Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

RTL Nederland en Talpa gaan fuseren

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51258805789_a430dbba20_k

© cc-foto: Rubbertoe https://flic.kr/p/2m6yM8B

De twee commerciële mediagiganten RTL Nederland en Talpa Network willen samen een nieuw bedrijf gaan vormen door te fuseren. Mediamagnaat John de Mol, oprichter van Talpa, blijft als aandeelhouder en producent aan het bedrijf verbonden.
De mededingingsautoriteit moet nog toestemming geven voor de fusie. Het nieuwe bedrijf zal alle zenders van beide bedrijven omvatten, waaronder RTL4 en SBS6. RTL-topman Sven Sauvé gaat de onderneming leiden. Hij verklaart dat allereerst de streamingdienst Videoland versterkt gaat worden om het hoofd te bieden tegen buitenlandse concurrentie.
De Belgische zakenkrant De Tijd meldde eerder vandaag dat het uitgeefconcern DPG Media, onder meer eigenaar van Het Parool, AD, Volkskrant en NU.nl, een overname van RTL Nederland aan het het voorbereiden was.
cc-foto: Rubbertoe

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 jun. 2021 - 12:28

De fusie is bittere noodzaak voor Talpa. Het concern draaide verlies met SBS. Terwijl het marktaandeel van RTL en NPO afgelopen jaar flink is gestegen, zakte SBS steeds verder weg. De Mol mag dan veel geld hebben, veel inzicht in de kijkgewoonten en het mediagedrag van Nederland heeft hij niet. Nu wil hij gaan concurreren met streamingdiensten als Netflix, Prime en straks HBO. Nou sterkte daarmee. De fusie zal helaas nog niet leiden tot minder bagger want identieke programma's op beide kanalen blijven voorlopig bestaan. Financieel pakt het wel anders uit. De verwachting is dat commerciele zenders nu de advertentietarieven gaan dicteren omdat adverteerders minder te kiezen hebben. Ook zullen de productiemaatschappijen samengevoegd worden wat tot minder kosten zal leiden. De fusie is er dus niet voor de kijkers maar vanuit bedrijfseconomische noodzaak.

Hakkepuf
Hakkepuf23 jun. 2021 - 9:04

Ik denk niet dat deze fusie er door gaat komen. De NMA moet zijn ei er over leggen. Daarna nog de Europese Mededingingsautoriteit. DPG is een zeer machtige onderneming. Die gaan zeker 'hun vriendjes in Brussel' bewerken om de fusie te verbieden en vervolgens zelf RTL over te nemen. Het kan ook gebeuren dat de mededingingsautoriteiten gaan beslissen dat het fusiebedrijf een paar zenders af moeten gaan stoten (niet opheffen, maar afstoten). En daar is DPG dan weer in geïnteresseerd.

JasDon
JasDon22 jun. 2021 - 21:09

Grappig is het cynisme over deze fusie hieronder, vooral omdat deze vaak niet te vinden is wanneer de NPO weer met een lulverhaal komt om bagger te produceren om juist met deze partijen te concurreren. Idem voor de opmerkingen over kijkcijfers en Netflix, het is vooral de NPO die hier last van heeft. Waarom geven om sullige zaken als feiten wanneer je als blinde voor eenoog kan spelen?

Bernie2
Bernie222 jun. 2021 - 18:31

Grijns. Je kunt bagger maar het beste op 1 hoop hebben.

1 Reactie
adriek
adriek23 jun. 2021 - 10:42

Dus het wachten is op een fusie van RTL met Facebook en Twitter?

Winterdepressie
Winterdepressie22 jun. 2021 - 18:14

Bestonden die plebejer kanalen nog? Ik dacht dat die inmiddels wel weg ge-netflixed zouden zijn. Geen idee, heb geen televee.

2 Reacties
adriek
adriek22 jun. 2021 - 18:27

Dan heb ik nieuws voor je: je kunt ook TV kijken op andere schermen. Een welkome afwisseling voor de zure drab die je op Internet vindt.

Winterdepressie
Winterdepressie23 jun. 2021 - 12:40

@Eirda, Uit ervaring weet ik dat je ook NIET tv kan kijken op die andere schermen. Dat gaat heel goed eigenlijk!

Uw Psychiator
Uw Psychiator22 jun. 2021 - 17:53

Dit is nu eens een opwekkend en buitengewoon geneeskrachtig bericht; goed nieuws in tijden van zoveel onthutsende ellende, lawaai, en verdriet - laat RTL Nederland en Talpa Network onmiddellijk fuseren. Als wetenschappelijk opgeleid Joper ben ik unaniem tot de conclusie gekomen dat dit lot de 'giganten' te wachten staan: annihilatie, dus reductie tot het absolute niets, of zo men wil: -273 graden Celsius. Rioolmedia vermenigvuldigd met rioolmedia leidt tot de definitieve ondergang. Het is me gebleken dat ook het raadplegen van Karl Popper, Paul Feyerabend, Imre Lakatos, zowel als Friedrich Nietzsche, Oswald Spengler, en Baruch de Spinoza slechts tot steeds dezelfde conclusie kan leiden. Delen door '0' kan en mag niet; en 'afstotelijke troep' maal 'afstotelijke troep', dat verdwijnt alras in het niets. Genoemde media-conglomeraten zullen niet eens in de geschiedenisboeken komen. De historie is namelijk onvermurwbaar en wat zij niet eens wil opnemen, dat gaat linea recta de vergetelheid in. Pijnlijk voorbeeld: Sport 7, en de botsingen tussen Jorien van den Herik en Jos Staatsen. Ik hoor daar nooit geen jongere mensen over, terwijl dit thema toentertijd dagelijks het nieuws beheerste. De terreur van de vrije markten betekent onder veel meer: collectieve amnesie; en omdat die zo gauw optreedt, denk je onwillekeurig zelfs aan het syndroom van Korsakoff. Wat toen een wereldkwestie was, dat bestaat nu niet meer. Over en sluiten maar, 'case closed', en we zijn allemaal zoveel beter af, is het niet?

Mokker
Mokker22 jun. 2021 - 17:33

Fijn, 2 zenders waar ik niet naar kijk gaan fuseren tot een nieuwe zender waar ik ook niet naar ga kijken.

1 Reactie
adriek
adriek22 jun. 2021 - 18:32

2 Zenders? Misschien je zenderlijst een keer opnieuw inlezen? Ze gaan fuseren, vooralsnog blijven alle zenders gewoon bestaan. RTL heeft er 8, Talpa 4 als ik me niet vergis, radiostations niet meegeteld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jun. 2021 - 17:31

zijn toch al identiek

Sarajlija
Sarajlija22 jun. 2021 - 17:15

Logische stap.