Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rusland steelt doelgericht historische kunstvoorwerpen uit Oekraïne'

  •  
12-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5073 keer bekeken
  •  
28108894854_1e91b0b620_5k

Russische bendes gespecialiseerd in kunstroof, stelen en smokkelen waardevolle historische kunstvoorwerpen uit Oekraïne naar Rusland. Dat zegt een internationaal team van academici en digitale technologie-experts tegen The Guardian. Het team houdt al sinds het begin van de Russische invasie zicht op de kunstwerken.

De roofkunst is niet willekeurig, zo denkt het team nu op te maken uit de vele bewijzen. In plaats daarvan heeft Rusland heel specifieke schilderijen en ornamenten op het oog die methodisch worden gestolen en het land uit gesmokkeld. Het gaat daarbij om kunstwerken die vervaardigd zijn uit of met Scythisch goud. De voorwerpen werden gemaakt door de Scythen, een ruitervolk dat zich tussen de zevende eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus ophield in de gebieden boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. 

Nu er zoveel meldingen van diefstallen zijn van specifiek deze kunstwerken, ‘is het duidelijk dat er een strategie achter zit’, zegt de Amerikaanse antropoloog Brian Daniels die nauw verbonden is aan het onderzoeksteam. Waarom juist deze voorwerpen worden gestolen, is voor de onderzoekers nog niet duidelijk. Het kan zijn dat het puur om de monetaire waarde ervan gaat, maar aannemelijk is ook dat Rusland de voorwerpen wil inzetten om een historische claim op het gebied kracht bij te zetten. Het Kremlin verspreidt de boodschap dat Oekraïne van oudsher onderdeel is van Rusland en daarom geen zelfstandige natie kan zijn. In werkelijkheid s Oekraïne ouder dan het huidige Rusland. 

Aan de diefstallen gaan steevast hardhandige overhoringen van curatoren en suppoosten voor. De onderzoekers maken zich behalve om de gestolen kunstwerken, dan ook ernstige zorgen om de veiligheid van Oekraïense museummedewerkers, vooral die in musea achter de vijandelijke linies.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.