Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland en VS overleggen: veel geblaat, weinig wol

  •  
14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerrylavrov300.jpg
Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken onderhandelen vijf uur lang over Krim-crisis ... Komen geen stap verder ... VS dreigen met meer maatregelen
Als het Kremlin de spanningen in Oekraïne blijft opdrijven en de bevolking van het land blijft bedreigen, zal dit leiden tot nog veel forsere maatregelen van de VS tegen Rusland. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag laten weten na een vijf uur durend gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov.
In Londen kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de Krim-crisis te bespreken. Na vijf uur konden Rusland en de VS het echter nog steeds niet met elkaar eens worden. Tegelijkertijd lopen de spanningen in Oekraïne op; bij protesten in Donetsk viel donderdag een dode toen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers tegenover elkaar kwamen te staan.
Zondag wordt in de Krim een referendum gehouden. De bewoners mogen daarin bepalen of zij de bezetting van de Russen wel of niet steunen. Internationaal wordt het referendum afgekeurd, omdat deze ondemocratisch zou zijn. De Amerikaanse president Obama waarschuwde dat bij doorgang van de volksraadspleging de internationale gemeenschap gedwongen zal zijn ‘een prijs te zetten op Ruslands schending van het volkenrecht’. Wat hij daar precies mee bedoelt is onbekend.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft in het gesprek met Kerry nogmaals benadrukt dat Rusland Oekraïne niet binnen zal vallen. Toch blijft Poetin zijn troepen bij de Krim gevechtsklaar houden. Vrijdag kregen de troepen zelfs versterking van Servische paramilitairen. Ook hielden Russische straaljagers en helikopters gevechtsoefeningen boven de Middellandse Zee.
De EU is inmiddels al bezig met het opstellen van een zwarte lijst met namen van Russen die de EU niet meer in kunnen komen. Ook de tegoeden die in de EU gestalt zijn, worden bevroren. Het Duitse dagblad Bild schrijft dat onder meer de minister van Defensie, Sergei Shoigu, vicepremier Dmitri Rogozi en andere adviseurs van Poetin op de lijs staan. Ook de directeur van het Russische staatsbedrijf Gazprom zou niet meer in aanmerking komen voor visumvrij reizen.
In het programma College Tour noemde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de situatie op de Krim ‘het spannendste moment in de Europese geschiedenis sinds de Europese deling’. Timmermans vergelijkt de situatie met de situatie na de Tweede Wereldoorlog, toen Europa verdeeld werd in een communistisch en een kapitalistisch deel. Volgens Timmermans is de oplossing voor de Krim-crisis dat Rusland duidelijk moet worden gemaakt dat Oekraïne nauwe banden kan onderhouden met zowel Europa áls Rusland.
cc-foto: US Consulate

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.