Groot deel oppositie steunt initiatief kabinet ... Nederlandse F16's
vliegen donderdagmiddag naar de Sardinië
Nederland doet mee met de operatie in Libië. Daartoe heeft een ruime kamermeerderheid zojuist besloten. Nederland zal F16’s, een mijnenjager en een tankvliegtuig sturen. Om de operatie uit te voeren worden tweehonderd Nederlandse militairen uitgezonden. Het is de bedoeling dat Nederland niet mee doet met de bombardementen en Libië niet in gaat, maar er alleen op toeziet dat het wapenembargo wordt gehandhaafd.
Update 11.45
Nederlandse F16’s vliegen donderdagmiddag naar de Sardinië. Vanaf het Italiaanse eiland worden ze ingezet om het wapenembargo tegen Libië te controleren.
“De toestellen gaan bewakingsvluchten uitvoeren, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen of doelen op zee”, legt een woordvoerder van Defensie uit aan Trouw.
Update 23.15 Een ruime kamermeerderheid heeft ingestemd met de door het kabinet voorgestelde deelname aan de militaire missie in Libië. Door ontbreken van steun van de PVV, was daartoe steun van de oppositie nodig.
Update 13.20
Door de steun van de PvdA is er een Kamermeerderheid voor de Nederlandse bijdrage aan operatie Odyssey Dawn. “Nietsdoen is geen optie”, zegt PvdA Kamerlid Frans Timmermans. Hij vindt dat er alles aan gedaan moeten worden om het aantal slachtoffers te beperken, schrijft NRC.
Update 08.45
Nederland zal zes F16’s, de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem en een speciaal vliegtuig dat andere vliegtuigen in de lucht kan bijtanken naar Libië.
Nederland zal in eerste instantie niet mee doen met de bombardementen maar erop toezien dat het wapenembargo wordt gehandhaafd. De F16’s zullen boven de kust voor Libië toezien op het naderen van vliegtuigen, maar zelf Libië niet binnen gaan. De operatie zal maximaal drie maanden duren.
Van de Nederlandse F16’s zullen er vier worden gebruikt om boven de Middellandse Zee patrouilles uit te voeren, de andere twee zijn reserve. De F16’s zullen vooral boven de kust voor Libië toezien op het naderen van vliegtuigen. De operaties in de lucht zullen worden uitgevoerd vanaf een vliegbasis van een NAVO-land aan de Middellandse Zee. Welk land dat wordt, is nog niet bekend. Daarover is volgens het kabinet nog overleg gaande met enkele partnerlanden.
Update 22.30
Premier Rutte houdt eraan vast dat Nederland bij de militaire operatie in Libië het liefst in NAVO-verband meedoet. Dat meldt de NOS. Hij zei dit in een persconferentie dinsdagavond.
Toch sluit Rutte een bijdrage via een andere weg niet uit. Vanavond is er een extra kabinetszitting over Libië. Binnen de NAVO is onenigheid over de vraag wie de leiding van de operatie tegen Libië moet overnemen van de VS.
De RVD maakte vanmiddag bekend dat er vanavond een exra ministerraad is over de Nederlandse rol bij de militraire actie in Libië. Het kabinet neemt dan een besluit over de zogenoemde artikel 100 brief , een artikel in grondwet over militaire operaties door Nederland in het buitenland. De verwachting is dat na afloop bekend wordt gemaakt welke bijdrage Nederland gaat leveren.
NOS meldt dat Rutte het liefst meedoet in NAVO-verband, maar niet uitsluit dat Nederland ‘via een andere structuur’ een bijdrage levert.