Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marioepol is 'de grootste humanitaire tragedie'

  •  
12-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
Damage in Mariupol

© epa09813092 A handout satellite image made available by Maxar Technologies shows destroyed homes and buildings in eastern Mariupol, Ukraine, 09 March 2022. Extensive damage is noted to the ci

Meer dan tachtig mensen, waaronder kinderen en Turkse burgers, zijn omgekomen door een Russisch bombardement op een moskee in Marioepol. In het gebedshuis schuilden mensen voor het oorlogsgeweld. Dat meldt de Oekraïense regering in Kyiv.
Correctie 18:00: Een woordvoerder van de stichting die de moskee beheert zegt dat het gebouw zelf niet is geraakt. Wel wordt de omgeving bestookt. Een bom viel 700 meter verderop, waar burgers hun toevlucht hadden gezocht.
Er wordt getracht een corridor te openen vanuit Marioepol waarlangs inwoners kunnen vluchten naar Zaporizhzhia dat 200 kilometer verderop ligt. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de vluchtroute onder vuur te nemen. Honderdduizenden mensen zitten in de stad als ratten in de val. Rusland ontkent burgers als doelwit te kiezen en zegt dat Oekraïne er gewoon niet in slaagt vluchtelingen te evacueren.
Artsen Zonder Grenzen meldt dat de situatie in de belegerde stad wanhopig is. Er is geen drinkwater, geen verwarming en het voedsel raakt op. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba verklaart dat er in de afgelopen 12 dagen 1582 burgers in de stad zijn omgekomen door het oorlogsgeweld. “Het is nu de ergste humanitaire ramp op de planeet.”
Op door Kyiv vrijgegeven beelden is volgens de regering te zien hoe Russische troepen de burgemeester van de zuidoostelijke stad Melitopol ontvoeren. Rechtsboven in beeld wordt een persoon met geweld afgevoerd door militairen.
Geen video? Klik hier.
Ondertussen weigeren de Oekraïners zich te onderwerpen aan het bezettingsleger en tonen daarbij indrukwekkende onverschrokkenheid. Op beelden van een beveiligingscamera’s is te zien hoe Russische militairen binnendringen op een erf. De twee bewoners op leeftijd pikken dat niet en treden de gewapende indringers tegemoet. Met verbaal geweld weten ze de soldaten van hun terrein te verdrijven.
Geen video? Klik hier.
Update 18:45 De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telefoongesprek vijf kwartier met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Oalf Scholz geen bereidheid getoond om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. De Westeuropese regeringsleiders riepen op tot een onmiddellijk staakt het vuren. Dat hebben regeringsbronnen in Berlijn en Parijs verklaard. Een verklaring van het Kremlin stelt dat Poetin de beide leiders op de hoogte heeft gebracht van ontwikkelingen in onderhandelingen en is ingegaan op de humanitaire situatie. De verklaring bevat niets over een wapenstilstand. Alle betrokkenen hebben afgesproken geen concrete mededelingen te doen over de inhoud van de gesprekken, schrijft The Guardian.
20:45 Het Russische invasieleger begint nu ook plaatsen in het westen van het land aan te vallen. De Russische luchtmacht voert per dag zo’n 200 missies uit. Daarbij worden vliegvelden aangevallen om te voorkomen dat de Oekraïners er gebruik van kunnen maken.
Geen video? Klik hier.
Inwoners van Oekraïne merken tot hun verbijstering dat familie en vrienden in Rusland niet willen geloven dat er sprake is van een oorlog of dat het de Russen zijn die aanvallen. Een jonge vrouw vertelt hoe haar moeder compleet gehersenspoeld is door de Russische propaganda. Ze ziet geen andere mogelijkheid dan het contact met haar te verbreken. Dat lot treft ook Oekraïners in Nederland.
Geen video? Klik hier.
De Italiaanse financiële politie heeft een van de grootste superjachten ter wereld in beslag genomen. Het 530 miljoen euro kostende jacht is van eigendom van de Russische oligarch Andrey Melnichenko en lag in de haven van Triëst.
Geen video? Klik hier.
Litouwen versterkt de militaire verdediging van de grens. De NAVO- en EU-lidstaat krijgt daarbij hulp van het Duitse leger. Voor de bevolking verandert het leven door de oorlog.
Geen video? Klik hier.
Afrikaanse studenten in Oekraïne zijn net als de andere inwoners op de vlucht geslagen van de oorlog. De reportage begint met een interview met een Nigeriaanse student. Tijdens zijn relaas beginnen de artilleriebeschietingen en moet hij een goed heenkomen zoeken.
Geen video? Klik hier.
Onder de vluchtelingen ook weeskinderen. De BBC volgt een groep van hen terwijl ze proberen het land te ontvluchten. De operatie om wezen en andere kinderen die in instellingen verblijven te redden is nog steeds on volle gang, het gaat volgens de BBC om tienduizenden kinderen.
Geen video? Klik hier.
21:25 Oekraïners die hun land in een strijd op leven en dood verdedigen voelen zich in de steek gelaten. Oleksandr Merezhko, voorzitter van de buitenlandcommissie in het Oekraïense parlement, deelt een video waarin wordt uitgebeeld dat er een aanval plaatsvindt op Parijs, zoals op Kyiv. “Hoe zou er dan gereageerd worden?” luidt de vraag. Waarna gesmeekt wordt om het instellen van een no fly zone of de levering van gevechtsvliegtuigen. Beide verzoeken worden tot nu toe afgewezen door het Westen.
Dit bericht wordt aangevuld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.