Joop

Rusland en VS overleggen: veel geblaat, weinig wol

  •    •  
14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerrylavrov300.jpg
Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken onderhandelen vijf uur lang over Krim-crisis ... Komen geen stap verder ... VS dreigen met meer maatregelen
Als het Kremlin de spanningen in Oekraïne blijft opdrijven en de bevolking van het land blijft bedreigen, zal dit leiden tot nog veel forsere maatregelen van de VS tegen Rusland. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag laten weten na een vijf uur durend gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov.
In Londen kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de Krim-crisis te bespreken. Na vijf uur konden Rusland en de VS het echter nog steeds niet met elkaar eens worden. Tegelijkertijd lopen de spanningen in Oekraïne op; bij protesten in Donetsk viel donderdag een dode toen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers tegenover elkaar kwamen te staan.
Zondag wordt in de Krim een referendum gehouden. De bewoners mogen daarin bepalen of zij de bezetting van de Russen wel of niet steunen. Internationaal wordt het referendum afgekeurd, omdat deze ondemocratisch zou zijn. De Amerikaanse president Obama waarschuwde dat bij doorgang van de volksraadspleging de internationale gemeenschap gedwongen zal zijn ‘een prijs te zetten op Ruslands schending van het volkenrecht’. Wat hij daar precies mee bedoelt is onbekend.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft in het gesprek met Kerry nogmaals benadrukt dat Rusland Oekraïne niet binnen zal vallen. Toch blijft Poetin zijn troepen bij de Krim gevechtsklaar houden. Vrijdag kregen de troepen zelfs versterking van Servische paramilitairen. Ook hielden Russische straaljagers en helikopters gevechtsoefeningen boven de Middellandse Zee.
De EU is inmiddels al bezig met het opstellen van een zwarte lijst met namen van Russen die de EU niet meer in kunnen komen. Ook de tegoeden die in de EU gestalt zijn, worden bevroren. Het Duitse dagblad Bild schrijft dat onder meer de minister van Defensie, Sergei Shoigu, vicepremier Dmitri Rogozi en andere adviseurs van Poetin op de lijs staan. Ook de directeur van het Russische staatsbedrijf Gazprom zou niet meer in aanmerking komen voor visumvrij reizen.
In het programma College Tour noemde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de situatie op de Krim ‘het spannendste moment in de Europese geschiedenis sinds de Europese deling’. Timmermans vergelijkt de situatie met de situatie na de Tweede Wereldoorlog, toen Europa verdeeld werd in een communistisch en een kapitalistisch deel. Volgens Timmermans is de oplossing voor de Krim-crisis dat Rusland duidelijk moet worden gemaakt dat Oekraïne nauwe banden kan onderhouden met zowel Europa áls Rusland.
cc-foto: US Consulate

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 mrt. 2014 - 20:46

Zegt de ene engnek tegen de andere engnek: 'vind u uzelf ook zo eng?' Zegt de andere engnek: 'ja, ik vind u ook eng' De huidige generatie politici is niet in staat om dit op te lossen, die leven in hun eigen enge wereldje.

MichelReiziger
MichelReiziger14 mrt. 2014 - 20:46

What a surprise. Net ook al met andere woorden door EUroscist Timmermans uitgelegd tijdens College Tour. Sancties zijn niet de oplossing. Blaffende honden bijten niet, zeker niet zolang ze van de baasjes voldoende voedsel krijgen, De verdeeldheid over dit conflict binnen EUropa en tussen EUropa en de VS geeft al aan wie bepaald. De annexation van de Ukraine door EUropa gaat niet door. Putin heeft het excuus in de schoot geworpen gekregen om in ieder geval de Krim weer in te pikken. Precies het excuus wat hij nodig had, bevestigd met het optreden van o.a. van Baalen en Verhofstadt.

insignia
insignia14 mrt. 2014 - 20:46

Als Timmermans zegt dat de Russen moeten geloven dat de Oekraine goede relaties meet zowel EU als Rusland kunnen onderhouden, dan zou toch een NAVO cq EU toetreding vreemd zijn?

JoopdeJong
JoopdeJong14 mrt. 2014 - 20:46

"In het programma College Tour noemde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de situatie op de Krim 'het spannendste moment in de Europese geschiedenis sinds de Europese deling'. Timmermans vergelijkt de situatie met de situatie na de Tweede Wereldoorlog, toen Europa verdeeld werd in een communistisch en een kapitalistisch deel. " Interessante uitspraak van Timmermans. Zeker, als F.D. Roosevelt en J. Stalin elkaar héél erg graag mochten. Dan zou je denken dat zij een systeem zouden bedenken die iets dichter bijelkaar zou liggen? Maar nee, zij bedachten een systeem die twee werelden tegenover elkaar stelden. Als dat niet als opmerkelijk kan worden beschouwd?

1 Reactie
Kuukske
Kuukske14 mrt. 2014 - 20:46

Inderdaad eng die politici. Nou ja, misschien verlangen ze wel naar een nieuwe Koude Oorlog. Toen was alles duidelijk afgebakend. Die "War on Terror" heeft zijn tijd wel gehad. Na het dumpen van het lijk van OBL, of UBL, geloofd niemand meer in het internationale terrorisme. Misschien dat het weer een opleving krijgt als "onze jongens" uit Syrie terug komen. Maar daar kun je geen F35 of kruisraketten tegen inzetten. Daar valt dus niks aan te verdienen. Nee, dan maar beter terug naar die Koude Oorlog. Mooie blinkende wapens aan beide zijden van het nieuwe Ijzeren Gordijn. Vroeger lag het in de DDR/BRD, nu zal het in Oekraine liggen. Tel uit je winst. Nou ja, winst voor het crony kapitalisme. Nu zullen de landen ten oosten van de voormalige BRD ook wapens moeten kopen die zijn afgestemd op een gezamenlijke defensie tegen dat nieuwe gevaar uit het oosten. Meesterzet Neo Conservative! En ik maar hopen dat het bij een koude blijft...