Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rusland wil Oekraïne opdelen in een soort Noord- en Zuid-Korea'

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2191 keer bekeken
  •  
ANP-446175964

Rusland is van plan Oekraïne op te splitsen in twee delen. Dat heeft de chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kyrylo Budanov gezegd. Volgens hem wil Poetin het land opdelen op dezelfde manier als met Noord- en Zuid-Korea is gebeurd. 

In een verklaring zei Budanov: "De bezetters zullen proberen de bezette gebieden onder te brengen in een quasi-staat en die vervolgens op te zetten tegen onafhankelijk Oekraïne.” Budanov waarschuwde de Russen dat het Oekraïense leger bereid is om over te gaan tot een “totale guerillaoorlog” om zo’n opsplitsing te voorkomen: “Dan blijft er nog maar één relevant scenario over voor de Russen, namelijk hoe ze het moeten overleven.”

Neutraliteit
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft ondertussen laten weten dat zijn regering "voorzichtig" de optie overweegt een neutrale status aan te nemen als onderdeel van een vredesakkoord met Rusland. De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn maandag begonnen.

Zelenski deed die uitspraak in een video-interview met Russische journalisten. Neutraliteit, dus onder geen beding een toetreding tot de NAVO, is een van de eisen die de Russische dictator Vladimir Poetin heeft gesteld. "Deze eis is begrijpelijk voor mij, en het wordt besproken, het wordt zorgvuldig bestudeerd”, aldus Zelenski in het interview.

De Oekraïense president voegde ook toe toezeggingen te willen doen op het gebied van veiligheidsgaranties, onder meer door te garanderen dat Oekraïne niet zal proberen kernwapens te bemachtigen. Ook is het gebruik van de Russische taal in Oekraïne een gespreksonderwerp volgens Zelenski. Rusland eist ook volledige demilitarisering van Oekraïne, maar daar wilde Zelenski niet op ingaan. 

Het 90-minuten durende interview mag van van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor niet in Rusland worden uitgezonden. Dat komt omdat Zelenski in het interview ook zei dat het Russische leger Oekraïense steden met een Russisch sprekende bevolking heeft vernietigd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Peace ....
Peace ....29 mrt. 2022 - 13:48

Zolang Zelensky en Poetin aan de ene kant en op de zijlijn Biden en EU Michel nog een macho spel willen spelen is een convenant tot staakt het vuren nog ver weg. De kapitalisten in Oost, West en Azie lopen zich al warm voor de enorme berg geld die straks voor de wederopbouw vrijkomt.

EenMening3
EenMening329 mrt. 2022 - 7:27

Rusland is al vanaf de invasie van Afghanistan, almeer dan 40 jaar geleden, een imperium in verval. Dat kun je o.a. lezen aan de kwaliteit vn het leger. Als Rusland niet zou beschikken over grote voorraden olie en gas was het allang afgelopen. Al een jaar op 15 is Poetin bezig om de voormalige Sovjet-Uniete herstellen. Maar het verval lijkt niet te keren. Het Westen zal andere leveranciers van olie en gas zoeken. De hoge energieprijzen zullen deenergietransitie versnellen. "Rusland wordt het maantje dat om de zon (China) draait"

2 Reacties
EenMening3
EenMening329 mrt. 2022 - 21:14

de energietransitie

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 mrt. 2022 - 21:39

Mening, eens. Uiteindelijk is Rusland met de koers die ze vaart ten dode opgeschreven. Poetins droom is een eenpersoonsdroom hoe hard hij ook probeert het een mythisch tintje te geven. Het gevaar voor ons is dat dat maantje direct grenst aan ons gebied. China en India profiteren allebei van een verzwakt Rusland. Maar vergroten zo wel het territorium van onvrije landen. De ideologische strijd tussen het vrije democratische westen en het autocratische deel van de wereld is door de Russische inval in een stroomversnelling gekomen. En natuurlijk gaat Rusland door. Oekraïne wordt in etappes ingenomen, want de neutraliteit die Zelenski als een adempauze ziet, is niets meer dan uitstel van executie. Daarna volgen Moldavie en volgt de dreigende inval van de Baltische staten en Finland. Met hetzelfde excuus dat hij gebruikt voor Oekraïne. Hij blijft de NAVO uitdagen, dat is de reden om Oekraïne en andere landen binnen te vallen. Hij wil zien hoe ver hij kan gaan. De man gaat over lijken, miljoenen lijken als het moet.

Greendutch
Greendutch29 mrt. 2022 - 0:15

schandalig dat een klein groepje over-het-paard-getilden zoiets durft te stellen. nog een reden temeer om Oekraïne bij de westerse alliantie te laten aansluiten. hoe meer democratieën des te meer weerwoord tegen dictaturen en autocratieën , tegen megalomane tikkies als o.a. Poetin, Kim-jung-un etc

EenMening3
EenMening328 mrt. 2022 - 18:06

Het was policy van Stalin om in alle niet-Russiche Sovjetrepublieken, Russische minderheden de creeren. Daar hebben ze in de Baltische staten nog steeds last van.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2022 - 10:52

@ EenMening Jij schrijft: Daar hebben ze in de Baltische staten nog steeds last van. Dit zinnetje is de kern van grote problemen. Waarom zouden ze last hebben van Russische minderheden? Is een mono cultureel land vrij van dit soort problemen? Ik denk het niet, bijvoorbeeld het verschil tussen jouw bijna racistische opvattingen en mijn opvattingen over een diverse samenleving, zijn zeker zo diep als de kloven tussen de diverse ethische groepen in de Baltische staten. Het probleem is niet de verschillen maar het nationalisme onder de Russen. En het idee dat een Russische monocultuur het beste is voor alle vroegere sovjet staten. Niet voor niets is Poetin de held van Wilders en Baudet. Er zijn veel overeenkomsten in het gedachtegoed. En dus ook tussen de visie van Poetin en de dingen die jij heir schrijft.

Eric Minnens
Eric Minnens29 mrt. 2022 - 11:56

@Daan Ik denk toch dat EenMening hier een punt heeft. Poetin claimt alle stukjes buitenland waar veel Russen wonen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2022 - 12:31

Mening heeft een punt. Putin maakt misbruik van Russische minderheden elders . Overigens is Rusland zelf ook niet monocultureel al gaat het slecht om met zijn minderheden (oa. Sami op schiereiland Kola)

Karl Proudhon
Karl Proudhon29 mrt. 2022 - 19:50

Deze reactie is verwijderd

EenMening3
EenMening329 mrt. 2022 - 21:50

@Daan Stalin ging uit van verdeel en heers. Poetin gebruikt nu de aanwezigheid van de Russische minderheden om die landen te claimen. De Russische minderheden gaan daar soms in mee, zoals in het oosten van Oekraine. Deze landen hebben dus geen last van de Russen maar van de gevolgen van Stalins politiek en het opportunisme van Poetin. Ik vind het wel grappig dat je de uitdrukking "bijna racistisch" gebruikt, dat komt waarschijnlijk omdat het hier (meestal) om twee "blanke" groepen gaat: Letten en Russen, Esten en Russen, Litouwers en Russen, Oekrainers en Russen, Georgiërs en Russen etc. Voor jou geldt: schoenmaker blijf je leest. Je wordt niet gehinderd door ook maar de minste kennis van geschiedenis en geopolitiek. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een "smalle" opleiding, waardoor je niet de algemene kennis hebt opgedaan, die je normaliter verwerft op de HAVO of het VWO. Je hebt in het verleden nogal wat onzin verkocht over globalisering. Terwijl toen al zichtbaar was dat globalisering landen veel te veel afhankelijk maakte van dictaturen als Rusland en China. Ook worden de logistieke ketens kwetsbaar. De consensus is nu dat de globalisering min of meer voorbij is en we terug gaan naar regionalisering. Produktie wort teruggehaald naar het Westen, de afhankelijkheid van olie en gas wordt afgebouwd. Je vond het opbouwen van een sterke defensie "extreemrechts", terwijl Duitsland 100 miljard euro gaat investeren omdat de Duitse defensie ernstig verwaarloosd is.

Greendutch
Greendutch28 mrt. 2022 - 14:21

belachelijk van Poetin om een land met democratisch verkozen regering, zo zijn wil op te leggen, de man moet gauw in een dwangbuis afgevoerd worden voor de vrijheid van een onafhankelijk land met zijn bevolking. België heeft geen eigen taal maar een Duits + Frans + Nederlands sprekend gedeelte, hoe moet het daarmee? opdelen over 3 landen vanwege de taal?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 13:28

De taalkwestie is sterk gepolitiseerd, vooral sind de laatste wetswijzingen in 2019 waarmee de Oekraïense regering de positie van het Oekraiens als staatstaal versterkt heeft. Behalve Russisch sprekenden zijn er nog diverse andere. anderstalige minderheden. De overheid moet moet zorgen voor een evenwichtig(er) taalbeleid om discriminatie van taalkundige minderheden te voorkomen. Russisch in een hernieuwde dominante positie past daar niet bij. Met name onder jongeren is er ook een afnemende belangstelling voor het leren van Russisch naast Oekraiens ze prefereren Engels.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 13:43

sorry dubbel

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 13:28

De taalkwestie is sterk gepolitiseerd, vooral sind de laatste wetswijzingen in 2019 waarmee de Oekraïense regering de positie van het Oekraiens als staatstaal versterkt heeft. Behalve Russisch sprekenden zijn er nog diverse andere. anderstalige minderheden. De overheid moet moet zorgen voor een evenwichtig(er) taalbeleid om discriminatie van taalkundige minderheden te voorkomen. Russisch in een hernieuwde dominante positie past daar niet bij. Met name onder jongeren is er ook een afnemende belangstelling voor het leren van Russisch naast Oekraiens ze prefereren Engels.

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 mrt. 2022 - 15:05

@Danielle, ik gok dat de belangstelling voor Russisch (als taal), zeker bij de jeugd, de afgelopen maand een historisch dieptepunt heeft bereikt. Ongelofelijk op hoeveel verschillende terreinen de russen zichzelf in de voet schieten met deze 'speciale operatie'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 22:17

Jammer van de taal. Russisch wordt hier en daar ook op de middelbare school gegeven maar hoeveel belangstelling daarvoor was/is is mij onbekend.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2022 - 11:51

@ DanielleDefoe Inderdaad kan taal sterk politiseren. In België hebben ze ook enige ervaring met dat probleem. En in Spanje ook. Een evenwichtig beleid is inderdaad noodzakelijk. Ik denk dat in Oekraïne trouwens afscheiding van regio's onvermijdelijk is. De discussie zou vooral moeten gaan over de omvang van de afscheiding en het proces daar naar toe. De wonden die nu aangericht zijn helen de komende drie generaties niet meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2022 - 12:38

De Krim blijft in ieder geval Russisch. Of Putin tevreden zou zijn te stellen met die twee andere ministaatjes als territoriaal offer is natuurlijk de vraag.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 mrt. 2022 - 13:26

De opdeling is nog ver weg maar de weg er naar toe is waar druk aan gewerkt wordt. In veroverde gebieden zijn de voorbereidingen voor nep referenda zoal op de Krim in volle gang. Net als op de Krim krijgen alleen etnische Russen stemrecht en worden vooraf ingevulde stembiljetten gebruikt. Een overenthousiaste Rus in Donbass sprak afgelopen weekend voor zijn beurt door nu al om zo'n geprefabt referendum voor dat gebied te roepen, hij werd door het Kremlin snel tegengesproken. Het laat zien dat alweer de grote lijnen getrokken zijn maar over de uitvoering nog niet is nagedacht. Zoals over al Poetins plannen. Het is een en al opportunisme en improvisatie. Daarmee verrast hij zijn tegenstanders maar is hij niet in staat de gevolgen van zijn daden te voorzien of de terugslag die ze hebben op hem of op Rusland zelf. De referenda zijn stappen die volgens Poetin een gevoel van legitimering moeten geven om delen van het land stukje bij beetje te veroveren. Voor wie die legitimering bedoeld is is onduidelijk. Waarschijnlijk voor de geschiedenisboeken in de parallelle samenleving die Poetin heeft opgebouwd d afgelopen 20 jaar. En wat deze keer niet lukt, komt bij de volgende inval aan de beurt. Dus de vrees van Oekraïne is terecht. Het zal pas stoppen als Poetin er niet meer is.

2 Reacties
Pater
Pater29 mrt. 2022 - 2:23

Wat zijn "etnische Russen"? Ik denk dat je beter kunt spreken over "Russisch sprekende Oekraïeners". En dat kunnen best heel nationalistische Oekraïeners zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2022 - 8:27

Zelfs Zelenskyj heeft Russisch als eerste taal. De Oekraïne is linguistisch een lappendeken van talen en dialecten. Opdelen langs taalgrenzen is een slecht idee.