Joop

Ruime meerderheid Zwitsers kiest in referendum voor radicaler klimaatbeleid en hogere belastingen voor multinationals

  •  
19-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1600 keer bekeken
  •  

Bijna 60 procent van de Zwitserse kiezers steunt het plan om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. De rechts-populistische Zwitserse Volkspartij, die de klimaatmaatregelen wilde verwerpen omdat die "te duur" zouden zijn, leed een gevoelige nederlaag. De Zwitsers stemden ook over nieuwe belastingregels voor multinationals. Bijna 80 procent van de kiezers steunt het voorstel om voor internationale bedrijven een minimum belasting van 15 procent in te voeren. Multinationals zijn dankzij duurbetaalde adviseurs veelal in staat de afdracht van belasting te ontwijken en betalen in landen waar ze hun geld verdienen amper of zelfs helemaal geen belasting. De nieuwe wet moet dat voor Zwitserland voorkomen.

Zwitserland heeft al direct duidelijk te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In hoog tempo verdwijnen de gletsjers die het land sinds eeuwen sieren. Vorig jaar verdween maar liefst 6 procent van de ijsstromen, een ongekend dieptepunt. Een ramp ook voor de lokale toeristenindustrie die voor een belangrijk deel draait op de wintersport.

De nieuwe klimaatmaatregelen moeten er voor zorgen dat Zwitserland veel minder afhankelijk wordt van fossiele energie, een van de belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis. Driekwart van de energie is daar van afkomstig. In plaats daarvan gaat nu in hoog tempo gewerkt worden aan eigen duurzame energiebronnen. Daar wordt de komende 10 jaar 3,3 miljard euro voor vrijgemaakt. De wet is al aangenomen door het parlement maar de populistische SVP trachtte de maatregelen via een referendum te torpederen en probeerde de bevolking angst aan te jagen met een doemscenario van stijgende kosten.

Matthias Huss, een gletsjer-expert, verklaarde zeer blij te zijn "dat geluisterd is naar de argumenten van de klimaatwetenschap". De wet is overigens wel een afgezwakte versie van de plannen die klimaatbeschermers eerder presenteerden. Die gingen uit van een totaal verbod op het gebruik van gas en olie per 2050.

De maatregel om multinationals te belasten is in lijn met het voorstel dat de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) eerder deed om bedrijven met een omzet van minsten 750 miljoen dollar minimaal 15 procent belasting te laten betalen. De wet zal alleen al in het eerste jaar tot zo'n 2,5 miljard euro extra inkomsten opleveren.

De Zwitsers stemden ook in met de verlenging van een wet die indien nodig vergaande coronamaatregelen mogelijk maakt

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

omaoeverloos
omaoeverloos20 jun. 2023 - 8:53

Volgens mij hebben de Zwitsers laten zien dat ze slechts een fooi overhebben voor klimaatbeleid.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jun. 2023 - 18:47

Aalmoes?

PVDB2
PVDB219 jun. 2023 - 17:45

Het bewijs dat men dit niet alleen in Nederland doet of de EU. Zwitserland, even groot als Nederland, stoot daarbij per hoofd van de bevolking ook nog eens gemiddeld veel minder CO2 (en equivalenten) als Nederland uit. Alle westerse ontwikkelde economieën hebben inmiddels een Net zero doelstelling en plan (70+). De uitvoering moet daarbij nog komen. Het zal veranderingen te weeg brengen, bepaalde zaken duurder maken. Op een gegeven moment zal er een omslag komen dat de gevolgen duurder gaan worden. Voorkomen of beperken is dan ook beter zodat deze kosten beheersbaar gehouden kunnen worden. Al zullen sommige bedrijfstakken waar we nu al mee steggelen niet erg mee willen werken. Het is dan aan de politiek hierop te handelen. In plaats weer de korte (electorale) termijn als voorkeur te kiezen.

1 Reactie
Huub53
Huub5320 jun. 2023 - 12:04

Dank je de koekoek. Natuurlijk stoten zij minder uit. Zij hebben minder zware industrie. Hun economie is meer gericht op het bedienen/verwennen van de (super)rijken. Maar ze consumeren natuurlijk wel veel (onnodige en vaak zogenaamd duurzame) producten die uitstoot veroorzaken. Alleen ze besteden dat uitstoten uit aan het plebs in het buitenland. Verdien daar waarschijnlijk ook nog aan en vallen het plebs lastig met allerlei duurzame doelstellingen. Alsof het plebs achterlijk is. Men moet de consument en bijvoorbeeld de grachtengordel aanspreken op de duurzaamheid en niet de bedrijven en ook niet het plebs. Die laatste zijn over het algemeen al erg met duurzaamheid bezig. Ze koketeren daar alleen niet mee. Ja grachtengordel (en de groen top 100) een beter klimaat begint echt bij jezelf.

BrotherV
BrotherV19 jun. 2023 - 11:24

De mensen daar zien het met hun eigen ogen, dat ontbreekt hier.

5 Reacties
Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 15:26

@brother Wat ontbreekt hier? Deze maatregelen zijn hier al genomen.

BrotherV
BrotherV19 jun. 2023 - 17:33

jozias, bent u vergeten wat de laatste verkiezingsuitslag was? Veel Nederlanders willen gewoon niet, leven een doodscultuur.

Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 18:12

@brother Waar heb je het over. Deze maatregelen die men in Zwitserland nu wil gaan nemen hebben we in Nederland al genomen. Het wetsvoorstel ligt al bij de kamer en ook de klimaatmaatregelen is staand beleid. Dus nogmaals: wat is hier bijzonder?

BrotherV
BrotherV20 jun. 2023 - 0:50

jozias, ja dat zei je al eerder. Ik wees je toen op het feit dat er hier ten lande een heel andere wind waait.

Jozias2
Jozias220 jun. 2023 - 15:33

@brother Er waait geen andere wind. De regering heeft exact dezelfde maatregelen allang genomen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 jun. 2023 - 11:06

Ik denk dat Nederland een vergelijkbare uitslag zou laten zien. Beide zaken leven onder de bevolking en een grote meerderheid is voor hogere winstbelasting en harder ingrijpen opklimaatgebied.

1 Reactie
Jax Teller
Jax Teller20 jun. 2023 - 10:57

Wat betreft hogere winstbelasting heb je denk ik gelijk. Wat betreft een (nog) stringenter klimaatbeleid heb ik grote twijfels of een meerderheid daar wel voor is. Ik ben eigenlijk overtuigd van niet.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jun. 2023 - 8:56

330 miljoen per jaar in een rijk land als Zwitserland, noem het maar radicaal. Dan is Nl met z'n klimaatfonds extreem radicaal bezig.

1 Reactie
itsme3
itsme319 jun. 2023 - 17:15

En dan ook nog in een land waar het prijsniveau 2-3 keer zo hoog is als hier. Dus de bekende druppel op een gloeiende plaat.

VeganHarrie
VeganHarrie19 jun. 2023 - 8:38

Eerst zien dan geloven - niet voor niets hebben veel grote farmaceuten en andere multinationals hun hoofdkwartier in Zwitserland, de overheid is altijd heel lief voor ze geweest qua belastingen.

1 Reactie
Middenman
Middenman19 jun. 2023 - 12:12

De multinationals hebben voor het referendum al verklaard dat ze dit steunen. Er zijn meer redenen waarom ze in Zwitserland zitten. In Nederland denken 'we' dat je alleen met belastingmaatregelen bedrijven aan je kunt binden, maar dat is kortzichtig.

Roep en Toeter
Roep en Toeter19 jun. 2023 - 7:51

''Ruime meerderheid Zwitsers kiest in referendum voor radicaler klimaatbeleid en hogere belastingen voor multinationals'' Ongetwijfeld tegen het zere been van bovenmodale populisten die beweren dat referenda niet deugen maar de Zwiterse burgers halen dan toch een mooi resultaat binnen. Niet alleen moeten milieu/klimaat extremisten het onderspit delven met hun onmogelijke plan voor een totaalverbod op olie en gas. Maar ook wordt er gelijk door burgers in meerderheid bepaald hoe de klimaatplannen (3,3 miljard in 10 jaar) gefinancierd gaan worden met verhoging van belasting. Minimaal 15% winstbelasting voor de multinationals van de rijken is natuurlijk nog steeds een absurd laag percentage waarmee de kloof tussen arm en rijk gegarandeerd nog steeds groter zal worden. Maar het geeft wel minder verslechtering. Dat die 15% in lijn is met de OECD zegt ook wel iets over de OECD. Daar deugt natuurlijk weinig van. https://www.oecd.org/

5 Reacties
Middenman
Middenman19 jun. 2023 - 9:04

@Roep en Toeter - In Zwitserland is op het gebied van klimaat, landbouw en natuur de mentaliteit totaal anders dan bij ons. Biologische en lokale producten waren daar al redelijk normaal toen het hier nog bij geitenwollen sokken hoorde. Voor goed eten en goed natuurbeheer zijn ze bereid om te betalen. Het is niet zo ingewikkeld; met extreme standpunten aan beide zijden kom je er niet, maar als je de grote massa meekrijgt is alles mogelijk.

Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 10:41

@roep toeter In Nederland is exact hetzelfde resultaat al eerder behaald. Toont dat aan dat referenda geen zin hebben?

Zandb
Zandb19 jun. 2023 - 14:53

Toeter Wat moet je nou weer met zo'n zin: "Ongetwijfeld tegen het zere been van bovenmodale populisten die beweren dat referenda niet deugen maar de Zwitserse burgers halen dan toch een mooi resultaat binnen." Over welke bovenmodale populisten hebt u het in vredesnaam? Naam en adres bij de redactie bekend, zeker!

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:17

Ongetwijfeld tegen het zere been van bovenmodale populisten die beweren dat referenda niet deugen maar de Zwiterse burgers halen dan toch een mooi resultaat binnen. Ik ben tegen referenda, daar dot referendum niet aan af. Je zou willen dat de zwitserse rgeuing zself de mogelijkheid had om tot de gewenste maatregelen over de gaan, maar helaas. De snelheid waarbij het fiscaal gedreven investeringsklimaat in Zwitserland wordt aangepakt is ongeveer zeven jaar langzamer dan in de rest van Europa.

Jax Teller
Jax Teller20 jun. 2023 - 10:59

@stok Kun je aangeven waarom je tegen referenda bent?

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jun. 2023 - 7:46

Niet in de EU kan beter of slechter. In dit geval beter. Veel directere en dus echte democratie, en dus hogere belastingen op de grootfirmas.

1 Reactie
Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 10:39

@paul Hoezo beter? Deze maatregelen zijn er al in de eu.

Certa
Certa19 jun. 2023 - 7:45

prima. Hopelijk is dit ook de voorkeur in de andere landen.

Volrin
Volrin19 jun. 2023 - 7:22

Goed nieuws.

Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 7:05

Nu ben ik in verwarring. Vinden mensen dit nu wel een goede zaak? Dit zijn maatregelen die in Nederland door die rechtse kabinetten onder Rutte allang zijn genomen: “Het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 is vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat multinationals en binnenlandse bedrijven met een omzet van € 750 miljoen of meer altijd ten minste effectief 15% aan belasting over hun winst betalen. Nederland voert hiermee een internationaal akkoord uit dat in oktober 2021 is gesloten met 138 landen. Dit is een belangrijke maatregel om wereldwijde belastingontwijking tegen te gaan. Nederland loopt voorop in de EU door het wetsvoorstel vandaag naar het parlement te sturen.“ “Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, scherpt het kabinet het doel voor 2030 aan tot tenminste 55% CO2-reductie. Om dit doel ook zeker te halen, richt het kabinet het beleid op 60% in 2030. Hiervoor heeft het kabinet op 26 april 2023 een aanvullend klimaatpakket gepresenteerd.“ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/klimaatbeleid#:~:text=Om%20uiterlijk%20in%202050%20klimaatneutraal,2023%20een%20aanvullend%20klimaatpakket%20gepresenteerd. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/05/31/nederland-loopt-in-europa-voorop-met-de-implementatie-van-het-wetsvoorstel-wet-minimumbelasting-2024-pijler-2#:~:text=Het%20wetsvoorstel%20Wet%20minimumbelasting%202024%20is%20vandaag%20aangeboden%20aan%20de,belasting%20over%20hun%20winst%20betalen.

2 Reacties
Middenman
Middenman19 jun. 2023 - 8:59

@Jozias2 - Nederland zit in de EU en kan bijna niet anders. Sowieso is in ons land het grootste deel van de wetgeving bepaalde door de EU. Dat dit in Zwitserland nu gebeurt is goed nieuws, omdat het duidelijk maakt dat de bevolking dat in grote meerderheid wil, ondanks de waarschuwingen van de rechts-populistische SVP. Dit is een klap in het gezicht van de rechts-populisten in de hele EU, daarom is het goed nieuws.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:19

@Middenman Nee, dat is ernaast. De belastingverdragen worden nu dynamisch gewijzigd, heeft niks met de EU te maken. Ook de VS doet mee bijvoorbeeld.