Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rubiales eindelijk weg als Spaanse voetbalvoorzitter na op camerabeeld vastgelegde aanranding

  •  
11-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1293 keer bekeken
  •  

Luis Rubiales, de omstreden voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is na wekenlange vruchteloze pogingen om zijn positie te behouden alsnog afgetreden. Na het behalen van de wereldcup door het Spaanse vrouwenteam is op camerabeelden te zien dat hij het hoofd van aanvoerster Jenni Hermoso tussen zijn handen klemt en haar vol op de mond zoent. Hermoso was daar niet van gediend en heeft een klacht ingediend bij justitie maar de voetbalbobo houdt vol dat er sprake was van instemming.

“Ik zal mijn eerbaarheid verdedigen. Ik zal mijn onschuld verdedigen. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Ik heb vertrouwen in de waarheid. Bedankt iedereen.” Met die woorden zwaait Rubiales af. De druk op zijn persoon begon te groot geworden. Hij legt zijn ook zijn functie neer bij de Europese voetbalbond UEFA, waar hij zetelde als vicevoorzitter van het uitvoerend comité, zo laat de Spaanse federatie RFEF maandag weten in een verklaring.

Rubiales probeerde de klachten over zijn grensoverschrijdend gedrag te framen als een 'cultuuroorlog van nepfeministen', een populaire verdediging van mannen die onder vuur komen te liggen wegens onduldbare praktijken. 

De Spaanse justitie is inmiddels een onderzoek gestart en wil Rubiales vervolgen wegens aanranding. Als de rechter instemt met vervolging en Rubiales veroordeeld wordt kan hij een boete of gevangenisstraf van tussen 1 en 4 jaar cel opgelegd krijgen. Daarnaast doet onder meer de internationale voetbalband FIFA onderzoek naar de gedragingen van Rubiales. In afwachting van de resultaten is hij geschorst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.