Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russen de straat op tegen oorlog

  •  
24-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
Russia Ukraine Tensions

© Demonstrators march with a banner that reads: "Ukraine - Peace, Russia - Freedom", in Moscow, Russia, Thursday, Feb. 24, 2022, after Russia's attack on Ukraine. Hundreds of people gathered in

In Moskou, Sint Petersburg en andere steden zijn Russen de straat op gegaan om te protesteren tegen de invasie van Oekraïne. Zij doen dat met gevaar voor eigen veiligheid. De autoriteiten hebben volgens mensenrechtenorganisatie OVD-Info bijna 1.400 demonstranten opgepakt.
Rusland kent strenge wetgeving tegen het organiseren van betogingen. Als gevolg daarvan worden deelnemers aan protesten vaak massaal opgepakt. Betogers kiezen om die reden de laatste jaren vaak voor een solodemonstratie – hetgeen overigens geen enkele garantie blijkt om niet te worden gearresteerd.
Mensenrechtenactivist Marina Litvinovich riep mensen donderdag op om mee te doen aan een ‘wandeling’ die onder meer zou voeren langs het Poesjkinplein, een centraal plein in Moskou. Kort daarna rekenden de autoriteiten haar in. Het werd desondanks druk op het plein, blijkt uit beelden.
Ook in Poetins geboorteplaats Sint-Petersburg gingen veel anti-oorlogsdemonstranten de straat op.
In de Siberische plaats Novosibirsk vond er een mars plaats tegen de Russische invasie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.