Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruim 1800 bezorgde burgers doen in paginagrote advertentie 'verboden' oproep tot deelname aan blokkade A12

  •  
19-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3227 keer bekeken
  •  
advertentie2

1841 bezorgde burgers doen in een paginagrote advertentie in de Volkskrant een oproep aan medeburgers om naar de blokkadeactie van Extinction Rebellion te komen. Onder de ondertekenaars ook Joop opiniemakers. De actie vindt vanaf 9 september plaats op de A12 in Den Haag waar klimaatactivisten al zeven keer eerder vreedzaam actie hebben gevoerd. 

De advertentie, die mede wordt ondersteund door onder meer Greenpeace en Urgenda, is een reactie op de straffen die door de rechter zijn opgelegd aan zeven activisten omdat ze eerder dit jaar een soortgelijke oproep deden. Zij kregen taakstraffen van 30 tot 60 uur opgelegd omdat ze op sociale media uitnodigingen voor de geweldloze demonstratie plaatsten. De veroordeelden zijn in beroep gegaan tegen het opmerkelijke vonnis.

advertentie

De advertentie kan als affiche opgehangen worden om meer burgers te informeren over de klimaatactie. Extinction Rebellion wil de druk op Den Haag opvoeren en gaat de A12 met ingang van 9 september dagelijks blokkeren. De vreedzame blokkades zijn tot nu toe steeds door de politie beëindigd met massa-arrestaties en inzet van repressieve middelen als waterkanonnen.

Extinction Rebellion voert de actie omdat de regering te weinig actie onderneemt om de klimaatcrisis tegen te gaan en ondertussen de machtige fossiele industrie die de klimaatverandering aanjaagt blijft fêteren met belastingvoordeel en subsidie. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.