers weer kunnen innen en de huur kunnen verhogen, met dit als excuus. Het is gewoon in triest.

Dehnus
Dehnus3 apr. 2022 - 11:39

PS: Nederland wast ook nog steeds Russisch Oligarch geld wit. Niet alleen is maar een paar procent "bevroren", maar ook in de Groene Amsterdammer kun je een paar hele leuke artikeltjes lezen hierover. (Als je niet van internationale bronnen houdt).

EenMening3
EenMening33 apr. 2022 - 13:35

@Dehnus Als we op korte termijn minder afhankelijk willen worden van buitenlandse energieleveranciers, zou de aardgasproductie opgevoerd moeten worden tot het maximaal mogelijke. Als het technisch mogelijk is, zou de kerncentrale van Doodewaard ook weer in gebruik genomen kunnen worden. Achter de energietransitie moet meer vaart gezet worden door procedures te verkorten en gemeenten te verplichten om zonneweides en winturbines te plaatsen. Voor particulieren die hun energieverbruik willen verminderen, moet een grote subsidiepot beschibaar komen. "Omdat de regeringen, die constant door de onderbuik in NL gekozen worden, in de handen zijn van de fossiele brandstof sector!" Nederlandse kabinetten worden samengesteld uit middenpartijen. de laatste jaren bestaan die uit coalities van CDA, VVD, D66 en CU.