Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

RTL Nieuws maakt uitkeringsgerechtigden per gemeente inzichtelijk

  •  
17-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTL_uitkeringmeter.jpg
De obsessie van RTL-nieuws met data-journalistiek breidt zich uit: Ook ww'ers moeten er aan geloven
RTL Nieuws biedt de service aan om per gemeente te zien hoeveel WW-uitkeringen jouw gemeente uitkeert. In het zoekveld kun je de naam van de gemeente invullen en vervolgens op de kaart van Nederland in een grafisch overzicht zien om welke hoeveel het precies gaat, hoeveel procent van de beroepsbevolking dat is, en wat het stijgings- en dalingspercentage is. Ook is deze app op de smartphone te gebruiken.
Wat het doel is van deze consumentendienst, vertelt RTL Nieuws er niet bij. Het inzichtelijk maken van het aantal WW-uitkeringen ziet RTL Nieuws als het produceren van nieuws. Wat de lezer er verder mee moet, is niet duidelijk.
RTEmagicC_RTLNieuwsKaartUWV.jpg
RTL Nieuws pikte datajournalistiek een tijd geleden op met te laten zien hoe Nederlandse buurten procentueel zijn ingedeeld volgens etnische herkomst. Daarna volgde de ‘service’ om te checken wat de herkomst is van verdachten in woonwijken. Deze laatste app kreeg een storm van kritiek over zich heen.  Zo schreef Martijn de Koning destijds op Twitter: “Kijk, ook RTL heeft de kritische journalistiek verlaten en gekozen voor racisme als business model.”
Het UWV voert samen met De Belastingdienst een streng controlebeleid uit om fraudeurs van illegale uitkeringen te ontmaskeren. Onderdeel daarvan is het stimuleren van ‘goed gedrag’ van medeburgers om fraudeurs te verklikken. Nu voor iedereen inzichtelijk is hoeveel WW-uitkeringen een gemeente uitkeert, krijgen burgers nog een beter beeld hoeveel van hun belastinggeld naar medeburgers gaat.

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

JOOP - tks. ;-)

dino_radja
dino_radja17 jul. 2014 - 10:35

Nu nog inzichtelijk maken welke werkgevers verantwoordelijk zijn voor het feit dat deze mensen hun baan verloren.

msj_meijerink
msj_meijerink17 jul. 2014 - 10:35

Ik zat er met smart op te wachten! Niet dus.

meijerlahn
meijerlahn17 jul. 2014 - 10:35

Ik heb geen smartphone, ik doe niet aan facebook en ik twitter ook niet. En ik ben een behoorlijk gelukkig en tevreden mens. Wat niet weet wat niet deert.

Voice
Voice17 jul. 2014 - 10:35

"Het UWV voert samen met De Belastingdienst een streng controlebeleid uit om fraudeurs van illegale uitkeringen te ontmaskeren. Onderdeel daarvan is het stimuleren van 'goed gedrag' van medeburgers om fraudeurs te verklikken" Alsof dit slecht is. De tijd van gedogen moet voorbij zijn. Ik vind het heel goed, dat fraudeurs aangepakt worden of verklikt. Dat is uw en mijn geld wat die nietsnutten opsouperen, om er iets leuks van te doen, waar u en ik hard voor moeten werken. Alleen had ik ook graag gezien, dat de fraudeurs op de hogere levels, net zo hard werden aangepakt of gecontroleerd werden als dat men dit vraagt van de kleine man. Ik zeg, maak alle statistieken bekend, van WW, tot criminelen, van ziekte tot uitval schoolverlaters, enz. enz. Plus, maak ook statistieken van zaken die een politieke partij belangrijk vindt. Laat geen statistiek meer verborgen, want dan ben je imo selectief aan het shoppen en dus politiek aan het bedrijven met omissie van statistieken voor politiek of ideologisch gewin.

oudsaider
oudsaider17 jul. 2014 - 10:35

Hoe vaak lees je hier niet dat er maar "fact free" iets wordt geroepen. Nu worden we voorzien van feiten en is het weer niet goed. Na het kabinet Den Uyl heb ik nooit meer gestemd. Ik was het eens met een opmerking van een PvdA stemmer die Den Uyl verweet geen socialistisch antwoord te geven op de beschuldiging van Wiegel dat er mensen waren die onterecht een uitkering zouden ontvangen. De man zei dat juist socialisten heel kritisch moesten kijken naar degenen die een uitkering krijgen. Niet de liberalen er mee weg laten lopen. Het waren de socialisten die van anderen eisten solidair te zijn met mensen die buiten hun schuld zich geen eigen inkomen konden verwerven. Als samenleving zou je juist voor deze mensen moeten opkomen, maar je moet er tegelijkertijd van op aankunnen dat degene die toezicht houden op het gerechtvaardigd zijn van de uitkering hun werk goed doen en er geen misbruik gemaakt wordt van de solidariteit van de mensen die een groot deel van hun inkomen afstaan juist om mee een fatsoenlijke maatschappij te creeren . Den Uyl, die ik zeer hoog acht(te) vond echter dat Wiegel brandmerkte. Net zoals veel reageerders hier vinden dat uitkeringsgerechtigden slachtoffer zijn. Terwijl juist gekeken zou moeten worden naar degenen die gevraagd wordt solidair te zijn met de 'zwakkeren' en hun verzoek om hun bijdrage aan de maatschappij te toetsen gehonereerd zou moeten worden.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways17 jul. 2014 - 10:35

Wat is het probleem ? Zo lang er geen namen worden genoemd is het toch geen probleem.

Janssen3
Janssen317 jul. 2014 - 10:35

Goede zaak dat RTL dit doet. Altijd goed om te weten waar het belastinggeld naar toe gaat. Op die manier kunnen mensen uiteindelijk beter onderbouwde (politieke) keuzes maken. Verder weten we nu ook dat Martijn de Koning een heel duidelijk verband ziet tussen uitkeringen en mensen met een kleurtje.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 jul. 2014 - 10:35

Ik vind het zo los eigenlijk niet zulke zinvolle informative. het aantal WW-uitkeringen behelst maar een deel van de werkloosheid, en het geeft aanleiding tot allerlei verwarring. Het onderscheid tussen WW en bijstand, de andere tak, is blijkbaar zowel Joop-medewerkers als een deel van de reageerders niet duidelijk, en een foute indruk is gauw gewekt. Als Joop in de titel het word 'uitkeringsgerechtigden' gebruikt, klopt er sowieso al iets niet: bijstandsgerechtigden zijn niet meegeteld. Dat is een substantieel deel van het aantal werklozen. In de titel MOET de WW worden genoemd, en het zou goed zijn dat ook expliciet vermeld wordt dat de bijstand niet wordt meegeteld. Jansen Zelf, een van de reageerders, heft het meteen over belastingeld: de WW wordt niet uit belastingeld betaald, maar uit premie opgebracht door werkenden. Zo gaan dat sor cijfers een Eigen leven leiden. Zo, los, zijn de cijfers van RTL nutteloos en verwarrend.

eeweew
eeweew17 jul. 2014 - 10:35

Wat hebben mensen met een WW uitkering verkeerd gedaan dan?

basOoms
basOoms17 jul. 2014 - 10:35

Zijn gewoon cijfers die je bij het CBS kunt opvragen.

1 Reactie
Gogol
Gogol17 jul. 2014 - 10:35

Het gaat om de selectie van die cijfers die RTL daarbij maakt (en vooral, wat ze weglaten) en de manier van presenteren.

GingerTed
GingerTed17 jul. 2014 - 10:35

Hoezo zou een nieuwsdienst een ander doel moeten hebben dan feitelijke data en nieuws te presenteren? Een doel bij verspreiding van info hebben alleen door overtuigingen bevatte media die zich ten doel hebben gesteld deze overtuigingen aan anderen over te brengen en selecteren deze info dan ook op het belang om dat doel te bereiken. RTL doet hier niets anders dan feitelijke info zonder bewerking teneinde overtuigingen te dienen weer te geven. En dat bevalt sommige media dan soms niet die niet willen dat burgers zonder bewerking deze info tot zich kunnen nemen. Het is dan nog vreemder dat RTL, die deze onbewerkte info toegankelijk maakt, juist verweten wordt dat op kwalijke gronden te doen. Het is gewoon heel interessant om de hoeveelheden werklozen en mutaties daarin te zien per gemeente. Wat kan daar nu fout aan zijn?

1 Reactie
dino_radja
dino_radja17 jul. 2014 - 10:35

Fout? nee. Maar jammer genoeg staat er niet bij welke bedrijven er verantwoordelijk waren voor het feit dat deze mensen hun werk verloren. Het gaat om mensen met een WW, dus ze hadden werk dat ze buiten hun eigen schuld verloren.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 10:35

Ik vindt het ook wel interessant, mensen die hier een probleem mee hebben moeten lekker een baan gaan zoeken.

3 Reacties
JanB2
JanB217 jul. 2014 - 10:35

Oen!

malou3
malou317 jul. 2014 - 10:35

Hoi. Gezien je reactie ga je ervan uit dat alleen werklozen tegen deze vreemde info zijn, maar punt is dat van het een het ander komt.. Ik werk gewoon maar ben toch tegen dit soort ongevraagde focus m.b.t. bepaalde groepen mensen.

Gogol
Gogol17 jul. 2014 - 10:35

"...mensen die hier een probleem mee hebben moeten lekker een baan gaan zoeken. " En wat als de mensen die hier een probleem mee hebben al een baan hebben?

WendyB2
WendyB217 jul. 2014 - 10:35

Sinds wanneer keert een gemeente WW-uitkeringen uit?

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

Niet natuurlijk.... maar met uitkering bedoelt bijna iedereen, behalve de mensen die het beter weten, de bijstandsuitkering. Die wordt de mensen niet gegund.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 jul. 2014 - 10:35

Laten ze per woning aangeven hoeveel HRA er uitgekeerd wordt.

1 Reactie
Janssen3
Janssen317 jul. 2014 - 10:35

Juist ja, je bent er voor om de inkomsten van elke Nederlander openbaar te maken? Dat kan nog een interessant verhaal worden.

adriek
adriek17 jul. 2014 - 10:35

Wel spannend, ik kom haast nergens hoger dan 6 procent (tamelijk willekeurige steekproef), gevoelsmatig zit het gemiddelde onder de vijf. Toch zit het landelijk gemiddelde op 8.4 ( http://www.nrc.nl/carriere/2014/07/17/werkloosheid-verder-gedaald-naar-84-procent/ ) Heb ik zo onhandig geklikt, of zitten er honderduizenden werklozen in het buitenland?

2 Reacties
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

Voor mijn gemeente kom ik op 1,9 % zelfs en ze klagen dat er 'zoveel mensen met een uitkering' zijn.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 jul. 2014 - 10:35

(Sorry voor de herhaling:) De bijstand is niet meegeteld. WW krijg je maar een tijdje als je langdurig hebt gewerkt, daarna ga je de bijstand in. Zoals elders gezegd: het is nogal verwarrende, nietzeggende informatie.

Zomaareenmening
Zomaareenmening17 jul. 2014 - 10:35

De eerste vraag die bij mij opkomt is: Wanneer worden de poppetjes ingevuld? Het zal niet lang duren voordat een of ander "journalistiek" medium het nodig vindt om namen te gaan noemen want dat is voor vele "rechtsmensen" uiteraard erg interessant! Onze privacy wordt geofferd voor het "algemeen nut" Schandelijk!!

1 Reactie
malou3
malou317 jul. 2014 - 10:35

Ja daar ben ik het helemaal mee eens. Nog even en je kunt verifieren hoeveel mensen in je straat een uitkering hebben, in de ziektewet lopen, naar de voedselbank moeten etc..

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 10:35

Mensen die hier tegen zijn vinden dus dat andere mensen niet in staat zijn om juiste conclusies te trekken op basis van objectieve feiten. Kennelijk denken zij dat zij daar zelf, en met minder informatie, beter toe in staat zijn. Dat is enorm paternalistisch, om niet te zeggen ronduit arrogant. Tenzij het er natuurlijk helemaal niet om gaat dat mensen de juiste conclusie trekken, maar dat ze de gewenste conclusie trekken.

2 Reacties
Gogol
Gogol17 jul. 2014 - 10:35

"...objectieve feiten. " Jij snapt duidelijk niet wat 'objectieve feiten' zijn. Er wordt RTL een selectie van data gemaakt uit een 'pool' van algemene data, die geselecteerde data wordt vervolgens op een geselecteerde manier bij elkaar gebracht en op een door RTL geselecteerde manier grafisch weergegeven. Daarbij zijn dus al drie keuzemomenten gepasseerd. Die keuzes worden niet objectief gemaakt. Dat kàn ook niet. Wat je hier verder ook van vindt, dit is alles behalve objectief. Alle journalistiek is in zekere mate subjectief. Het erge hier is dat RTL wel erg subjectief is met wat voor keuzes zij maken en welke data en representatie prioriteit hebben. En vooral wat ze aan data en context weglaten. "Mensen die hier tegen zijn vinden dus dat andere mensen niet in staat zijn om juiste conclusies te trekken ..." Je kunt alleen conclusies trekken (wie bepaalt hier overigens wat 'juist' is? Jij? RTL?) als je data is een context kunt plaatsen. Als jij hier conclusies uit wil trekken, moet je dat zelf weten, maar denk dan niet dat je zelf aan het nadenken bent, want je volgt gewoon precies het gedachteproces dat RTL wil dat je volgt.

toshiba
toshiba17 jul. 2014 - 10:35

Een objectief feit? Een feit zonder context dode informatie. Simpel voorbeeld: als in een kleine gemeente een grote werkgever failliet gaat, schiet de WW als een komeet omhoog. In verhouding tot de totale werkeloosheid in NL of in die branche hoeft het niets voor te stellen. Gaat een gelijk bedrijf in Amsterdam onderuit, dan merk je het geen eens op. En dergelijk relevante informatie wordt door RTL nooit gegeven. Waardoor informatie een eigen leven gaat leiden, en we dus zodirect de hele tijd bezig om maar te duiden wat de cijfers betekenen. Zoals nu gepresenteerd, zeggen ze totaal niets. Werkelijk niets.

noMan2
noMan217 jul. 2014 - 10:35

En hoe zit het met belastingontduiken bij de rijken? De bonussen van bankdericteuren? De schulden bij Jan Modaal? Alsof arme mensen ook maar iets met de economische crisis te maken hebben. Of denken mensen dat je met een uitkering een lening kon/kunt krijgen bij de bank? En hoe was deze crisis ook alweer ontstaan.. Dus waarom dan nu met zijn allen met argensogen naar de uitkeringsgerechtenden kijken, en het allemaal zo belangrijk vinden om vooral hen maar eens flink aan te pakken? Komt de term zondebok iemand bekend voor?

2 Reacties
Blisss
Blisss17 jul. 2014 - 10:35

Precies !!!

lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

Tja... de indoctrinatie werkt heel erg goed. Het merendeel van de mensen vertaalt alles gelijk in prijskaartjes en belastinggeld en dat 'motten' ze niet. Best wel triest, ja.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 10:35

Prima toch. Beetje toegankelijk maken van data die allang beschikbaar was kan geen kwaad. Echt interessant is het derhalve niet. Buiten ter lering ende vermaeck zou ik niet precies weten wat een burger ermee moet. Zou beter zijn wanneer gemeenten jaarlijks een rapportage beschikbaar moet maken met een veelvoud van vaststaande kengetallen (als deze) en statusupdates waarin de burger per gemeente kan zien of het gevoerde beleid toereikend is geweest. Ook een diepere analyse waarin meerdere data gecombineerd worden zou ik wel interessant vinden. Maar goed, dit is een begin.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger17 jul. 2014 - 10:35

***Prima toch. Beetje toegankelijk maken van data die allang beschikbaar was kan geen kwaad.*** Absoluut mee eens. Je zou dit soort informatie, inclusief toe- en afnames naar jaar allang in een kek overzichtje vanuit Rijksoverheid per gemeente moeten kunnen opvragen, ***Echt interessant is het derhalve niet.*** Het is heel interessant, bijv. in de gemeente waar wij in Nederland wonen zijn door de enorme toename van werklozen drastische maatregelen genomen. Je kan dus als (nieuwe) bewoner er van uit gaan dat in een gemeente met hoge werkloosheid er veel (gaat worden) bezuinigd. In de gemeente waar wij dan wonen is dat in de openbare ruimte, het onderhoudsniveau is drastisch verlaagd en bew. worden gevraagd om zelf de openbare afvalbakken te legen, anders worden ze verwijderd. ***Buiten ter lering ende vermaeck zou ik niet precies weten wat een burger ermee moet.*** Zie hierboven, zeker voor nieuwe bewoners. ***Zou beter zijn wanneer gemeenten jaarlijks een rapportage beschikbaar moet maken met een veelvoud van vaststaande kengetallen (als deze) en statusupdates waarin de burger per gemeente kan zien of het gevoerde beleid toereikend is geweest.*** Dat heeft elke gemeente ook beschikbaar maar daar lopen ze niet te koop mee, laat staan dat ze het publiekelijk publiceren. ***Ook een diepere analyse waarin meerdere data gecombineerd worden zou ik wel interessant vinden. Maar goed, dit is een begin.*** Zeker, bijv. in relatie tot subisidie wat (per gemeente) wordt besteed aan arbeids- en scholingsprojecten

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 10:35

De WW? Die is toch al bijna geheel afgebroken door PvdA, VVD, SGP, CU en D66. Veel interessanter lijkt mij om te zien waar de jaarlijkse 15 miljard villasubsidie opgestreken wordt.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus17 jul. 2014 - 10:35

Haal van die 15 miljard wel de ozb vanaf die huizenbezitters betalen.

harryo2
harryo217 jul. 2014 - 10:35

Gemeentes keren geen ww-uitkeringen uit! Lees, voorzien met deze informatie, het artikel opnieuw...

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg217 jul. 2014 - 10:35

"Gemeentes keren geen ww-uitkeringen uit!" Waaronder vallen de UWV's dan volgens jou? De provincies?

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 10:35

Huh? Ik lees dat mensen een probleem hebben met cijfertjes en wat statestieken? Omdat het over uitkeringtrekkers gaat? Geroep over dat we de banken aan moeten pakken en de HRA... Juist. Ik vind het best maar waarom moet het een het ander uitsluiten? Van mij mogen ze de bankensector aanpakken, graag zelfs! Maar wat heeft dit te maken met eens wat luie donders aan te pakken? Mensen die jaren lang in alle vormen van bijstand hangen, de hele dag een beetje op de staat teren, beetje zwart bijrommelen.. En maar klagen. Mensen wonen in huizen die ze niet kunnen betalen maar middels huursubsie toch bewonen, er hoeft geen ziektekosten te worden afgedragen en als room op de toet krijgen ze nog vakantiegeld ook! Vakantiegeld!? Waarvoor!? Hele gezinnen leven op de zak van de belastingbetaler, hele generaties plukken de staatskas leeg, en dit vindt men best? Als iedereen die gewoon kan werken dit toch eens zou doen dan hoeven de mensen die echt recht op hulp hebben niet te schrapen. Laten we eens met de Wajpng beginnen. 134000 mensen on de wajong en nog geen 5e heeft hier recht op. Wat denken de heren dame fatsoensrakkers hiervan.

2 Reacties
tweetacteneur
tweetacteneur17 jul. 2014 - 10:35

Op dit moment heb ik AOW, in de 6 jaar daarvoor had ww gevolgd door bijstand. Dit door het afschaffen van een fatsoenlijke WAO. Maar goed die 6 jaar uitkering was dus de dank voor 42 jaar werken, en dan komt er zo,n figuur die alleen smerige taal gebruikt, waarschijnlijk het woord werk niet echt kent, en schopt dan tegen iedereen aan die geen werk heeft. Bah

lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

Ha Mick. Ik woon ook in zo'n dure woning. Weet je, waarom? Omdat het aantal oude, half vervallen en vooral NIET geïsoleerde snertwoninkjes drastisch is gesloopt bij de herstructureringen in de meeste gemeenten in ons land. Daarvoor in de plaats kwamen nieuwe woningen. Mede dankzij de grondspeculanten en projectontwikkelaars en gemeenten vooral is de brouwgrond zo duur geworden dat daardoor de woningen duur worden. Je neemt het de mensen kwalijk, maar je vergeet dat met de kennis (?) van nu je even makkelijk oordeelt (en veroordeelt) over mensen en zaken die zo'n 15 jaar geleden zijn gebeurd en dat is tot amper een jaar terug nog doorgegaan. Ergo: De Parlementaire Enquête woningcorporaties, maar helaas worden de graaiers die zeker ook verantwoordelijk zijn: grondspeculanten, projectontwikkelaars, ambtenaren bij gemeenten en aannemers buiten schot gelaten. Mensen moeten wonen. En als de huurwoning te duur wordt, hebben ze huurtoeslag nodig. De zogenaamde goedkope woningen zijn al sinds 2010 niet meer goedkoop. Bij elke mutatie wordt er driftig geharmoniseerd, waardoor meer en meer woningen op, of bijna op de maximum huur zitten. Dus alsjeblieft geen dingen roepen die mensen schaden waar ze geen schuld aan hebben.

JandeBoer2
JandeBoer217 jul. 2014 - 10:35

Wanneer komt RTL met een app waar de meeste vermogensfraudeurs zitten? Dan is voor iedereen inzichtelijk is hoeveel waar collegafraudeurs hun gelijkgezinden kunnen vinden en krijgen burgers nog een beter beeld hoeveel van hun belastinggeld zij moeten betalen i.p.v. hun medeburgers.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

Hm.... het gesjoemel van politici is al heel aardig bekend: http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/Winnaar-van-sjoemeljaar-2013-de-VVD.htm Maar ja, het is geen APP. En ik heb geen geld voor zo'n smartphone. Op de mijne kan ik geen APP s zetten. Zelfs geen nieuwe beltoon...

JandeBoer2
JandeBoer217 jul. 2014 - 10:35

Commerciëlen zien zelfs gemeenten in de eerste plaats als concurrenten; wIe haalt de rijkste inwoners binnen? En in welke gemeente kunnen de rijken het best terecht? (voor een uitkeringsgerechtigde zit verhuizen naar een andere gemeente er immers niet erg in)

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jul. 2014 - 10:35

[Commerciëlen zien zelfs gemeenten in de eerste plaats als concurrenten;] Zo zie je maar dat de commerciëlen er een handje van hebben zaken helderde te zien dan de publieken. Wat je opschrijft is de bestaande werkelijkheid achter de Rotterdamwet om maar een voorbeeld te noemen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 jul. 2014 - 10:35

Tsja, zou rtl de beschikbare vacatures ernaast kunnen plaatsen. Dat zou de informatie al wat bruikbaarder maken. Maar het is dan ook meteen veel meer informatie dan wenselijk voor het zondebokzuchtige gremium dat inmiddels met Marokkanen niet meer volledig aan zijn gerief komt. Rtl voelt zoiets haarfijn aan.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 10:35

:-))