Rusland negeert vonnis Zeerechttribunaal
• 22-11-2013
• leestijd 2 minuten
Internationaal Zeerechttribunaal: 'Arctic Sunrise en bemanning moet worden vrijgelaten' ... Oulahsen en Ubbels op borgtocht vrijgelaten
Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft vrijdag uitgesproken dat de Arctic Sunrise en zijn bemanning vrijgelaten moeten worden. Ook stelde het tribunaal een borgsom van 3,6 miljoen euro vast voor schip en bemanning. Het schip en de bemanning zouden bovendien Rusland ook mogen verlaten.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat echter weten het vonnis naast zich neer te leggen. Het blijft erbij dat het Zeerechttribunaal in Hamburg niet bevoegd is om over het conflict te oordelen. Het zou om een zaak van nationale soevereiniteit gaan.
Eerder: In navolging van Faiza Oulahsen heeft nu ook Mannes Ubels de gevangenis in Sint-Petersburg mogen verlaten.
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen is vanmorgen op borgtocht
vrijgelaten uit de gevangenis in Sint-Petersburg. Greenpeace meldt op Twitter dat ook andere activisten vanochtend zijn vrijgelaten. Over de tweede Nederlandse Greenpeace-arrestant, Mannes Ubels, wordt nog niets gemeld. Aan de vrijlating zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mogen de activisten Sint-Petersburg niet verlaten zolang de strafzaak loopt.
Eerder:
Nederland heeft bij het tribunaal geëist dat Rusland de verdachten, die aangeklaagd zijn voor onder meer piraterij, laat gaan en niet vervolgt. Ook zou hun schip, de Arctic Sunrise, Rusland moeten kunnen verlaten. De rechter oordeelde woensdag al dat de meeste opvarenden – waaronder Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels – op borgtocht vrij zouden komen, maar ondanks dat hun borgtocht betaald is, zitten ze nog steeds vast.
Op 18 september werd het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, met dertig opvarenden aan boord, door de Russische kustwacht geënterd. De activisten voerden actie tegen olieboringen van het Russische gasbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied. De opvarenden werden aangeklaagd voor onder meer piraterij, een vergrijp waar zware straffen op staan.
Omdat Nederlandse bezwaren tegen de aanklacht op dovemansoren vielen, besloot Nederland om Rusland voor het Internationaal Zeerrechtentribunaal te slepen, dat vandaag
uitspraak zal doen in de zaak. Rusland weigert echter om de jurisdictie van het Zeerrechttribunaal in dit geval te
erkennen.
Lichtpuntje is dat waar er in de periode voor het bezoek van het Koningspaar nog harde woorden over de zaak vielen van Russische zijde, president Poetin gisteren liet weten dat de opgepakte Greenpeace-activisten wat hem betreft genade moeten krijgen:
Voerden ze actie voor een nobel doel? Ja. Mochten ze een platform beklimmen? Nee. Maar natuurlijk moet de staat genade tonen.”
Wat dat in de praktijk voor de activisten inhoudt is nog niet duidelijk.