Joop

Russen de straat op tegen oorlog

  •    •  
24-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Russia Ukraine Tensions

© Demonstrators march with a banner that reads: "Ukraine - Peace, Russia - Freedom", in Moscow, Russia, Thursday, Feb. 24, 2022, after Russia's attack on Ukraine. Hundreds of people gathered in

In Moskou, Sint Petersburg en andere steden zijn Russen de straat op gegaan om te protesteren tegen de invasie van Oekraïne. Zij doen dat met gevaar voor eigen veiligheid. De autoriteiten hebben volgens mensenrechtenorganisatie OVD-Info bijna 1.400 demonstranten opgepakt.
Rusland kent strenge wetgeving tegen het organiseren van betogingen. Als gevolg daarvan worden deelnemers aan protesten vaak massaal opgepakt. Betogers kiezen om die reden de laatste jaren vaak voor een solodemonstratie – hetgeen overigens geen enkele garantie blijkt om niet te worden gearresteerd.
Mensenrechtenactivist Marina Litvinovich riep mensen donderdag op om mee te doen aan een ‘wandeling’ die onder meer zou voeren langs het Poesjkinplein, een centraal plein in Moskou. Kort daarna rekenden de autoriteiten haar in. Het werd desondanks druk op het plein, blijkt uit beelden.
Ook in Poetins geboorteplaats Sint-Petersburg gingen veel anti-oorlogsdemonstranten de straat op.
In de Siberische plaats Novosibirsk vond er een mars plaats tegen de Russische invasie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2022 - 1:33

Het VVD beleid vertoont zoveel overeenkomsten met dat van Poetin, waardoor je je afvraagt waarom er hier geen mensen de straat opgaan!

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland25 feb. 2022 - 9:20

Wat een rare vergelijking.

Eid
Eid25 feb. 2022 - 9:27

Lees het nog eens door, en wis het dan gauw uit. Smakeloos.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 feb. 2022 - 9:41

@Déjà vu, ga je schamen. Als Rutte als Putin was, was dit bericht hier niet geplaatst en waren er nu mensen bezig om je IP adres te achterhalen, zodat je een weekje kon afkoelen in de cel.

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2022 - 10:30

In Rusland gaan tenminste mensen de straat op om te protesteren tegen deze oorlog. Hier In het Westen hoor en lees je alleen maar oorlogsretoriek, Zo overtuigd als ze zijn van hun 'gelijk' Ze zien niet in dat ze hier gemanipuleerd worden door de media en politiek. En de vergelijking Rutte-Putin is niet zo vreemd als het lijkt. Rutte bevoordeelt zijn vermogende 'vriendjes' economisch. Hij is anti-democratisch, houdt zich niet aan de wet, is leugenachtig, ontneemt minder draagkrachtigen de gang naar de rechter, etc!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 feb. 2022 - 16:01

"Hier In het Westen hoor en lees je alleen maar oorlogsretoriek" Uuhh pardon? Welke oorlogsretoriek? De alarmisten hadden het duidelijk bij het juiste eind.. Poetin is een oorlog begonnen. Verder zie ik nergens maar dan ook echt helemaal nergens oorlogsretoriek. Wat ik lees en hoor komt 100% uit op het volgende: > Oekraïne zit niet bij de NAVO dus wordt er niet militair ingegrepen, de situatie is zorgelijk en dus steunen we de oostelijke NAVO landen. Volgens mij is het volkomen normaal om momenteel extra waakzaam en alert te zijn. Het is zeer begrijpelijk dat we duidelijk maken aan Poetin dat hij niet de NAVO grens moet overstappen. Wat stelt u dan voor? Gewoon in een hangmatje liggen?

MarkdeRoos1
MarkdeRoos125 feb. 2022 - 21:12

Dan had Mark België allang binnengevallen.

JanB2
JanB224 feb. 2022 - 23:48

Putin had gelijk toen hij stelde dat de Oekraïne en Rusland een historische en culture eenheid vormen. Ironisch genoeg schuilt daarin echter een groot risico voor de tot rancuneuze potentaat geworden, ooit redelijke, eerste man van Rusland. Zullen Russen het blijven accepteren dat hun leger op een broedervolk schiet waarmee veel van hen nog familierelatie’s danwel persoonlijke of emotionele banden hebben?

Thuiszitter
Thuiszitter24 feb. 2022 - 21:38

Wat een helden , de rest zit thuis aan de Vodka .

LeftFuturist
LeftFuturist24 feb. 2022 - 21:15

Kan me niet voorstellen dat het Russische leger een sterke rechtvaardiging kan vinden voor deze oorlog. Poetin kan wel eens snel afgezet worden.

4 Reacties
Eid
Eid24 feb. 2022 - 21:26

Inks en naief: Een vertrouwde combinatie.

Kuifje3
Kuifje324 feb. 2022 - 22:47

@Left: Door wie dan? Alle serieuze oppositie is al weggewerkt, het leger is er even niet en er zijn ook genoeg mensen die het zeker wel met hem eens zijn.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 feb. 2022 - 8:34

En daar heb je Eid weer die altijd giftig, als door een teek gestoken, op elk topic reageert op andermans bescheiden opinie. Figurerend als een gemelijk exempel van scherpslijpend rechts dat korte metten denkt te maken met meningen van andersdenkenden, en nog wel op een plek waar hij een donquichottenrol moet spelen.

Eid
Eid25 feb. 2022 - 9:34

@Hannes Dank Hannes, eigenlijk moet ik me idd inhouden, zodat het mooie eerlijke toch ietwat naieve linkse verhaal de aandacht houdt. Ik heb u hoog zitten. En over de gerechtvaardigde mening van anderen zullen we het vanuit Hannes's optiek maar liever niet hebben: Rabiaat en extreem rechts zijn nog de mildste Pavlov bejegeningen. Maar dat moet ik toegeven, het blijft altijd lezenswaardig among friends.

Nina4
Nina424 feb. 2022 - 21:12

Sympathie voor deze laatsten der oppositie. Maar laten we niet vergeten dat 90% van de bevolking stond te juichen toen de Krim werd geannexeerd. Je kunt niet van twee walletjes eten, imperialisme en vrijheid.

3 Reacties
JanB2
JanB224 feb. 2022 - 23:38

Een volk afrekenen op z’n leiders is kleingeestig én gevaarlijk. De Krim was in zekere zin een totaal andere situatie. Al was het maar omdat er bij de inname geen schot gelost is. Het is ook vanuit strategisch perspectief dom om Putin en de Russen over één kam te scheren. Door het nucleaire arsenaal dat Putin tot zijn beschikking heeft, gecombineerd met zijn huidige geestestoestand (doorgedraaid), is het uitgesloten dat het Westen en de NAVO iets uit kunnen en zullen uitrichten. Een (eventuele) succesvolle actie tegen Putin moet van binnen Rusland zelf komen. Vanuit de bevolking danwel kringen binnen de strijdkrachten (of een combinatie daarvan). Demoniseren van de Russen als volk reduceert de kans op een dergelijke gebeurtenis. Russische strijdkrachten schieten op een zogeheten broedervolk. Dat gegeven moet je de kans geven om een omslag in de russische publieke opinie te bewerkstelligen. Iedere vorm van vijandigheid jegens de russische bevolking is daarbij ongewenst en een relict uit de koude oorlog die, juist door een dergelijke opstelling gedurende de afgelopen 20 jaar, nieuw leven in is geblazen en op dit moment warmer is dan ooit in de periode 1950-1990 het geval is geweest. Of denk je dat het “vertrouw nooit een Rus” van jongetje Pechtold destijds bevordelijk is geweest voor de internationale verhoudingen? “

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 feb. 2022 - 16:07

De Krim was deels ook wel echt de schuld van het westen. Rusland had en heeft daar een zeer belangrijke marine basis. In 2014 schoof Oekraïne ineens sterk naar het westen waardoor de toekomst van die basis in gevaar kwam. Begrijp me niet verkeerd, ik keur die annexatie af, maar ik begrijp het wel. Met bijna geen enkel schot werd 26.000km2 land geannexeerd. De Krim hoorde tot de jaren 50 bij Rusland en heeft naast strategische waarde dok sentimentele waarde voor de Russen. Ik kan het zeer goed begrijpen dat iemand in 2014 stond te juichen en dat diezelfde persoon nu staat te protesteren. @JanB volledig eens!

Nina4
Nina425 feb. 2022 - 16:39

JanB Nog nooit is Poetin zo populair geweest als toen hij de Krim annexeerde. De Russische bevolking draagt hiermee schuld. De schuld wordt nu ingelost, je ziet het misschien niet maar op de lange termijn is dit het gevolgd van de veroverzucht van het Russische volk. Rechtdoorzee93 Praat eens met de Tartaren op de Krim.

∆
24 feb. 2022 - 20:13

Dit zijn moedige mensen. Zij riskeren hun vrijheid, gezondheid en leven. Vergeet niet het onderscheid te maken tussen de Russische bevolking en het Kremlin-regime. Het Kremlin is uit zelfbehoud vooral bezig met het eigenbelang van het zittende gezag. Meer dan een oorlog met de NAVO vreest het Kremlin voor een volksopstand, vanwege de gierende kleptocratie in Rusland.

3 Reacties
JoostdeV
JoostdeV24 feb. 2022 - 22:02

Putin is niet bang voor de Navo. Hij is bang voor democratie.

JanB2
JanB225 feb. 2022 - 1:31

"Vergeet niet het onderscheid te maken tussen de Russische bevolking en het Kremlin-regime" Hear! De russische bevolking heeft feitelijk als enige de sleutel in handen voor een oplossing. Het Westen kan niets doen. Het risico op een verdere escalatie waarbij NAVO landen betrokken raken en de inzet van kernwapens* niet langer als reële mogelijkheid kan worden uitgesloten is immers te groot. In een worst case scenario, dat wel, maar gezien de mentale toestand van Putin kan de kans op zo'n ontwikkeling helaas niet langer worden verwaarloosd. De situatie is in feite bloedlink geworden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 feb. 2022 - 16:13

Klopt. Het is echt een onzin verhaal dat Rusland bedreigd zou zijn door NAVO aan de grenzen. Rusland wordt niet bedreigd door de NAVO. Maar Poetins kleptocratie wel. Als genoeg Russen zien dat aangrenzende landen beter functioneren, vrijer zijn en meer welvaart hebben dan willen Russen dat ook. Een succesvol, westers gezind Oekraïne is daarmee een bedreiging voor Poetin. Het laat zien aan zijn eigen onderdanen dat het wél kan. Ik ben er van overtuigd dat de meeste Russen deze situatie absoluut niet willen.