Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

RTL plaatste nepleerlingen tussen scholieren voor 'reality'-serie

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9918204806_a6f162b9f2_k

© cc-foto: Ben Sutherland https://flic.kr/p/g7roK9

De commerciële zender RTL 4 heeft voor een ‘reality’-serie over hoe het er ‘echt’ aan toe gaat op een middelbare school acteurs tussen leerlingen geplaatst. De echte leerlingen waren daar niet van op de hoogte, schrijft de Volkskrant :
"‘Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media’, zegt een docent die anoniem wil blijven omdat hij gevolgen vreest voor zijn baan. ‘Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar.’ Veel leerlingen vonden het onprettig dat er mensen in de klas zaten die niet te vertrouwen waren, volgens de docent. ‘Er is een sociaal onveilig situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel.’"
De nepleerlingen waren veelal ouder dan de echte scholieren en hebben een problematisch verleden op andere scholen. Zij zouden veel intensiever gevolgd worden dan hun schoolgenoten om de kijker een zogenaamd ‘realistisch’ beeld voor te schotelen. Echte leerlingen klaagden ook dat ze onder druk werden gezet om mee te werken aan de opnames. Op het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) zitten zo’n tweeduizend leerlingen.
De schoolleiding had toestemming gegeven voor de opnames aan producent Vincent TV Producties, ook verantwoordelijk voor programma;s als Beau Five Days Inside, en was op de hoogte van het bedrog. De serie is gebaseerd op een Amerikaans format. Het AD schrijft :
"Rector Willem de Vos van het CLV is teleurgesteld dat het project niet is gelukt. ,,We hadden als doel voor ogen dat er een mooie realistische documentaire over het onderwijs zou komen. Die is nog nooit gemaakt in Nederland.” Toen er onder docenten en leerlingen onrust ontstond, was er geen andere keus de stekker uit het project te trekken, denkt de rector. ,,Ook voor de sfeer op school was het niet goed om door te gaan.’’ De Vos denkt niet dat dit voorkomen had kunnen worden. ,,Onderdeel van het format is dat je een stuk van de informatie niet deelt met docenten en leerlingen. Anders is het niet realistisch.’’"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Zwerfstein
Zwerfstein9 feb. 2019 - 19:41

wat mij betreft het meest ergerlijke nieuws van dit weekend. Hetzelfde geintje hebben ze al eens geflikt door in een ziekenhuis destijds opnamen te maken zonder medeweten van de patiënten. Toen was er behoorlijk wat ophef, dat verdient deze kwestie ook.

Hiltermann
Hiltermann9 feb. 2019 - 8:47

Dat er bij de producent en RTL sprake is van hersenverweking is nog te begrijpen maar dat de rector van een school hier toestemming voor geeft is onbestaanbaar. Wanneer zulke geborneerde lieden zelfs rector kunnen worden op een school is het onderwijs reddeloos verloren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 feb. 2019 - 18:40

De documentairemaker Wiseman had geen acteurs nodig om zijn film 'High School' al in 1968 te maken. Met toestemming. (https://www.idfa.nl/nl/set/99598/filmmaker-frederick-wiseman)

Martinel
Martinel8 feb. 2019 - 16:34

Uiteraard 'overgewaaid' uit de VS. Dat is namelijk al die pulp op de commerciële zenders. Ongelooflijk dat zo'n rector daar toestemming voor heeft gegeven. Geef hem maar een enkeltje Amerika. M.a.w.: ontslag op staande voet. Wat zat er trouwens voor hem in het vat???

Bernie2
Bernie28 feb. 2019 - 12:46

RTL. De gluurboeren kunnen het niet laten.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins28 feb. 2019 - 10:02

Dit krijg je dus met kapitalisme en commerciele partijen. Geld, geld, geld. En fuck de rest. Zorgen voor de leerlingen? Of de privacy van de leerlingen? Nah, geld is belangrijker. Daarom zeg ik ook. Weg met het kapitalisme!

vdbemt
vdbemt8 feb. 2019 - 9:37

Ja. RTL. En dit verbaast je dan?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 feb. 2019 - 7:40

Die rector is overduidelijk ongeschikt voor zijn taak. Er is klaarblijkelijk nog veel vooruitgang te boeken in het onderwijs zonder dat er direct geld bij moet.

2 Reacties
ton14024
ton140248 feb. 2019 - 10:15

Over geld gesproken, hoe dacht de rector voordeel te behalen? Realisme en RTL gaan niet samen. Moeten we dat een rector gaan vertellen? Hoe groot is de kans dat kinderen juist hierdoor problemen krijgen? Bij wie heeft die rector advies gevraagd?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 feb. 2019 - 12:59

@Ton14024 En waarom stel je die vragen die als een tang op een varken op mijn reactie slaan aan mij?

Libertain
Libertain8 feb. 2019 - 6:48

Ach, de Truman-show, lang geleden uitgevonden in de nep-realiteit. De verkoopcijfers blijken erg Goedegebuure zijn en daar gaat het om.

2 Reacties
Libertain
Libertain8 feb. 2019 - 7:59

Tja, de automatische woordcorrectie blijft steeds verbazen - het moet luiden: --De verkoopcijfers blijken erg goed te zijn en daar gaat het om--

ton14024
ton140248 feb. 2019 - 10:04

´´blijft steeds verbazen´´ Maar nog steeds de knop niet gevonden.

L.Brusselman
L.Brusselman8 feb. 2019 - 1:52

Reality tv is allesbehalve real,maar speelt zich af in een gemanipuleerde omgeving waarin mensen worden misbruikt voor financieel gewin.

Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 0:40

Hoe kan die rector aan z'n dubieuze opzet meewerken. Heeft die man geen enkel gevoel voor ethiek? De opzet waarbij sprake is van een documentaire die gemaakt wordt met gebruik van acteurs is compleet ongeloofwaardig. Goed dat leerlingen dit bedrog ontmaskerd hebben.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus8 feb. 2019 - 7:49

"Hoe kan die rector aan z’n dubieuze opzet meewerken." Net zoals een ziekenhuisafdeling dat kan doen. Waarschijnlijk doorgeschoten profileringsdrang.

madbako
madbako8 feb. 2019 - 11:00

@Hiltermann 8 februari 2019 at 01:40 Hoe kan die rector aan z’n dubieuze opzet meewerken. Heeft die man geen enkel gevoel voor ethiek? Ethiek en geld, dat het ongetwijfeld zal hebben opgebracht, gaat niet samen. Ethiek wordt bij een keus tussen die twee wel erg lastig