Joop

‘Rusland heeft lijst met Oekraïners die naar kampen moeten’

  •    •  
21-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
BELARUS - RUSSIA - DEFENCE - ARMY

© This handout video grab released by the Russian Defence Ministry on February 17, 2022, shows Russian tanks leaving for Russia after joint exercises of the armed forces of Russia and Belarus,

Rusland is bezig een lijst op te stellen van Oekraïners waarmee na een inval moet worden afgerekend. De Russische autoriteiten zouden de doelwitten willen vermoorden of opsluiten in kampen. Dat staat in een brief die de Verenigde Staten hebben verstuurd naar de hoge commissaris voor de mensenrechten bij de VN, Michelle Bachelet.
De informatie over de Russische kampen- en dodenlijst is gebaseerd op geloofwaardige inlichtingen, schrijft de Amerikaanse VN-ambassadeur in Genève Bathsheba Nell Crocker. Meer details over de aard van de inlichtingen geeft ze niet.
Een Russische inval zal leiden tot grootschalige mensenrechtenschendingen, zo is de Amerikaanse verwachting. Zo zouden de Russen er niet voor terugdeinzen om deelnemers aan vreedzame betogingen dood te schieten. Ook dissidenten, journalisten en leden van etnische minderheden en LHBTI’ers zouden gevaar lopen.
Rusland ontkent plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen. Vladimir Poetin heeft 150.000 militairen naar de grens met Oekraïne gedirigeerd voor ‘militaire oefeningen’. Het Kremlin eist garanties dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 feb. 2022 - 16:54

Ik vind het heel collegiaal dat Rusland de VS op de hoogte stelt van deze lijst. Ik dacht eigenlijk dat ze die afdeling voor de fabriceren van nieuws gesloten na het onderzoek dat in de VS naar de Irak verovering.

Oki Doki
Oki Doki21 feb. 2022 - 16:20

Poeh, wat ben ik klaar met die conservatieve dictators overal. Sinds mensenheugenis zijn ze alleen maar bezig geweest met dingen kapotmaken, en alles en iedereen te ondermijnen. Hoe anders zou het geweest zijn als er in plaats van Poetin een democratie was in Rusland die op een constructieve manier samen had willen werken met iedereen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 feb. 2022 - 14:41

Gaap..., ja ook Gladio zou in Nederland zo'n liquideerlijst hebben gehad. Dat geloof ik eerder. https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio Operatie Gladio was een in 1952 gestart geheim stay-behindnetwerk in Italië, gesponsord door de CIA en de NAVO, om in geval van een communistische machtsovername in Italië of bij een Russische inval(!) in andere landen het verzet te organiseren.

Nina4
Nina421 feb. 2022 - 14:20

De goelags stromen vol. Kunnen ze straks naar elkaar zwaaien, de afgevoerde dissidenten van Poetin en de Oeigoeren van XI. Misschien openen ze samen wel een superkamp. Allemaal de schuld van de Amerikanen met hun absurde beweringen, toch?

Phantom3
Phantom321 feb. 2022 - 14:00

Zijn dat alle Oekraïners die niet gevaccineerd zijn? Dat je wel een beetje corona-vrij oorlog kan voeren.

henk-alexander
henk-alexander21 feb. 2022 - 12:20

Goh, die vervloekte toch. Gaan ze ook pasgeborenen uit hun couveuses gooien en op de koude vloer achterlaten zoals de Irakezen dat in 1990 volgens een 'betrouwbare' bron hebben gedaan? De oorlogspropaganda en de psyops gaan nu echt helemaal los.

2 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 feb. 2022 - 14:30

Ja, er werd ergens op het journaal al gemald dat er een kleuter zou zijn gekruisigd.

henk-alexander
henk-alexander21 feb. 2022 - 15:26

Hannes, Je refereert hier terecht naar het onzin verhaal uit 2014 dat op een Russische nieuwszender werd vertoond en dat exemplarisch is voor oorlogspropaganda. Gelukkig kunnen we volledig op onze westerse media afgaan.

Ivan61
Ivan6121 feb. 2022 - 11:06

Deze achterbakse spel van VS is te vaak gespeld. Zogenaamde informatie verspreiden om ons te overtuigen dat zij de waarheid zeggen en dat wij beschermd moeten worden tegen gevaarlijke vijand. Op deze manier wordt hele Europa straks prooi van een half demente democraat en ex KGB agent. EU weet niks beters dan met sancties dreigen. Wapenwedloop is begonnen en de rest van de ellende wordt vanzelf ingevuld. Vluchtelingenstroom en alles wat er bij komt te kijken. Hele Europa wordt ontwricht tenzij deze 2 heren even gaan dimmen. Biden wil zijn mislukking in Afghanistan en lage vertrouwen van Amerikanen via onze rug goed maken. Ik vetrouw Putin niet en Biden is een loser wat de oorlog betreft dat hebben wij in Afghanistan gezien. Hoe dan ook wordt spannend. Tot slot : Als Biden deze lijst met ons deelt dan kan hij zijn imago een boost geven.

1 Reactie
Eid
Eid21 feb. 2022 - 11:44

Als ik niet exact weet wat mijn 'agressieve' buurman gaat doen, maar het zou kunnen zijn dat ie morgen met een shovel m'n tuin binnenrijdt, denk je dan niet dat het handig is dat ik vooraf op de buurtapp die mogelijkheid neerzet, zodat dat wellicht een manier is om hem te weerhouden, of te laten weten dat ik denk wat hij van plan is? Zo werkt dat

Geesteman
Geesteman21 feb. 2022 - 10:23

Rusland zal echt wel lijsten hebben. Als er in Ukraine politici rondlopen die van hun land een nucleaire kernmacht willen maken om Moskou te bombarderen komen die er wel op voor. Zo hebben wij in het westen ook wel lijstjes met personen in Irak, Iran, Noord Korea. Nog plek genoeg in Guantanamo Bay.

2 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie21 feb. 2022 - 12:20

Waar haal je dat vandaan? Dat klinkt als Russische propaganda. Volgens mij is er niemand in het westen die de fouten van Napoleon of Hitler wil herhalen. De enige partij die dit roept is Rusland zelf. Die geloofd inderdaad ook nog dat Oekraïne, als Rusland niet oppast, een full scale oorlog tegen ze begint.

Geesteman
Geesteman21 feb. 2022 - 13:15

Wappie Zoek maar op Yulia Tymoshenko.

effen
effen21 feb. 2022 - 9:59

Ach ja, en zo worden we weer een oorlog ingerommeld. Via bijgaande link een college (Universiteit van Nederland) over de legitimering van de oorlog in Irak en waarom je niet perse de media moet geloven. Zeer interessante kost: https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-moet-je-niet-geloven-wat-in-de-krant-staat

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland21 feb. 2022 - 10:50

Ja zo kijk ik er ook tegenaan. Dit is pure oorlogspropaganda, waarom wordt dit anders met de pers gedeeld? De VS heeft ook van dit soort lijsten en als daar iemand van wordt vermoord wordt het ook nog als een overwinning naar buiten gebracht. Niet dat dit Russische dodenlijsten legitimeert, het is eerder storend dat we ons steeds zo gemakkelijk door de propaganda machine van VS in laten palmen. Je zou denken dat we onderhand toch geleerd hebben van 70 jaar oorlogje zoeken van de VS

Sam V
Sam V21 feb. 2022 - 9:42

Een lijst met je belangrijkste vijanden in tijden van oorlog. Ik zie de nieuwswaarde niet meteen. Misschien was een kaartspel met de grootste tegenstanders wel leuker geweest. Maar oorlog is nooit leuk, wat ze ook proberen.

Mark Huysman
Mark Huysman21 feb. 2022 - 9:15

“De informatie over de Russische kampen- en dodenlijst is gebaseerd op geloofwaardige inlichtingen, schrijft de Amerikaanse VN-ambassadeur in Genève Bathsheba Nell Crocker.” Net zo geloofwaardig als toentertijd de inlichtingen over Saddam Hoesseins massavernietigingswapens?

6 Reacties
Geen3
Geen321 feb. 2022 - 9:56

Ik ben het met je eens Mark. Chemische wapens zijn nooit gevonden in Irak! Dan blijven de filosofische vragen over: Wat is waarheid, wat weten we, en wat is de maatstaf voor ware kennis? Misschien kunnen we Biden en Poetin een masterclass filosofie aanbieden, maar deze mannen kennen de (lees: hun) waarheid al, vrees ik. De waarheid is aan Poetin en Biden eigen, en voor Poetin en Biden anders. Kierkegaard heeft daar prachtig over geschreven.

Thuiszitter
Thuiszitter21 feb. 2022 - 10:03

Die inlichtingen waren niet zo vreemd : https://anderetijden.nl/aflevering/102/De-giftige-wapens-van-Saddam-Hoessein

LaBou
LaBou 21 feb. 2022 - 11:44

Misschien de dikke duim van een ambtenaar? Ongeveer zoals toendertijd al die door de belgische geheime dienst "verijdelde aanslagen". Die kwamen ook uit zo'n duim.

Mark Huysman
Mark Huysman21 feb. 2022 - 11:44

[Die inlichtingen waren niet zo vreemd] Ja, het Westen had die wapens jarenlang geleverd zodat Saddam Iraanse soldaten kon uitroeien evenals Koerdische dorpen. Maar op het moment dat Bush en Blair graag oorlog wilden had Saddam ze niet meer. Daarom moest de wereld misleid worden, o.a. met de leugenachtige wanvertoning van Powell in de Veiligheidsraad. En de Westerse media trapten erin, net als dat ze nu in de propaganda van Biden en Johnson trappen.

Thuiszitter
Thuiszitter21 feb. 2022 - 12:52

Mark -9/11 , Al Quida speelden een rol .https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A2609688/view Nu hebben ze een lijst met namen . Namen kun je natrekken . In de tijd van Irak werd er gezocht naar een reden om oorlog te voeren . Nu willen ze dat niet anders was Oekraïne wel opgenomen in de navo en stonden er nu troepen uit de vs. En natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat beiden grootmachten , Rusland en de VS hun eigen waarheid ( propaganda) erop na houden.

Mark Huysman
Mark Huysman21 feb. 2022 - 14:48

[Mark -9/11 , Al Quida speelden een rol] Nee, Irak had niks te maken met 9/11 of al Qaida. Bin Laden en co. werden gesponsord door Saoedie-Arabië waar, zoals bekend, de VS goede banden mee onderhield (en onderhoudt). Ook de VS zelf heeft meegeholpen al Qaida uit te bouwen in de jaren 80 in Afghanistan. Bush heeft later ook toegegeven dat Irak niks te maken had met 9/11. Maar dat was natuurlijk na de aanval toen het niet meer nodig was de bevolking te hersenspoelen. De illegale oorlog tegen Irak ging om olie en geopolitieke dominantie, nergens anders om.

nikita72
nikita7221 feb. 2022 - 8:28

Rusland sluit ook eigen burgers op (Navalny bijvoorbeeld). En in de "volksrepublieken" van Donetsk en Donbass hebben de rebellen (of misschien Russische huurlingen) ook dissidenten opgesloten en mishandeld. Dus het klinkt wel geloofwaardig dat dit gebeuren zal (als Rusland Oekraïne bezet - ik weet niet of dat gebeuren gaat).

ZonderNaam2
ZonderNaam221 feb. 2022 - 8:25

China heeft nu al een paar miljoen mensen in kampen zitten en daar zijn we nu gezellig met z'n allen bezig met de Olympische Spelen.

2 Reacties
Sam V
Sam V21 feb. 2022 - 9:55

@ ZonderNaam Maar China is ons voorland. Rusland is ouderwets. Wat cybercrime en spierballentaal. Meer niet. China zit in alle sectoren vuistdiep in het Westen. Van binnenuit zullen wij steeds meer hun kant opgaan. Minder geremd door moraal jegens de ander of het individu lopen ze vooruit en wij volgen. Of het nou een sociaal kredietsysteem, beperking van vrijheden onder het mom van de juiste weg of steeds minder invloed van de burger op het centraal beleid is, hier zal het ook gebeuren. Westerse regeringen hebben tijdens covid mooi kunnen oefenen. De eerste permanente stappen worden al gezet. Minder zichtbaar, maar China zal dus een veel rigoureuzere invloed hebben op ons leven dan die ouderwetse beer. Zolang die laatste niet wanhopig wordt en maar één laatste redmiddel ziet. Dan maakt niets meer uit. Daar ga ik dus maar niet van uit.

FromValue
FromValue21 feb. 2022 - 11:57

China is het bewijs dat economische vooruitgang niet louter goed nieuws is m.b.t. de vrijheden van de burger en dat technologische vooruitgang een sterk instrument is voor autocratische regimes. Wat dat betreft mag de Nixon doctrine m.b.t. China bij de vuilnisbak en wordt het tijd om eens wat minder met de portomonee buitenlands beleid te gaan voeren - we kweken onze eigen monsters en de wereld wordt er niet mooier van.

lmgikke
lmgikke21 feb. 2022 - 8:11

Blauwe ogen overal. We moeten alle informatie maar voor waar aannemen. Alles wat de NAVO zegt moeten we zonder bewijs geloven Alles wat Rusland zegt moeten we als propaganda behandelen De waarheid is het slachtoffer, en wat verschillen we nu nog van Rusland als we beschuldigingen maken zonder bewijs? We (burgers) worden bespeeld. Voor wat? de wapenindustrie spekken? afleiden van de crisis die er op ons afkomt? moet er steun voor verkiezingen komen? zeg het maar.

6 Reacties
Hernandez
Hernandez21 feb. 2022 - 9:24

‘ Blauwe ogen overal. We moeten alle informatie maar voor waar aannemen. Alles wat de NAVO zegt moeten we zonder bewijs geloven Alles wat Rusland zegt moeten we als propaganda behandelen’ Vervang Rusland eens door COVID?

watcher3
watcher321 feb. 2022 - 9:50

Hernandez, wat is dat nu weer voor een reactie? JIj wilt gewoon afleiden van wat imgikke hier stelt. We moeten de notoire leugenaars, de USA, op haar blauwe ogen geloven. Wie dat doet is achterlijk.

Norsemen
Norsemen21 feb. 2022 - 12:22

'Vervang Rusland eens door COVID?" Alles wat Covid zegt moeten we als propaganda behandelen. Beetje raar Hernandez

Hernandez
Hernandez22 feb. 2022 - 11:44

@Norsemen 'Alles wat Covid zegt moeten we als propaganda behandelen. Beetje raar Hernandez' Nee, maar als je vragen stelt bij zaken zoals het CTB oid zetten ze je gelijk weg als wappie, anti-vaxxer of rechts-extremist.

Norsemen
Norsemen22 feb. 2022 - 13:33

Onzin Hernandez Iedereen stelt vragen, maar Wappies/anti-vaxxers/rechts extremisten stellen achterlijke vragen.

Hernandez
Hernandez23 feb. 2022 - 19:59

@Norsemen Wat is 'achterlijk' ?

JanB2
JanB221 feb. 2022 - 7:59

Biden heeft natuurlijk een kopie van de lijst toegestuurd gekregen. Het wordt steeds erger met de broodje aap verhalen! Overigens wordt je als herkenbare homo nu al in elkaar geslagen in Kiev, net zoals in Moskou. Maar dat terzijde.

12 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 feb. 2022 - 8:13

@JanB, in Amsterdam ben je ook niet veilig zegt men.

wittecisnoot
wittecisnoot21 feb. 2022 - 8:43

@JanB: als je een land binnenvalt, dan is het logisch om alle 'lastpakken' op te pakken. Dus ik zou eerder geloven dat deze lijst bestaat dan dat die niet bestaat.

JasDon
JasDon21 feb. 2022 - 8:51

JanB, tegenstanders vermoorden doet Putin aan de lopende band. Zelfs leiders van de zogeheten separatisten die net iets te idioot doen. Er zijn ook mensen door Putin vermoord in de Oekraïne zonder dat zijn leger daar huishoudt. Dus dat Putin een lijstje heeft is niet onwaarschijnlijk.

Wappie Kappie
Wappie Kappie21 feb. 2022 - 9:05

"Biden heeft natuurlijk een kopie van de lijst toegestuurd gekregen. Het wordt steeds erger met de broodje aap verhalen!" Behalve dan dat we al veel langer weten dat de FSB lijstjes bijhouden van tegenstanders. Er staan ook Nederlanders op zoals de MH17-onderzoekers en een groep politiemedewerkers die zich bezig houden met cybercrime van Russische origine. "Overigens wordt je als herkenbare homo nu al in elkaar geslagen in Kiev, net zoals in Moskou." Ah, de '1 pot nat'-redenatie. Dan maakt zo'n inval ook niet zoveel meer uit. Het irriteert me dat zoveel Nederlanders het gedrag van Rusland goed praten. Krim? Ach, dat hoorde eigenlijk toch bij Rusland. Donetsk & Luhansk? Ach, daar is toch een meerderheid Russisch (wat niet eens waar is). Ik zie Russische mensen helemaal niet negatief of iets dergelijks, maar Putin en zijn regering zijn kwaadaardig, gewelddadig en slinks. De oude KGB is in feite Rusland aan het besturen en heeft geen prettige ideeën. Politieke tegenstanders worden vermoord of gevangen gezet. Klokkenluiders en onafhankelijke journalisten verdwijnen of sterven. Buurlanden worden voortdurend gedestabiliseerd of binnen gevallen. Het is een regering dat geen bestaansrecht zou moeten hebben.

Winterdepressie
Winterdepressie21 feb. 2022 - 9:37

@JasDon, "Maar is wat JanB en consorten schrijven nu echt het geluid wat jullie willen horen" Ik wil in ieder geval zeker niet alleen jouw geluid horen, laat staan dat soort kinderachtige commentaren die sluiks proberen om geluiden van anderen de "cancellen".

watcher3
watcher321 feb. 2022 - 9:52

jasDon, Stop eens met haatzaaien!

JanB2
JanB221 feb. 2022 - 10:10

@ wittecisnoot "Dus dat Putin een lijstje heeft is niet onwaarschijnlijk" Obama had er ook een: https://www.aljazeera.com/opinions/2020/11/22/kill-lists-barack-obamas-blind-spot En daar kun je van denken wat je wilt. Niet dat ik de "Putin methode" kan goedkeuren trouwens.

JanB2
JanB221 feb. 2022 - 10:12

@ Wappie Tussen goedpraten en begrip zit een verschil. Maar een dergelijke nuance is aan veel reageerders niet besteed.

JanB2
JanB221 feb. 2022 - 10:13

@ A little bit of sunshine Moskou aan de Amstel dus.

JasDon
JasDon21 feb. 2022 - 11:58

@watcher, doe niet zo lachwekkend. Jij bent degene die consequent en weinig genuanceerd de VS wegzet als een evil empire. Vaak terugkijkend naar situaties van 30-50 jaar geleden. Maar niet zover als WW2 natuurlijk of niet wanneer het gaat om het harde ingrijpen van de SU in Oost Europa toen daar de democratie zich probeerde te ontluiken. Want dat komt in eendimensionale wereldbeeldje niet zo goed uit.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 feb. 2022 - 12:27

Wat we in tijden van oorlogsdreigend Pentagon zien, is op Neêrlands nationaal niveau vaak platpopulistische animositeit, euforisch bezongen vanuit een pathetisch anglosaxisch transatlantisch conformisme. Binnen de focus van de smalle visus verschijnt op slag de sycophant, de strooplikker. De pluimstrijker, de hielenlikker. Lieden die altijd de kant van het grootste verdienmodel kiezen. Anders zou het hun baantje wel eens kunnen kosten.

Geesteman
Geesteman21 feb. 2022 - 13:39

Als de VS geen evil empire wil zijn moet het zich niet als zodanig gedragen. Als er staatsgrepen of oorlogen in de wereld zijn is de VS daar altijd wel bij betrokken. Hoe komt dat toch. En ik wil nog wel een keer het harde ingrijpen van de Sovjet-Unie veroordelen, deed ik toen, wil ik nu ook nog doen. Maar tijden veranderen. De SU bestaat niet meer. De koude oorlog was afgelopen. Die is nu weer van stal gehaal. Terug in de tijd of er niks ten goede is veranderd. Het zijn die evil krachten die voortdurend de kop op steken.