Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische dictator Assad, voert onophoudelijk bombardementen uit op de stad Aleppo. Het Syrische leger is uit de stad verdreven door verzetsstrijders die plots veel terreinwinst boeken. Het verzet wordt aangevoerd door Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een fundamentalistische islamitische groepering. Ook veel strijders van het door Turkije getrainde en betaalde Syrische rebellenleger SNA (Syrian National Army) vechten mee.
De gewapende soennitische groepering is de opvolger van Fatha al-Sham, wat weer een ‘rebranding’ is van de Syrische tak van terreurorganisatie Al-Qaida, Jabhat al-Nusra. HTS heeft zich de laatste jaren steeds meer wegbewogen van diens jihadistische wortels en is een pragmatischer koers gaan varen. De groepering is aan de macht in de noordwestelijke provincie Idlib, waar het een alternatieve regering heeft opgezet, inclusief eigen ministeries. Zo probeert HTS zijn legitimiteit onder de bevolking te vergroten, maar tegelijkertijd zet de groepering ook repressie in tegen zijn tegenstanders. Dat bleek eerder dit jaar bij het hardhandige neerslaan van groeiende protesten tegen HTS. Een demonstrant zei daarover in augustus tegen NRC dat HTS zich „net gedraagt zoals het regime: ze martelen mensen en rekruteren verarmde jongeren om op betogers in te slaan”.
Voor de inwoners van de door het leger van Assad geterroriseerde stad voelt de razendsnelle inname door het verzet vooralsnog wel als een bevrijding, schrijft de krant. Al weet niemand wat er nu gaat komen.
Het lijkt er vooralsnog op dat de rebellen anders omspringen met de burgerbevolking dan in eerdere stadia van de oorlog, zegt Ali Aljasem, een onderzoeker in conflictstudies verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij komt zelf uit Aleppo en heeft veel contact met zijn kennissen daar. „Voorheen namen ze stadsdelen in en doodden ze wie niet aan hun kant stond”, zegt de academicus telefonisch. „Nu zien we dat ze geen gebouwen bezetten en hun narratief veranderen. Ze zeggen tegen de lokale bevolking: we zijn hier niet om jullie kwaad te doen, we zullen geen wraak nemen.”
Assad wordt gesteund door Rusland, Iran en Hezbollah. Die laatste beweging is verzwakt door de oorlog met Israël. Het Syrische verzet, dat uit een groot aantal verschillende partijen bestaat, profiteert daarvan. De aanval werd ingezet als reactie op steeds heviger bombardementen door het leger en de Russen.
was al eens plat gegooid door Poetin en net een beetje opgebouwd en ze kunnen weer op nieuw beginnen. De regering zal vooral balen omdat het er nu niet meer “ veilig “ .
Zorgelijk. Ondertussen verschijnen er op diverse media beelden van Kurdische vrouwen die gevangen genomen worden in Tell Rifaat, Aleppo. We weten allemaal hoe het de Yazidi is vergaan...
In Düsseldorf gingen honderden Syriërs de straat op met IS- en andere vlaggen om de inname van Aleppo te vieren. Te vrezen valt dat het afschuwelijke regime van Assad wellicht vervangen wordt door een nog erger regime, vergelijkbaar met dat van IS of de Taliban.
En het is toch op z'n minst zorgelijk te noemen dat je in een westers, vrij en seculier land met IS vlaggen gaat wapperen... IS staat niet bekend om het waarderen van westerse waarden en normen..
Wat voor beeld geeft dit nu aan Duitse bevolking ? Lijkt mij niet meer dan normaal dat van al deze personen verblijfsgrond opnieuw wordt beoordeeld en heroverwogen ..
Ongelooflijk naief om nu uit te gaan van de goede intenties van deze ultra-fundamentalistische club. We weten allemaal waar dit op uitdraait.
Historische blunder om het jihadisme in Idlib te laten voort woekeren.
Laten de Russen dan maar gauw heel Aleppo plat bombarderen, om erger te voorkomen.
Hier is helemaal niets positiefs aan. Nog een verschrikkelijk regime erbij. De positieve kant is er niet en de mensen daar gaan een nog erbarmelijke tijd tegemoet, zeker de vrouwen.
Hoe erbarmelijk denk je dat de afgelopen jaren de toestand in Aleppo was? De troepen van Assad hebben er behoorlijk huis gehouden. Marteling, moord, verkrachting, plundering. Uit een artikel in de Volkskrant blijkt, dat veel bewoners zich inderdaad zorgen maken over de toekomst. Niet zozeer over het bewind van de HTS, maar vooral over de reactie van Assad en de Russen.
https://archive.ph/4AfyH
over een paar maanden wordt het weer veilig verklaard voor terugkeer voor de mensen uit Aleppo door onze regering.
Je stelt dat er nu wettelijke regels zijn en worden gebruikt die een 'Syrie is veilig' criteria gebruiken en dat over een paar maanden 'weer' gaan doen? Ik durf die twee weddenschappen best aan. Laten we met de eerste beginnen. Waar is die aangenomen wettelijke regel?
Als je te hard meelult dan verlies je zicht op wat is.
https://www.refugeehelp.nl/nl/asylum-seeker/news/100464-nederland-wil-delen-van-syrie-als-veilig-benoemen-maar-dat-kan-niet-zomaar. Die marie blijft het maar proberen: doen of ze nergens van weet.
Heeft niks met verzet te maken .
Dit zijn Soennitische fundamentalisten VS De sjiiete fundamentalisten. Religie is de kern van het probleem . In NL heb jij ook Katholieken en protestanten . Maar die haken elkaars hoofd niet af.
Het westen maakt hier uiteraard goed gebruik van . Soennitische fundamentalisten worden bewapend door het westen omdat ze Israël steunen . Soennitische fundamentalisten op hun beurt steunen Israel omdat Israel sjiiete fundamentalisten als vijand ziet . Zodra Soennitische fundamentalisten daar genoeg macht krijgen keren ze zich ook tegen het westen .
wat denk jij dat Al Qaida was ? Een groep Afghanen die door het westen werden bewapend om tegen Rusland te vechten ( toen werden ze ook als "verzet groep "uitgemaakt ) . Later toen Rusland eindelijk daar weg was, keerde ze zich tegen het westen .
Dat is slecht nieuws. HTS is een afsplitsing van Al Qaida, waar de inwoners van Aleppo niet veel goeds van hoeven te verwachten. En zeker niet Aleppo, waar het jarenlang rustig was toch dit moment waarop de oorlog weer oplaait.
@itsme - 'HTS is een afsplitsing van Al Qaida, waar de inwoners van Aleppo niet veel goeds van hoeven te verwachten.'
Waarom is HTS afgesplitst van al Qaida?
Zolang we niet weten wat daar de reden van is, weten we ook niet wat de inwoners van Aleppo mogen verwachten van HTS.
Wat we wel weten is wat de inwoners van Aleppo mogen verwachten van Rusland en Assad, namelijk: ultieme repressie, marteling, moord en intensieve bombardementen.
@Molly:
Volgens het artikel/Joop is HTS een fundamentalistische Islamitische groepering. Ik verwacht dat de bevolking van Aleppo van zo'n groepering niet veel beters te verwachten heeft dan van Assad/Rusland.
@molly veenstra
De kern van HTS is het voormalige al nusra, welke zich vanuit tactisch redenen los heeft gemaakt uit al qaida (zodat wij ze bijvoorbeeld wapens konden gaan sturen). Het nog fundamentalistischer deel van de beweging heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot IS.
@itsme - '(zodat wij ze bijvoorbeeld wapens konden gaan sturen).
Kletskoek.
'We' hebben helemaal geen wapens gestuurd naar HTS.
"Ze zeggen tegen de lokale bevolking: we zijn hier niet om jullie kwaad te doen, we zullen geen wraak nemen.”
Tja, dat zei de Taliban ook.
Dit is een terroristische organisatie , het heeft niets met verzet te maken.
Syrische rebellen.
Soennitische fundamentalisten.
Islamitisch kalifaat met de sharia als wet.
Burgers hoeven niet te vrezen.
Broeders immers!
En wat kunnen de Zusters verwachten?
Russische bombardementen aan de kant van de Sjiïeten in Syrië.
De Russisch orthodoxe kerk van Poetin steunt dat geweld?
Meer en meer ontwrichting in de wereld.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
De rol van Turkije moet niet worden onderschat.
Turkije zit enorm in haar maag met de enorme aantallen Syrische vluchtelingen. Met Assad was niet te praten over hun terugkeer. Vooralsnog lijkt dit anders te liggen bij HTS.
HTS is voortgekomen uit al Qaida en heeft een troebele achtergrond. De leider van HTS, Abu Mohammed al-Jolani, heeft zich afgescheiden van al Qaida en gekozen voor een meer pragmatische koers. De zedenpolitie is afgeschaft, vrouwen hoeven hun gezicht niet te bedekken en zijn troepen lijken zich gediciplineerder te gedragen dan de plunderende soldaten van Assad. Jolani is alles behalve een verlicht democraat, maar dat is voor iemand als Erdogan uiteraard geen probleem.
Ten opzichte van Assad lijkt HTS een verbetering in te houden voor gewone Syriërs. De lat ligt nu eenmaal erg laag. De voornaamste bedreiging voor de bevolking lijken de bombardementen van de Russen te vormen en de reactie van de troepen van Assad.