Joop

Ruim helft van scholen pot te veel geld op

  •    •  
26-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Basisschool_Inferis_300.jpg
Onderwijsinspectie stelt onderzoek in
De onderwijsinspectie stelt een onderzoek in naar scholen die te veel geld opzij hebben gezet. Dat is het geval bij 55 procent van de basisscholen en 65 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs. Dit schrijven dinsdag de staatssecretarissen Sharon Dijksma en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.
Normen voor vermogens van scholen zijn er nog maar kort, zo meldt de Volkskrant. In theorie hebben scholen geld op de bank staan dat in het onderwijs moet worden gestoken. Maar ze kunnen goede redenen hebben om met investeren te wachten, stellen de staatssecretarissen.
De vierhonderd scholen die het meeste afwijken van de norm of veel vermogen combineren met een lage kwaliteit van onderwijs, worden als eerste onderzocht. Lees hier verder

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Linkser
Linkser26 jan. 2010 - 21:12

En intussen doen werkgevers in het onderwijs rustig een beroep op tijd waarvoor je niet wordt uitbetaald. Laatst van een collega gehoord die op een parttime functie solliciteerde dat de directie doodleuk te kennen gaf ook beslag te leggen op de tijd van de twee dagen dat de werknemer niet voor de klas zou staan. En de werkgever durfde er ook nog bij te vermelden dat dit wel in strijd is met de CAO! Daar zit men gewoon niet mee, omdat onderwijsgevenden in Nederland zelden tot staken overgaan en dat dan ook nog het liefst doen nadat de bel is gegaan.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek26 jan. 2010 - 21:12

Dit is nu zo'n typisch voorbeeld van glas - plas - was... Om de zoveel jaar wordt dit geconstateerd, wordt er een onderzoek naar ingesteld, piept een staatsecretaris wat en wordt er opnieuw niets gedaan. Geld over aan het eind van het jaar? Terug naar de staatsruif! Tenzij dat oppotten aantoonbaar terecht is, natuurlijk.

2 Reacties
konijn2
konijn226 jan. 2010 - 21:12

De zuurtegraad van deze reactie is: ... 6,5 ...

frankie48
frankie4826 jan. 2010 - 21:12

Beste Aert Willem d'Holbach, Inderdaad je hebt gelijk om de paar jaar komt dit naar buiten, nu zijn het weer de scholen dan is het ons politieapparaat die miljoenen in aandelen heeft zitten, en zo laten we ze allemaal weer een keer langs komen. Er schijnt niets te veranderen, maar wel aan de ouders van die kinderen een bijdragen vragen zodat ze een concierge in dienst kunnen houden.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2010 - 21:12

Er zijn openbare en bijzondere scholen. De gemeente is eigenaar van de openbare scholen. En de bijzondere scholen zijn eigendom van verenigingen en stichtingen, vaak op religieuze grondslag. Het blijkt niet duidelijk uit het artikel. Maar wat de Onderwijsinspecties constateert over het oppotten, moet slaan op de bijzondere scholen met hun eigen exploitatie, hun eigen economie. Bij de openbare scholen van de gemeente is de toestand anders. Daar is het werkelijk verschrikkelijk. Elke gemeenteschool heeft weliswaar zijn eigen begroting, maar over tekorten of overschotten maken ze zich daar niet druk. De gemeentelijke afdeling Onderwijs, waar deze scholen onder vallen, past elk verschil aan. Natuurlijk worden de gerealiseerde verschillen t.o.v. de begroting wel geconstateerd. Consequenties? Ach, iedereen weet hoe ambtenaren zijn, en niet te vergeten de amateur-bestuurders, de betrokken wethouders! Daar komt nog bovenop. Veel kosten van de gemeentescholen worden niet verantwoord in hun afzonderlijke exploitaties. Deze neemt de gemeente direct zelf voor zijn rekening. Men kan proberen de exploitaties van de gemeentescholen te vergelijken, onderling of t.o.v. bijzondere scholen, maar ze hebben er appels en peren van gemaakt. Of beter gezegd, knollen en citroenen. Knollen is dan uiteraard beeldspraak voor de gemeentescholen. Goede benchmarking is niet mogelijk. Waarom zou de overheid eigenaar moeten zijn van een school? De gemeentescholen doen het niet beter dan de gemiddelde bijzondere school. Privatiseer alle gemeentescholen; maak benchmarking mogelijk. En zorg voor meer marktwerking.

1 Reactie
groetenuitrotterdam
groetenuitrotterdam26 jan. 2010 - 21:12

Mijnheer Dick, Veel openbare (basis) scholen zijn al lang geprivatiseerd. Ik denk zelfs de overgrote meerderheid. Ondergebracht in stichtingen waar soms wel en soms niet een lokale gemeente in het bestuur participeert. Het kan best zo zijn dat op enkele plaatsen een school daadwerkelijk een gemeentelijke dienst is maar ik ken dat soort situaties niet, ik vraag mij overigens ook af of een dergelijke constructie is toegestaan maar jij zegt dat je die kent. Al het voortgezet onderwijs in Nederland is al onder gebracht in een zelfstandige rechtspersoon. Dus volgens bestaat de situatie die jij wenst al lang.