Joop

Rusland bedreigt NAVO-kandidaten Zweden en Finland: 'Niet denken dat we niet zullen reageren'

  •    •  
16-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4379 keer bekeken
  •  
ANP-448636849

Dat Rusland momenteel zware verliezen lijdt in de annexatieoorlog tegen Oekraïne, weerhoudt het land er niet van Finland en Zweden opnieuw te bedreigen. Het Kremlin waarschuwt beide landen vooral niet toe te treden tot de NAVO, omdat dit ‘verregaande gevolgen’ zou hebben. Volgens Moskou moeten Finland en Zweden ‘vooral niet denken dat we niet zullen reageren’. 

Zondag bevestigde Finland een aanvraag te doen voor het NAVO-lidmaatschap. Zweden liet tegelijkertijd weten officieel niet meer te willen vasthouden aan de traditionele neutraliteit, wat vermoedelijk betekent dat een lidmaatschapsaanvraag een dezer dagen volgt. De twee landen waren sinds de Tweede Wereldoorlog neutraal, maar als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne werd de afgelopen periode al gesproken over toetreding tot de NAVO. 

Ruslands onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov reageerde maandag op het voornemen: ‘Het is duidelijk dat de veiligheid van Finland en Zweden hierdoor niet versterkt wordt’. Ook zei hij dat de beide landen ‘niet de illusie moeten koesteren dat we hier zomaar mee akkoord gaan’ en dat ‘de militaire spanningen zullen toenemen’. Volgens het Kremlin is Rusland nu genoodzaakt ‘de militaire verhoudingen recht te zetten’ door zijn aanwezigheid in de Baltische regio te versterken. Dat zou onder andere inhouden dat Rusland atoomwapens in de regio positioneert. 

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft laten weten dat Finland en Zweden welkom zijn in de alliantie en dat een toelatingsprocedure snel kan verlopen. Turkije dreigt nog wel roet in het eten te gooien door een toetreding te blokkeren. In het geval van Zweden heeft Ankara er problemen mee dat Zweden de Koerdische groepering PKK niet op de terreurlijst heeft gezet, in tegenstelling tot de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zweden heeft laten weten een delegatie van diplomaten naar Turkije te sturen voor onderhandelingen.  

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Deugkeizer
Deugkeizer16 mei 2022 - 16:58

Tja het spant er nu om. Is het westen in staat om adequaat te reageren op een kernwapen. Zo niet dan zal het westen zich overgeven. Voor het eerst in de geschiedenis. Wat kan je anders tegen een supersonische atoombom? Dan hebben we een nieuwe wereldheerser. Als we het wel kunnen wat waarschijnlijk het geval is dan is het een kwestie van tijd voordat Putin valt. Hij gebruikt zijn atoombomsmoes waarschijnlijk in de hoop dat het westen hem aanvalt en er als winnaar uit kan komen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2022 - 13:24

Rusland kan een atoom oorlog niet winnen of overleven. Daar is geen kwestie over. Dit is een conventionele oorlog tussen Rusland en Oekraine, van de vorm imperialistische aggressieve invasie bezetting tot annexatie door Rusland, met nationale zelf verdediging oorlog als tegenwicht.

Deugkeizer
Deugkeizer21 mei 2022 - 20:55

@Paul Spijkers Rusland kan een atoom oorlog niet winnen of overleven. Daar is geen kwestie over. Daar ben ik het niet mee eens. Tuurlijk kan het westen besluiten al zijn kernwapens in 1x in te zetten. Maar niemand wil die prijs betalen natuurlijk. Als Rusland een manier heeft gevonden om zijn kernwapens subtiel in te zetten dan hebben ze een groot nuclear voordeel. Daarbij zijn de russische kernwapens sneller wat bij een volledige escalatie ook een voordeel kan zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2022 - 14:21

Op zich is de Russische uitspraak dat de spanningen in de noordelijke regio toenemen correct. Die zijn namelijk toegenomen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Het aanstaande Navo-lidmaatschap van Zweden en Finland is daar weer het gevolg van. Rusland is een black box geworden. Welke input je er ook instopt, het is onvoorspelbaar wat er uit komt. Er is binnen de regering maar ook zelfs binnen het hele land een collectieve krankzinnigheid ontstaan. De logische respons is niet die krankzinnigheid proberen te beïnvloeden met je beleid maar los van Rusland je eigen zekerheden creëren. Zo werken de reacties inmiddels. Van het winnen van het Eurovisie songfestival, de Navo-uitbreiding, de grote investeringen in westerse legers en de blijvende sancties tegen Rusland. Dat Rusland hierover ontevreden is, is niet relevant. Hun eigen krankzinnigheid is het probleem, niet de reacties daarop. Overigens die krankzinnigheid houdt niet op bij de Russische grenzen ook hier zijn mensen te vinden die besmet zijn. En volgens mij moet iedereen blijven beseffen dat Rusland echt collectief krankzinnig is. Regering en bevolking zijn bereid te kiezen voor de eigen ondergang. Alle maatregelen die genomen worden zullen Rusland niet weerhouden van nieuwe krankzinnige stappen. Wat er ook wordt gedaan Rusland blijft een mondiaal risico.

6 Reacties
FreddyvD
FreddyvD17 mei 2022 - 5:07

Dus de spanningen hebben niets te maken met de grote Navo oefeningen praktisch aan de grenzen met Rusland vanaf 2014?

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2022 - 8:07

@ FreddyvD Jij schrijft: Dus de spanningen hebben niets te maken met de grote Navo oefeningen praktisch aan de grenzen met Rusland vanaf 2014? Nee de hebben er niets mee te maken. Ten eerste zijn er zelden dat soort oefeningen. Ten tweede is de operationele gevechtskracht van de Navo al decennia afgenomen, Nederland heeft bijvoorbeeld maar 18 tanks. Ten derde is er geen enkele Navo intentie Rusland aan te vallen. Het land is een sociaal economische puinhoop. Niemand heeft enige belangstelling. Ten vierde zijn de Navo oefeningen kleinschalig vergeleken bij de grote Russische oefeningen. Ten vijfde liegt de Navo niet over offensieve intenties zoals Rusland wekenlang loog over zijn inval in Oekraïne en nog steeds liegt over het feit dat het in oorlog is. Ten zesde is het Rusland dat al 10 jaar bezig is de gevechtskracht van zijn leger op te voeren. Dat gaat de Navo nu pas weer doen. Kortom je suggereert totale flauwekul. Niet voor het eerst overigens. Maar veel Russen en sympathisanten van Rusland zijn bevangen door collectieve krankzinnigheid, die ook wordt uitgedragen door mensen zoals jij. En enkele Rus is nog wel bij zijn volle verstand. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/commentator-op-russische-staats-tv-verbijstert-presentator-met-realistische-analyse-van-de-oorlog De respons van de presentatrice is de gebruikelijke Russische propaganda. Exact de dingen die jij en enkele anderen ook keer op keer op deze site schrijven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2022 - 22:33

Rusland is niet krankzinnig. Het is immers niet een mens. Rusland heeft een staat die een regiem heeft dat opgebouwd is met en door een kliek mensen. Omdat de staat door ze gezien word als een grote macht en omdat die kliek wil dat dat behouden en vergroot word, komen een stel leidinggevenden met plannen voor aggressieve oorlog om buurlanden deels te annexeren en deels tot machteloze satteliet te maken. Dat is een logica van kolonialisme in een territoriaal imperium. De verantwoordelijken zitten in de regerende posities. De mensen op straat kunnen daar niks aan doen. Rusland is ook niet een black box. Er is zat intelligentie over de plannen, acties, groepen, mensen, en situaties. En er blijven gewoon forums en kanalen voor communicatie open. Niet totaal natuurlijk. Maar men kan de bewijzen wel analyseren, zolang men niet verwacht dat 'Rusland' an sich een rationaal wezen is, inplaats van een woord, en zich concentreerd op de voorgenoenmde dingen en de waarchijnlijkheden en conclusies die daar uit kunnen voortkomen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2022 - 22:36

Freddy. Elk land doet steeds oefeningen. Dat is hun recht in vrede. Dat heeft niks te maken met aggressieve oorlog. Anders was de wereld altijd in wereld oorlog. Als je buurman get niet leuk vind dat je bepaalde plantjes in je tuin heb, geef je toch jezelf niet de schuld als die als een maf met een buldozer je gazon en perken komt wegrazen en er hekken op zet?

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2022 - 11:22

@ Paul Spijkers Jij schrijft: De verantwoordelijken zitten in de regerende posities. De mensen op straat kunnen daar niks aan doen. De mensen op straat zijn net zo verantwoordelijk als de regering. De mensen op straat hebben dezelfde mening als FreddyvD en enkele anderen hier. Zij maken het regeringsbeleid mogelijk. En je schrijft: Er is zat intelligentie over de plannen, acties, groepen, mensen, en situaties. Nee dat is er niet. De visie - de mensen in Oekraïne zijn nazi's - is dominant en alle feiten, acties, situaties en plannen worden zodanig gedefinieerd dat zij deze visie ondersteunen. Er zijn er meer zoals FreddyvD blader eens door hun bijdragen en je ziet het mechanisme wat ik schets in werking. In Op1 was gisteren een Oekraïense moeder aan het woord die geïnterviewd was door Eus. Zij vertelde dat haar voormalige Russische vrienden aan haar hebben gevraagd of zij als nazi haar eigen kinderen opat. Krankzinnigheid is een prima etiket voor Rusland. De oppositie is gevlucht, monddood en machteloos.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 15:53

Zowel Noorwegen als Finland waren al continue op hun hoede. Voor de russische buren is het wel uit met het winkelen over de grens.

CeesRotteveel
CeesRotteveel16 mei 2022 - 12:44

Wordt het niet eens tijd dat Moskou zijn geliefde president beloont voor zijn militaire inspanningen door het aanbieden van een grootscheepse renovatie van het Kremlin. Natuurlijk vereist dit bij zo iemand de nodige tact, want misschien ziet hij een betonnen hoed niet zitten. U vindt dit dansen op iemands graf? Is 't ook! Dat één gek de hele wereld ertoe dwingt miljarden te stoppen in wapentuig terwijl er zo veel gigantisch grote problemen zijn. Om razend van te worden. Ik hoef niet zo heel ver terug in de geschiedenis om echt leiderschap te zien. Er zijn tegenwoordig dingen die JFK genoemd worden. Ze zijn die naam niet waardig. Ik denk dat JFK Poetin recht in zijn gezicht zou hebben gezegd: “Je trekt je troepen terug uit de Oekraïne anders doen wij het. En ga niet dreigen met kernwapens, want, al speelt er maar iemand met een vuurpijltje dan is nog voor die boven is Moskou van de aardbodem verdwenen. Dat ik dat kan.....” En zo hebben we allemaal onze dromen en sommigen maken er ook werk van. Rare jongens, die Finnen.

Kuifje3
Kuifje316 mei 2022 - 12:43

Deze dreigementen bewijzen het gelijk van Finland en Zweden om zich bij de NAVO aan te willen sluiten. Beter een sterke vriend dan een slechte buur.

r v b
r v b16 mei 2022 - 10:50

Rusland heeft zich niet te bemoeien met welke club de buren bij willen horen. Dat het een stomme club is maakt daarbij niet uit.

9 Reacties
EenMening3
EenMening316 mei 2022 - 11:17

@r v b De NAVO is de hoeksteen van de Europese veiligheid. Dat hebben ze in Helsinki en Stockholm nu ook in de gaten, daarom willen ze nu dolgraag lid worden van die club. Je kunt alleen pacifist zijn met een sterk leger achter je, anders wordt je een speelbal van mensen als Poetin.

erikbos
erikbos16 mei 2022 - 12:16

@rvb "Dat het een stomme club is maakt daarbij niet uit." Ik zou een club die er aan bijdraagt dat je in vrijheid op jouw manier kan leven doordat je gevrijwaard wordt van de dodelijke agressie van een moorddadige dictator niet bepaald stom noemen.

r v b
r v b16 mei 2022 - 12:39

die club draagt niet bij aan mijn of uw vrijheid. De EU wel.

Salama.
Salama.16 mei 2022 - 12:55

Leg eens uit, wat is er zo stom aan die club?

erikbos
erikbos16 mei 2022 - 13:31

"die club draagt niet bij aan mijn of uw vrijheid, De EU wel." De EU geeft geen bescherming tegen een dictator die vindt dat Finland eigenlijk weer onderdeel moet worden van een groot Russiche rijk, de NAVO geeft die bescherming wel.

r v b
r v b16 mei 2022 - 14:05

De NAVO beschermt ons niet, de NAVO wil ons een eeuwige oorlog met wapenwedloop inloodsen, daarom zet de NAVO in op bewapening in plaats van ontwapening. Dat kost veel geld dat ten goede komt aan de wapenindustrie, en maakt iedereen onveiliger. NAVO biedt geen vrijheid, zoals de EU dat wel doet. De EU biedt ons ook handelsvoordelen, NAVO niet. De NAVO kost alleen veel geld. En ook binnen de EU is er de afspraak om elkaar militaire bijstand te verlenen, zonder de idioot hoge eis van 2% uitgave aan defensie.

erikbos
erikbos16 mei 2022 - 15:03

@rvb "De NAVO beschermt ons niet" Complete onzin, kijk alleen maar naar de Baltische staten als die geen lid van de NAVO waren geweest waren ze nu al ingelijfd en onderdrukt door Rusland. Wat baseert u uw grenzeloze naïeve aanname op dat als je je wapens weggooit, de agressor je met rust laat. De menselijke geschiedenis laat het juist het tegendeel zien.

Pindaklaas
Pindaklaas16 mei 2022 - 15:44

@EenMening3, De NAVO is helemaal niet de hoeksteen van de Europese samenleving, het is niet meer dan een clubje met machtswellustige lui die deze situatie goed weten te gebruiken om nog dichter tegen de Russische grens aan te schurken. Je kunt gerust stellen dat ze gevaarlijk zijn. Poetin wilde van de oliedollar af, zoals bijvoorbeeld Moammar Mohammed al-Qadhafi. Nou, de VS wist wel wat ze moesten doen. Democratie brengen naar Libië. Voor Rusland gaat hetzelfde gebeuren als ze de kans krijgen. Let op mijn woorden, dit loopt uit op een drama voor elk levend wezen op deze planeet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 mei 2022 - 16:21

Niemand heeft de Navo gekozen als machtsapparaat.