Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

RTL maakt Piet nóg Nederlandser

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6351193948_57209d9f97_b
RTL maakt niet alleen een einde aan de racistische blackfacetraditie door Zwarte Pieten te vervangen door Schoorsteenpieten, de omroep rekent direct ook af met een andere traditie: namelijk dat de Pieten vooral door witte acteurs worden gespeeld. De nieuwe sinterklaasserie van RTL heeft pieten van Surinaamse, Turkse en Marokaanse afkomst.
‘Sint heeft bij het aannemen van de Pieten gekozen voor een afspiegeling van de maatschappij,’ luidt de verklaring van RTL. Daarmee laat de omroep nog maar eens zien progressiever te zijn de publieke omroep waar bij “Het Sinterklaasjournaal” alleen maar witte acteurs te zien zijn in de rol van Piet.
Overigens heeft Nickelodeon, dat vorig jaar al afrekende met de racistische pietentraditie, ook een multiculturele pietencast. Het verschil met RTL is dat bij Nickelodeon de pieten niet geschminkt worden en bij RTL straks roetvegen te zien zijn.
De nieuwe RTL-serie “Sint en Co: de verdwenen sleutel: is vanaf 13 november te zien.
cc-afbeelding: Selmer van Alten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.