Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Run op vaccinaties na dode tijdens Britse mazelen-epidemie

  •  
20-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mazelen_300.jpg
Veel mensen onbeschermd door angstcampagne in jaren negentig
Britten laten zich op grote schaal inenten middels een vaccinatie-campagne die in allerijl is opgezet. Alleen al op zaterdag werden er meer dan 1100 mensen gevaccineerd tijdens speciaal ingelaste sessies.
In de jaren negentig weigerden veel Britse ouders hun kinderen in te laten enten met het zogeheten BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. In die tijd werd in een wetenschappelijk tijdschrift het – naar later bleek –  valse verhaal verspreid dat de vaccins verantwoordelijk zouden zijn voor het ontwikkelen van autisme bij kinderen. Ondanks dat de onjuistheid van het verhaal later werd aangetoond, bleven ouders weigeren hun kinderen in te enten. Inmiddels kampt het land met een epidemie die iedere dag nieuwe slachtoffers maakt.
Donderdag overleed in Wales een 28-jarige man die aan mazelen leed. Of zijn dood het gevolg is van de ziekte wordt nog onderzocht maar de Britten nemen massaal het zekere voor het onzekere. Mazelen is niet altijd dodelijk maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot doofheid. De vrees bestaat dat de epidemie Londen bereikt.
In 2010 constateerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in Nederland te weinig ouders hun kinderen het noodzakelijke tweede bmr-vaccin laten toedienen. Om een uitbraak te voorkomen moet 95 procent van de kinderen ingeënt zijn. Dat streven werd toen niet gehaald.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

eeweew
eeweew20 apr. 2013 - 22:57

Zo zie maar weer dat vaccinaties toch nuttig zijn?

MichelReiziger
MichelReiziger20 apr. 2013 - 22:57

@Eline W, zo 21 april 2013 10:25 Natuurlijk zijn vaccinaties nuttig. Het probleem is echter dat ze ook schadelijke bijwerkingen kunnen hebben in uitermate kleine percentages...relitards, complottheoriedenkers en extremistische rauwvoedselkauwers maken daar vaak misbruik van...nu dus weer een voorbeeld wat daarvan komt.

MG1968-2
MG1968-220 apr. 2013 - 22:57

"Reageer op Eline Zo zie maar weer dat vaccinaties toch nuttig zijn? " Zeker. En als eerlijkheid de norm is.... bereik je ook degene die zelf willen nadenken.

sherliza
sherliza20 apr. 2013 - 22:57

De veiligheid van vaccinaties is in het geding. Er horen bijv. geen zware metalen in te zitten. Zijn er cijfers bekend van kinderen/volwassenen die overlijden door de gevolgen van vaccinering, of worden die weggemoffeld en de doodsoorzaak toegeschreven aan iets anders? Door vaccinatie worden wij als mens steeds meer kneusjes...

MG1968-2
MG1968-220 apr. 2013 - 22:57

@klaas "Zeker niet met vaccinaties" Inderdaad! Daarom is het van belang dat er eerlijk gecommuniceerd wordt. Want achtergehouden info maakt de gegeven info per definitie gekleurd en waardeloos. Je ter zake kundige spreekt met een gespleten tong. En dat accepteer je bij gebrek aan beter? Omdat je zelf niet alles kunt overzien vertrouw je degene die niet alles wilt laten zien. Ja dat doe ik ook. Maar kunnen we niet net zo goed een muntje gooien? Is niet ieder argument om het anders te doen om beschaamd vertrouwen gebaseerd?

[verwijderd]
[verwijderd]20 apr. 2013 - 22:57

Een propaganda die, zoals altijd, een zeer winstgevend resultaat oplevert voor de farmaceutische industrie.

2 Reacties
eeweew
eeweew20 apr. 2013 - 22:57

Aan de andere kan staan dan zeker de mortuaria, die er belang bij hebben dat men vaccinaties weigert.

erikbos
erikbos20 apr. 2013 - 22:57

Propaganda? U onkent dat mazzelen een gevaarlijke ziekte kan zijn? "In 2011 stierven naar schatting 158.000 mensen aan de gevolgen van mazelen. Het gaat hierbij vooral om kinderen jonger dan 5 jaar" http://nl.wikipedia.org/wiki/Mazelen