Joop

Rusland bestookt Kyiv met recordaantal drones op feestelijke dag voor Oekraïense hoofdstad

  •  
28-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1032 keer bekeken
  •  
ANP-468785325

Het Russische invasieleger heeft in de nacht van zaterdag op zondag de grootste drone-aanval sinds het begin van de oorlog in Oekraïne gelanceerd. Volgens het Oekraïense leger werden er 54 drones op verschillende doelen afgevuurd door de Russen, daarvan werden er 52 neergehaald. De meeste drones probeerden Kyiv te bereiken, de stad die zondag het 1541-jarig bestaan viert. De enige dode die viel, werd geraakt door brokstukken van een neergehaalde drone.

Een 41-jarige man kwam om toen vallende brokstukken van drones op een tankstation neerkwamen, liet burgemeester Vitali Klitsjko weten. Op andere plekken in de stad brak brand uit in gebouwen door vallend drone-puin. Klitsjko waarschuwt voor een nieuwe golf van drones die op Kyiv afkomen en raadt inwoners aan de schuilkelders niet te verlaten.

In grote delen van Oekraïne loeide eerder in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Getuigen meldden aan internationaal persbureau Reuters verschillende ontploffingen te hebben gehoord nadat het luchtalarm was afgegaan in een groot deel van het land.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

∆
29 mei 2023 - 18:15

Gefeliciteerd Oekraïne met het 1541-jarig bestaan van Kyiv. Ruim 665 jaar ouder dan Moskou. Deze zoveelste Russische oorlogsmisdaad maakt de wilskracht van Oekraïne alleen maar sterker. Victorie aan Oekraïne! ,💙💙💙 💛💛💛

Geer1
Geer129 mei 2023 - 8:58

Ik weet niet wat het doel is van dit soort aanvallen. Het maakt de mensen eerder boos en vastberaden, zowel in Oekraine zelf als daarbuiten. Iedere aanval op burgerdoelen weer ondergraaft Moskou het punt dat zij ook ergens wel gelijk zouden kunnen hebben. Aangezien zij vechten tegen de logistieke macht van de halve nato en de publieke opinie dus vrij cruciaal is, is het oer en oer stom om op deze manier te vechten.

Dooie Mus
Dooie Mus29 mei 2023 - 4:33

Joi. Dat zijn dan 54 drones minder in het Ruscistische arsenaal. Slava Ukraini!

EenMening3
EenMening328 mei 2023 - 20:47

@Andreas4 "Er kan pas duurzame vrede zijn als Rusland nooit meer in staat is om een wereldmacht te worden. " Rusland is inderdaad te groot en te machtig voor de rest van Europa en zal altijd weer proberen kleinere landen te intimideren, te veroveren, te bezetten en zelfs te vernietigen. @Arjan Jou verhaaltje verraadt de Putinversteher, de moderne NSB'er.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 mei 2023 - 11:21

@EenMening3 Domheid c.q. zwakheid is erger dan slechtheid. U heeft een gedeeltelijke vertaling gelezen van een stuk van het Eisenhower media network ondertekend door experts (militairen met een hoge rang, veiligheidsadviseurs, een voormalige ambassadeur, etc.) die zich niets aantrekken van het valse beeld in de westerse media over zinloze slachtpartijen.*) Overigens waren het de neonazi's van de Rightsector die dreigden Zelensky aan een boom op te hangen een jaar geleden toen deze zich bereid toonde de gevechten te staken en onderhandelingen te beginnen. *) Cherkassy Cemetery https://www.youtube.com/watch?v=3KW4Nz-Od9k Khmelnytskyi Cemetery https://www.youtube.com/watch?v=1hTT4uYWqH0 Transcarpathia Cemetery https://www.youtube.com/watch?v=-pwG3yB-4QY

Andreas4
Andreas428 mei 2023 - 20:24

Puur getreiter van het verziekte Rusland. Precies de reden dat de militaire steun aan Oekraïne hard nodig blijft en dat diplomatie hier niet meer gaat werken, in elk geval niet zolang de huidige kopstukken het in het Kremlin voor het zeggen hebben of, beter gezegd, nog in leven zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 mei 2023 - 13:09

2/2 We beschouwen de belofte van president Biden om Oekraïne te steunen “zolang het nodig is” als een vrijbrief om slecht gedefinieerde en uiteindelijk onhaalbare doelen na te streven. Het zou net zo catastrofaal kunnen blijken als het besluit van president Poetin vorig jaar om zijn criminele invasie en bezetting te lanceren. We kunnen en willen de strategie om Rusland tot de laatste Oekraïener te bestrijden niet onderschrijven. De directe oorzaak van deze rampzalige oorlog in Oekraïne is de invasie van Rusland. Maar de plannen acties om de NAVO uit te breiden naar de grenzen van Rusland wekten Russische angsten op. En Russische leiders maakten dit punt 30 jaar lang. Een mislukking van de diplomatie leidde tot oorlog. Nu is diplomatie dringend nodig om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen voordat deze Oekraïne vernietigt en de mensheid in gevaar brengt. The U.S. Should Be a Force for Peace in the World https://eisenhowermedianetwork.org/russia-ukraine-war-peace/

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 mei 2023 - 13:09

1/2 De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een regelrechte ramp. Honderdduizenden zijn gedood of gewond. Miljoenen zijn ontheemd. De vernietiging van het milieu en de economie is niet te overzien. Toekomstige verwoesting zou exponentieel groter kunnen zijn naarmate kernmachten steeds dichter bij een openlijke oorlog komen. We betreuren het geweld, de oorlogsmisdaden, willekeurige raketaanvallen, terrorisme en andere wreedheden die deel uitmaken van deze oorlog. De oplossing voor dit schokkende geweld is niet meer wapens of meer oorlog, met hun garantie op verdere dood en verderf. De huidige geopolitieke angst van Rusland is gebaseerd op herinneringen aan de invasie van Karel XII, Napoleon, de keizer en Hitler. Amerikaanse troepen behoorden tot een geallieerde invasiemacht die tevergeefs tussenbeide kwam tegen de winnende partij in de Russische burgeroorlog na de Eerste Wereldoorlog. Rusland ziet de uitbreiding van de NAVO en de aanwezigheid aan zijn grenzen als een directe bedreiging; de VS en de NAVO zien alleen voorzichtige paraatheid. In diplomatie moet men proberen om met strategische empathie te kijken, om te proberen zijn tegenstanders te begrijpen. Dit is geen zwakte: het is wijsheid. Wij verwerpen het idee dat diplomaten die vrede zoeken partij moeten kiezen, in dit geval Rusland of Oekraïne. Door diplomatie te begunstigen, kiezen we de kant van gezond verstand. Van de mensheid. Van vrede.

2 Reacties
Andreas4
Andreas428 mei 2023 - 20:10

"Wij verwerpen het idee dat diplomaten die vrede zoeken partij moeten kiezen, in dit geval Rusland of Oekraïne. Door diplomatie te begunstigen, kiezen we de kant van gezond verstand." Wie is "wij"...? Spreek voor jezelf, en als je een statement herhaalt, geef dan de bron weer. Verder lijkt me dat jouw "diplomatie" niet leidt tot duurzame vrede maar eerder tot een nieuwe instabiele toestand die uiteindelijk weer leidt tot nieuw en groter bloedvergieten. Er kan pas duurzame vrede zijn als Rusland nooit meer in staat is om een wereldmacht te worden. De kans dat dat gebeurt in deze eeuw is nihil, dus beter om nu door te zetten en Oekraïne te steunen in hun strijd tegen Putler en consorten.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 mei 2023 - 20:39

Een diplomatieke oplossing voor een conflict valt te verkiezen boven het uitvechten met de wapens. Maar als die oplossing niet gevonden wordt, of geweigerd, rest weinig anders dan zelfverdediging. Of vind u dat O. zich niet mag verdedigen met behulp van bondgenoten ?

JasDon
JasDon28 mei 2023 - 11:45

Staatsterreur, gelukkig wordt Oekraïne in staat gesteld zich te verdedigen door de NAVO/VS/EU/Etc. Je zou maar eens onder zo een dictator moeten 'leven'.

a.doorgeest
a.doorgeest28 mei 2023 - 10:26

Het staatsbanditisme van de Russische federatie kent geen grenzen. Weerzinwekkend gedrag van een schurkenstaat.

Eric Minnens
Eric Minnens28 mei 2023 - 9:51

"De enige dode die viel, werd geraakt door brokstukken van een neergehaalde drone." Je zal toch verdomme maar net die enige dode zijn. 's Morgens nog argeloos opgestaan met een kop koffie. En dan al die andere doden nog. En dat blijft maar doorgaan, dag in dag uit. Gekmakend, zo'n oorlog. Maar één dode is net zo erg als duizend doden.

2 Reacties
Andreas4
Andreas428 mei 2023 - 20:18

"Maar één dode is net zo erg als duizend doden." Hoe kom je daar nou weer bij? 1000 doden is gewoon 1000 x erger dan 1 dode. Maar... 1 dode Poetin of Prigozjin (of een van die andere misdadigers) is 1000x beter dan 1000 dode Russische dienstplichtigen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2023 - 14:53

Andreas4 Ik vermoed zomaar voor de nabestaanden!

Mathijsco
Mathijsco28 mei 2023 - 9:33

Geen woorden voor.