Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruim dertig migranten verdronken in Kanaal: 'Dodelijkste ongeluk ooit'

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
FRANCE - BRITAIN - MIGRANTS - ACCIDENT

© This photograph taken on November 24, 2021 shows fire trucks arriving at Calais harbour after 27 migrants died in the sinking of their boat off the coast of Calais. FRANCOIS LO PRESTI / AFP

In het Kanaal zijn nabij de kust van Calais meer dan dertig migranten verdronken, nadat hun boot op weg naar Engeland kapseisde. Volgens de Franse autoriteiten gaat het om ‘het dodelijkste incident ooit’ in het water tussen beide landen. Vermoedelijk loopt het aantal doden nog op.
Een visser ontdekte woensdagmiddag lichamen in het water voor de kust van Calais. De kustwacht kon vervolgens een aantal mensen levend uit het water halen, maar zeker 33 mensen zijn verdronken. Onder hen ook vijf vrouwen en een klein meisje, zo liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken woensdagavond weten. In elk geval een persoon is nog vermist, maar de Franse autoriteiten sluiten niet uit dat er nog meer vermisten zijn.
Sinds aan beide kanten van het Kanaal de controle op treinen, ferry’s en vliegtuigen zijn aangescherpt, proberen migranten en vluchtelingen in toenemende mate zelf de gevaarlijke route over het water te maken. Dit jaar alleen al waagden ruim 25.000 mensen op deze manier de oversteek van Frankrijk naar Engeland, een verdrievoudiging van het jaar ervoor.
De Britse premier Boris Johnson zei in een reactie ‘geschrokken en verdrietig’ te zijn om het dodelijke ongeluk. Volgens hem laat dit zien dat de grote operatie om vluchtelingen en migranten ervan te weerhouden de oversteek te maken, ‘niet genoeg’ is. Volgens Johnson moet er een nog duidelijker signaal worden afgegeven aan smokkelbendes ‘dat hun verdienmodel niet werkt’. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak ondertussen van ‘een verschrikkelijke situatie voor Frankrijk, voor Europa en voor de mensheid om deze mensen op zee te zien omkomen door het werk van mensensmokkelaars’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (75)

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2021 - 9:55

@ Satya Dit soort asociale reacties laat zien dat je lind en doof bent voor de opvatting van anderen. Dat je het verschil tussen wat ik schrijf en de visie van de PVV en het FVD is jouw probleem. Dat ligt niet aan mij. Het zijn mensen zoals jij die het FvD en de PVV geven wat ze willen. Het perspectief van hordes immigranten die op geen enkele manier aansluiting vinden bij de westerse samenleving. Jouw domme gedachtegoed is meer verantwoordelijk voor dode mensen in het kanaal dan het handelen van westerse bestuurders.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 23:41

Ouwens Je hebt altijd wel zo'n grote mond over pvv en fvd maar je denkt vrijwel hetzelfde. Afrikanen mogen hier niet komen maar Afrikaans geld wel. Voor mensen als jij is het begrip deuger denk ik uitgevonden, je doet alsof je antiracist bent maar in essentie gun jij donkere mensen minder rechten als jezelf. Je voelt je zelfs superieur. Jij vindt dat wij niet de kwaliteiten hebben om in deze maatschappij mee te draaien, dat wij jou geld kosten. Tot nu toe heb je alleen nooit kunnen weerleggen dat geld van het zuiden naar het westen gaat en niet andersom. Jij een antiracist? Je hebt goedkope praatjes. Liever een pro zwarte pieter met een rechtvaardig hart als zo'n geniepig racist als jou die geen drol om het leven van Afrikanen geeft. Laat ze de hongerdood maar sterven als jij maar niet meer moet betalen voor je consumptiegoederen, de grondstoffen moeten goedkoop blijven en kapitaalvlucht zeker niet aangepakt. Jij bent niet anders als de mensen die jij beschuldigt, op geen enkele manier. Geen greintje medeleven of een roep om rechtvaardigheid.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2021 - 9:50

De EU, het VK en haar machthebbers hebben kiloliters bloed aan hun handen. Misdadigers.

19 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko25 nov. 2021 - 10:34

Vergeet de VS niet. Aanstichter van alle ellende

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2021 - 10:36

@ Paul250371 Jij schrijft: De EU, het VK en haar machthebbers hebben kiloliters bloed aan hun handen. Dat kan je best vinden. Maar dat is toch niet dit bloed. Deze mensen zijn zelf in die bootjes gestapt vanuit Frankrijk naar het VK. Er is alles aangedaan hen tegen te houden door de EU en het VK. Hun dood kan je nu niet met enige onderbouwing verwijten aan de EU en het VK.

Khalid3
Khalid325 nov. 2021 - 11:54

DaanDouwens@ "Deze mensen zijn zelf in die bootjes gestapt vanuit Frankrijk naar het VK. Er is alles aangedaan hen tegen te houden door de EU en het VK. " Yeah sure, we gaan weer op victim blaming-tour. Mensen met wanhoop maken eenmaal rare sprongen zonder te beseffen wat de gevaren zijn. Verdiep je eens waarom Engeland een aantrekkelijke land is voor vele immigranten. Volgens mijn besef je niet dat deze immigranten als ping-pong balletje gebruikt worden door Frankrijk en Engeland. Volgens jou hebben ze hebben alles gedaan om hen tegen te houden. Als dat waar is wat jij beweert dan waren ze niet verdronken maar gered voordat ze in de bootjes konden stappen. Maar intussen zet de EU wel haar leger in om migranten tegen te houden bij de grens van Polen. De EU eist ook van Turkije dat ze immigranten tegenhouden bij de grens maar vanuit Calais mogen honderden mensen naar Engeland glippen. De EU weet jaren dat ze Calais gebruiken als springplank voor overtocht naar Engeland dus het was kwestie van tijd dat het een keer misgaat. Maar nee hoor we zijn ze liever kwijt dan rijk door deze groep mensen in zee te dumpen alsof ze ongedierte zijn.

rvb2
rvb225 nov. 2021 - 12:12

@DaanOuwens: Zeker kan dat wel. Met een treinkaartje waren de vluchtelingen gewoon veilig aan de overkant gekomen. Als je mensen hun vrijheid afneemt, zoeken ze een andere manier. EU en VK proberen de vluchtelingen hun vrijheid af te nemen, en het recht om asiel aan te vragen te ontzeggen. Dat is zeker verwijtbaar.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 12:27

@RVB 'EU en VK proberen de vluchtelingen hun vrijheid af te nemen, en het recht om asiel aan te vragen te ontzeggen. Dat is zeker verwijtbaar.' Je kraamt onzin uit, want deze mensen zouden gewoon asiel aan kunnen vragen (tenminste, als ze dat willen) in Frankrijk.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 12:28

@Khalid Deze mensen waren al in Frankrijk, als het aanvragen van asiel de werkelijke reden is om naar Engeland te gaan hadden ze dat ook in Frankrijk kunnen doen.

rvb2
rvb225 nov. 2021 - 12:50

@Erik: Maar ze wilden juist naar het VK. Of hebben asielzoekers niets te kiezen? Geen keuzevrijheid?

Khalid3
Khalid325 nov. 2021 - 15:05

Erik@ Asielaanvraag in de EU brengt veel onzekerheid mee waarvan de kans aanwezig is dat ze teruggestuurd worden naar land van herkomst. De asielprocedure kan ook soms jaren duren en gedurende de tijd van aanvraag moeten ze in asielcentra verblijven als gevangenen zonder bewegingsvrijheid. Maar in Engeland kunnen ze voorgoed verdwijnen in de illegaliteit zonder controle van de Britse autoriteiten. Als ze daar eenmaal werk hebben kunnen ze ook gemakkelijk een woning huren bij particuliere verhuurders. Ook de toegang tot gezondheidszorg is gemakkelijk, onder meer door lage remgelden en minimale controle op ziekteverzekering. Sommige Britse bedrijven nemen ongedocumenteerden makkelijk in dienst zonder angst voor boetes of rechtszaak.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 15:32

@Khalid 'Asielaanvraag in de EU brengt veel onzekerheid mee waarvan de kans aanwezig is dat ze teruggestuurd worden naar land van herkomst. De asielprocedure kan ook soms jaren duren en gedurende de tijd van aanvraag moeten ze in asielcentra verblijven als gevangenen zonder bewegingsvrijheid.' Als deze mensen hier niet uitgenodigd zijn, geen geldig visum hebben én ook geen asiel willen aanvragen moet ik tot de conclusie komen dat deze mensen hier helemaal niets te zoeken hebben. Net zoals dat jij en ik ook niks te zoeken hebben in landen waar wij een visum voor moeten aanvragen.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 15:33

@Khalid En ja, ik weet dat er in het VK regels zijn (of juist niet) waardoor mensen makkelijker in de illegaliteit kunnen leven.

ManekiNeko
ManekiNeko25 nov. 2021 - 17:02

@DaanOuwens 25 november 2021 at 11:36 @ Paul250371 Deze mensen zijn zelf in die bootjes gestapt vanuit Frankrijk naar het VK. Je begint ergens midden of eind van de rit. Begin eens bij het begin. Daar zit de oorzaak waarom deze mensen überhaupt op de vlucht geslagen zijn. En dan mag je het uiteindelijke gevolg, dood door verdrinking in de Noordzee/ Nauw van Calais, zonder blikken en blozen gerust toewijzen aan EU,VK en VS.

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2021 - 18:53

@ Khalid Jij schrijft: Verdiep je eens waarom Engeland een aantrekkelijke land is voor vele immigranten. Dat weet ik. Daarom willen ze er ook naartoe ongeacht de risico's. Maar daarmee zijn ze geen slachtoffer. @ rvb Jij schrijft: EU en VK proberen de vluchtelingen hun vrijheid af te nemen, en het recht om asiel aan te vragen te ontzeggen. Dat is zeker verwijtbaar. Er is geen recht voor deze mensen om asiel aan te vragen in het VK. @ ManekiNeko Jij schrijft: Daar zit de oorzaak waarom deze mensen überhaupt op de vlucht geslagen zijn. Die oorzaak kan je niet zonder meer toeschrijven aan de EU,VK en VS. Deze mensen komen niet allemaal uit bijvoorbeeld Afghanistan. De vluchtmotieven zijn divers. Uitspraken die jij hier doet, maar ook anderen, zijn slechts negatief voor de opvang van vluchtelingen.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 18:55

@Noahamber 'En dan mag je het uiteindelijke gevolg, dood door verdrinking in de Noordzee/ Nauw van Calais, zonder blikken en blozen gerust toewijzen aan EU,VK en VS.' Onzin, want als deze mensen op zoek zijn naar veiligheid zijn er genoeg landen waar ze asiel aan kunnen vragen.

Mr Ed
Mr Ed25 nov. 2021 - 20:53

"Maar ze wilden juist naar het VK. Of hebben asielzoekers niets te kiezen? Geen keuzevrijheid?" En hebben de Engelsen ook iets te kiezen, of moeten die het allemaal maar ondergaan?

ManekiNeko
ManekiNeko26 nov. 2021 - 11:42

@Erik Geven 25 november 2021 at 19:55 @Noahamber ‘Onzin, want als deze mensen op zoek zijn naar veiligheid zijn er genoeg landen waar ze asiel aan kunnen vragen. Dat klopt, maar ze kiezen nu eenmaal voor het VK. Dat kan en dat mag. Niets mis mee

ManekiNeko
ManekiNeko26 nov. 2021 - 11:48

@DaanOuwens 25 november 2021 at 19:53 @ ManekiNeko Jij schrijft: Daar zit de oorzaak waarom deze mensen überhaupt op de vlucht geslagen zijn. Die oorzaak kan je niet zonder meer toeschrijven aan de EU,VK en VS. Deze mensen komen niet allemaal uit bijvoorbeeld Afghanistan. De vluchtmotieven zijn divers. Uitspraken die jij hier doet, maar ook anderen, zijn slechts negatief voor de opvang van vluchtelingen. Hou nu toch op Ouwens . Jij weet net zo goed als ik dat door interventies van VS, VK, EU er in dat gebied illegale oorlogen begonnen zijn om geopolitieke redenen, olie en steunpunten. En dat is dus niet alleen Afghanistan. Maar o.a ook nog Jemen, Irak, Syrie etc. En verder, uitspraken die ik doe zijn negatief...mijn hemel je bent echt de weg kwijt

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2021 - 13:17

@ ManekiNeko Jij schrijft: Hou nu toch op Ouwens . Jij weet net zo goed als ik dat door interventies van VS, VK, EU er in dat gebied illegale oorlogen begonnen zijn om geopolitieke redenen, olie en steunpunten. Over welk gebied heb je het ? En welke oorlogen? En wanneer? En waarom staan er daardoor mensen voor het kanaal om naar het VK te gaan? De enige motieven die immigranten zelf melden is dat ze in het thuisland geen toekomst zien. Maar zij noemen nooit het land waar ze naartoe willen als oorzaak. En ook de EU niet. Waarop baseer jij je uitspraken? En waarom zou ik dat moeten weten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 14:19

[De enige motieven die immigranten zelf melden is dat ze in het thuisland geen toekomst zien. ] Inderdaad en gezien het feit dat ze in Frankrijk op overtocht staan te wachten in de rest van Europa ook niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 14:42

Op een veilige manier asiel kunnen aanvragen, door bijvoorbeeld in Calais een centrum in te richten, gaat ook niet werken zolang er migranten zijn die kunnen worden afgewezen. Die zullen na hun tocht door Europa naar de Franse en Nederlandse kust alsnog op een bootje stappen en na aankomst in Engeland proberen onder de radar te blijven.

Radio-Head
Radio-Head25 nov. 2021 - 7:09

Mirror, Mirror on "The Wall" "The lunatic is in the hall The lunatics are in my hall The paper holds their folded faces to the floor And every day the paper boy brings more And if the dam breaks open many years too soon And if there is no room upon the hill And if your head explodes with dark forebodings too I'll see you on the dark side of the moon" Us and Them Tour Live -Brain Damage~Eclipse- https://www.youtube.com/watch?v=EKkyWD1oGbI

RainB
RainB25 nov. 2021 - 6:34

Vreselijk dit.

pahan
pahan25 nov. 2021 - 6:16

Ik verschoot van de beelden op het journaal, ik denk dat degene die hebben staan filmen medeschuldig zijn aan het overlijden van deze mensen. Dat ze het proberen is te prijzen en volkomen begrijpelijk. Maar dat je toestaat dat mensen zich in dit gevaar begeven is onbegrijpelijk. En eigenlijk ook onvergeeflijk.

Satya
Satya24 nov. 2021 - 20:36

"Volgens Johnson moet er een nog duidelijker signaal worden afgegeven aan smokkelbendes ‘dat hun verdienmodel niet werkt’." Het verdienmodel werkt uitstekend. De smokkelaars interesseert het net zo weinig als Johnson zelf. De wetgeving waardoor dit ontstaat word door die politici gemaakt. "De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak ondertussen van ‘een verschrikkelijke situatie voor Frankrijk, voor Europa en voor de mensheid om deze mensen op zee te zien omkomen door het werk van mensensmokkelaars" Nog zo'n schijnheilige politicus. Zij maken de wetgeving die mensen reizen onmogelijk maakt. Maar hé, Paul Kagame. Deze Franse en Engelse politici zijn degenen die het veroorzaken. Zoals Kagame ze keer op keer uitlegt. Bah wat een barbaren.

26 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2021 - 21:43

@Satya Ik was het helemaal met je eens, totdat je Kagame teberde bracht. Wat heb jij met deze dictator? https://www.economist.com/the-economist-explains/2021/09/27/how-does-paul-kagame-rwandas-president-get-away-with-it

Satya
Satya25 nov. 2021 - 6:08

Eric Rusesabagina heeft willens en wetens een terreur organisatie gefinancieerd, die veel dodelijke aanslagen hebben gepleegd. De rechtzaak tegen hem is om de persoon die hij was op tv uitgezonden, het bewijs was overtuigend. Ken persoonlijk genoeg mensen die openlijk kritiek op Kagame hebben in Kigali. Kagame is geen westerse marionet. Mijn rechten zijn in Rwanda beter gewaarborgd als in Kenia, toch wordt Kenyatta, die echt slecht is geen dictator genoemd. Kagame ontwikkeld Rwanda ipv het Westen dus moet er een propaganda oorlog tegen hem gevoerd worden. In Rwanda is inmiddels een vorm van AOW en ziekenfonds. Ja hij is autoritair maar dat is ook wel nodig, de partij die de genocide pleegde is nog steeds aanwezig.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 8:05

@Satya 'Mijn rechten zijn in Rwanda beter gewaarborgd als in Kenia, toch wordt Kenyatta, die echt slecht is geen dictator genoemd. ' Ja en? Je woont toch in Nederland?

Nelisje
Nelisje25 nov. 2021 - 8:08

De leiders die de westerse wereld de laatse jaren hebben afgezet, en de verzetsgroepen die ze hebben gesteund hebben niet altijd tot datgene geleid wat werd verwacht. Sommige culturen en/of samenlevingen hebben nu eenmaal behoefte of baat bij een ander type leiderschap. Als we uiteindelijk maar met zn allen vooruit komen.

Eric Minnens
Eric Minnens25 nov. 2021 - 8:53

@Satya Als ik de geschiedenis van Rwanda zo'n beetje begrijp (maar ik ken zéker niet alle haken en ogen), dan gaat het over de 85% Hutu's die al tijdens het kolonialisme arm waren en meestal boer en door de eerst Duitse en daarna Belgische overheersers werden benadeeld t.o.v. de 14% Tutsi's, die rijker waren en vaak grootgrondbezitter en die lokale machtsposities bekleedden. Wat in 1994, toen Rwanda al zelfstandig was, leidde tot de opstand van de Hutu's, en de genocide op een miljoen Tutsi's. Een opstand van arm tegen rijk, van de gewone man tegen de elite. Maar met zulke afschuwelijke methoden dat er van enige sympathie voor de opstandelingen natuurlijk geen sprake kon zijn. Niet van het westen, niet van links, ook niet van mij. Maar dat betekent natuurlijk niet dat mijn sympathie dan maar automatisch overgaat naar Paul Kagame, die als ouderwets elitaire Tutsi nu al jaren een zeer autoritair bewind voert, weliswaar het land tot ontwikkeling heeft gebracht, maar tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting heeft afgeschaft. Wat dat betreft lijkt hij een beetje op Erdogan. Kagame heeft m.i. wél gelijk als hij als bron van alle (vroegere?) ellende het kolonialisme aanwijst. Ik kan me bij jouw sympathie voor hem toch wel iets voorstellen.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 8:58

Eric G Ik reis nogal vaak naar Rwanda en Kenia dus voor mij is het van belang. Nelis Inderdaad. Ik denk niet zo zeer dat het cultuur is maar dat voor democratie bereiken wel een bepaalde ontwikkeling nodig is die democratie mogelijk maakt. Stam denken op grote schaal is bv niet te combineren met democratie. Kagame bereikt zaken die hoop geven dat de weg naar democratie misschien in versneld tempo kan worden afgelegd in Rwanda al zal het nog een paar generaties duren.

ManekiNeko
ManekiNeko25 nov. 2021 - 10:36

@Satya 25 november 2021 at 09:58 Eric G Ik reis nogal vaak naar Rwanda en Kenia dus voor mij is het van belang. Belang moet dus zijn eigen belang. Zo kennen we onze pappenheimers weer

Satya
Satya25 nov. 2021 - 11:32

"Belang moet dus zijn eigen belang. Zo kennen we onze pappenheimers weer" Goh, vreemd je veilig willen voelen en vooruitgang voor de mensen om je heen willen zien. Toch?

watcher3
watcher325 nov. 2021 - 11:43

Manekineko: wat is dat nu weer voor een achterlijke opmerking?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 11:44

Als blijkt dat de economische vooruitgang begint te verdampen zal dat de populariteit van de sterke man in Kigali ook kunnen aantasten. Het werken op westerse schuldgevoelens zal ook zijn effectiviteit gaan verliezen. Volgens The Economist. https://www.economist.com/the-economist-explains/2021/09/27/how-does-paul-kagame-rwandas-president-get-away-with-it

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 12:29

@Satya 'Ik geloof ook niet dat heel Afrika naar het VK wil.' Daar verkijk je je dan goed op..

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 13:12

@Eric, Canada en ook de USA zijn onverminderd populair, met name onder hogeropgeleiden uit Afrika. Wel moeilijker bereikbaar zonder de juiste papieren. Maar ook binnen Afrika wordt driftig heen en weer gemigreerd.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 16:40

Eric Minnens Het Bahutu manifest is al uit 1963 meen ik, in ieder geval rond die tijd. Wat ik belangrijk vind om te vermelden is dat er erg veel Hutu zijn vermoord omdat ze weigerden mee te gaan in de ontmenselijking, de Tutsi hielpen. Daarnaast kenden tutsi ook gewelddadige groepen die Hutu vermoorden. Het is niet zwart wit zeg maar. Kagame heeft de kinderen van daders beschermd tegen wraakpogingen van slachtoffers, wat ik erg te prijzen vind. De enige vvmu die verboden is draait om tribalisme. Voor de rest kun je alles zeggen. Kagame praat met arme boeren over hoe hij hun bestaan beter kan maken, elitair is hij niet. Autoritair wel, corruptie en tribalisme, of religieus extremisme worden keihard aangepakt. Hij heeft zijn broer hard gestraft voor corruptie. Eindelijk iemand die de Afrikaanse elite waar europa mee samenwerkt aanpakt.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 16:41

"Daar verkijk je je dan goed op.." Dan zijn de mensen die ik ken allemaal leugenaars. Dit soort migratie zit helemaal niet in de menselijke natuur.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 nov. 2021 - 17:46

@Satya, Waar komt die obsessie van jou voor de slachter van Kivu vandaan? Leg dat eens uit want ik begrijp het gewoon echt niet. De instabiliteit en het geweld in Noord en Zuid Kivu in Congo komt door een substantieel deel door de intriges van Rwanda en dit zal vast niet zonder zijn goedkeuring gebeuren. Je lijkt gevangen in je ideologie.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 17:54

"Als blijkt dat de economische vooruitgang begint te verdampen zal dat de populariteit van de sterke man in Kigali ook kunnen aantasten. " Komen er sancties dan? Ik zie niet in waarom dat anders zou gebeuren. "Het werken op westerse schuldgevoelens zal ook zijn effectiviteit gaan verliezen." Doet Kagame dat dan? Hij laat zien dat andere Afrikaanse leiders clowns zijn die met het westen samenwerken. Daarnaast laat hij westerse hypocrisie zien. Concentratiekampen in Griekenland, kinderen scheiden van ouders in Amerika, terreur acties van Amerika in Somalië en de roof en terreur van Frankrijk in Mali en Niger. Welke schuldgevoelens? Dan mag er weleens een begin worden gemaakt met rechtvaardige behandeling. In Afrika weten ze heel goed wat er in Libië is gebeurd, een Afrikaanse goudstandaard had het Westers fiat geld systeem opgeblazen. Ik hoop dat de westerse bevolking wakker wordt en de Afrikaanse bevolking eens gaat steunen.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 18:55

@Satya 'Dit soort migratie zit helemaal niet in de menselijke natuur.' Is dat zo? Of is het toevallig dat mensen vooral naar landen willen met een goede verzorgingsstaat?

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2021 - 18:59

@ Satya Jij schrijft: Ik hoop dat de westerse bevolking wakker wordt en de Afrikaanse bevolking eens gaat steunen. Waarom? Wat is het belang van de westerse bevolking? Dat belang is dat Afrikanen in Afrika blijven. Jij hebt zelf frequent duidelijk gemaakt dat ze hiernaartoe komen om te pakken waar ze recht op hebben. Dat moeten ze dus afpakken van de mensen die nu hier wonen. Als dat zo is hebben de huidige generaties hier er belang bij ze zo snel mogelijk terug te sturen of tegen te houden. Lijkt mij dat jouw bijdrage aan deze discussie niet erg goed is voor de belangen van vluchtelingen.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 21:59

"Jij hebt zelf frequent duidelijk gemaakt dat ze hiernaartoe komen om te pakken waar ze recht op hebben" Dat heb ik nooit geschreven, dat maakt jouw fantasie ervan. Ik schrijf dat ik vind dat ze er recht op hebben. "Waarom? Wat is het belang van de westerse bevolking? Dat belang is dat Afrikanen in Afrika blijven." Ik denk dat als je anderen geen rechtvaardigheid gunt je dat uiteindelijk zelf ook niet krijgt. Door de Afrikaanse bevolking te steunen krijgen mensen als jij je zin, geen enge Afrikanen die hierheen komen maar in Afrika een leven kunnen opbouwen.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 22:03

"De instabiliteit en het geweld in Noord en Zuid Kivu in Congo komt door een substantieel deel door de intriges van Rwanda en dit zal vast niet zonder zijn goedkeuring gebeuren." Je weet dat de genocide plegers daarheen zijn gevlucht? Rwanda wil ze graag voor de rechter brengen. Ik gevangen in ideologie, jij in propaganda.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 22:05

"Of is het toevallig dat mensen vooral naar landen willen met een goede verzorgingsstaat?" Natuurlijk. Zeker als die verzorgingsstaat niet zelfvoorzienend is maar grondstoffen van buitenaf moet halen zonder daar normaal voor te betalen.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2021 - 11:25

@ Satya Dat heb je wel geschreven. Laf dat je het ontkent. En je schrijft: Door de Afrikaanse bevolking te steunen krijgen mensen als jij je zin, geen enge Afrikanen die hierheen komen maar in Afrika een leven kunnen opbouwen. Dat is geen belang van westerse mensen. Gemakkelijker is dat niet moeilijk doen over mensen rechten en ze allemaal terug brengen. Veel goedkoper.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 14:09

@Eric volgens de FinancialTimes : "Paul Kagame and his family members allegedly control the majority of the Rwandan economy through a holding company called Crystal Ventures. " De familie is voorlopig steenrijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 14:16

DaanOuwens 26 november 2021 at 12:25 Terugbrengen is niet gemakkelijk, ongeacht of migranten om hun moverende redenen uit Vietnam, Eritrea of Columbia komen. Moeilijk doen over mensenrechten wordt gewoonlijk door de herkomstlanden ook niet op prijs gesteld en gewoonlijk willen ze hun burgers ook niet terughebben.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2021 - 14:39

@ DanielleDefoe Ik weet het er is geen goede oplossing. Er zullen doden blijven vallen totdat de perspectieven voor mensen daar ook beter zijn. Ik geloof alleen niet in de simplistische analyses en oplossingen die ik hier lees.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 15:29

[Ik geloof alleen niet in de simplistische analyses en oplossingen die ik hier lees. ] Ditto. Voor vrije toegang tot Europa is geen draagvlak te krijgen. De UK kan de relatief kleine bootladingen illegale migranten wel absorberen, dus zal het wel blijven bij een poging de kusten aan beide kanten wat beter te bewaken en af en toe een kamp te ontmantelen. Op land verwacht ik meer hekken.

Erik Geven2
Erik Geven224 nov. 2021 - 19:26

Vreselijk zeg.. en zo onnodig.

rvb2
rvb224 nov. 2021 - 19:25

Zorg gewoon dat die mensen voor een paar tientjes een treinkaartje kunnen kopen!

14 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven224 nov. 2021 - 20:00

Om vervolgens geweigerd te worden bij de Engelse grens, want Engeland mag zelf bepalen wie ze wel en niet toelaten. Net zoals RVB zelf beslist wie bij hem door de voordeur komt.

Satya
Satya24 nov. 2021 - 20:39

"Om vervolgens geweigerd te worden bij de Engelse grens, want Engeland mag zelf bepalen wie ze wel en niet toelaten." Nee, dat recht hebben ze verspeeld toen ze de halve wereld onderdeel maakten van het verenigd koningkrijk. Toen luisterden ze ook niet als gevraagd werd te vertrekken, nee dan pleegden ze genocide, bv op de Kikuyu. De vergelijking met een voordeur is hilarisch, kinderlijk niveau.

KM2
KM224 nov. 2021 - 23:07

"Nee, dat recht hebben ze verspeeld toen ze de halve wereld onderdeel maakten van het verenigd koningkrijk." Nou, als dat alles is waarmee je aan kan komen qua argumentatie, zeg dan niks. Ga alsjeblieft niet stemmen of iets met de politiek doen.

RainB
RainB25 nov. 2021 - 4:52

@Satya, hoever gaan we terug kijken wie er wie heeft overwonnen en eventueel genocide heeft gepleegd? Want als je goed nadenkt zijn wij allemaal afstammelingen van volkeren die andere volkeren hebben uitgemoord en ik denk dat je dan niet echt vrolijk gaat worden. 1 van de redenen waarom de westerlingen toendertijd makkelijk andere volkeren overheersten was namelijk doordat die andere volkeren elkander aan het uitmoorden waren.Ik denk dan ook dat we nu blij mogen zijn dat dit groottendeels niet meer zo is en dat we over het algemeen gezien prima met elkaar kunnen samenleven.

Superbowl
Superbowl25 nov. 2021 - 7:39

@satya; het klinkt meer als een mening over hoe de wereld zou moeten werken volgens jou. Ik wens je namelijk veel succes met een asielaanvraag in Japan. Er is tot op heden nog geen “wereld rechter” die Japan sommeert eens wat meer vluchtelingen op te nemen vanwege hun imperialistische agenda destijds. In 2017 waren er in heel Japan 19.629 asielaanvragen. Daarvan zijn er slechts twintig geaccepteerd, 0,1 procent. De trend is negatief, want het jaar ervoor was het 0,2 procent en daarvoor 0,3. In Europese landen is dat percentage veel hoger, ergens tussen de 30 en 50.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 8:06

@Satya 'De vergelijking met een voordeur is hilarisch, kinderlijk niveau.' LOL!

Nelisje
Nelisje25 nov. 2021 - 8:12

Satya, je kan niet telkens teruggrijpen naar het verleden. Hoe pril dan ook. Ik lach ook met de duitsers, net als mijn vader deed. En vele Nederlanders. Ondanks het feit dat ze twee oorlogen zijn begonnen en , nu ja dat weet je ook. Ik verwacht echter niet dat ze heel Nederland opnemen als wij verzaken de dijken te versterken.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 10:29

[Satya, je kan niet telkens teruggrijpen naar het verleden.] Het is natuurlijk niet alleen het verleden maar ook het heden. Het VK heeft -samen met een handvol andere rijke landen- de rest van de wereld onderworpen en een dusdanige voorsprong opgebouwd dat het onmogelijk is voor Derde Wereld landen om hetzelfde niveau te bereiken. In de klassieke imperialistische periode werd een groot deel van de waarde die in de arme landen geproduceerd werd rechtstreeks naar de rijke landen getransporteerd. In de huidige periode wordt de ongelijkheid vooral bestendigd door een systeem van ongelijke ruil. Omdat het kapitaal opgehoopt is in de rijke landen worden de producten hier veel sneller met veel minder arbeidsuren gemaakt dan in de Derde Wereld. Dat garandeert een permanente onderschikking van de arme landen aan de rijke. Hier komen nog andere zaken bij zoals de controle over de productie van grondstoffen in de ex-kolonies door de grote concerns uit de rijke landen. Het is dus zeer logisch en in zekere zin terecht dat mensen uit de arme landen zich in de rijke landen proberen te vestigen.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 11:31

Nelisje Ik geloof ook niet dat heel Afrika naar het VK wil. Het verschil is dat NL niet echt meer met de gevolgen van de wereldoorlogen te maken heeft, waar Afrika dat wel heeft met gevolgen kolonialisme.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 12:31

@mark 'Het is dus zeer logisch en in zekere zin terecht dat mensen uit de arme landen zich in de rijke landen proberen te vestigen' Alleen werkt de 'grote mensen wereld' zo niet, wat we hebben wetten, regels en paspoorten.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 16:10

@Erik In de ‘grote mensenwereld’ denken mensen na en proberen ze elkaar met inhoudelijke argumenten te overtuigen. Alleen kleine kinderen komen met drogredenen aanzetten als ‘zo is het nu eenmaal’.

Satya
Satya25 nov. 2021 - 17:56

"Alleen werkt de ‘grote mensen wereld’ zo niet, wat we hebben wetten, regels en paspoorten." Die gelijk horen te zijn wat ze nu niet zijn, het is afhankelijk van afkomst.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 18:56

@Mark Ja wetten en regels, moeilijk. Next.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 21:49

@Satya 'Die gelijk horen te zijn wat ze nu niet zijn, het is afhankelijk van afkomst.' Joh. Iets met een paspoort of zo..?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 nov. 2021 - 19:16

Help deze mensen bij de bron?

6 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 19:30

In Frankrijk?

LHTJ
LHTJ24 nov. 2021 - 20:56

@Jozias Nee, de bron

Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 21:56

@lhtj Zijn ze vanuit noord Afrika of Syrië met de boot bij Calais beland of vluchten ze vanuit Frankrijk naar het veilige VK? Of zijn ze in het veilige Europa en denken ze geen aanspraak te kunnen maken op asiel en proberen ze in het VK te komen omdat ze weten dat als ze daar eenmaal zijn de pakkans heel klein is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 7:55

Ja stop de oorlogen - stop de uitbuiting - redt het klimaat maar vooral stop toch eens met die oorlogen - er zijn geen humanitaire bommen

Jozias2
Jozias225 nov. 2021 - 9:43

@Griezel, Nogmaals: in Frankrijk zijn er geen oorlogen. Het is triest dat deze mensen zijn overleden maar het waren geen mensen die op de vlucht waren voor een directe levensbedreigende situatie, ze waren al in veiligheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 13:16

In Frankrijk zijn er geen oorlogen en in Nederland ook niet. Ook met Nederland als tussenstop proberen migranten naar de UK door te reizen.