Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

RTL doet Zwarte Piet in de ban

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-11.08.38
Bij RTL zullen vanaf nu geen Zwarte Pieten meer te zien zijn. In plaats daarvan kiest de directie voor de Schoorsteen Piet. Die Piet, met roetvegen in plaats van volledig zwart geschminkt, zal de enige Piet zijn die voortaan in de programma’s van RTL te zien is.
Om tot die beslissing te komen voerde de directie van RTL vele gesprekken met zowel voor- als tegenstanders van het omstreden uiterlijk van Zwarte Piet. Onder andere in bijeenkomsten gefaciliteerd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor álle kinderen in Nederland. Dat staat te lezen in een verklaring op de site van RTL.
Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet.
Het Sinterklaasfeest is een prachtig familiefeest voor veel kinderen en gezinnen in Nederland. Een feest dat staat voor gezelligheid en saamhorigheid. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert en dat het vieren van een gezellige Sinterklaasavond met het gezin, familie, vrienden, buurten en verenigingen weer centraal staat.

Meer over:

rtl, zwarte piet, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (164)

MarcoG
MarcoG24 okt. 2016 - 21:13

Wat ik me wel afvraag is hoe we de kinderen gaan uitleggen dat roet Piet zich niet wast of douched, hetgeen natuurlijk zeer onhygienisch is.

4 Reacties
Zandb
Zandb25 okt. 2016 - 6:33

Tja, zoals een eeuwenoude man met een paard over daken kleppert en cadeautjes via de schoorsteen (die de meeste huizen niet hebben) bij kinderen bezorgt, blijkbaar geen vragen oproept bij kinderen die niet naar tevredenheid te beantwoorden zijn, durven we deze immense uitdaging toch ook wel aan...............

MarcoG
MarcoG25 okt. 2016 - 7:47

Zandb Maar dat over de daken en door de schoorsteen gebeurt toch al een tijdje niet meer, pakjes worden toch gewoon door de Sint gebracht of bij de deur achtergelaten?

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 okt. 2016 - 16:09

'Wat ik me wel afvraag is hoe we de kinderen gaan uitleggen ' Ik vroeg me als kind al vrij snel af hoe piet überhaupt door een schoorsteen paste..

MarcoG
MarcoG26 okt. 2016 - 10:13

Joe, jij moet dan wel een exceptioneel intelligent kind zijn geweest ;)

Peter Smit2
Peter Smit224 okt. 2016 - 20:40

En poef, alle racisme is de wereld uit! *sarcasme knop uit*

1 Reactie
Zandb
Zandb25 okt. 2016 - 6:34

Dat is geen sarcasme; dat is gewoon een hele domme opmerking.

Walt2
Walt224 okt. 2016 - 20:22

Eén nadeeltje. Als je als oom, buurman e.d. bij jezelf een paar roetvegen aanbrengt om Piet te spelen, zien kinderen al snel wie je bent. "Hė, dat is buurman Joop!"

3 Reacties
Zandb
Zandb25 okt. 2016 - 6:35

Dan zal buurman Joop "jezelf" daar uit moeten zien te redden.

poeslief
poeslief25 okt. 2016 - 12:07

ja heel traumatisch allemaal.

FactChecker
FactChecker25 okt. 2016 - 18:08

poeslief 25 oktober 2016 at 14:07 - ja heel traumatisch allemaal. - Je kunt het nu wel bagatelliseren, wat maakt het uit jou jeugd is toch al voorbij. Maar je neemt voor de kinderen van nu wel een deel van de magie weg. Ik kwam er voor mezelf al relatief vroeg achter dat het allemaal nep was en herinner me weinig uit de tijd dat ik er nog in geloofde, maar wat ik me herinner uit die tijd voelde wel heel speciaal.

korheiden
korheiden24 okt. 2016 - 19:27

Ik kijk met interesse uit naar de intocht in Maassluis. En ook naar de vieringen in den lande. Want ik vermoed dat daar nog zeer vele Zwarte Pieten hun opwachting gaan maken. Ik vrees ook dat met de komst van de veegpieten (hee dat is ome Kees) voor zeer velen de aardigheid er af is en men het geven van cadeaus, zo dat toch al niet gebeurde, naar de Kerst overhevelt. Men kan ook nog Sinterklaas gaan vieren in Vlaanderen natuurlijk, want volgens mij - als het anders is hoor ik het graag - blijft Piet daar zwart.

freaky45
freaky4524 okt. 2016 - 19:16

RTL begint gewoon een commerciële 'VARA' te worden, beetje hypocriet niet? Links lullen, rechts vullen..zoiets. Dan is het een logische zet dat PVV/VVD zender SBS juist 'ZP-vriendelijk' gaat worden. Kun je op wachten...

Frank Straathoff
Frank Straathoff24 okt. 2016 - 19:15

Ik voel me gekwetst. Maar ja, blank, Hollands, man... wat nu?

2 Reacties
pvlaren
pvlaren24 okt. 2016 - 19:57

Dan negeren we u en zwijgen we u dood. Dat snapt u toch wel?

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 20:13

Wilt dat er rekening met u gehouden moet worden? Dan zegt u het maar hoor.

Albert Einstein
Albert Einstein24 okt. 2016 - 18:07

Hoeveel procent van het gezicht mag beroet zijn? Is er een EU-richtlijn?

2 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 20:15

Einstein: U bent werkelijk wel een heel arme drommel als u meent dat u de vrijheid wordt ontnomen om te geloven in wat voor piet dan ook!

pvlaren
pvlaren25 okt. 2016 - 16:28

Dat is afhankelijk van de door de VN opgestelde ZP RAL kleurenbepaling en docerings anti racisme kaart.

TheHun
TheHun24 okt. 2016 - 17:23

Ik vind het mooi zo. Kunnen we dan nu ook eindelijk deze discussie sluiten?

richarrd
richarrd24 okt. 2016 - 17:20

De roetveegpiet is hartstikke mooi, veel mooier dan zwarte piet.

1 Reactie
Sander.Koning.Elf.Prins.der.Nederlanden
Sander.Koning.Elf.Prins.der.Nederlanden25 okt. 2016 - 10:57

en pedagogisch onverantwoord

kapitanlaipose
kapitanlaipose24 okt. 2016 - 17:10

Het is mooi hoe mensen proberen om verander-ZP activisten worden geframed als schreeuwerig en drammerig. Quinsy Gario en Sylvana Simons reageren uiterst beheerst in de media. Niets schreeuwerig en al helemaal niet tegen kinderen. Ze moeten wel beheerst reageren want anders worden ze door de blanke media weggezet als angy black man / woman en voldoen ze weer aan het stereotype dat blanken hebben van donkere mensen. Maar zelfs al reageren ze beheerst dan krijgen ze alsnog dat labeltje van angry opgeplakt.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 okt. 2016 - 17:22

'Het is mooi hoe mensen proberen om verander-ZP activisten worden geframed als schreeuwerig en drammerig. ' Dat begon al met de confrontatie tussen Gario en Westbroek. Met het mallotige optreden van Westbroek was het lot van ZP in feite toen al bezegeld. https://www.youtube.com/watch?v=Sh7hLLgGBSc

TheHun
TheHun24 okt. 2016 - 17:26

Voor wat betreft Quincy en Sylvana ben ik het met je eens Kapitan. Maar je weet zelf ook dat we ook "activisten" hadden die tijdens de intocht van de Sint gingen protesteren. Dat vind ik te ver gaan.

dedebe
dedebe25 okt. 2016 - 7:46

Het zijn natuurlijk gewoon bezorgde burgers..

Sander.Koning.Elf.Prins.der.Nederlanden
Sander.Koning.Elf.Prins.der.Nederlanden25 okt. 2016 - 11:01

Ik sprak laatst met een hele groep donkere mensen; Ze voelde zich beledigt door de Zwarte Pieten discussie; ze zeiden 'Nu beginnen we weer opnieuw als een minderheid, we voelden ons eigenlijk juist geaccepteerd als Nederlander, en wel MET Zwarte Piet.'

Fredolo
Fredolo24 okt. 2016 - 17:00

(sorry, ik was het woordje 'het' vergeten).

Fredolo
Fredolo24 okt. 2016 - 16:59

Ik begrijp de gevoelens van het ‘Zwarte Piet moet blijven kamp’, maar een beetje begrip voor mensen die zich er NIET bij thuis voelen, zou toch wel wenselijk zijn. We zijn, of je het nou leuk vindt of niet, inmiddels een divers land geworden en we zullen het met elkaar moeten doen.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein25 okt. 2016 - 6:49

Maar het begrip mag niet van 1 kant komen. De zwarte Nederlanders kunnen toch ook een beetje begrip tonen? Of is relativeringsvermogen typisch iets wits?

NieuwKritisch
NieuwKritisch24 okt. 2016 - 15:20

Gaat RTL nu ook een diverser personeelsbeleid voeren aangezien ze zich betrokken voelen bij maatschappelijke vraagstukken? Op TV bij RTL maar ook in hun back office is 99% van het personeel blank. Maw durfen ze ook deze stap aan?

remmerik2
remmerik224 okt. 2016 - 15:18

Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe. En zo werd in het verleden de roe in de ban gedaan omdat we zp toch vooral wilde zien als een vriend van het kind. Zp heeft al een traditie van evolutie. Wat ik mij afvraag is of je iedere historische overlevering die niet in onze huidige samenleving past ook daadwerkelijk moet bannen of veranderen? Moeten we niet op de één of andere manier het verleden met al zijn onhebbelijkheden aanschouwelijk houden? Mochten zwarte mensen overigens last hebben van zp dan ben ik ook voorstander van verandering en eerlijkheid gebied te zeggen dat een aantal pro-pieten met hun racistische reacties daar met recht op hebben aangestuurd. Ik heb overigens meteen aan het begin van deze discussie geroepen dat er van een discussie helemaal geen sprake is en dat deze kwestie er gewoon doorheen gedrukt gaat worden en de uitspraken van van der Laan komt ook uit deze koker. Ik maak mij daar zorgen over want er komt een keer een moment dat er niet meer gediscussieerd zal worden en dat mensen op andere wijzen hun zin zal willen doordrijven.

bob b.
bob b.24 okt. 2016 - 15:16

Zullen we vanaf nu gewoon accepteren dat Piet niet zwart is maar blank. Dan zijn we klaar met dit gekleuter.

2 Reacties
Minoes2
Minoes225 okt. 2016 - 5:04

Je kleutert anders enorm mee. Nu allemaal kop dicht dus want jij vond het feest sowieso al niet de moeite waard!

bob b.
bob b.25 okt. 2016 - 14:24

Maar daarom hoeft het nog niet te verdwijnen. Ik gun iedereen zijn feestje, maar dan wel iedereen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 okt. 2016 - 15:09

Zo'n commerciële club luistert soms goed naar de klant. In dit geval de voorstanders van zwartepiet. Ik heb tientallen malen wellicht honderden gelezen dat zwartepiet niet racistisch is omdat hij zwart is van de schoorsteen en niet qua huidskleur. Dat heeft RTL dus begrepen en nu komen er roetpieten. De zender zal echter verrast worden door de klantenpopulatie. Want het roetpieten verhaal was wel een argument om te voorkomen dat werd vastgesteld dat het een racistische traditie is. Maar niet een argument waar werkelijk geloof aan wordt gehecht. RTL zal nu bedreigd worden net zolang totdat zij zwartepiet weer helemaal zwart maken. Waarna iedereen in ieder geval weer duidelijk heeft dat het toch een racistische traditie is. Het zwart van piet is heeft niets te maken met de schoorsteen.

laakbaar
laakbaar24 okt. 2016 - 14:19

'We kiezen geen kant', dat doe je dus wel als je roetpieten gaat gebruiken, if zelfs zwarte pieten, daar ontkom je niet aan RTL, ook al willen jullie dat liever vermijden voor de inkomsten. Dus hoe lang betoog je ook neerpent, jullie hebben gewoon tegen zwarte Piet gestemd. En daarom zullen velen niet meer op jullie afstemmen. Sterker nog, jullie trekken adverteerders ook mee met jullie keuze. Want die zullen er nu ook op worden aangekeken als ze bij jullie adverteren.

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose24 okt. 2016 - 19:04

Dreigen met boycotten van Hollanders zijn helemaal niets waard. Zogenaamd de HEMA boycotten. Totdat de HEMA met de €2 ontbijt komt en de rijen Hollanders staan in rijen voor de deur. Niemand houdt het vol om bij de HEMA weg te blijven. Zeker niet als de buurman wel lekker naar de HEMA gaat om zo'n goedkoop ontbijtje te scoren. De jaloezie verteert den Hollander. Dus die gaat vroeg of laat ook naar de HEMA.

RonVa
RonVa24 okt. 2016 - 19:37

Zie jij jezelf als Hollander Kaptian? Je lijkt ze in ieder geval erg goed te kennen.

Donnie D
Donnie D24 okt. 2016 - 14:15

#boycotRTL is al hele dag trending. dat krijg je als je je oren laat hangen naar een paar schreeuwers in de randstad.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech24 okt. 2016 - 21:06

Oh jee, een twitter hashtag! Weldenkend Nederland heeft zich uitgesproken. Nou zal RTL wel snel bakzeil halen!

laakbaar
laakbaar24 okt. 2016 - 14:05

Geen RTL meer voor mij dus, Oh wacht, ik keek toch al niet naar ze.?

omaoeverloos
omaoeverloos24 okt. 2016 - 13:51

Net als de klimaatrverandering blijkt dus ook de zwartepietverandering niet tegen te houden.

NicoSchouten
NicoSchouten24 okt. 2016 - 13:37

RTL gaat niet mee met de bewering dat het bij Zwarte Piet gaat om 'racistische' kenmerken. Dat heeft de omroep goed gezien.

1 Reactie
johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:17

Nico, RTL heeft ook goed gezien, dat een zwarte Piet niet meer past in deze tijd, zoals zij zelf constateren. .

JStokx
JStokx24 okt. 2016 - 13:24

Kunnen we nu naar de volgende onderwerpen kijken: de milieuvervuilende stoomboot, de katholieke Sinterklaas (die bovendien een man is) en het gebrek aan homo- en transgenderpieten. Er is nog veel te doen!

6 Reacties
Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:46

Vindt u?

johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:19

JStokx, Mag de zwarte Piet alleen aangepakt worden, als dan ook álle kwaad in de wereld wordt aangepakt ? .

MarcoG
MarcoG24 okt. 2016 - 14:32

@Zandb waarschijnlijk wel anders had hij het niet opgeschreven.

NieuwKritisch
NieuwKritisch24 okt. 2016 - 17:16

@ zandb Ja dat vindt hij

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 20:18

Marco; Geheim Ja, jullie kunnen nu wel zo nozel doen maar voor je het weet, bedoelt iemand het weer ironisch. Dus jullie denken dat hij daar echt wat aan wil gaan doen?

MarcoG
MarcoG24 okt. 2016 - 21:02

Zandb, Waarschijnlijk niet persoonlijk maar dat beweerd hij ook niet. Het we dient hier meer een algemene kreet denk ik.

Lozerech
Lozerech24 okt. 2016 - 13:16

Machielse93 schreef: ""In het oh zo ‘tolerante’ Nederland is het allemaal eenrichtingsverkeer." Zien we een donker getinte voetballer? Dan maken we lekker oerwoudgeluiden en noemen we ze gezamenlijk FC Aap! Lachen! Zien we een donker getinte persoon wiens politieke mening ons niet bevalt? Dan organiseren we een "Zwarte Piet uitzwaaidag". Lachen! Pleit er iemand om Zwarte Piet niet langer als negerkarikatuur neer te zetten, maar met roet zwart te maken, zoals in het klassieke Sinterklaasliedje gezongen wordt en wat volgens vele blanke Nederlanders "de oorzaak is van Piet's zwarte gelaat: hij komt door de schoorsteen"? Dan krabben we ons niet achter de oren en bewonderen we zo'n pragmatische win-win oplossing en komen we tot inkeer, maar doen we toch gewoon alsof het hele Sinterklaasfeest ineens verpest is door een zwarte Nederlander?

1 Reactie
Lozerech
Lozerech24 okt. 2016 - 20:49

Oerwoudgeluiden hebben een heel lange traditie in Nederlandse voetbalstadions. Er wordt nauwelijks tegen opgetreden in de praktijk. Daar is men in Nederland te laf voor. Achteraf "afwijzend reageren" maar ondertussen gewoon toestaan dat het een volgende keer weer gebeurt is de gebruikelijke Nederlandse wegkijkreactie als het op racisme aankomt. De Roetpiet is al jaren geleden als oplossing geopperd door mensen die vonden dat er iets aan de negerkarikatuur die ZP in sommige opzichten was, moest veranderen.

Earl Johnson
Earl Johnson24 okt. 2016 - 13:02

Dit soort berichtgeving is HET probleem rond de zwartepieten kwestie. Arnhemse scholen en RTL doen hem in de ban. Oke en nu? Zolang we bij elk klein rot dingetje over zwartepiet gaan berichten, gaat de discussie en haat nooit stoppen. Hou er AUB mee op zodat we ons kunnen focussen op belangrijkere zaken.

bakkwast
bakkwast24 okt. 2016 - 12:47

Even een puntje van aandacht. Stel een grote adverteerder wil op prime time een spotje uitzenden met zwarte piet,zegt rtl dan nee? Of is het geld dan belangrijker? vragen vragen?

2 Reacties
johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:24

Volgens mij gaat RTL daar niet over, maar degene aan wie het reclamerecht is verkocht. .

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten24 okt. 2016 - 17:31

Goede vraag. Ik ben benieuwd en we gaan het zien.

Tip top
Tip top24 okt. 2016 - 12:10

@FactChecker 24 oktober 2016 at 12:58 Uit een vrij recente peiling blijkt dat 70% van mening is dat zwarte piet zwart moet blijven. 21% wil verandering en 9% weet niet/geen antwoord. Dus wederom moet de overgrote meerderheid van het land zich schikken naar de wensen van een kleine groep. Voor het geval u dat nog niet wist: dat doen wij continu. Ga maar eens naar een yoga klasje waar 1 iemand toevallig Engels spreekt. Dan spreekt de rest van de groep ook opeens iets wat op de engelse taal zou moeten lijken. Als het iemand is die alleen maar Turks of binnen het Koninkrijk Papiaments spreekt, dan: "had hij of zij maar Nederlands moeten leren". Geeft allemaal niet, maar wees dan consequent. Dus niet alleen met mensen die geld en of status hebben, geef dan gewoon in het Nederlands les (ze zijn vaak 'hoogopgeleid" dat soort types dus een paar lesjes Nederlands moet geen probleem zijn) en noem dan een gastarbeider ook gewoon een expat en laat ook die mensen gewoon in hun waarde. Dan ben je tenminste consequent bezig.

4 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 okt. 2016 - 12:37

welke peiling? graag bron. Volgens mij geen representatief onderzoek maar baseer jij je waarschijnlijk op zo'n lullig peilinkje van bepaalde media die alles behalve representatief is.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:10

Tip top Niemand hoeft zich wat mij betreft te schikken. De zwartepiet die voorgeschoteld krijgt, daarmee zult u het moeten doen of u moet gaan protesteren. (Maar dat schijnt niet te kunnen, want dan verpest je een kinderfeestje?) En de zwartepiet die u wil zijn, die mag u zijn.

johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:30

Tip, Sinds wanneer stémmen we per opiniepeiling ? En sinds wanneer stémmen we over wat een medium 'moet' publiceren? En sinds wanneer moeten we in ons gastvrije land consequent zijn in íntolerantie ? .

FactChecker
FactChecker25 okt. 2016 - 4:00

Tip top 24 oktober 2016 at 14:10 - Geeft allemaal niet, maar wees dan consequent. Dus niet alleen met mensen die geld en of status hebben, geef dan gewoon in het Nederlands les (ze zijn vaak ‘hoogopgeleid” dat soort types dus een paar lesjes Nederlands moet geen probleem zijn) - Is Engels praten nu ineens een indicator voor status rijkdom of een hoge opleiding?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen224 okt. 2016 - 11:53

Hoogst oninteressant. Ik zelf heb RTL4 al van meet af aan in de ban gedaan. Beetje lullige achterbuurtzender. (Daarbij komt: het ZP-debat is stervende, en ZP niet. De koortsige flauwe kul van 2014 en 2015 is er niet meer. Onparlementair gezegd: wie, waarom, en wanneer ZP een doorn in het oog is en daar luid kond van doet in het wat merkwaardige beroep van 'actievoerder', die vindt steeds minder gehoor. Het is goed dat ik tegenwoordig op dit gebied inactivist ben geworden.

4 Reacties
johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:36

Frank, Wel veel woorden voor een inactivist over een hoogst oninteressant onderwerp om zijn 'de wens is de vader van de gedachte'-gedachte niet te promoten. .

OlavM
OlavM24 okt. 2016 - 21:33

@ Frank Lenssen: Omdat je in deze je in hetzelfde kamp bevindt als Wilders (bien étonné de se trouver ensemble) zeg ik maar: "wen er maar aan!"

Minoes2
Minoes225 okt. 2016 - 5:01

OlavM Ik vind dat een smerige opmerking!

OlavM
OlavM27 okt. 2016 - 3:17

@ Frank Lenssen en Minoes: Ik vind het helemaal geen `smerige opmerking`, omdat het als een soort boutade was bedoeld, maar achteraf wel te scherp geformuleerd (en dat is beslist wat anders). Daarvoor maak ik alsnog excuus aan Frank. Want meestal vind ik zijn bijdragen inhoudelijk interessant en goed geschreven, maar soms vervalt hij in volzinnen zonder reële inhoud. En ik vind dat hier het geval.

BingoGrubb
BingoGrubb24 okt. 2016 - 11:49

sorry pro pieten dit hebben jullie toch wel een beetje zelf gecreeert. aan heb begin van de discussie waren jullie zo bang om het over ras te hebben dat je spontaan roet veeg begon te roepen. mij was geleerd dat de zwarte piet zwart was omdat een zwarte man was. een man die voor hij de sint hem vrij kocht een slaaf was. en dat hij sint daarom bewonderde en met de sint arme kinderen blij ging maken met nieuwe schoenen.

8 Reacties
MarcoG
MarcoG24 okt. 2016 - 12:16

Ja, ik heb die kant van het verhaal ook nooit begrepen. Zwarte Piet is een Moor die door St Nicolaas bevrijd was van slavernij en hem als dank helpt. Wie er ooit roet Pieten van heeft gemaakt was niet goed bij zijn hoofd.

Nico de Mus
Nico de Mus24 okt. 2016 - 13:08

Het is maar net wat ze je wijs gemaakt hebben. Mij hebben ze wijs gemaakt door te zeggen dat die zwart was van het door de schoorsteen kruipen, maar dat verhaal gaat tegenwoordig natuurlijk niet meer zo op,met allemaal die centrale verwarmingen.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:48

Nico de Mus: Er zijn maar heel, hele weinig kinderen die dat inderdaad als onmogelijk zullen beoordelen.

Drents Bartje
Drents Bartje24 okt. 2016 - 14:17

Nico de Mus, logische verklaring, er is geen Zwarte Piet meer want we hebben centrale verwarming. Maarrrrr..... hoe komt die dan aan die zwarte roet strepen in zijn gezicht?

MarcoG
MarcoG24 okt. 2016 - 14:35

@Mike Peeters Nu vierde ik Sinterklaas in de jaren 70, dus zo recent is die theorie niet hoor.

johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:51

Nico de Mus 24 oktober 2016 at 15:08, Die kinderen hebben weliswaar geen schoorsteen thuis, maar Piet heeft nog de vegen van de vorige schoorsteen. Zie je, zo simpel als wat. .

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten24 okt. 2016 - 17:33

@Zandbergen: Ha, en dat ben ik dan weer, weet ik uit eigen ervaring, volledig met u eens.

Molly Sweet2
Molly Sweet224 okt. 2016 - 18:58

Mike Peeters: 'Dat is een recentelijke “theorie”, verzonnen om de discussie te beïnvloeden. Maar die klopt niet!' Mike, alles omtrent Sinterklaas is theorie. De man is een te vage historische figuur om wat dan ook maar met zekerheid over hem te kunnen zeggen. Maar, by all means, wat klopt er niet aan die 'recente theorie', en wat is 'de waarheid omtrent de Sint'? Want mocht het zo zijn dat jij die feiten wel hebt, zijn er heel wat historici die daar graag kennis van zouden nemen. Dus: sla me om de oren met de historische waarheid, graag zelfs!

Ben Joop
Ben Joop24 okt. 2016 - 11:22

Prima, Nederland wordt weer een beetje beter.

7 Reacties
FactChecker
FactChecker24 okt. 2016 - 13:00

Ben Joop 24 oktober 2016 at 13:22 -Prima, Nederland wordt weer een beetje beter.- Feitelijk onjuist (het is jou mening dus geen feit)

Nico de Mus
Nico de Mus24 okt. 2016 - 13:11

dat gaat snel en dat alleen omdat zwarte piet niet meer zwart mag zijn?

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:12

Ben: Helaas ben ik bang dat we er niets beter van worden....... Als ik hoor hoe er om mij heen geredeneerd wordt!

Nico de Mus
Nico de Mus24 okt. 2016 - 13:46

@Zandb 24 oktober 2016 at 15:12 !Helaas ben ik bang dat we er niets beter van worden…!! Zou ook te gek zijn als jullie daar beter van werden.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 14:44

Nico: Met "we" bedoel ik u ook.

Nico de Mus
Nico de Mus24 okt. 2016 - 16:00

@Zandb 24 oktober 2016 at 16:44 !Met “we” bedoel ik u ook. ik voel mij er toch echt niet beter door. eerder triest.

Bickle
Bickle24 okt. 2016 - 16:32

Dat is maar de vraag, leuker wordt het er zeker niet door.

Spinazieduiker
Spinazieduiker24 okt. 2016 - 11:14

Joepie! En weer een nederlaag voor de ZP fetisjisten. "Eat your heart out"

2 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete24 okt. 2016 - 12:43

Grappig dat u niet blij bent omdat de mensen die zich gekwetst wisten door ZP nu toch hun zin krijgen; u bent blij omdat er een -veel grotere- groep is die de aanpassing van ZP niet leuk vindt. Wat een rancune.

Molly Sweet2
Molly Sweet224 okt. 2016 - 19:00

Phoenix: zeker, wat een rancune, vooral als je bedenkt dat het hier om eerlijke, gekwetste gevoelens ging. Tja. Of, Spinazieduiker, ging het je toch om iets anders?

FactChecker
FactChecker24 okt. 2016 - 10:58

Uit een vrij recente peiling blijkt dat 70% van mening is dat zwarte piet zwart moet blijven. 21% wil verandering en 9% weet niet/geen antwoord. Dus wederom moet de overgrote meerderheid van het land zich schikken naar de wensen van een kleine groep.

4 Reacties
OOF
OOF24 okt. 2016 - 12:15

Graag bron vermelden

FactChecker
FactChecker24 okt. 2016 - 13:01

OOF 24 oktober 2016 at 14:15 -Graag bron vermelden- http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/10/peiling-overgrote-meerderheid-dol-op-zwartheid-van-zwarte-piet-alleen-cultuurverraders-pvda-en-groenlinks-zijn-anti/

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:15

Fact checker: Als u zich fact checker noemt, dan legt u de lat veel te hoog met uw bewering hier: Het is een feit dat NIEMAND zich hoeft te schikken. De verbeelding van een zwartepiet wordt gewoon aan de "vrije markt" overgelaten. Daarin is niets bij meerder- of minderheid geregeld.

Lozerech
Lozerech24 okt. 2016 - 13:24

Roet is toch zwart?

dedebe
dedebe24 okt. 2016 - 10:50

Commerciele zender, die zijn gevoelig voor schreeuwende haters. Persoonlijk kijk ik nooit naar die zender, ik zal er dus niets aan missen.

JStokx
JStokx24 okt. 2016 - 10:49

Het mooie van een dynamische cultuur is dat deze oplossing zeker niet blijvend hoeft te zijn. Dat hebben we wel geleerd te afgelopen jaren.

truusbeek2
truusbeek224 okt. 2016 - 10:33

Vanaf het begin van de "discussie" is er geen enkel begrip voor elkaar geweest.

5 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 okt. 2016 - 13:05

Zo is dat. Het begon met een beroepsactivist die beweerde at zijn moeder voor Zwarte Piet werd uitgescholden (waarvoor de aangifte nu 4 jaar later overigens nog moet plaatsvinden). Vervolgens roepen allerlei mensen naar anderen, "je mag niet,..." en anderen roepen terug, daar ga jij niet over. Tja...

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:16

Nou, Truus, dan moest het maar eens tijd worden dat u begrip krijgt voor "elkaar".

BasVV
BasVV24 okt. 2016 - 13:36

Zandb: Het is wat lastig om begrip voor elkaar te krijgen als één partij meteen het racisme element er in gooit. Dat is geen geweldige manier om begrip te krijgen.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:59

BasVV: Ik vind dat zwartpiet beter aangepast kan worden. Maar ik heb nog nooit mij vergrepen aan het "racisme-element". Daarbij, zou er iemand beweren dat voor hem de huidige zwartepiet een symbool van racisme is, dan kan je daar al dan niet alle begrip voor hebben. Net als voor iemand die zegt, dat hij iemand een Hitlersnorretje liever niet ziet, omdat dat voor hem een symbool van racisme is. In feite hoeft niemand zich dat aan te trekken. Het feit dat sommigen hier te kennen geven dat ze liever niet willen dat ik reageer, trek ik me aan. Maar ik ben en blijf degene die bepaalt wanneer en hoe en waarom ik reageer.

OlavM
OlavM24 okt. 2016 - 21:00

@ Jansen & Jansen: [(waarvoor de aangifte nu 4 jaar later overigens nog moet plaatsvinden).] Onzin natuurlijk. Iemand uitmaken voor Zwarte Piet op zich zal op niet gauw tot een aangifte van een strafbaar feit leiden, en dat is noch noodzakelijk, noch ooit beweerd door Quinsy Gario. Hij heeft wel geheel terecht aangiftes gedaan van de bar racistische troep, die hij naar aanleiding van zijn acties over zich heen heeft gekregen, net als veel anderen.

Tibbit
Tibbit24 okt. 2016 - 10:33

Jammer dat hoe iets overkomt zoveel belangrijker is dan hoe iets bedoeld wordt. De aanname/perceptie is belangrijker dan de bedoeling klaarblijkelijk. Waarom iers zo negatief uitleggen terwijl er geen enkele kwade bedoeling achter zit? Van mij mogen ze daarom alle feesten in december (Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw) afschaffen. En dat meen ik serieus.

2 Reacties
richarrd
richarrd24 okt. 2016 - 12:06

U bedoeld het goed, dus als ik het goed begrijp bent u de mensen van Afrikaanse afkomst een dienst aan het bewijzen door piet van Sinterklaas zwart te maken?

Bickle
Bickle24 okt. 2016 - 16:35

U begrijpt het dus niet goed. Graag eerst lezen, nadenken, proberen te begrijpen en dan pas reageren.

omaoeverloos
omaoeverloos24 okt. 2016 - 10:31

Dus RTL komt met een geheel nieuw sinterklaasprogramma, en "de Club van Sinterklaas" zal wel naar SBS gaan. Ik zie tenminste niet op hun website dat daar al veranderingen op stapel staan.

doewellenzieniedom
doewellenzieniedom24 okt. 2016 - 10:26

Ik zie daar eerlijk gezegd geen probleem in. Het narratief luidde altijd dat Piet zwart was vanwege het roet van de schoorsteen, wat mij als kind ook aannemelijk in de oren klonk, dus al die andere karikaturale toeters en bellen, het pidgin Nederlands, de dikke rode lippen, de oorringen etc., kunnen er net zo goed uit. Is ook nergens voor nodig toch. Nee, goed compromis, iedereen blij. Overigens zat ik laatst mijn Asterix & Obelix bibliotheek weer eens door te spitten, geniale strip verder, en ik kan niet anders concluderen dan dat de makers redelijk dicht langs de grenzen van de betamelijkheid scheren met hun beeltenissen van "De Intrigant" en "De Ziener". Maar laten we die rel maar bewaren voor na de kerst.

Phil2
Phil224 okt. 2016 - 10:22

Prima, RTL. Medelanders ervaren verdriet van en rondom dit 'feest'... Dan kunnen we een mooie stap maken om hier dan rekening mee te houden. Zo simpel is het.

1 Reactie
BasVV
BasVV24 okt. 2016 - 13:48

En wanneer houden die medelanders dan rekening met verdriet van anderen die het sinterklaasfeest gewoon met een zwarte piet willen spelen. Ach nee. Dat zijn racisten. Opmerkelijk dat miljoenen mensen in nederland dan ineens racist zijn. En niet alleen autochtonen als u dat soms denkt. Ook veel gekleurde nederlanders zijn fan van zwarte piet.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder24 okt. 2016 - 10:21

[In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld ] En Sinterklaas valt blijkbaar wel in ons tijdsbeeld. Zal wel zo zijn omdat hij heel veel reclamezendtijd bij RTL koopt. Zwartwit Pieten zullen het sinterklaas feest niet meer redden. Het is voorgoed verpest. Een boycot zou terecht zijn. Tegenstander van Zwarte Piet zullen sowieso niks aan dat feest willen doen. Er zal altijd het beeld van een foute klaas aan blijven hangen. Die was tenslotte de slavenmenner. Sinterklaas is de grootste schurk. Ook omdat hij het geld van veel hardwerkende Nederlanders opeist.

2 Reacties
Paddy3
Paddy324 okt. 2016 - 12:03

Geld opeist? U viert Sinterklaas blijkbaar heel anders dan bij ons. Wij stoppen hoogstens een wortel in de schoen voor het paard.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder24 okt. 2016 - 12:56

@Paddy Als je jong bent kom je wel weg met een wortel, maar als je ouder bent dan moet je toch minstens 100 euro in je schoen stoppen anders word het echt helemaal niks. Ik vraag me wel eens af of die hele Piet discussie daar zijn oorsprong in vind. De prijs is te hoog.

Dewik2
Dewik224 okt. 2016 - 10:20

prima, goed. Zal die kinderen van 5-7 jaar een marsepijnen worst wezen. Een fictief figuur blijft een fictief figuur. Kunnen we nu deze discussie afsluiten ?

Machielse932
Machielse93224 okt. 2016 - 10:15

Zal wel ik kan me er niet meer druk over maken. De lol is inmiddels toch al enkele jaren verziekt. In het oh zo 'tolerante' Nederland is het allemaal eenrichtingsverkeer. Ergeren enkele mensen zich aan zwarte piet? Dan schrappen we die toch. Voelt men zich beledigd bij een kerstboom? Dan zetten we die toch niet neer. Geeft men aanstoot aan pasen? Ach dan noemen we het toch voorjaarsfeest. enz. enz. Het is nou niet dat zwarte piet zoveel boeit, het sinterklaasfeest is in duizenden jaren geëvolueerd, maar ik vind het persoonlijk ziekelijk dat er constant ruimte gegeven wordt aan mensen en groepen die zelf geen millimeter inbinden. Zo tolerant is Nederland dus niet. Dat eenrichtingsverkeer stoort me enorm.

7 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 okt. 2016 - 12:39

Waarbij bijzonder is dat jou reactie werkelijk overloopt van eenrichtingsverkeer. van de intolerantie. Want ohohoh je zal maar een beetje moeten toegeven en inleven in anderen. Nou dan is het hek bij je van de dam. Juist mensen zoals jij zijn de steenpuist in onze samenleving

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:25

U mag zichzelf als zwartepiet verkleden zo u wilt, u mag zoveel kerstbomen plaatsen als u wilt en u mag tot in lengte van jaren Pasen vieren ook al zou de rest van de wereld "voorjaarsfeest" vieren. Hoe andere mensen een zwartepiet verbeelden of al dan niet een kerstboom willen of Pasen vieren, dat is aan hen. U kunt hooguit laten blijken - demonstreren - wat u van die andere zwartpieten enz. vindt en verder moet u het er maar mee doen, wat andere mensen u in dit geval u laten zien. Het spijt me: Het is niet anders.

Machielse932
Machielse93224 okt. 2016 - 14:52

@Johan Eldert Niet helemaal waar want ik woon niet in Nederland. Tevens heb ik mijn nieuwe gastland nog niet geklaagd over de viking verering. Vikingen hebben mijn voorvaderen veel leed aangedaan en wordt het tijd dat IJsland excuses maakt? Gelukkig steek ik zo niet in elkaar. Dit land is van de IJslanders en ik heb maar te accepteren en te slikken wat ze doen. @Zandb Dat klopt in zekere zin. Toch staat het me vrij om kritiek te hebben op de gang van zaken. Net als dat u heel veel kritiek uit op verrechtsing op het gebied van cultuur.

WillemDrees
WillemDrees24 okt. 2016 - 15:18

Voor racisme hoef je geen milimeter voor in te binden snap dat nou eens!!!

Bickle
Bickle24 okt. 2016 - 16:37

@Johan eldert En op welk punt leeft u zich dan in, in de voorstanders van Zwarte Piet? Op welk onderdeel bent u toegevend?

OlavM
OlavM24 okt. 2016 - 20:44

Machielse93 ¨....het sinterklaasfeest is in duizenden jaren geëvolueerd,...* Dat is natuurlijk niet waar. In de eerste plaats gaat Sinterklaas terug op Sint Nicolaas, de bisschop avvan Myra, die in de vierde eeuw leefde. Het schoen zetten is pas vanaf de 15e eeuw aantoonbaar in Nederrland. Inde 17e eeuw maakte Jan Steen enkele schilderijen over het Sinterklaasfeest, zonder zwarte Piet. De huidige vorm -inclusief Zwarte Piet- is pas na 1850 ontstaan onder invloed van het boek van onderwijzer Jan Schenkman.

Machielse932
Machielse93225 okt. 2016 - 21:07

@OlavM Het sinterklaasfeest is veel ouder en heeft hoogstwaarschijnlijk een (gedeeltelijke) oorsprong uit pre-christelijke vereringen. Later is het natuurlijk gekerstend. De kerstboom is tevens ook een out heidens gebruik dat gekerstend is.

Bidar
Bidar24 okt. 2016 - 10:01

Hoe wordt Sinterklaas eigenlijk op de Antillen en in Suriname gevierd?

4 Reacties
OOF
OOF24 okt. 2016 - 12:14

In Suriname viert men kinderdag. Geen sinterklaas of ZP. Maar een ieder staat vrij om het feest een eigen invulling te geven

arno consu
arno consu24 okt. 2016 - 12:14

Met Zwarte Piet uiteraard.

Eindbaas3
Eindbaas324 okt. 2016 - 12:25

Met een pikzwarte Piet, degene die hem spelen worden nog zwarter dan normaal gemaakt. Maar daar stappen de drampieten heel makkelijk over heen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 okt. 2016 - 13:38

In Suriname wordt de Sint witgeschminkt. De Pieten zijn zwart of felgekleurd. http://www.hpdetijd.nl/2013-10-24/omgekeerde-wereld-suriname-antillen-schminken-sinterklaas-wit/

nesje2
nesje224 okt. 2016 - 9:53

Knap hoor dat uiteindelijk een persoon dat voor elkaar gekregen heeft. hoop dat nu de discussie eindelijk gesloten word en het weer een leuke intocht word zonder de mannen met de Mandela vuist in de lucht.

Zephyr2
Zephyr224 okt. 2016 - 9:50

Maar als de Piet in kwestie nu van nature al donker is? Of worden donker getinte acteurs uitgesloten voor deze rol? Trouwens waar zijn de meisjes Pieten? Vragen, vragen, vragen....

1 Reactie
Paddy3
Paddy324 okt. 2016 - 12:01

Hoezo waar zijn de meisjes Pieten? Zwarte Piet wordt al decennia door mannen als vrouwen gespeeld.

freddieemmer
freddieemmer24 okt. 2016 - 9:46

Mooie kans voor onbekende acteurs.

Jaacob52
Jaacob5224 okt. 2016 - 9:37

Jammer dat zo'n prachtig, traditioneel feest om zeep wordt geholpen op grond van flutonderzoeken, schreeuwers en weeïge er-om-heen-lopers. Ik hoop dat er nog genoeg gemeenten en scholen zijn die vasthouden aan deze traditie. Ik hoor trouwens her en der al dat een blank kerstkindje in de kribbe ook not done is. Op naar het volgende project, zou ik zeggen.

7 Reacties
dedebe
dedebe24 okt. 2016 - 11:53

Er zullen buiten de randstad genoeg steden zijn waar het traditionele feest gevierd wordt. En anders op naar Belgie of Curacao.

ikdus2
ikdus224 okt. 2016 - 12:25

Jezus was een Arabier. een witte Jezus is wetenschappelijk onjuist.

Johan eldert
Johan eldert24 okt. 2016 - 12:42

hoezo is dat feest om zeep geholpen??? het wordt gewoon nog gevierd en de roetpiet is feitelijk terug naar het origineel aan t begin van de vorige eeuw toen het feest meer en meer zijn beslag kreeg. het zijn mensen zoals jij die stampei om niets maken waardoor iedereen nu een nare bijsmaak in zijn mond heeft.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:30

Jaaacob: Hoezo is dat feest om zeep geholpen? Omdat kinderen die al niet begrepen wat er aan de hand was nu op een iets andere manier voor de gek worden gehouden? En waarom zou er geen zwart kindje in een kribbe kunnen liggen? Waar maakt u zich nu helemaal druk om?

Jaacob52
Jaacob5224 okt. 2016 - 13:59

Gaat mij niet om een zwart of wit kind, ik wil er mee illustreren dat er altijd wel iets is dat heel misschien zou kunnen ruiken naar discriminatie e.a. en dat dan door een groepje mensen wordt aangegrepen om aanpassingen te eisen.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 20:28

Jaaacob: Dat zal ongetwijfeld het geval zijn: Altijd heeft er wel iemand commentaar. Dat was altijd zo, dat is zo en dat zal altijd zo zijn. En wat dan het meest verstandig is en wat er uiteindelijk gebeurt, dat gaat lang niet altijd gelijk op. Mensen kunnen dan wel aanpassingen eisen maar meestal valt er niets te eisen. Hadden daar de pro-pieters in geloofd, dan waren de acties van "die enkelingen" gewoon genegeerd en doodgebloed.

OlavM
OlavM27 okt. 2016 - 3:10

@ Peterrr: Het ging mij hieronder om Molly Sweets boude bewering, dat “ALLE blanken mensen voor racist uitgemaakt worden.” (Hoofdletters van mij, OM). Omdat ik dat ontken, vraag ik haar ten bewijze daarvan om een citaat met vindplaats. Ook jij drukt je onzorgvuldig uit. Toon maar eens aan in welk opiniestuk op deze site “heel duidelijk gesteld wordt dat ‘de witte Nederlander’ een racist is.” (Ik heb het dus over auteurs, niet degenen die reageren). Jij beweert het, dus ik ben niet degene die moet gaan scrollen. Ik denk veeleer dat je bepaalde stukken niet helemaal goed hebt begrepen, en wat b.v. “white privilege” en “white supremacy” betekenen.

geen-mening
geen-mening24 okt. 2016 - 9:28

Begrip voor elkaar? als je zwarte piet aanpast geef je daarmee aan dat je net wat meer begrip hebt voor het ene standpunt als voor het andere. Als die klagers namelijk begrip hadden voor de voorstanders zouden ze zeggen, het is niet mijn feest of mijn manier van vieren maar ik respecteer dat jullie het wel zo vieren en blijft alles dus zoals het is. Het blijft toch een beetje gekkig dat media Nederland zich helemaal conformeert naar een kleine minderheid en dat terwijl die kleine minderheid zich baseert op hun eigen interpretatie c.q. gedachtes. Als er met andere onderwerpen net zo zou worden omgegaan als met dit zou er heel veel niet meer kunnen of juist wel omdat er overal wel een kleine (of zelfs) minderheid voor te vinden is en als die maar genoeg herrie maken dan buigen onze media hiervoor blijkbaar.

13 Reacties
Donostia2
Donostia224 okt. 2016 - 10:01

Ik ben juist erg bang dat met andere onderwerpen net zo wordt omgegaan. De zwarte piet zaak laat erg goed zien hoe minderheden én media macht uitoefenen. De politiek was duidelijk: "wij gaan niet over traditie's". De media kennelijk wel. Het maakt mij niet uit welke kleur zwarte piet heeft, het volksfeest verandert mee met de veranderingen in de maatschappij. Wat mij wel zorgen baart is dat een heel klein groepje activisten in staat zijn zoveel macht te naar zich toe te trekken.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 10:06

geen- U kunt alleen bepalen met wie ú rekening wilt houden. Als er andere mensen en/of instanties menen op een bepaalde manier rekening te moeten houden met, dan is dat hun keuze. Mij maakt het in principe niets uit dus geef ik de voorkeur aan zo neutraal mogelijk. En als dan een zwartepiet zwart is van de schoorsteen dan hoeft die niet op een van onze zwarte medemensen te lijken, tenzij hij van nature daar al op lijkt of zwart is. Voor de rest vind ik het sop de kool niet waard.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen24 okt. 2016 - 10:07

"als die maar genoeg herrie maken dan buigen onze media hiervoor blijkbaar." U bedoelt natuurlijk de ZP fans die totaal los gingen met racistische taal, bedreigingen en grof taalgebruik op GeenStijl en dergelijke. Die lieden hebben ervoor gezorgd dat het zo loopt. Als ze hun taalgebruik hadden gematigd had het waarschijnlijk heel anders afgelopen. Maar ja, je moet toch gewoon (liefst anoniem) kunnen zeggen wat je denkt...... Overigens hebben de mensen van RTL overlegd met alle belanghebbenden en kwamen tot deze uitkomt. Hoezo niet luisteren? Het is een afweging van belangen. Nou, het belang valt in het nadeel uit voor de ZP fans. Zo simpel is het. Het is een kinderfeest toch? Waar maken volwassenen zich in hemelsnaam druk om. Al jaren is Sinterklaas uit de winkelstraten verdwenen en ZP van de verpakkingen af bij de grote winkelketens. Was het speculaas minder lekker? Welnee.......

Molly Sweet2
Molly Sweet224 okt. 2016 - 10:13

'Het blijft toch een beetje gekkig dat media Nederland zich helemaal conformeert naar een kleine minderheid' Kijk, op zich heb ik daar geen moeite mee, als het ook maar een werkelijke zaak dient. En daar wringt gelijk de schoen. Want rolstoelgebruikers, zo maar even een voorbeeld, zijn ook een minderheidsgroep in NL. Al decennia vechten die lui om betere toegang tot de wereld, dus geen hoge stoepen onder een 'oploopje', makkelijke drempels bij winkels en overheidsgebouwen, enfin, ik kan nog heel erg lang doorgaan met deze lijst. Het is ongelofelijk discriminerend en kwetsend voor deze mensen dat ze zo worden buitengesloten. Dat ze simpelweg, om domme pragmatische redenen die zo ontzettend oplosbaar zijn, niet mee mogen en kunnen doen. En geen hond die naar ze luistert, men doet hooguit het hoognodige en meer niet. De hele wereld is een groot obstakel, als je in een rolstoel zit. Is vreselijk kwetsend, om zo weggewezen te worden, alleen omdat je ietsje minder mobiel bent. Dus als er voor deze minderheidsgroep een uitzonderingsregel wordt gemaakt, als daarvoor ons landschap in zowel stad als dorp en iets anders uit komt te zien zodat rolstoelers ook mee kunnen doen, vind ik dat alleen maar toe te juichen. Minderheden mogen ook voorrang, zeker als het probleem nijpend is. Maar het ZP verhaal is gebaseerd op zaken als 'ik ben zo gewetst' en dat is natuurlijk nooit te meten. Wil niet zeggen dat het niet serieus genomen dient te worden, maar met alle respect: hou ook even een zoutpot in de buurt. Mensen zijn mensen en dol op het zijn van een slachtoffer, en zullen niet snel een kans daartoe laten liggen. Naast de oprecht gekwetste mensen zijn er, dat weet ik heel erg zeker, op dit moment genoeg mensen die roepen gekwetst te zijn om politieke redenen, niet omdat ze er 's nachts wakker van liggen of inmiddels de hulp van een therapeut nodig hebben om het leven nog een beetje aan te kunnen. En dat begint te steken, zo onderhand. Want omwille van die politieke motivaties is men wel bezig heel veel andere mensen te kwetsen, om zelf maar niet gekwetst te hoeven worden, en gezien het policor denken in ons land vindt iedereen dat normaal. Dat je, omwille van de bestrijding van racisme bijvoorbeeld, alle blanken mensen voor racist uitmaakt en zo dus gruwelijk racistisch bezig bent - het racisme dus dient en in stand helpt houden, het zelfs aan een nieuw jasje helpt. De hypocrisie van deze hele toestand is haast lachwekkend. Dat ZP werd afgeschaft moest een keertje gebeuren en ik zit er ook niet mee, maar de manier waarop het gebeurt is misselijkmakend.

ikdus2
ikdus224 okt. 2016 - 10:14

een mooi compromis toch. piet blijft en het zwarte is er van af. win win lijkt mij.

OOF
OOF24 okt. 2016 - 10:59

En als je hem niet aanpast heb je meer begrip voor het andere standpunt. De klagers hebbebn al 30-40 jaar begrip voor de ander, maar er is weinig verandert in 30 jaar. Ik denk dat het met de kleine minderheid el meevalt, Ze schreeuwen alleen niet zo hard. Valt telkens op dat de zogenaamde slilent majority van rechts altijd veel kleiner is dan ze zelf denken. Ze schreeuwen namelijk zo hard dat ze de discussie op normaal volume en het gefluister van de echte slilent majority niet kunnen horen. Daarom zijn ze altijd verrast door verkiezingsuitslagen en hebben ze altijd het gevoel dat ze door de media worden belazerd of dat er sprake is van a rigged game. Terwijl ze zelf ver van de realiteit staan. Aanhangers van de PVV denken ook altijd dat ze de meerderheid vertegenwoordigen, maar het blijkt vaak een relatief grote minderheid te zijn. Geen mening lijkt geen mening te hebben, maar tussen de regels door lees ik wel een duidelijke voorkeur

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 13:45

Molly: Veel reacties van u gelezen hebbend, kan ik concluderen dat u zich ook veel drukker maakt over dit zwartepiet gedoe dan de noden van rolstolgebruikers.

OlavM
OlavM24 okt. 2016 - 20:00

@ Molly Sweet: [Dat je, omwille van de bestrijding van racisme bijvoorbeeld, alle blanken mensen voor racist uitmaakt en zo dus gruwelijk racistisch bezig bent – het racisme dus dient en in stand helpt houden, het zelfs aan een nieuw jasje helpt. De hypocrisie van deze hele toestand is haast lachwekkend.] Dit soort leugens debiteren fanatieke pro-Zwarte Pieters voortdurend. Het is belachelijk te beweren dat "álle blanken voor racist " zouden worden "uitgemaakt". De activisten tegen Zwarte Piet hebben dat nooit beweerd; laat maar eens zien waar dat staat of wie dat zou hebben gezegd. Hiermee ben je zelf dus een exponent van de bijzonder lange tenenbezitters die coûte que coûte willen vasthouden aan Zwarte Piet zoals die volgens hen moet zijn, terwijl al lang gebleken is dat er in de loop van de tijd veranderingen in het uiterlijk van (Zwarte) Piet kunnen plaatsvinden en al hebben plaatsgevonden. En wat de vergelijking met rolstoelers betreft: inderdaad, dat bewijst toch eens te meer dat acties ook voor rolstoeltoegankelijkheid gerechtvaardigd zijn, dus voor een minderheid die problemen heeft, en dat juist doorgegaan moet worden met het eisen van aanpassingen? En in tegenstelling tot wat je beweert, worden wel degelijk steeds meer aanpassingen gemaakt ten behoeve van rolstoelers.

Molly Sweet2
Molly Sweet225 okt. 2016 - 8:58

Olav: 'Dit soort leugens debiteren fanatieke pro-Zwarte Pieters voortdurend.' Ehm... Olav, heb jij de laatste paar jaar nog iets waargenomen in de media over de strijd rond ZP? Want je kunt hier wel de vermoorde onschuld uithangen en net doen of iets niet waar is, net zoals de pro-ZP-ers al heel lang roepen dat ZP niks met racisme te maken heeft en het anti-kamp dat gewoon niet wil horen... En op diezelfde manier schijn jij volledig gemist te hebben hoe de blanke Nederlander, ook hier op Joop, voor racist werd uitgemaakt. Is niet mijn fout dat jij zo selectief leest, maar daarom hoef je nog niet te beweren dat iets een leugen is, alleen maar omdat jij het niet leuk vindt om te horen. De racisme-beschuldiging vliegt je hier in dit land hysterisch snel om de oren. En al roep jij honderd keer dat dat niet waar is, dan helpt dat niet erg veel, want het is namelijk wel waar, Olav. Maar goed, als we het hebben over het debiteren van leugens: wanneer gaat de anti-ZP-groep zich eens bezighouden met historische feiten, in plaats van een historische leugen te gebruiken om hun zin door te drijven? Als iemand die de waarheid blijkbaar hoog heeft zitten, Olav, mag jij mij vertellen van wie wij nu uiteindelijk die zwarte slaven hebben aangekocht? Weet jij dat of hol je liever achter de leugens aan?

OlavM
OlavM26 okt. 2016 - 1:24

@ Molly Sweet: [Ehm… Olav, heb jij de laatste paar jaar nog iets waargenomen in de media over de strijd rond ZP?] Sterker nog, ik heb er actief aan deelgenomen. Wat een hoop beweringen, zonder bewijzen. Geef maar eens een citaat met vindplaats, waaruit blijkt dat "alle blanken mensen voor racist uitgemaakt worden." En b.v. begrippen als "white privilege" en "white supremacy" hebben een heel andere betekenis, maar het kan natuurlijk goed zijn dat je die niet begrijpt.

OlavM
OlavM26 okt. 2016 - 1:29

@ MollySweet: [Olav, mag jij mij vertellen van wie wij nu uiteindelijk die zwarte slaven hebben aangekocht? Weet jij dat of hol je liever achter de leugens aan?] Ook ouwe koek. Hierover wordt ook in de zwarte beweging geen historische feiten ontkend, als je dat soms wil suggereren. Overigens heb ik al geruime tijd geleden in een commentaar daarover iets geschreven. Je kletst maar wat.

Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 7:46

Olav: Wat mij ook altijd steekt, bij dat verwijt van Molly Sweet dat - ik citeer - "de blanke Nederlander, ook hier op Joop, voor racist werd uitgemaakt" (waar natuurlijk vast wel een of andere idioot zich aan schuldig gemaakt zal hebben) evenzeer voor de verdedigers van zwartepiet geldt: Ook daar lopen -tig idioten die tegenstanders van zwartpiet voor alles wat mooi en lelijk is uitmaken, zelfs voor racist. Nog nooit heeft Molly Sweet daar ook maar één woord aan gewijd.

OlavM
OlavM27 okt. 2016 - 2:55

@ Zandb: Het gaat hier om Molly Sweets boude bewering, dat “ALLE blanken mensen voor racist uitgemaakt worden.” (Hoofdletters van mij, OM). Omdat ik dat ontken, vraag ik haar ten bewijze daarvan om een citaat met vindplaats. Is daar iets mis mee?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen24 okt. 2016 - 9:24

Kijk, dat wordt voor de ZP fans weer eens een nieuwe boycot uitroepen. Na de Hema, Bijenkorf, Aldi, Lidl, Jumbo etc.etc nu Goede Tijden Slechte Tijden boycotten? Ik ben benieuwd of de kijkcijfers van RTL net zo totaal ineenstorten als de omzetcijfers van de geboycotte grootwinkelbedrijven............ Ik waarschuwde er al zo lang voor de teloorgang van ZP door al die racistische scheldpartijen: http://www.joop.nl/opinies/zwarte-piet-fans-bind-nu-eens-in Hoe harder de scheldpartijen op de ZP critici, hoe sneller ZP verdwijnt. Maar ja, je zag het al aan de commentaren. Het was tegen dovenmansoren. Wie volgt? NTR?

12 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet224 okt. 2016 - 10:01

Alfred, ik denk dat jij steeds weer de gevolgen van het angstige politiek correct denken onderschat. Juist de kritiek zorgt ervoor dat zij die ongelijk hebben zichzelf sterken in de wetenschap dat ze juist de absolute waarheid in pacht hebben. Ik zie het jou ook steeds doen: niet met tegenargumenten komen, maar het slachtofferkleed van 'ik word niet begrepen en nu doen ze ook nog eens gemeen tegen me' aantrekken. Ik heb namelijk van de kant van de ZP-haters geen enkel grondig argument gehoord. De geschiedenis waar men zich op beroept bestaat niet, dat is een bedenksel. Dus die valt af. Dat Piet onderworpen zou zij door Sint is inmiddels door Sint en Piet zelf tegengesproken. Blijven over de gekwetste gevoelens van veel Nederlanders. En daar heb ik nogal moeite mee: we voelen ons allemaal wel eens gekwetst, ik bijvoorbeeld als ik mensen enthousiast aan geschiedvervalsing zie doen om een politieke zaak te dienen. Maar leg mij eens uit, lieve Alfred, waarom het gekwetst zijn van de ene groep wel serieus wordt genomen, en de kwetsuren van een andere groep niet? Geef mij daar nu eens een werkelijk gefundeerde reden voor? Wie is de opperrechter die bepaalt wiens pijn het meeste pijn doet?

RonVa
RonVa24 okt. 2016 - 10:47

Fijn dat je zo alwetend bent. Hadden ze maar naar je geluisterd dan was het vast goed gekomen. Wat je echter vergeet is dat de teloorgang van dit kinderfeest niet komt door de scheldpartijen maar dat de scheldpartijen een gevolg zijn. Door positieve discriminatie vanaf link wordt de mening van een hele kleine groep met extreem lange tenen en het onvermogen zich in een ander in te leven boven de rest gesteld. Hun mening iedereen opgedrongen zonder ruimte voor debat wat het schelden en het gevoel van onvermogen veroorzaakt. Geef ze eens ongelijk.

Dale S
Dale S24 okt. 2016 - 10:50

De PVV loopt er mee weg. 80 % is voor het behoud van ZP. Een gedeelte hiervan zal zijn frustratie botvieren in het stemhok. Wat ik je brom

Ben Joop
Ben Joop24 okt. 2016 - 11:23

Volgens racisten is wat zij doen geen racisme, want daar doen ze niet aan ofzo.... Ze doen het voor de kinderen, lol

arno consu
arno consu24 okt. 2016 - 12:51

Dat antwoord kan er niet komen omdat het er niet is Molly. Er is m.i. nooit een parallel tussen ZP en racisme geweest tot het moment dat deze gecreeerd werd. Maar feiten zijn onbelangrijk. Het gaat hierin om de beleving. Die is allesbepalend. Dat deze strijd gestreden wordt op verkeerde argumenten doet er dus ook niet meer toe. Het maakt dus niet uit dat een sinterklaasvierder met ZP geen racistische intenties heeft. En hoe bizar het nou eenmaal overkomt, de tegenstanders hebben besloten dat de sinterklaasvierder ze wel heeft. Ik heb over een soortgelijk fenomeen gelezen in geschiedenisboeken over 1400-1700. De omschrijving daarvan is 'heksenjacht'.

Nico de Mus
Nico de Mus24 okt. 2016 - 13:03

!!Ik ben benieuwd of de kijkcijfers van RTL net zo totaal ineenstorten als de omzetcijfers van de geboycotte grootwinkelbedrijven…………!! Die ineengestorte cijfers zou ik wel eens willen zien. b.v.d.

pvlaren
pvlaren24 okt. 2016 - 13:27

Wanneer zou het elastiekje van de Nederlander die netjes zijn belasting betaalt maar ondertussen wel voor racist wordt neergezet nou toch knappen?

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 14:20

Molly: Neem me niet kwalijk maar dat is een dooddoener van de grootste order: "Ik heb namelijk van de kant van de ZP-haters geen enkel grondig argument gehoord." 1. U bepaalt immers wat een grondig argument is. 2. Hebt u wel een grondig argument gehoord van de voorstanders van zwartepiet? 3. U stelt ten onrechte dat er maar twee opties zijn: Wel of geen zwartepiet. 4. U doet alsof de mensen die tegen zwartepiet "de waarheid in pacht hebben" terwijl velen van hen niet meer doen dan wat de voorstanders doen: Namelijk gewoon een mening hebben. En proberen om andere mensen te beïnvloeden. 5. U generaliseert de tegenstanders van zwartepiet op onverantwoorde wijze tot "men" en tot "zwartepietHATERS". 6. "We voelen ons allemaal wel eens gekwetst", zegt u. Dat zal. Maar waarom kan dat voor iemand geen reden zijn om daar wat aan te doen? 7. Waarom we aan de gekwetste gevoelens van de een meer aandacht besteden aan die van de ander, daar heb ik geen antwoord op. Er is hier immers sprake van iets waarvan iedereen persoonlijk kan besluiten of om gehoor te geven of niet. En de vrije keuze van bepaalde personen/instellingen grijpen dieper in: Als de NPS een keuze maakt, of de Hema of RTL of Jan Jansen van driehoogachter...... 8. Die opperrechter bestaat niet want er bestaat in deze niemand die hier de macht heeft om te oordelen en/of te veroordelen. Nou ja: Ik bedoel, dat in dit geval iedereen zijn eigen opperrechter is. Kortom: Ik meen dat ik een aantal zinnige punten inbreng, die aantonen dat u de zaak dooddoet.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 14:30

NvdBild: Het moet in uw visie het één OF het ander zijn. Het gaat hier echter om meningen. Om hoe mensen bepaalde zaken ervaren. Daar valt helaas niets aan voor te schrijven. Het gaat hier om een beeldvorming. Daar kunnen racistische elementen heel makkelijk een rol gaan spelen. Niemand weet uiteindelijk hoe ons slavernijverleden ons beeld van de zwarte mens beïnvloedt of heeft beïnvloed. De argumenten die "men" aanvoert, die kun je naar mijn mening wel heel zinnig waarderen. En dan meen ik dat u gelijk hebt; dat er geen directe koppeling tussen zwartepiet en slavernij te veronderstellen valt.

arno consu
arno consu24 okt. 2016 - 15:03

Zandb, "Het moet in uw visie het één OF het ander zijn" Nee. Mijn visie doet er niet toe. Dat is alleen maar mijn visie. Het is een eenvoudige stelling. Of het is racisme. Of niet. Daar kan en mag niets tussen zitten. Als er geen racistische intentie is dan moeten we nooit emotie laten bepalen dat het dat wel is.

Zandb
Zandb24 okt. 2016 - 20:39

NvdBild: Wat u wilt is onmogelijk. Iemand anders kan nooit uitmaken of iemand zich al dan niet gekwetst kan voelen door bepaalde uitingen ook al is er niets van racisme aanwezig. Als iemand over "negers" spreekt, kan dat als racistisch worden ervaren. Maar wie zal ooit weten of iemand ook werkelijk uit racistische motieven dat woord gebruikt? We accepteren bijvoorbeeld een uitspraak van de rechter. Maar op zichzelf zegt dat ook nog niets, natuurlijk.

arno consu
arno consu25 okt. 2016 - 10:50

"Wat u wilt is onmogelijk" Dus we dienen racisme te laten bepalen aan de hand van de persoonlijke emotionele beleving? Lijkt mij geen goed idee.