Joop

RTL Nieuws: Koopkracht daalt met 20 procent

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
ANP-SamsomRutte_koopkracht.jpg
Update: Volkskrant checkt bij CPB: Uitschieters zijn opgeblazen ... RTL Nieuws spant kort geding aan tegen Rutte
De koopkracht van grote groepen Nederlanders zal de komende jaren veel meer achteruit gaan dan tot nu toe gedacht. Sommige burgers zullen er de komende vijf jaar tot wel 20 procent op achteruit gaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berekeningen die zij door experts hebben laten uitvoeren.
Update zondag 16.54 uur RTL Nieuws dreigt met een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Rutte. Ze vinden dat de stukken openbaar gemaakt moeten worden die wijzen op de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie.
In hun brief schrijven ze:
In de kakofonie van meningen is het politiek en maatschappelijk noodzakelijk om alle juiste informatie openbaar te krijgen. Temeer nu hoofdrolspelers elkaar publiekelijk tegenspreken over de effecten en wat daarvan wel of niet bekend was”, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws.
Update zaterdag 3 november 13.20 uur Volkskrant redacteur Rutger Bregman meent dat de experts van RTL een aantal uitschieters hebben opgeblazen. Hij belde gisteravond met het CPB. De woordvoerder had geen flauw idee waar Bregman het over had toen hij om uitleg vroeg over de ‘geheime CPB-documenten.
Ja, ’s middags heeft wel iemand van RTL gebeld over de ‘koopkrachtwolk’ die maandag al openbaar werd gemaakt. Maar ‘grote groepen’ die er 20 tot 30 procent op achteruitgaan? De woordvoerder denkt dat ik een borrel teveel opheb”, schrijft Bregman in zijn artikel in de Volkskrant.
Volgens Bregman hebben de ‘experts’ een berekening gemaakt ‘op de achterkant van een bierviltje met een koopkrachtwolk die al dagen bekend was en waarvan we allang wisten dat er een paar uitschieters in zaten’.
Eerder:
RTL Nieuws schrijft:
Voorafgaand aan de verkiezingen van 12 september, zei Rutte nog dat hij iedereen die werkt via de arbeidskorting 1000 euro belastingverlaging zou geven. Samsom zei dat dankzij het nieuwe kabinet de koopkracht van lage inkomens met 2 procent zou stijgen, voor lage inkomens gelijk zou blijven en voor rijken met 0,6 procent zou dalen.
Voor alleenverdieners is de koopkrachtdaling het stevigst, aldus RTL Nieuws. Een daling van 10 procent is geen uitzondering. Ook dalingen van 20 procent zijn mogelijk. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de uitkeringsgerechtigden moet het zelfs met 30 procent minder doen.
Het Cultureel Planbureau bevestigt de stevige koopkrachtdaling aan RTL Nieuws. De stukken waarop het CPB haar oordeel baseert, worden echter niet vrijgegeven. PvdA en VVD stemden tegen het voorstel van het CDA om de cijfers door het NIBUD te laten doorberekenen.
De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is dat de koopkracht in de inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook veel maatregelen van het vorige kabinet en uit het Kunduzakkoord zouden zorgen voor sterke koopkrachtdaling.
Rutte ontkent dat de koopkracht fors achteruit gaat. Er is volgens hem niets dat daar op wijst. “Dan zou ook de economie moeten krimpen met een vergelijkbaar percentage”, betoogt hij en dat doet het niet. Hij erkende dat gepensioneerden en mensen met een uitkering het slecht kunnen krijgen, maar in veel mindere mate dan RTL Nieuws beweert.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Jantje68
Jantje682 nov. 2012 - 21:02

Op alle fronten is dit kabinet nu al een groot drama. De jonge 40-ers zouden het wel ff fixen. De media waren door het dolle heen over zoveel enthousiasme van de nieuwe politiek. Snel, pragmatistisch, elkaar iets gunnen. De fractieleden gingen helemaal mee in de wave en vergaten helemaal het akkoord ook daadwerkelijk te lezen. Hahaha. En de kamer altijd maar de mond vol over de regering controleren. Wat een gepruts en een onkunde. Hieruit blijkt maar weer dat levenservaring en rust wel degelijk van belang is in de politiek. Goddank is de 1e kamer nog niet afgeschaft. We zien nu waar al dat progressieve en liberale populisme toe leidt. Politici moeten weer oersaai worden en vooral oud zijn.

Bakoe
Bakoe2 nov. 2012 - 21:02

I told you so... Maar niet luisteren, gewoon weer heel Eurofiel op de PVVD stemmen, en luisteren naar de 250K deskundigen bij P&W en DWDD. Hee Mees , wordt een paradijs he voor de schlemiel.

Bakoe
Bakoe2 nov. 2012 - 21:02

Nee zegt Markje, onze geschiedenis student nee dat kan niet want dan zou de economie in elkaar zakken. En nog begrijpt hij het niet. De economie gaat in elkaar zakken Markje omdat je precies hetzelfde beleid voert wat de idioten in 1932 deden. Man o man waar heb je je bul gehaald. Zelfs het IMF begint bang te worden, nou als die zeggen dat je niet meer moet bezuinigen dan moet het toch wel heel ernstig zijn denk je niet Markje? En de leasebak egoïsten maar schelden over die paar honderd € die ze nu kwijt zijn, maar ze zien het veel grotere zwaard van Damocles niet wat dreigend boven hun rooie nekken hangt. De versoepeling van het ontslagrecht is niet om die flex sukkel te raken die voor 300 € per week een kul baantje heeft en van de ene naar de andere werkvloer getrapt wordt, en die in dat huurflatje in Kanaleneiland woont. Die versoepeling is er juist om de redelijk tot goed verdienende middenklasser zijn positie af te pakken, en ook te degraderen. Die versoepeling is er om dat half afbetaalde pandje waar hij nu in woont eenvoudig te kunnen confisqueren en voor executie waarde te verpatsen aan een puissant rijke kliek die dat pandje graag wil hebben. En de leasebak egoïst blijft zitten met de restschuld. Tsjonge wat zijn ze gepiepeld, en maar schelden op die sukkel met zijn uitkerinkje. Maar daar is niets meer te halen, en dus wie zijn de volgende?

toshiba
toshiba2 nov. 2012 - 21:02

[Rutte ontkent dat de koopkracht fors achteruit gaat. Er is volgens hem niets dat daar op wijst. "Dan zou ook de economie moeten krimpen met een vergelijkbaar percentage", betoogt hij en dat doet het niet] Deze stelling van Rutte klopt niet. Er is namelijk sprake van verschuiving van koopkracht, daardoor kan onderaan de streep een [nagenoeg] koopkrachtneutraal effect gerealiseerd worden. Deze maatregel is voor de Overheid dan ook budgetneutraal. Dat neemt niet weg dat anderen zwaar kunnen inleveren, wat door de nivellering bij anderen terecht komt.

JoeChip
JoeChip2 nov. 2012 - 21:02

Er zit een luchtje aan dit verhaal. De inkomens afhankelijke zorg premie zou er voor verantwoordelijk zijn dat mensen op een uitkering er 30% op achteruit gaan... Hoe kan dat als deze groep juist veel minder zorgpremie moet betalen? Het klinkt nog steeds als een broodje aap. De anti inkomensafhankelijke zorg predikanten beginnen Tea party trekjes te vertonen. Maar zuigen op die duim.

wvdstraat
wvdstraat2 nov. 2012 - 21:02

Gaan we deze kant op ? (in de link ontbreekt de komma tussen de 2 en de 3, in het artikel niet) http://www.nu.nl/economie/2949597/meer-dan-23-miljoen-grieken-leven-in-armoede.html Misschien is heel Europa eigenlijk zo arm als Griekenland en zit er nog veel lucht in de 'bubble'. Hopelijk wordt > 85k/jr hard aangepakt en > balkenendenorm keihard, want anders zijn we niet alleen qua welvaart op weg naar de 19e eeuw, maar ook qua maatschappelijke verhoudingen.

vriest
vriest2 nov. 2012 - 21:02

Wanneer ,staat nederland eens op zoals in de vorige eeuw .Toen kon het ook dus waarom nu niet of blijven we slikken .Al jaren lang worden we belazerd zowel over europa als over het landsbeleid zijn we soms makke schapen op weg naar het zo veelste slachthuis .

tomaatnet
tomaatnet2 nov. 2012 - 21:02

Als de hemel naar beneden valt dan hebben we allemaal een blauw jurkje aan...........ha,ha

Joeri2
Joeri22 nov. 2012 - 21:02

Houdt er maar rekening mee dat uw huis 40% minder waard wordt. Het is niet uw pensioen. De hra gaat niet allen af van uw inkomen, maar ook van de nieuwe kopers. De nieuwste kopers krijgen een studie schuld, en ze krijgen een koopkracht verlaging van gemiddeld 15%. Banken geven minder rente op sparen en mensen hebben niks meer te sparen dus krijgen banken minder geld om uit te lenen.

Joeri2
Joeri22 nov. 2012 - 21:02

"koopkracht daalt" Is dat verleden, voltooid verleden tijd of toekomstige tijd? Want euh de stelling: "De huidige economie laat niet zien dat de toekomstige maatregelen tot koopkracht daling gaan leiden" , die snap ik niet.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 nov. 2012 - 21:02

++ "Ja, 's middags heeft wel iemand van RTL gebeld over de 'koopkrachtwolk' die maandag al openbaar werd gemaakt. Maar 'grote groepen' die er 20 tot 30 procent op achteruitgaan? De woordvoerder denkt dat ik een borrel teveel opheb", schrijft Bregman in zijn artikel in de Volkskrant. ++ >> Kunnen we nu eindelijk eens de echte cijfers krijgen? Dit is belachelijk!!

ErwinB2
ErwinB22 nov. 2012 - 21:02

Iemand als Rutte geloofd in de 'maakbare mens' en Samson in de 'maakbare samenleving'. Van Samson zie ik het niet altijd maar Rutte heeft de grootste oogkleppen van iedereen daar in Den Haag. Topsport mentaliteit, NLP, succes is een keuze, noem maar op... Rutte is een groot kampioen en Samson lijkt ook die kant op te gaan. Iedereen die onderaan de financiële samenleving hangt mag inleveren zodat ze niet meer mee kunnen komen. En Rutte noemt dat goed voor die mensen. Want als iemand het moeilijk heeft, trap je hem onderuit, dat heet karakter building ofzo. Ze zijn losgeslagen van de werkelijkheid. Er is geen oplossing, er is geen rijkdom voor iedereen omdat het relatief is waar altijd winnaars en verliezers hebt. We motten het met elkaar zien te rooien, en het naar beneden trappen van mensen levert alleen ellende op voor iedereen tenzij je je eigen ego zo groot is dat er geen ruimte voor anderen zijn.

vriest
vriest2 nov. 2012 - 21:02

De afbraak van het sociale vangnet is al enige jaren aan de gang .Versterkt juist door het neoliberaal gedachte goed .Lees maar ens op krapuul het item ,dwangarbeid in eindhoven ,dat is een van de voorbeelden van de weg die rechts nederland op wil .Endat zal nog verder gaan zoals het er nu uit ziet .er is alleen een troost voor de genen die jammer genoeg ,zonder eigen schuld, in zo een situatie verzijld zijn geraakt .Ook de genen ,ook vvders kan dit overkomen ,die in de toekomst werkeloos raken staat dit te wachten energer dat is zeker .Leve de gedachte wereld van rutte en samson

roher
roher2 nov. 2012 - 21:02

Men haalt dingen door elkaar. Door middengroepen te straffen denkt men de WORTEL van de crisis op te lossen. Maar dat is natuurlijk niet zo, de hardwerkende burger krijgt gewoon een duwtje na, lijkt de boodschap. Wie herinnert zich nog de tijd dat er ophef werd gemaakt over eentiende procent cao meer of minder? Wat nu aan het handje is lijkt op op hol geslagen kunstgrepen.

neutralist
neutralist2 nov. 2012 - 21:02

Zoals ik al eerder zei: de crisis moet nog beginnen. Dit was allemaal nog maar voorspel. Nu gaat het echt gebeuren.

MrOoijer
MrOoijer2 nov. 2012 - 21:02

Maar RTL dendert door. Heeft inmiddels een WOB-verzoek ingediend, en dreigt met een kort geding: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/04/binnenland/rechtszaak_dreigt_om_openbaar_maken_koopkrachtgevolgen.xml Nu heeft een WOB verzoek een antwoordtijd van 4 weken, dus waar dat kort geding over moet gaan? Het lijkt erop dat RTL op de stoel van het parlement wenst te zitten.

Superwillie
Superwillie2 nov. 2012 - 21:02

Als het wat slechter gaat moet iedereen wat inleveren. Als je harder werkt of op een hoger nivo dan betaal je wat meer als een ander. Zelf een hoger deel in de vorm van een hoger percentage is nog te doen. Alleen moet het niet zo zijn dat die mensen die weinig bijdragen aan de maatschappij er wel op vooruit gaan. Snap dat nivileren voor sommige hier een opwindende populistische taal is, maar om dat een feest te gaan noemen. Dit uit de mond van de partij van de ARBEID. Is een steek in de rug van de meeste arbeiders.

hocks
hocks2 nov. 2012 - 21:02

Dat voorspiegelen van die paar procentjes koopkrachtverlies is alleen nog maar zoethouderij voor de mensen die het nog redelijk gaat, ze hebben nog steeds een baan en voor hun valt de crisis wel mee... Dan heb je het nog niet over al die mensen die hun baan al zijn kwijtgeraakt en er in een klap dik 30% er op achteruit gaan! En dat is nog teveel blijkbaar want na een jaar houdt het gewoon op. Met 70% kun je misschien nog net overleven, maar daarna, wat dan? Lekker wat miljoenen op uitkeringen bezuinigen. Ben benieuwd wat al die ellende gaat kosten wat deze maatregelen ongetwijfeld zullen gaan veroorzaken! Wat leven we toch in een heerlijk sociaal Nederland!

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 21:02

De bijstand zou met 20% worden afgeroomd, dat wist ik al. Ik wist niet dat mensen met bijstand maandelijks nog 20% overhielden maar kennelijk weet dhr. Rutte meer dan ik.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny2 nov. 2012 - 21:02

als mensen in de bijstand 20% minder kunnen besteden dan voorspel ik een hausse in de zwarte/grijze ( 50 tinten) economie. we zullen het wel meemaken dan.

lembeck
lembeck2 nov. 2012 - 21:02

Rutte is heilig overtuigd ervan dat een alleenstaande in de bijstand 1800 euro netto krijgt. Ik ben een alleenstaande in de bijstand en ik 'krijg' iets van 889 euro of misschien net 890 euro. Ik krijg minder door een forse fout van de Sociale dienst en ik moet elke maand 11,51 euro inleveren tot mijn 65ste en aangezien ik pas 2 maanden later jarig zal zijn dan de datum waarop ik geboren ben, ontvangt de Soos 23 euro extra van me. Tenminste, als ik die 2 maanden nog een uitkering zal ontvangen, hetgeen niet echt te verwachten is. Sparen om die klap op te vangen kan niet. Elke cent meer dan 1015 euro inclusief de uitkering wordt door deze gemeente gezien als extra en dan kan je dus gemeentebelasting betalen. Voor een alleenstaande is dat hier 500 euro in 2012. Omdat deze gemeente grondspeculatieperikelen heeft zal die belasting volgend jaar zeker met 50 euro stijgen. Van mijn bijstand zoveel sparen dat ik en de belasting kan betalen en geld overhoud om twee maanden te overbruggen is onmogelijk. Na 1 maand geen huur betalen krijg je al gelijk een deurwaarder aan de deur. Heel fijn allemaal... En voor de mensen die denken dat ik dan maar had moeten gaan werken... ok...dat mag ik niet meer. Dat kan ik ook niet meer en trouwens, waar zou ik met 63 jaar en vol 'vlekken' nog aan de bak kunnen komen? Precies...

ErwinB2
ErwinB22 nov. 2012 - 21:02

De rijkdom was veel te groot geworden afgelopen decennia. Zie de decadente excessen, ze zijn er genoeg. Nu dreigt alles in te zakken. Niet iedereen kan 100 jaar oud gaan worden, niet iedereen kan rijk worden, niet iedereen kan succesvol worden en de top van de piramide bereiken. (de VVD-maakbare mens of de socialistische maakbare samenleving) De taart wordt kleiner en de mensen die het kunnen zullen een zo groot mogelijk deel willen behouden voor hun zelf. Ten kosten van anderen natuurlijk, maar ja, daar sta je sowieso boven als je de top van de piramide wil bereiken. Heerlijk je ego achterna allemaal! laat ze maar verrotten, als je er 25% op achteruit gaat, werk je gewoon niet hard genoeg! Bah, uitkeringsontvangers zijn bloedzuigers van de economie, buitenlanders zijn gelukzoekers en zieke mensen aanstellers. Tja, zo denken mensen... Maar ja als die rijke Ego's die denken dat alles van hun is blijven stampen op de basis van de piramide, zal die basis in elkaar zakken... en de piramide meekomen.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski2 nov. 2012 - 21:02

Prima stukje!

meleen
meleen2 nov. 2012 - 21:02

En wat denken we van de 32 miljard die we volgend jaar tekort komen door te weinig belastinginkomsten vanwege een kortgedraaide economie? Die kunnen we niet betalen als iedereen al aan de grond zit. Lekker bezig daar in den Haag.

3 Reacties
opmerker
opmerker2 nov. 2012 - 21:02

Griekenland is ineens niet meer ver weg

lancelot2
lancelot22 nov. 2012 - 21:02

Politici en ambtenaren kunnen niet rekenen, en nog véél minder voor het landsbelang en in uw en mijn belang opkomen. Zij handelen alleen in het partijbelang, niet in het landsbelang of in uw en mijn belang. Tijd voor een zakenkabinet!!

JanB2
JanB22 nov. 2012 - 21:02

Je weet toch dat ze in den Haag niet kunnen rekenen. Laat staan vooruit zien.

mrwonkish
mrwonkish2 nov. 2012 - 21:02

We gaan eraan. Nog even en we wonen allemaal in tentenkampen. In grote witte tenten met een rood kruis erop. De nieuwe realiteit dringt zich op.

1 Reactie
lancelot2
lancelot22 nov. 2012 - 21:02

Ja en de asielzoekers wonen dan in onze huizen, dankzij de PVDA en VVD. En niet vergeten de rest van de politiek, zij komen alleen op voor het partijbelang vergéét dat niet!!

denmol
denmol2 nov. 2012 - 21:02

Het gaat hier om die heilig verklaarde 3% regeling die we in persoon van onze premier Rutte in Europa zelf voorgesteld en bewerkstelligd hebben.

1 Reactie
JanB2
JanB22 nov. 2012 - 21:02

Waarmee we tevens de conclusie kunnen trekken dat dit met de SP in de regering niet gebeurd zou zijn. Die wilde de 3% regeling minder strikt toepassen als die regeling de economie en de koopkracht teveel zou schaden. Maar ja, de SP dat waren gefossieleerde socialisten, fundamentalisten in de linkse kerk etc. Nu zit "hardwerkend" Nederland dus opgescheept met een ultrakapitalistisch kabinet waar het (echt waar) grotendeels zelf voor gestemd heeft. Een kabinet dat de gewone man tot op het bot uit gaat kleden als het zijn gang mag gaan. Een kabinet dat aan iedere graaiende proleet in de semipublieke sector met een belachelijk hoog inkomen dat WIJ ophoesten ook nog een financieel voordeel doet toekomen in het nieuwe zorgstelsel. Het is te triest voor woorden maar ik troost mij met de gedachte dat een hoop blatende VVD en D66-stemmers die de SP tijdens de verkiezingen als de nieuwe NSDAP hebben afgeschilderd nu eindelijk zelf het mes op de keel krijgen. Door een kabinet dat ze zelf, vaak met het schuim op de bek ricting SP, in het zadel hebben geholpen.

JanB2
JanB22 nov. 2012 - 21:02

Dit wordt een volksoproer.

1 Reactie
Candide2
Candide22 nov. 2012 - 21:02

Een vette bekken-opstand.

peterh2
peterh22 nov. 2012 - 21:02

Staan ergens ook de uitgewerkte voorbeelden online? Dit zijn echt extreme dalingen, ik wil eerst zien hoe dat komt voordat ik echt ontplof... Dit zijn Griekse toestanden, dit kan niet waar zijn. Waarom ontspringen de echt rijken (100k+) weer de dans? Waarom laat Diederik dat gebeuren? PvdA congres: stem tegen als dit echt waar is!

1 Reactie
denmol
denmol2 nov. 2012 - 21:02

Ze hebben toch zitten kwartetten en ze noemen het uitruilen jij dit ik dat ook wel elkaar iets gunnen genoemd.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 21:02

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 nov. 2012 - 21:02

[Volgens het kabinet zorgt het totaalpakket voor een lichte stijging van de koopkracht voor de laagste inkomens en pas vanaf 70.000 euro ontstaat er verlies van koopkracht.] Dat komt doordat ze handig inkomensklassen hebben genomen: ze hebben het gemiddelde berekend voor inkomens tussen de 30.000 en 70.000, en zeggen dan dat die er niet op achteruit gaan. Voor inkomens rond de 60.000 ziet het er alleen erg anders uit dan dat gemiddelde.

eeweew
eeweew2 nov. 2012 - 21:02

20% is natuurlijk niet acceptabel, maar dat zal het kabinet ook wel snappen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19932 nov. 2012 - 21:02

Dat denk ik ook. Is het nou allemaal zo enorm erg wat er de voorbije dagen gebeurd is? Het leek wel alsof Nederland zwaarder getroffen zou worden dan New York dat werd door 'Sandy'. Komt allemaal door de Telegraaf-hysterie. Die krant heeft sedert '40-'45 helemaal niks bijgeleerd, en Sjuul Paradijs is gewoon een vies en gevaarlijk sujet, omdat hij met zijn macht kan manipuleren dat het een aard heeft - schijnbaar tot aan het maken en breken van kabinetten aan toe. Ik vind dat Rutte en Samsom zich bewonderenswaardig kalm houden; en er zullen heus reparaties komen voor mensen die onevenredig zwaar getroffen zullen worden. Dat gebeurde vroeger (dit is nl. totaal niets nieuws), en dat zal ook nu gebeuren. Bovendien, vergeet niet: onze samenleving is oneindig veel complexer en gevariëerder dan dat dat 50 jaar geleden het geval was. Daar ontlenen we trouwens ook een groot deel van de individuele keuzevrijheid aan (levensstijl, relaties, beroepskeuze).

Voice
Voice2 nov. 2012 - 21:02

Ik snap het niet. Wat het allergrootste probleem is, is dat de OVERHEID TE GROOT IS. Dat heeft niets met de inkomsten van mensen te doen. Waar het wel mee van doen heeft, is hoeveel je de inkomsten van mensen belast, om die overheid te blijven betalen. Dan komt de vraag, waar in de overheid moet je snijden? Ik persoonlijk vind, dat je niet als eerste moet snijden aan de overheidsuitgaven in het binnenland. Dus vooral eerst snijden in het buitenland, Europa, OS, uitzendingen defensie, uitkeringen naar het buitenland, VN enz. enz. Wel overheidsuitgaven geven aan het promoten van ons land, door handelsmissies de wereld rond laten gaan. Als we dat gehad hebben, dan gaan we eens snijden in de externe uitgaven van de overheid in den landen en dan eerst, bij de externe krachten die de overheid in huurt. Daarna, personeel en dan pas beknibbelen op uitkeringen en/of subsidies.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer22 nov. 2012 - 21:02

==== "Ik snap het niet. Wat het allergrootste probleem is, is dat de OVERHEID TE GROOT IS." ==== Je snapt het inderdaad niet, want in tijden van crisis moet je de OVERHEID JUIST LATEN GROEIEN.

ElChe
ElChe2 nov. 2012 - 21:02

Het enige wat we in het huidige scenario nog missen is een oorlog. Maar die zal zich zelf nog wel melden. Het is nog te vroeg.

1 Reactie
hocks
hocks2 nov. 2012 - 21:02

Inderdaad, met maar door bezuinigen, waardoor de onder- en de middengroepen gewoon het hardst door getroffen worden zullen we echt niet uit deze crisis komen. Als de gewone man niet meer rond kan komen, en dan heb ik het nog niet eens over luxe zoals vakanties, een autootje, uit eten gaan, een keer naar het café, maar puur over zijn steeds hoger wordende vast lasten en allerlei belastingen zal de onvrede zeer snel groeien en is een oorlog helaas niet meer ver weg! Dat begint nu al zo'n beetje in Griekenland en Spanje, maar Nederland is daar ook nog maar 1 of 2 stapjes van verwijderd! Leuk het scenario van de 20-er-30-er jaren van de vorige eeuw wat uiteindelijk in de 2e wereldoorlog uitmondde! Eigenlijk is in het Midden-Oosten nu precies hetzelfde gebeurd; als de sociale verschillen maar groot genoeg worden barst uiteindelijk de bom en is het eigenlijk voor niemand leuk meer!

nico1943
nico19432 nov. 2012 - 21:02

Als ik alles overzie moet ik concluderen dat er een partij is die weigert om de pujn te delen. Onder aanvoering van de Jules-Telegraaf en Frits- RTL is er een actie opgestart om de bezuinigingspijn naar de onderkant van de samenleving toe te schuiven. Ik begrijp niet dat er niemand is die de smerige truc van de Telegraaf veroordeelt. Maar wel afgeven op de FNV en andere niet 'rechtse partijen'.

1 Reactie
geila
geila2 nov. 2012 - 21:02

ls ik alles overzie moet ik concluderen dat er een partij is die weigert om de pujn te delen. Onder aanvoering van de Jules-Telegraaf en Frits- RTL is er een actie opgestart om de bezuinigingspijn naar de onderkant van de samenleving toe te schuiven ------------------------------------------------------------ Maar dat "bezuinigingspijn naar onderkant toeschuiven" gebeurt nu toch ook al ? Dat van die zorgverzekeringspremie (voor alleen de - reeds erg uitgeklede - basisverzekering, dient slechts als camouflage. Ooow oow wat zijn we trotsch, 'WE HEBBEN HET GEFLIKT" ........

meijerlahn
meijerlahn2 nov. 2012 - 21:02

Kenmerk van terroristen: nuancering, rede en verdieping zijn taboe. Ze gaan er liever vol met gestrekt been in, zonder de consequenties ervan te willen of te kunnen overzien. Naast Wiegel en de Telegraaf doet nu ook RTL een duit in het zakje.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19932 nov. 2012 - 21:02

Exactamundo. Zie ook de uitstekende bijdrage van Raven 63 net onder dit bericht. Wat het psychologische fenomeen erachter is weet ik niet precies, ik kan ernaar gissen. In elk geval lopen de rijke westerse samenlevingen ten einde - dat wil zeggen: ze splijten uiteen in extreem rijke segmenten (met, ik kan het niet anders noemen, pathologische types voor wie het werkelijk nooit genoeg is, en die geen zak geven om andere mensen; alleen om zichzelf, zeg maar: de hypervigilante narcisten), en extreem arme delen (met veel depressie en andere ziekten, een hoog zelfmoordpercentage). Zo een toestand in inherent labiel. Daar komt volksoproer en (burger)oorlog uit voort. Dat bewijst de geschiedenis ondubbelzinnig. Aldus kan je zeggen dat de ultrarijken in hun waanzin hun eigen ondergang aan het bewerkstelligen zijn. Daar heb ik overigens niets op tegen. Weg ermee. De ellende is alleen dat zo zoveel onschuldigen in hun val meeslepen. Toch goed dat er een God is. (Isis, als ik vragen mag: waar komt die schitterende maar cryptische achternaam van je vandaan, en wat betekent hij?)

lembeck
lembeck2 nov. 2012 - 21:02

Rutte's oorspronkelijke plan was de bijstand (WWB) af te bouwen totdat in 2020 er een mindering op de netto bijstand uitkering is van 2000 euro per jaar. Dat is bijna 167 euro per maand. Dat gaat veel daklozen veroorzaken, want ook de Huurtoeslag wordt gekort, de huren gaan flink omhoog en de prijzen van verzekeringen en de nutsbedrijven ook. Dan kunnen we niet meer wonen, tenzij onder een brug, of inderdaad, in een tentdorp. Daarna krijgen al die daklozen te maken met ontevreden VVD-ers die het geen gezicht vinden, al die daklozen in de winkelgebieden die proberen wat eten en/of geld bij elkaar te bedelen. Dus zullen de daklozen allemaal opgepakt worden en in kampen worden ondergebracht. Een Amsterdams raadslid (dacht ik) zag al enge visioenen van een tweede Bosbaan die gegraven kon worden en daarop voortbordurend zie ik greppels en en wegen aangelegd worden door het leger werklozen. PLEBS? Welnee, zijn dan al die postbodes die ontslagen zijn en alle anderen die ontslagen zijn en worden vanwege de crisis, plebs? Lekker beledigend dan. Zodra je een uitkering ontvangt ben je opeens zelf schuldig aan je situatie. Dat is de VVD mentaliteit van het kop-in-het-zand-steken. Als mensen in de bijstand 20% minder kunnen besteden, Zjen Zen, dan zijn die huisuitzettingen aan de orde van de dag. Niet alleen is er geen geld meer om te eten, maar energie en huur en verzekeringen kunnen ook niet meer betaald worden. En het wordt wel winter nu. Wat Bijstandskoning al zegt: mensen met een bijstand kunnen niet eens 20% overhouden, omdat alles in de huur en vaste lasten gaat zitten. Ik mag hopen dat het niet waar is, maar met de VVD kan je rekenen op zulke verrassingen en de PvdA is regeringsgeil. Ik ben niet eens meer bang of boos. Wel bijna murw van ongeloof.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny2 nov. 2012 - 21:02

Het wordt een jungle Raven, dat zie ik stapje voor stapje gebeuren.