Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Rusland erger dan ISIS’, troepen zetten verkrachting in als wapen

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6832 keer bekeken
  •  
luchtfotoboetsja

De Russische troepen die zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, hebben zich niet alleen schuldig gemaakt aan grootschalige executies van burgers maar ook aan verkrachting.

De Belgisch-Oekraïense journaliste Anastacia Galouchka verklaart tegenover de VRT: “Er waren bepaalde bataljons van het Russische leger die massaal oorlogsmisdaden begingen, die vrouwen en kinderen hebben verkracht voor de ogen van hun familie. Er zijn verhalen van het Russische leger dat huizen binnenging waar op de deuren aangegeven stond dat er kinderen zaten. Ze schoten daar hele families dood in hun schuilkelders. Er werd geplunderd, geroofd, verkracht.” Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bevestigt de oorlogsmisdaden.

In een interview met Times Radio zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba dat hij dit weekend niet kon slapen van de gruwelijke beelden uit Boetsja. “Rusland is erger dan ISIS. Punt.” De bewindsman is vastbesloten om de Russen die verantwoordelijk zijn voor de oorlogsmisdaden verantwoordelijk te houden. “De wereld moet Rusland straffen voor deze barbaarse misdaden.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (81)

Berend22
Berend225 apr. 2022 - 10:08

Nou nou, de martel filmpjes van ISIS staan nog in mijn geheugen gegrift en die waren wel een stukje erger dan deze ellende. Neemt niet weg dat het verschrikkelijk is wat er gebeurt, maar door met twee maten te meten ondersteun de je Oekraieners uiteindelijk niet.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer5 apr. 2022 - 20:56

Nou er lagen lijken van vrouwen die verkrachter waren en daarna besneden in buik met een hakenkruis. Je zal zo maar aan je einde komen. Het is natuurlijk gewoon weerzin van die soldaten die in extreem sarcastisch geweld nog enig moreel kunnen krijgen.

Inzicht
Inzicht5 apr. 2022 - 7:09

En wij betalen nog steeds mee aan dit geweld met elke kubieke meter gas die we vanuit Rusland importeren. Poetin kan dit nog jarenlang volhouden. De éne aanvalsgolf na de ander. Garanties dat de oorlog stopt door een gasboycot bestaan vanzelfsprekend niet. Ook zijn er allerlei negatieve gevolgen, zoals voor de mondiale voedselvoorziening en voor het milieu. Een gasboycot is echter wel het beste wat we kunnen doen om Poetin te stoppen, alvorens we zelf het slagveld moeten betreden.

TonW2
TonW25 apr. 2022 - 4:12

Zie hier de noodzaak van hiërarchie. Ik heb begrepen dat het Russische leger slecht geleid is. Als je als een zooitje ongeregeld een oorlog instapt en je soldaten verteld dat er Nazi's op ze wachten, je vervolgens met haat wordt ontvangen en je op eigen initiatief, zonder duidelijke leiding daar maar wat mee moet doen dan loopt het uit de hand met dit als resultaat.

8 Reacties
Effie2
Effie25 apr. 2022 - 8:15

'Zie hier de noodzaak van hiërarchie'. Denkbeelden kunnen goed of slecht zijn. Maar als er in de top van de hiërarchie een niets en niemand ontziende schoft zit, sijpelt dat gewoonlijk door tot op de werkvloer. Dat heet cultuur. ...Wie niet meedoet aan wat de baas wil, is dan het haasje. Het wérkelijke probleem zit mijns inziens in het om reden blokkeren of negeren van gevoelens. ...De weg naar wijsheid loopt via het hart.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 apr. 2022 - 8:34

Ze zijn niet allemaal slecht geleid. En er worden misdaden ook systematische gepleegd, dat geen incidenten zijn, maar strategie.

TonW2
TonW25 apr. 2022 - 12:55

@Paul Welke strategie van de legerleiding zit hier achter denk je ? Ik zie m even niet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 apr. 2022 - 13:13

Paul Spijkers: Onze thans zo bejubelde transatlantische bondgenoot kan zich in gepleegde bestialiteiten meten met zijn Russische vijand. Na de inval van Amerika in Irak, kwam de Abu Graib gevangenis in 2004 in het nieuws toen foto's over de mensonterende behandeling van Iraakse gevangenen door leden van het Amerikaanse leger openbaar werden gemaakt. Deze dappere klokkenluiders zijn tot op heden US staatsvijand.

EenMening3
EenMening35 apr. 2022 - 20:45

@Hannes Het is nu niet relevant wat de Amerikanen in 2003 en 2004 verkeerd gedaan hebben, We leven nu 2022. Jouw reactie is daarom niet meer dan een doorzichtige afleidingstruc. Het gaat nu over de Russen, die met extreem geweld Oekraine onder de voet proberen te lopen. We kunnen onszelf, vanwege de verwaarlozing van onze defensie niet meer verdedigen. Gelukkig staan er tussen ons en de Russen meer dan 100.000 zwaarbewapende Amerikaanse militairen. Net als in 1917 en 1944/45 moeten de Yanks Europa wederom redden van Duitse/Russiche agressie. Het getuigt van moed om toe te geven dat jij je deerlijk vergist hebt met je antiamerkanisme en het tonen van begrip voor Poetin. Je hebt jezelf daarmee aan de verkeerde kant van de gechiedenis geplaatst. Maar het is nog niet te laat om je fouten toe te geven...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 apr. 2022 - 6:38

Mening: `Je hebt jezelf daarmee aan de verkeerde kant van de gechiedenis geplaatst' Een misselijkmakende manier om te suggereren dat kritiek op Amerika pro vijand is zoals je altijd doet hier. Rechtse scherpslijpers als jij hebben m.i. het recht op een mening hier verkwanseld door onderbuiks te reageren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2022 - 9:07

Gatverdamme wat doe je weer vies en laag, Hannes. Dat je de huidige beestigheden zo verlekkerd wil weg cijferen door de zaak te relativeren en weg te wijzen naar andere tijden en plekken laat niet je beste kant zien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2022 - 9:44

Het is helemaal niet 'rechts' om vast te stellen dat je mening radicaal misplaatst is. Ik kan me ook voorstellen dat als iemand morgen haar man verliest omdat die in stukjes word gesneden door een ISIS schoft, dat ze niet op jou aan het wachten zal zijn omdat je zonodig wil overgeven over hoe ontzettend de VS in Vietnam was dus zo moet ze die stukjes echtgenoot maat bekijken.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 apr. 2022 - 19:07

Het lijkt een herhaling van de 'bevrijding' door de Russen in WO2. Mijn moeder en vele vrouwen met haar hoopten dat de Amerikanen of Canadezen er eerder waren dan de Russen. Hun reputatie was hen vooruitgesneld. Wat nu ook naar buiten komt is dat executies en verkrachtingen ook in het rebellengebied in het oosten schering en inslag zijn. Russen hebben een wel heel verwrongen beeld van leiderschap. Wat wil je als opgroeit in een dictatuur? Dan ken je maar een les en dat is dat je alles met geweld op lost.

2 Reacties
Pater
Pater4 apr. 2022 - 23:35

In het oostelijke rebellengebied: daarnaast ook standaard afpersing , beroving en intimidatie. Roversstaatjes. Dat was bekend.

EenMening3
EenMening35 apr. 2022 - 21:01

@Martin Het gedrag van de Westelijke geallieerden was duizend keer beter dan dat van de Russen. Het waren beslist geen koorknaapjes maar er was relatief weing sexueel geweld tegen vrouwen en meisjes, zelfs niet in hun deel van het bezette Duitsland. Het beestachtige gedrag van de Russen tart daarentegen alle bechrijvingen. Ook nu weer.

Hallahan2
Hallahan24 apr. 2022 - 16:57

Hoe verschrikkelijk ook: dit gedrag van bezetters is al zo oud als de mensheid zelf. Laten we niet doen alsof het voorbehouden is aan de Russen.

4 Reacties
Halas
Halas4 apr. 2022 - 18:24

Eigenlijk business as usual, toch? Dat is de boodschap? WO2, ook business as usual, behoeft geen verdere aandacht. Ik snap dat wel met zo'n Chinese avatar.. een mens telt niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 apr. 2022 - 8:39

Nee, maar het is ook niet zo dat alle troepen en alle acties gelijk zijn. De De Duitsers hadden gewone jongens en ze hadden vernietigings troepen. Soms valt een bom per ongeluk op een wijk en soms is het systematisch. Een aggressieve criminele inval is anders dan een campagne ter zelf verdeging. De gezinnen van burgemeesters afmaken is iets anders dan ze van hun baan te zetten. Het is geen eenheids soep zo van laat ze maar hun gang gaan zo is het nu eenmaal.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 apr. 2022 - 13:16

Onze thans zo bejubelde transatlantische bondgenoot kan zich in gepleegde bestialiteiten meten zijn Russische vijand. Welkom in het bestiarium. Na de inval van Amerika in Irak, kwam de Abu Graib gevangenis in 2004 in het nieuws toen foto's over de mensonterende behandeling van Iraakse gevangenen door leden van het Amerikaanse leger openbaar werden gemaakt. Deze dappere klokkenluiders zijn tot op heden US staatsvijand.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2022 - 9:09

Ja Hannes, en dus toen waren we daar tegen, en nu zijn we hier tegen. Behalve jezelf natuurlijk, die liever wegkijkt en anderen van de huidige tijd en situatie wil afleiden.

Greendutch
Greendutch4 apr. 2022 - 15:10

jonge mannen die zich laten regeren door testosteron + de cellen in hun scrotum i.p.v. door de grijze cellen in hun hersenpan. komt helaas overal voor. hun gedrag moet tegen hun moeders, hun zusters, hun vrouwen, hun vriendinnen verteld worden. ik kan me niet indenken ooit intiem te willen / kunnen zijn met iemand aan wie ik een hekel heb, soldaten, strijders, vechters etc kunnen blijkbaar niet meer denken Poetin, opperbevelhebber, moet dit een halt toeroepen maar zij, soldaten, doen dit individueel, zijn zelf verantwoordelijk voor hun gedrag en moeten zo goed als mogelijk gedocumenteerd worden en ook ter verantwoording geroepen. krijgen soldaten dit überhaupt mee in de opleiding? hier, in het vrije westen?

3 Reacties
Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 18:12

'krijgen soldaten dit überhaupt mee in de opleiding? hier, in het vrije westen? ' ?

Pater
Pater4 apr. 2022 - 23:38

Hoezo individueel gedrag? Dit zijn geen individuele ontsporingen, dit is een manier van oorlog voeren, voor Rusland niet onbekend. . Dacht je dat ze massaal kunnen moorden en verkrachten zonder medeweten en erger van de top?

Olav Meijer
Olav Meijer5 apr. 2022 - 0:09

@ Greendutch: Verkrachtingen hebben helemaal niets te maken met intiem (willen) zijn, zelfs soms niet zo heel veel met seks, maar vooral met machtsuitoefening.

Lentegenoegen
Lentegenoegen4 apr. 2022 - 12:23

Er gaan al berichten rond dat Russische media allerlei artikelen publiceren waar ze genocide in Oekraïne goedpraten en zelf noodzaak noemen. Als deze media geverifieerd zijn en het zijn uitingen van staatspropaganda, dan staat Putin op het punt om volledig in endlosung mode te gaan.

2 Reacties
Lentegenoegen
Lentegenoegen4 apr. 2022 - 14:16

Het lijkt echt : https://medium.com/@kravchenko_mm/what-should-russia-do-with-ukraine-translation-of-a-propaganda-article-by-a-russian-journalist-a3e92e3cb64

Olav Meijer
Olav Meijer5 apr. 2022 - 0:05

@ Lentegenoegen: Dat lijkt me onzin. De Russen doen juist hun uiterste best ervoor voor te spiegelen dat Oekraïners zelf de oorlogsmisdaden (neerknallen van onschuldige burgers e.d.) ensceneren. Ze ontkennen de misdaden als "fake news".

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 apr. 2022 - 12:07

De schaamteloosheid van de Russische hufters kent geen grenzen. Men doet niet eens moeite om de misdaden te verbergen. Ze vertrouwen er op door het wederom allemaal te ontkennen dat ze er weer mee weg komen. Ook steken ze een dikke middelvinger op door zelf een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad aan te vragen om deze misdaden te bespreken. Het cynisme ruim voorbij. Het doet me inderdaad één op één denken aan de werkwijze van de nazi's. Van crimineel Lavrov gaan inmiddels ook al mijn nekharen overeind staan. Hoogste tijd dat we ons wat minder laten intimideren door de Russen. Zolang wij niet de existentie van Rusland zelf militair bedreigen, gaan ze echt niet met kernbommen gooien. De rest van het Russische leger stelt in vergelijking met de gezamenlijke NAVO-legers helemaal niets voor. Dus gewoon het Oekraïense leger helpen met alle mogelijke wapens, inclusief tanks, helikopters , vliegtuigen en raketsystemen die leverbaar en bruikbaar zijn. De Russen zijn absoluut niet in staat om daar een gepast antwoord op te geven.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer5 apr. 2022 - 0:01

@ Herr Vorragend: [Zolang wij niet de existentie van Rusland zelf militair bedreigen, gaan ze echt niet met kernbommen gooien.] Het probleem is dat we dat juist niet zeker weten. Poetin heeft al voor veel onaangename verrassingen gezorgd. De meeste analisten vrezen dat, als de NAVO te ver betrokken raakt bij de oorlogvoering, een spiraal ontstaat die tot een nieuwe wereldoorlog, inclusief gebruik van kernwapens, kan leiden. De Russen zouden sowieso kunnen overgaan tot het gebruik van biologische en/of chemische wapens en "tactische" kernwapens, als een nederlaag voor hen dreigt. Energie moet blijven gericht op een onderhandelingsresultaat en staakt-het-vuren. En hoe bepalen wij trouwens dat punt: "zolang wij niet de existentie van Rusland zelf militair bedreigen"? Daarover kan Poetin uiteraard zo zijn eigen gedachten hebben. Je denkt er m.i. te gemakkelijk over.

Peace ....
Peace ....4 apr. 2022 - 11:52

Iedere vergelijking is gewoon misplaatst maar dat wordt gedaan om er een voorstelling van et kunnen maken. Niet dus . Enige wat de lokale mensen kunnen doen is goed te documenteren. Helaas misbruiken politici deze moordpartijen om hun gelijk te halen. Waarom geen aktie van het Westen ? Bang voor China of Arabie ? Politieke redenen ?

2 Reacties
adriek
adriek4 apr. 2022 - 13:29

Bang voor waar Poetin nog meer toe in staat is: Rusland heeft nog een heleboel kernwapens. Zijn we (het Westen) bereid om alles (en dan bijna letterlijk 'alles', met als ultieme dreiging een totale kernoorlog) op het spel te zetten voor Oekraïne? Een paar stappen vóór de nucleaire dreiging: China of Arabië hebben er weinig mee te maken, politici zijn in eerste instantie bang voor hun eigen volk (en vooral hun zetel): als ze de Russiche gas- en oliekraan dichtdraaien maken ze zich niet populair. Het volk klaagt al steen en been als gas en benzine twee dubbeltjes duurder worden.

Pater
Pater4 apr. 2022 - 23:44

@Adriek En als Poetin de kernwapens een treetje dichter bij 'actief' zet doet het hele westen opeens niks, iedereen praat Biden na over 'geen 3e WO'. Nou, ere zijn vele tussenstappen, en dat begint ermee dat je zelf de grenzen van wat wel en niet kan gaat bepalen en dat niet aan Poetin overlaat. Waar hebben we generaals voor, waar hebben we legers voor, als de generaals uitleggen dat we niks met de legers doen? Deze moorden zijn ver over die grens.

Guido3
Guido34 apr. 2022 - 11:47

Helaas een herhaling van de geschiedenis. Aan het einde van de tweede wereldoorlog hebben sommige Russische soldaten ook flink misdragen in Duitsland. Echter stonden ze toen aan de "goede" kant waardoor het niet nadrukkelijk in de gangbare geschiedenisboeken terecht is gekomen.

Poezenmens
Poezenmens4 apr. 2022 - 11:38

Dit gaat je voorstellingsvermogen voorbij. Waar mensen toe in staat zijn, zoveel kwaadaardigheid.

1 Reactie
adriek
adriek4 apr. 2022 - 13:22

Poetin is een gelovig mens, of pretendeert dat te zijn. De Russisch orthodoxe kerk staat vierkant achter hem (net als de andere Russische kerkelijke leiders). Tot zover de bijbel als moreel kompas.

JasDon
JasDon4 apr. 2022 - 11:07

Poetin is een monster en hij vind het geen enkel probleem om onopgeleide, weinig gedisciplineerde soldaten met een Nazi-beeld op een onschuldig volk los te laten. Het doet me terugdenken aan een eerdere reactie van Mark Huysmans. Waar hij met de disclaimer dat hij het wel heel erg fout vond wat Poetin deed het op dit moment nodig vond om te wijzen op een Nazi-element binnen bepaalde strijdkrachten van de Oekraïne en het zwijgen (wat kant en klare onzin is) hierover door de Westerse media. Zo een reactie is in mijn ogen vergelijkbaar met het veroordelen van Nazi's en Hitler om vervolgens de kanttekening te plaatsen dat Joodse bankiers achter de schermen misschien wel de wereld besturen.

17 Reacties
Karl Proudhon
Karl Proudhon4 apr. 2022 - 12:24

Deze reactie is verwijderd

JasDon
JasDon4 apr. 2022 - 13:24

Kant en klare is overigens klinkklare.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 apr. 2022 - 14:22

On y soit qui mal y pense ...

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 23:39

@ Arjan Fernhout: Je bedoelt: honi soit qui mal y pense...

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 23:47

@ JasDon: Zeer ongerechtvaardigd om Mark Huysman zo verdacht te maken. Die nazi-elementen binnen de strijdkrachten van Oekraïne zijn waarheid. Huysman wist toen bij die opmerking nog niet wat wij nu recentelijk weten over de wijze van oorlogvoering van de Russen. Jouw vergelijking met die Joodse bankiers is buitengewoon vals, suggestief en insinuerend, alsof Huysman antisemitisme, en racisme in het algemeen, niet ten zeerste zou veroordelen.

JasDon
JasDon5 apr. 2022 - 7:57

@Olav Op welke verdachtmaking doel je? Ik uit er geen enkele. Ik duid vooral de onsmakelijke timing en verhoudingen n.a.v. dit conflict en zijn eigen verdachtmaking dat de Westerse media nauwelijks rapporteerden over Azov en Naziclubjes uit Oekraïne (eerder topic). Dat laatste is totaal onzin want voor de oorlog was er genoeg te lezen over de Azov-brigades en het Nazi-element in de Oekraïense politiek (die overigens maar 2% van de stemmen kreeg bij de meest recente verkiezingen), en zelfs tijdens de oorlog wordt er hier en daar over bericht. Het frame wat Mark vervolgens wel helpt bouwen is dat van een (deels) Nazistisch Oekraïne, terwijl in letterlijk alle andere omringende landen het extreemrechtse probleem veel groter is, met als belangrijkste voorbeeld Rusland. At best zou ik Marks opmerkingen als ontspoord idealisme/fanatisme kunnen beschouwen en at worst gerichte framing om het Oekraïense volk zwart te maken en Poetin een beetje gelijk te geven t.o.v. het Westerse narratief. Maar ik laat het jou of Mark graag op een smakelijkere manier uitleggen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 apr. 2022 - 8:46

Olav: agitprop "nazi elementen" is een vorm van homeopatische logica en Russische propaganda, die begint bij een symbool dat mischien fout is bij een groepje en uitkomt bij de het ontmenselijken van Oekraine en Oekrainiers. Zo van we mogen doen wat we willen want dat land verdient geen onafhankelijkheid en die mensen zijn te laag om rechten te hebben. Die propaganda is al zo oud man. Het werd overal tegen landen en mensen gebruikt die zich niet wilden inlijven onder het Russische rijk. Ze werden bestolen opgesloten afgeschoten en afgevoert. Zogenaamd omdat ze nationalistisch of nazi waren.

Mark Huysman
Mark Huysman5 apr. 2022 - 9:36

[Zo een reactie is in mijn ogen vergelijkbaar met het veroordelen van Nazi's en Hitler om vervolgens de kanttekening te plaatsen dat Joodse bankiers achter de schermen misschien wel de wereld besturen.] Zo een reactie is in mijn ogen een teken dat je aardig van het padje begint te raken. Het is absurd en onder de gordel om het benoemen van nazi-elementen binnen het Oekraïense staatsapparaat (n.b. onder een artikel waar dit besproken werd) te vergelijken met antisemitische complot-theorieën. @Olav Bedankt voor je reactie. Dit is denk ik een van de meest valse dingen die iemand op een forum kan doen: iets hufterigs over een andere reageerder schrijven op een plek waar die reageerder zelf niks gepubliceerd heeft waardoor de kans bestaat dat hij het niet onder ogen krijgt en zich dus niet kan verdedigen. Gijs-Jan Groothedde heeft daar kennelijk op een manier op gereageerd die volgens de redactie niet door de beugel kan. Maar waarom de bijdrage van JasDon dan wel oké is, is mij een raadsel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 10:04

De wijze van oorlogvoeren van de Russen was al bekend. Ook in Afghanistan (1979–1989) werd door hen volop gemoord en verkracht. Momenteel is vooral de documentatie beter.

Frans Akkermans
Frans Akkermans5 apr. 2022 - 13:29

@Olav Dat op zoek gaan naar nazi-elementen in O. is overigens wel hier steeds aanwezig (geweest). Tot doel om begrip op te brengen voor het Russische argumen:t wij moeten wel opkomen voor de Russen in Oost-Oekraine, ze worden door neo-nazi's belaagd. Zijn er nu nog steeds lui die menen dat Rusland (een beetje) gelijk heeft met de bezetting van dat deel van O. en De Krim? Dan kun je toch echt facisme niet herkennen. Er was hier recent ook iemand die verwees naar het werk van de zogenaamde onafhankelijke journalist Patrick Lancaster. (Ik weet helaas niet meer door wie en onder welk artikel). Ik heb die Lanancaster eens opgezocht en vond dit artikel van de BBC: https://www.bbc.com/news/blogs-trending-40647061. Keek ook op zijn twitteraccount en het is duidelijk dat hij niet onafhankelijk is. Net zo min als elke andere journalist in Rusland die mag publiceren.

JasDon
JasDon5 apr. 2022 - 16:31

@Olav, ik uit geen enkele verdachtmaking. Ik geef alleen aan hoe Mark zijn reacties overkomen en maak blijkbaar een rake vergelijking. Dus waar heb je het over? @Mark nazi beschuldigingen worden door andere reacties correct geduid. Jij komt met een persoonlijke aanval en vraagt je vervolgens af waarom mijn reactie wel geplaatst wordt. Held. Overigens kwam een uitgebreidere respons niet door de review hier. Is dit ook een website issue?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 apr. 2022 - 18:48

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 19:47

(Ik weet helaas niet meer door wie en onder welk artikel) Dit was nav "Diplomatieke oplossing Russisch-Oekraïense oorlog vereist Europese hard power". .

EenMening3
EenMening35 apr. 2022 - 19:58

@Olav @Mark Jullie zijn wel erg van het padje af om juist nu, na 6 weken waanzinnig Russisch geweld, te beginnen over "nazi-elementen in het Oekrainse leger". Wat een laaghartige trap onder de gordel. Oekraine vecht voor zijn voortbestaan. Iedereen die mee wil vechten om de Russen het land uit te gooien, is natuurlijk welkom, ongeacht zijn achtergrond. De enige opdracht is om zoveel mogelijk Russiche soldaten en Russisch materieel uit te schakelen. Jullie zijn marxisten die in het verleden waarschijnlijk met bewondering opkeken naar de SU, de DDR, en Cuba. En nu (indirect) begrip tonen voor Poetin; je moet maar durven! Het is beter om ruiterlijk toe te geven dat jullie je al die jaren "vergist" hebben en aan de verkeerde van de geschiedenis stonden...

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 20:02

Patrick Lancaster zette volgens Bellingcat een recent een "fake" video op youtube. Zie : https://www.bellingcat.com/news/2022/02/28/exploiting-cadavers-and-faked-ieds-experts-debunk-staged-pre-war-provocation-in-the-donbas/

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 apr. 2022 - 22:07

@DanielleDefoe Honi Bellingcat qui mal y pense ...

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2022 - 17:00

Arjan Fernhout de spelling klopt nu in ieder geval wel.

∆
4 apr. 2022 - 11:05

Voor de daders van deze oorkogsmisdaden en hun opdrachtgevers zijn mensenrechten en internationale verdragen niks waard. Ze voeden hiermee doorlopend een cyclus van virulent geweld, haat en wraak.

pahan
pahan4 apr. 2022 - 10:29

Ze weten hun verhaal wel te spinnen zeg. Erger dan IS. Natuurlijk. Dat is goed om te horen voor de Jezidi's. Om zo maar een van de groeperingen te noemen die nu blijkbaar al weer vergeten is. Het is wel ontluisterend om van dichtbij mee te moeten maken hoe geschiedenis al beïnvloed wordt tijdens de gebeurtenissen.

1 Reactie
Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 11:55

Inderdaad, je hebt volkomen gelijk. Russische soldaten hebben zich in Bucha als beesten gedragen, maar ze zitten nog niet op het niveau ISIS..

adriek
adriek4 apr. 2022 - 10:19

En in Hongarije blijft een goede vriend van Putin gewoon aan de macht. Er staat ons (de wereld) nog veel meer te wachten, vrees ik.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 23:36

@ adriek: Ook in Servië, helaas.

Deugkeizer
Deugkeizer4 apr. 2022 - 10:08

Het ergste is nog volgens mij hebben de Russen ons nog bij de tentacles gegijzeld ook op economisch en militair gebied met gas en nuclear geweld. Aan het einde van het vergane ideologisch spectrum cq het nihilisme is dit het enigste wat er overblijft. Spierballentaal, mijn weg of iedereen weg. Er is nog weinig aan te doen vrees ik…

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 10:02

Hoe vreselijk dit ook is, het volstrekt onvermijdelijk. Jonge soldaten zijn door Rusland de oorlog ingestuurd met een beeld van tegenstanders die nazi's zijn, burgers die bevrijd willen worden en een gemakkelijke overwinning. Die zijn een hard vechtende tegenstander tegengekomen, een bevolking die hen haat en allen bereid zijn de wapens op te pakken en niet te kwalificeren zijn als nazi's. Dit Russische leger begaat op grote schaal oorlogsmisdaden. En aangezien Rusland in de veiligheidsraad gaat aanvoeren dat dit fakenews is, komt hier voorlopig geen eind aan. Iedereen in Rusland van hoog tot laag heeft het bloed van deze slachtoffers aan hun handen. Met uitzondering van de kleine groep dappere Russen die zich wel verzetten tegen deze oorlog.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 11:54

Vergeet ook Putin's vriend Orban niet die de sancties van de EU zal gaan tegenwerken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 12:08

De UN heeft tot op heden nog niets van betekenis verricht tav deze "speciale operatie".

Frans Akkermans
Frans Akkermans4 apr. 2022 - 17:52

@Defoe In de Veiligheidsraad zitten Rusland en China. Die zullen elke veroordeling van Rusland met een veto treffen. In de algemene vergadering waren nog al wat landen die zich onthielden van de veroordeling van Rusland. Waaronder Zuid-Afrika, India, Pakistan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 10:14

Frans Akkermans ik weet wie daar zitten. Dat is het punt niet.

EenMening3
EenMening35 apr. 2022 - 19:19

Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk (zware) wapens en voorraden leveren aan Oekraine. De Oekrainers zullen de strijd zelf moeten voeren. Iedereen, ongeacht zijn achtergrond kan meedoen, met als opdracht het uitchakelen van zoveel mogelijk Russen en zoveel mogelijk Russich materieel.

RuuDW
RuuDW4 apr. 2022 - 9:57

Op de Russische militaire voertuigen staat heel groot de Z, volgens mij zijn de Russische generaals nog drie letters vergeten, namelijk de n, a en de i

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 9:27

Erger dan ISIS? Zijn we de massale verkrachtingen van Yezidi meisjes alweer vergeten? Of de massa executies van Sjiieten?

Salama.
Salama.4 apr. 2022 - 9:10

Als dit de Russische kijk is op een vredesmissie om een broedervolk te bevrijden van de nazi's, dan vraag ik me wel af hoe erg ze te keer gaan als ze ook volgens de officiële kanalen op oorlogspad zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 apr. 2022 - 8:50

Verschrikkelijk.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde4 apr. 2022 - 9:59

Bij het zien en horen van de man met de muts in de video op de VRT site voel ik me ziek worden van verdriet.

Karingin
Karingin4 apr. 2022 - 8:03

Ongelooflijk 😶

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 8:40

Niet volgens Human Rights Watch.

Noordermeer2
Noordermeer24 apr. 2022 - 8:44

Inderdaad. Laten we daarom maar eerst goed onderzoek doen.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 9:54

@ Noordermeer2 Jij schrijft: Laten we daarom maar eerst goed onderzoek doen. Waarom wil je dat? Als je denkt dat deze misdaden niet begaan zijn door Russen steek jij je kop wel heel diep in het zand. Het is trouwens helemaal niet ongelofelijk dat Russen dit gedaan hebben. Als je met zwaar geschut burgers in woonwijken kan doden is het ook niet ingewikkeld om dezelfde mensen op straat neer te schieten. Als je onderzoek wil doen om de specifieke daders te vervolgen en veroordelen is dat naïef. De daders zullen nooit uitgeleverd worden door Rusland en hun misdaden zullen door Rusland nooit erkent worden. Dat heeft MH17 al geleerd. De enige zinnige weg is Rusland, en dat is Poetin, zijn leger en zijn bevolking, zulke zware sancties op te leggen zodat zij allen de gevolgen voor deze misdaden ervaren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 10:01

Uit onderzoek van HRW blijkt al dat de Russen oorlogsmisdaden begaan.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 apr. 2022 - 10:25

@Noordermeer2, beetje schandalig om zo te reageren op @karingin. Ik neem aan dat zij het woord 'ongelooflijk' met een hele andere betekenis hier opschrijft. Reageer zelf, en gebruik niet anderen voor je propaganda.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2022 - 10:44

Karingin Inderdaad. DanielleDefoe Ik denk niet dat Karingin zegt dat ze het niet gelooft. Dergelijke onmenselijkheden kun je je als normaal mens bijna niet voorstellen. Dit is pure haat en door een man erin gehamerd. Het zijn ook hier immers volgens Poetin allemaal nazi's. Ik kan me überhaupt niet voorstellen hoe mensen tot zulke bruutheden kunnen komen, kan er met mijn verstand niet bij. Onderscheid de mens nog iets van dieren hier? Ik vind het vreselijk wat daar gebeurt en de machteloosheid die zich meester van je maakt. Verkrachten schijnt een nieuw wapen van vergelding, te zijn, alhoewel de Russen het ook in Duitsland al deden. Je ziet het momenteel overal in de wereld gebeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 11:47

Karin begrijpt mij wel denk ik. Het Russische leger heeft zich op dit terrein al eerder bewezen. De verantwoordelijken zijn te vinden vanaf Putin via de legerleiding tot het voetvolk dat zijn frustraties uitleeft op burgers in de zekerheid dat het geen repercussies gaat hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 11:50

Minoes&tuin verkrachting als oorlogswapen is zou oud als de wereld. Tot voor kort werd het gezien als een "normaal" bijverschijnsel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2022 - 10:05

DanielleDefoe Ik heb het nooit als een bijverschijnsel gezien, ook niet in Duitsland destijds. Je zou mogen verwachten dat er vooruitgang geboekt zou zijn in de beschaving zo hier en daar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2022 - 23:21

Minoes verkrachting is sinds 1919 officieel erkend als aparte oorlogsmisdaad, maar wordt toch vaak gezien als bijzaak. Daders worden zelden apart vervolg terwijl slachtoffers risico lopen op stigmatisering en verstoting. https://www.trouw.nl/verdieping/verkrachting-wordt-te-vaak-als-bijzaak-gezien~bb0ae489/