Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

RTL doet Zwarte Piet in de ban

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-11.08.38
Bij RTL zullen vanaf nu geen Zwarte Pieten meer te zien zijn. In plaats daarvan kiest de directie voor de Schoorsteen Piet. Die Piet, met roetvegen in plaats van volledig zwart geschminkt, zal de enige Piet zijn die voortaan in de programma’s van RTL te zien is.
Om tot die beslissing te komen voerde de directie van RTL vele gesprekken met zowel voor- als tegenstanders van het omstreden uiterlijk van Zwarte Piet. Onder andere in bijeenkomsten gefaciliteerd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor álle kinderen in Nederland. Dat staat te lezen in een verklaring op de site van RTL.
Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet.
Het Sinterklaasfeest is een prachtig familiefeest voor veel kinderen en gezinnen in Nederland. Een feest dat staat voor gezelligheid en saamhorigheid. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert en dat het vieren van een gezellige Sinterklaasavond met het gezin, familie, vrienden, buurten en verenigingen weer centraal staat.

Meer over:

rtl, zwarte piet, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.