Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rubbertegelpolitica Caroline van der Plas wil safe space ver weg van D66'er Tjeerd de Groot

  •  
08-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11478 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-02-08 om 20.04.40

Een opmerkelijk moment tijdens een commissiedebat van de Tweede Kamer donderdagavond. BBB-leider Caroline van der Plas laat plots weten niet langer deel te willen nemen aan de vergadering omdat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot naast haar opmerkingen zou hebben gemaakt in haar richting. Daardoor voelt Van der Plas zich naar eigen zeggen niet langer in een veilige werkomgeving en vertrekt.

Voorzitter Dion Graus (PVV) heeft net als de andere commissieleden niets gehoord, maar wat er dan precies gezegd is wil Van der Plas niet kwijt. Wat er nu precies gebeurd is, wordt later duidelijk op X. Tjeerd de Groot heeft Van der Plas gevraagd waarom ze toch steeds maar eenzijdige filmpjes maakt, bedoeld voor sociale media. Tijdens het debat heeft ze meermaals gefilmd en "groepen burgers" weggezet als "tere donkergroene zieltjes’". Van der Plas zegt dat De Groot haar in plaats daarvan "hard aanstootte" en haar zou hebben vergeleken met DENK, de partij die ook graag eenzijdige filmpjes op sociale media deelt.

De Groot heeft daar nog maar een antwoord op: "Misschien moet je even een dagje rust nemen en zo’n relatief onbelangrijk debat aan je landbouwwoordvoerder overlaten?"

Al sinds dag 1 is er een vete tussen Tjeerd de Groot die graag een oplossing wil voor de stikstofproblematiek enerzijds, en Caroline van der Plas die als vertegenwoordiger van Big Agro juist geen oplossingen wil anderzijds. Dat leidde bij Kamerdebatten dan ook steevast tot soms harde aanvaringen. Vorige week nog zei Van der Plas De Groot, die tijdelijk terug is als Kamerlid, na zijn uiteindelijk vertrek niet te zullen missen. Zowel als politicus als persoon.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 feb. 2024 - 13:30

De stress van de formatie en het niet verdragen van het verliezen daarvan zal zeker hebben meegespeeld. Maar als je daar niet tegen kan hoor je daar niet te zitten.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde10 feb. 2024 - 17:59

Aha, zie hier de werkelijke reden waarom van der Plas Tjeerd de Groot wil terugpakken. https://revu.nl/artikel/509787/leon-verdonschot-d66er-de-groot-kreeg-iets-groots-voor-elkaar-maar-werd-overschaduwd-door-ander-nieuws

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers10 feb. 2024 - 12:56

Als je naar de interwisseling tussen Herzberger en Adema luisters, hoor je weer een voorbeeld van hoe Nederland haar eigen bedrijfs tak of natuur of corporaties die in het land opereren niet mag reguleren, want Brussel. Helaas, vroeger was Nederland een land dat zichzelf democratisch mocht regeren.

JongMHF
JongMHF10 feb. 2024 - 11:42

Ach toch, weglopen, want zo zielig. Ze pesten me, ik word niet als de toonaangevende gezien. Ik krijg niet het hoogste woord. Verongelijkt dus. Dan maar een Omtzigtje, wat hij kan kan ik ook, altijd, overal en nergens voor.

Inzicht
Inzicht9 feb. 2024 - 18:11

De Groot lijkt me iemand die vindt dat alleen zijn eigen waarheid bestaat. Zonder zijn ongenuanceerde inbreng had het boerenprotest minder momentum gekregen en was er nu misschien wel een stikstofbeleid geweest. Dat kamerleden filmpjes maken tijdens een bespreking lijkt mij ook nogal irritant, maar maak daar dan een ordepunt van. Door dit op eigen houtje aan te pakken, verschaft hij Caroline een uitweg uit de kwestie dat haar achterban politici bedreigt. Want ze is misschien niet zo intelligent, ze is slim genoeg.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 feb. 2024 - 8:01

Inzicht U weet niet precies wat er heeft plaatsgevonden. Daarmee loopt u het risico dat u gezien wordt als iemand die alleen uw (ook nog eens eigen) waarheid bestaat. Verder ben ik het met u eens dat grote mensen zich maar als grote mensen moeten gedragen. Dat geldt dan ook en zeker voor Van der Plas. Als iemand als slachtoffer dan 'een probleem' aan de orde moet stellen, dan is zij dat wel. Maar zij kiest liever voor de slachtofferrol.

Inzicht
Inzicht10 feb. 2024 - 10:06

Rectificatie: het draaide begrijp ik nu over het posten van (te) korte stukjes film en niet over het maken daarvan. De boodschap van mijn inzending sta ik nog wel achter: verlaag je als politicus niet tot het niveau van de populist.

Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 13:15

Wordt zo'n hele vergadering dan niet opgenomen? 1. Als De Groot Van der Plas bedreigd heeft zoals zij zegt, dan moet daar toch iets van te zien zijn? 2. Als zo'n vergadering wordt opgenomen, waarom zou je dan zelf nog gaan filmen? 3. Als De Groot inderdaad bedreigd wordt, vanwege de filmpjes van Van der Plas, dan lijkt me dat zoiets niet in zo'n vergadering afgehandeld moet worden. 4. Als De Groot inderdaad zo'n pestkop is, dan moet dat maar eens goed uitgezocht worden. 5. Er is geen enkele reden dat Van der Plas niet met De Groot in één ruimte kan verkeren. Dat is ethisch niet te verantwoorden en praktisch niet te doen.

2 Reacties
Poeh, poeh
Poeh, poeh9 feb. 2024 - 14:03

@Zandb Tja, als je iedere keer de vraag naar de bekende weg moet gaan uitleggen...

Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 16:13

Poeh Inderdaad, naar de bekende weg vragen is irritant. Maar ik vind niet dat ik dat hier doe. Of u moet die vragen zonder enig probleem kunnen beantwoorden. Dan ben ik u eeuwig dankbaar. (Maar dan nog was mijn weg niet bekend!) Overigens: Ik stel twee (ook nog als min of meer retorisch op te vatten) vragen

Poeh, poeh
Poeh, poeh9 feb. 2024 - 11:53

En je dan nog maar blijven verbazen waarom Wilders steeds meer aanhang krijgt die het absoluut niet met hem eens is, maar wel de katalysator is om de frustratie een weg te geven.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 13:09

Poeh Ik snap het niet. Waarom zou iemand die hierdoor gefrustreerd raakt, als protest op Wilders willen stemmen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2024 - 11:12

'Tijdens het debat heeft ze meermaals gefilmd' Ben ik nou gek of is dit heel merkwaardig? Ik zou denken dat de rest van de vergadering een betere reden heeft zich onveilig te voelen.

homerus239
homerus2399 feb. 2024 - 10:20

Van der Plas is de politieke tak van een terreurbeweging. Een beweging die willens en wetens gebruik maakt van geweld en intimidatie om zijn politieke doelen te bereiken. Zowel tegens burgers als bewindslieden. Dat kan iedereen vaststellen, net zoals de nauwe banden met extreemrechts rechts. Dit zijn dermate ernstige strafbare feiten dat je je afvraagt of we nog een democratische rechtstaat hebben als daar niet tegen op wordt getreden. Het patroon is ook vrij duidelijk. Via sociale media wordt via vaak anonieme propaganda accounts, bijvoorbeeld op youtube, zo veel mogelijk haat en manipulatie en onwaarheden verspreidt met als doel dat de volgelingen gaan bedreigen, intimideren of geweld gebruiken. De PVV werkt ook zo evenals FvD. Dit is pure strategie. De PVV werkt zelfs zo intern, daar worden medewerkers van partij bedreigd als ze kritiek op Wilders durven hebben. Er is meer dan genoeg bewijs voorhanden om deze partijen als terreurbewegingen te bestempelen, dus waar blijft de actie.

Sam V
Sam V9 feb. 2024 - 9:17

Bijzondere reacties hier ten opzichte van eerdere voorvallen waar kamerleden wegliepen vanwege een gevoelde onveilige werkomgeving tijdens een debat. In alle gevallen zien en horen we niet precies wat er zich voordoet. Het belemmert menigeen hier niet zijn/haar oordeel wel klaar te hebben. Nogmaals bijzonder.

2 Reacties
arbeider1001
arbeider10019 feb. 2024 - 10:15

Deze reactie is verwijderd

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2024 - 13:48

Bijzonder hoe selectief het geheugen van sommigen is. vergelikjk de beelden van de andere gevallen nog eens.

Norsemen
Norsemen9 feb. 2024 - 8:06

Mooi voorbeeld dit hoe het verknipte brein van zo'n BBB'er werkt. Eerst bedreigingen aan het adres van collega's wegwuiven en zeggen dat dit alleen maar afleidt van het daadwerkelijke probleem, en vervolgens zeggen dat je je onveilig voelt door een politieke opvatting van een progressief liberaal.

3 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 9:59

Er is een verschil tussen in een vergadering gepest te worden door iemand die naast je zit en geforceerd te worden een opinie over de woorden van iemand anders to moeten hebben.

Norsemen
Norsemen9 feb. 2024 - 12:28

Geconfronteerd worden met de onzin die je vertelt is wat anders dan gepest worden.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 22:30

Je hebt het filmpje over of vd Plas de grondwet zou steunen niet gezien? Je snapt niet dat persoonlijk gedrag anders is dan een opinie moeten hebben?

Zandb
Zandb9 feb. 2024 - 8:04

Guus Kuyer schreef al eens: "Grote mensen, daar kan je beter soep van koken."

DaanOuwens
DaanOuwens9 feb. 2024 - 7:36

De Groot doet niets verkeerd. Zelfs de verwijzing naar Denk is correct. Waar hij fout zit is dat hij denkt dat mensen zoals Van der Plas aanspreekbaar zijn op hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Dat is zij niet, haar achterban ook niet. Dus hoewel zijn actie begrijpelijk is, heeft het geen enkele zin. Het enige dat hij zou kunnen doen is op dezelfde manier handelen. Op dezelfde manier filmpjes maken. Fijne grove tekstjes en viral gaan. Dan wordt Nederland vanzelf een samenleving op het niveau van Van der Plas. Dan hebben zij en haar boeren niet meer het gevoel dat op hen wordt neergekeken.

8 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 10:00

De Groot was aan het pesten.

dordtenaar2
dordtenaar29 feb. 2024 - 10:17

Dus jij vindt een commissievergadering de juiste plaats en tijd om hierover te beginnen? Ik had eigenlijk niets anders van je verwacht maar ga er maar vanuit dat de meeste mensen dit niet de juiste plaats en tijd is.

LaBou
LaBou 9 feb. 2024 - 11:08

"Dan wordt Nederland vanzelf een samenleving op het niveau van Van der Plas. Dan hebben zij en haar boeren niet meer het gevoel dat op hen wordt neergekeken. " Gaat nooit gebeuren. Ze zakken gewoon mee met het algemene niveau om de gewenste afstand te bewaren.

DaanOuwens
DaanOuwens9 feb. 2024 - 14:25

@ PauI_Spijkers Jij schrijft: De Groot was aan het pesten. Nee, hij sprak haar gewoon aan. Dat mag.

DaanOuwens
DaanOuwens9 feb. 2024 - 14:28

@ dordtenaar2 Jij schrijft: Dus jij vindt een commissievergadering de juiste plaats en tijd om hierover te beginnen? Inderdaad, het is altijd de juiste plaats en tijd om mensen aan te spreken op dit soort gedrag. En: maar ga er maar vanuit dat de meeste mensen dit niet de juiste plaats en tijd is. Dat een grote groep Nederlanders van mening is dat iemand als Van der Plas op geen enkele tijd en plaats aangesproken mag worden weet ik. Maar dat zal mij dan weer een zorg zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens9 feb. 2024 - 14:31

@ LaBou Jij schrijft: Ze zakken gewoon mee met het algemene niveau Niet aan gedacht omdat men naar mijn idee nauwelijks dieper kan zakken dan BBB. Maar je zou zo maar gelijk kunnen hebben.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 22:31

Ook jij heb het filmpje niet gezien.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2024 - 17:34

@Paul - Ik heb het filmpje gezien. Sterker nog: ik heb twee versies gezien van het filmpje. Ik zal ze proberen te beschrijven. De ene versie was een montage die was geplaatst op de website van de BBB. Hier was te zien dat de Groot van der Plas op ironische wijze lijkt te complimenteren omdat zij de rechtstaat respecteert. Dat zou je kunnen zien als pesterig gedrag omdat het natuurlijk logisch is dat je de rechtstaat respecteert. Dan was er ook nog de volledige versie waarin duidelijk werd waarom de Groot dit deed. Het debat ging over vissers die zich niet aan de wet hielden. Volgens de Groot moest de overheid middelen inzetten om de vissers daartoe te dwingen. Dat vond van der Plas te ver gaan. De overheid moest dit doen volgens de Groot, omdat de rechter dit had bevolen en we leven nu eenmaal in een rechtsstaat. Van der Plas zei dat de Groot nu suggereerde dat zij de rechtstaat niet zou respecteren, maar zo zei van der Plas: zij respecteerde de rechtsstaat wél. Toen kwam dat compliment van de Groot. Verder is de Groot half in beeld te zien, toen Rosanne Herzberger aan het woord was. Het lijkt er niet op dat hij haar 'een harde elleboogstoot' geeft, zoals van der Plas later beweerde. Als hij zich richt tot van der Plas, zit hij er ontspannen bij zonder zich schrap te zetten. Zijn lichaam krijgt geen schok, die je wel zou verwachten bij het uitdelen van een harde elleboogstoot. Dan houdt hij met zijn handen, zijn ellebogen vast. Waar bestond dit 'pesten' uit?

JongMHF
JongMHF9 feb. 2024 - 7:17

Rubbertegelpolitica, een treffende typering. Als zodanig schijnt zij echter de klimrekken gevallen kleuters een pijnvrije landing op de grond te beloven. Intussen bedoelt zij de, haar club sponsorende, agro-industriëlen. Want als rubbertegel maakt zij niet de indruk haar van smachtende aanbidding overlopende kiezers erg veel bescherming te bieden. Ook hier gaat het weer om haar imago, haar persmomentje, haar leegheid en haar onverstand. Een rubbertegel terugverend , schokbrekend, veiligheid suggererend, te mooi om waar te zijn. Ook rubbertegels kunnen niet rekenen.

android1984
android19849 feb. 2024 - 6:56

Tjeerd : "zo’n relatief onbelangrijk debat aan je landbouwwoordvoerder overlaten?". Is dat de passie die hij voor de publieke zaak heeft? Kamerleden adviseren afwezig te zijn bij landbouw commissievergaderingen?

3 Reacties
Volrin
Volrin9 feb. 2024 - 8:57

U citeert onvolledige, uit context. En u negeert compleet het cruciale woordje 'relatief'.

android1984
android19849 feb. 2024 - 10:05

@volrin vind u dat partij X de norm moet zijn of partij Y moet vinden dat een debat "belangrijk" of "relatief onbelangrijk" is? Kennelijk koos zijn partij ervoor hem ernaartoe te sturen. Maar vind hij het zelf een relatief onbelangrijk debat. Begrijpt u mijn punt? Die mensen zitten er toch niet voor zichzelf?

Maraha
Maraha9 feb. 2024 - 13:47

@android1984 Zij is toch zelf weggelopen? Blijkbaar vond Caroline het debat niet belangrijk genoeg om te blijven. De Groot stelde nog voor dat ze ergens anders ging zitten, maar ook dat wilde ze niet. Ja, dan had ze misschien inderdaad beter iemand anders naar de vergadering kunnen laten gaan.

Eric Minnens
Eric Minnens9 feb. 2024 - 5:36

Mijn gedachten over deze scène springen alle kanten op. Om te beginnen: Caroline deed een Pietertje. (Namelijk net als Omtzigt, die zich ook niet veilig meer voelde aan een zekere vergadertafel.) (Maar Omtzigt had een punt. Zo niet Caroline.) En overigens had Graus meteen aan De Groot om commentaar moeten vragen op Caroline's voornemen. Dan was zij direct door de mand gevallen als dramaqueen (zie @Ewout Pool). Maar ja, ook Dion blijkt niet zo'n goede voorzitter. Tjeerd de Groot had namelijk een volkomen begrijpelijke en heldere uitleg. Die 'onveiligheid' was dan ook niks anders dan een opgeblazen boers-burgerlijke zeepbel. Eigenlijk gold eerder nog een onveilige werksfeer voor Tjeerd de Groot. Want via de passieve houding van voorzitter Dion Graus, leek er nog het meest sprake van een één-tweetje tussen deze onderknuppel van de PVV en de BBB-bovenbazin. Tégen een D66'er immers. Die even als boze buurman moest worden geframed. Maar de boze buurvrouw was tante Pollewop zelf.

Farmer3.0
Farmer3.09 feb. 2024 - 5:01

Zucht. Den Haag, tweede kamer één grote kleuterklas. Nog erger dan een kleuterklas. Lekker ruzie maken en alles delen op X. Gelukkig hebben we op nationaal niveau geen vraagstukken die we moeten oplossen. Gelukkig gaat het momenteel op provinciaal niveau best goed. Ik kan me herinneren dat België ook weleens lang heeft geprutst met de formatie. Was voor België niet eens verkeerd, er kon in die periode ook niets verprutst worden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 feb. 2024 - 0:21

Vsoorzitter Dion Graus heeft begrip voor de zich onveilig voelende Caroline van der Plas. Hoe anders was dat toen een tijdje terug, Sylvana Simons zich onveilig voelde na een vervelende opmerking buiten de microfoon van een collega. Kijk nog eens terug, met hoeveel begrip voorzitter Ockje Tellegen toen reageerde: https://www.youtube.com/watch?v=ypGdxB13GVM

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 0:11

De Groot was daarvoor over de microfoon tegen haar aan het sneren over hoe het een leuk nieuwtje was dat BBB rechtstatelijkhied erkende. Hertzberger stond op om vd Plas bij te staan toen ze weg ging. Dat sneren gebeurt natuurlijk vrij breed. Je hoort Timmermans en Jetten op zulk een zelfde manier bv Omtzigt zwart te maken aan praat tafels of in de kamer. Dat hoort bij het politiek spel word dan gezegd. Daar kan je het over hebben. Maar dicht naast elkaar aan een commissie tafel word dat soort onbeleefdheid wel nogal intiem. Om dan verder buiten de microfoon opmerkingen te maken die kleinerend over kunnen komen kan persoonlijk onbeschoft overkomen. Het vreemde is dat ie daarvoor later en nu niet zijn excuus voor aanbied, wat netjes zou zijn, ook al had ie er daarvor niet zo bij stilgestaan. Wat waarschijnlijk weer komt door die voorgenoemde algemene vrijheid van sneren in de politiek waarmee Timmermans of zo wel mee weg komt in andere soorten situaties, plus zijn onbegrip over het verschil.

3 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 9:48

Overigens het is niet verassend dat de Groot iets zegt van dat filmpje wat ze op twitter zet nadat ie dat gezegt heeft. Het is natuurlijk wel een actie die hard tegen hem aan zal komen, dus dat ie daar op reageert zou je kunnen verwachten. Je zou kunnen zeggen dat zijn woorden er wel een beetje om vroegen of dat ie zich daardoor openliet voor een tegen actie. Door vd Plas het op twitter te zetten. Maar, nogmaals, die sneren gebeuren breed en weid, niet alleen en passent, maar als gebruikelijk gedrag in kamer en op TV.

M. Grootendorst
M. Grootendorst9 feb. 2024 - 10:25

En jouw grote voorbeeld Wilders doet dit dus al 17 jaar en dreigt nu dit land te vergiftigen met een premierschap. Rechts sneert, liegt en zuigt al jaren er lustig op los en jij komt met een stijl 'jij-bakken': de anderen doen het ook. Tja, perceptie, altijd lastig.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers9 feb. 2024 - 22:34

Wilders sneer ook ja. En nu jij ook. Op de zelfde manier dat Groot dat deed. Op de toer van 'we hadden het over onderwerp x, maar wanneer ben je gestopt je vrouw te slaan, M.?'

Beisser
Beisser8 feb. 2024 - 23:01

Laat haar en haar boeren maar lekker nog een poosje zo doormodderen. Hoe meer van dit soort incidenten, denk ook aan de blokkades en de asbestbrandjes, hoe meer zij, haar partij en haar boeren aan vertrouwen en draagvlak verliezen. Met als bonus dat Geert Wilders zijn beste bondgenoot in zijn streven naar een extreemrechts kabinet en een antidemocratische machtspositie verliest.

Dracae
Dracae8 feb. 2024 - 22:43

Wat zeggen de beelden over die elleboogstoot? Dat zou fout zijn, maar vragen om uitleg over de pesterige uit het verband getrokken filmpjes is dat niet! Hoe dan ook is Mw V.d. Plas hypocriet gezien haar eigen gedrag en het gedrag van anderen dat ze goedkeurt. Slachtoffer spelen in plaats van je werk doen tijdens een belangrijk debat voor haar achterban.

Thuiszitter
Thuiszitter8 feb. 2024 - 22:13

Positie van der Plas, functie elders . Pieter en Caroline hebben dus beiden de rust nodig dat moge duidelijk zijn. Nieuwe formateur en de linker zijde een kans geven graag.

Phantom3
Phantom38 feb. 2024 - 22:05

Blij dat De Groot straks uit de Kamer is. Wat een nare man. Zo iemand moet je als D66 helemaal niet in je partij willen hebben.

JanDuine2
JanDuine28 feb. 2024 - 21:52

Ongelooflijk! Als haar FDF vriendjes openlijk een minister en een kamerlid bedreigen vindt mevrouw dat geen punt! Maar als ze aangesproken wordt (en ik kan niet geloven "aangestoten" - worden er geen filmregistraties gemaakt van debatten?) op haar filmgedrag, ja dán wordt het wél een onveilige situatie! En loopt ze huilend weg! U heeft "een héél teer zieltje" (waar heb ik dat meer gehoord?) mevrouw vd Plas!

Jan Man
Jan Man8 feb. 2024 - 20:48

Wat een manipulatieve dramaqueen. Ze staat bedreigingen vanuit haar achterban Farmers Defence Force aan het adres van andere politici te bagatelliseren, maar het minste beetje kritiek en ze staat meteen stampij te maken. Totaal ongeschikt voor het vak.

Ewout Pool
Ewout Pool8 feb. 2024 - 20:22

Sorry, maar wie kan uitdelen moet ook kunnen incasseren.

2 Reacties
arbeider1001
arbeider10018 feb. 2024 - 22:49

Deze reactie is verwijderd

Peterrr3
Peterrr39 feb. 2024 - 9:19

@arbeider1001, als De Groot daadwerkelijk met zijn elleboog heeft gezwaaid richting Van der Plas, dan was het toch echt vanaf links ;-)