Joop

RTL-programma verkondigt racisme en vindt dat grappig

  •    •  
07-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
bubbels
RTL heeft zondagmiddag een aflevering van de commerciële talkshow Bubbels & Gloss waarin een van de hosts racistisch commentaar laat horen, tot groot vermaak van de andere aanwezigen, op het slachtoffer na. De beledigende opmerking komt van de vertegenwoordiger van de kappersorganisatie Intercoiffure die het programma mede presenteert.
In een reactie tegenover de NOS zegt Ashaki Leito, organisator van de jaarlijkse Miss Black Hair Verkiezing:
“Ik ben geschrokken en vol ongeloof dat zulke uitspraken anno 2018 nog steeds worden gedaan. Ik kijk nooit naar dat programma en ineens hoor ik die uitspraak, die ik niet ga herhalen. Ik heb zelfs nog teruggespoeld om te kijken of ik het echt goed had gehoord. Dat zo’n uitspraak langs een redactie komt en dat mensen dan vervolgens in de lach schieten, vind ik echt ongelooflijk.”
Rapper Ronnie Flex reageert onthutst op de uitspraak via Instagram:
Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op 7 Mei 2018 om 3:34 (PDT)
In een verklaring op de Facebook-pagina van Intercoiffure staat:
Ik betreur de de uitspraak die ik heb gedaan in het programma Bubbels & Gloss. Het is in geen geval de bedoeling geweest om iemand hiermee te kwetsen en bied hiervoor mijn oprechte excuses aan. Zowel internationaal als in Nederland is het Afro-American haar niet meer weg te denken uit het modebeeld. Ook op de internationale catwalks is Afro-American haar hot bij alle topmodellen en dat is een ontwikkeling die ik toejuich.
RTL zegt in een verklaring dat het programma voor uitzending steekproefsgewijs is gecheckt en de racistische opmerking daar niet bij is opgemerkt. Het mediabedrijf zegt ‘geschrokken’ te zijn.

Meer over:

rtl, racisme, nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Meta  Foor
Meta Foor8 mei 2018 - 16:41

ik moest er wel een beetje om lachen ... ben ik nu racist ? mond spoelen met groene zeep ?

►3L
►3L8 mei 2018 - 13:58

Wanneer is iets racisme? Volgens mij als je onderscheid maakt op basis van ras met daarbij het achterliggende idee dat het ene ras minder is dan het ander. En dat zegt een kapper ' dat haar zit als een bosneger'. En daarbij moet je bedenken dat hij dit zegt als reactie op iemand die het heeft over sterk krullend haar dat alle kanten op staat. Had die kapper dit anders kunnen verwoorden? Vast wel. Maar: achteraf is het gemakkelijk om de koe in zijn kont te kijken. Dit is volgens mij geen racisme. En als je dat racisme noemt is het spijkers op laag water zoeken.

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin8 mei 2018 - 21:30

Je definitie van 'racisme' klopt als een bus en dit is dus geen racisme. Het is wel ongelukkig en volgens mij onbewust respectloos. Gezien de huidige tijdsgeest is het plat en best dom maar het is onzin dat er weer zo'n ophef moet zijn. De NOS vraagt een reactie van Ashaki Leito, organisator van de jaarlijkse Miss Black Hair Verkiezing. Haar hele event is minder multicultureel dan het bewuste gesprek in "Bubbels & Gloss". Met 'bosneger' bedoelen ze overigens overduidelijk iemand die nog niet gewend is aan de beschaving zoals wij deze kennen. Als je zoekt op "bosneger" in Google zie je gekleurde mensen waarbij niet of nauwelijks aandacht is gestoken in het haar. Of is Google nu ook racistisch?

NedBall93
NedBall938 mei 2018 - 9:46

Ja dat kan echt niet meer. De woordkeuze over het haar was al bot, maar kon nog niet. Bosneger is toch geen woord meer dat je op tv zegt. Dat is taal voor de kleedkamer of de borrel. Verder zal het me. Kijk toch geen tv.

Tineke de Goede
Tineke de Goede8 mei 2018 - 9:00

Bosnegers zijn toch een gewone bevolkingsgroep in Suriname en in Afrika ? Ik snap niet wat er racistisch aan is.

2 Reacties
Bernie2
Bernie28 mei 2018 - 9:18

Het is zwaar racistisch, en niet in de laatste plaats vanwege het woord 'neger' dat er in voorkomt. Gecombineerd als 'bosneger' is het een denigrerend begrip dat tot in het recente verleden racistisch werd gebruikt om bepaalde bevolkingsgroepen te schofferen. Dit kan niet en RTL had dit gespuis direct naar huis moeten sturen met Intercoiffure er achteraan.

Vliet2
Vliet28 mei 2018 - 19:19

Het woord neger is nooit racistisch geweest of denigrerend gebruikt, dat is een leugen die ons tegenwoordig opgedrongen wordt, je reinste geschiedvervalsing. Dat zwarten het zo ervaren is omdat ze te veel naar Amerika hebben gekeken en zoals de meeste Nederlanders alles uit dat land klakkeloos overnemen.

Geesteman
Geesteman8 mei 2018 - 8:37

Ik vraag me af wat er zal gebeuren als iemand het nog durft een mop over Sam en Moos te vertellen. Max Tailleur zou tegenwoordig geen bestaan hebben. Het zal het voortschrijdend inzicht wel zijn. De tijd dat we mochten lachen om karikaturen is nu verboden. Gevolg is wel dat er nog maar heel weinig overblijft om te lachen.

Bernie2
Bernie28 mei 2018 - 7:29

RTL, qua mores zo plat als een pannenkoek voor mensen die genoeg hebben aan hapklare onderbuikse hapjes. Is dit trouwens niet de omroep waar de zo integere Twan Huys binnenkort een 'spijkermannetje' gaat doen?

JanDuine2
JanDuine28 mei 2018 - 7:00

Wat een ongelooflijk dom, stompzinnig volk ... en dat denigrerende gelach toen de opmerking over de "bosneger" werd gemaakt. Ik dacht eerst "dit kan niet echt zijn", maar helaas .... En dan vervolgens dat schijnheilige "over the top" excuus ........ een misselijk makende vertoning!

DaanOuwens
DaanOuwens8 mei 2018 - 4:56

Bosneger en zeker in deze context is een domme racistische denigrerende uitspraak. Racistisch omdat er expliciet een negatief aspect wordt verbonden aan kroeshaar. Dat het domme volk dat dit programma verzorgd dit doet is verklaarbaar. Dat een deel van de mensen hier er geen probleem mee heeft is ook niet verrassend. Er is nogal wat racisme in de Nederlandse samenleving en bij dit soort onderwerpjes wordt duidelijk dat het velen ook niets kan schelen. Het beschavingsniveau is bedroevend laag. Er valt ook weinig aan te doen dit soort gedrag gaat nooit weg. Reden om dit soort volk gewoon te mijden.

3 Reacties
Libertain
Libertain8 mei 2018 - 8:28

("Er valt ook weinig aan te doen dit soort gedrag gaat nooit weg.") Dit stelling klopt zeker niet. Er zijn voorbeelden van landen die na WOII het bestrijden van xenofobie, discriminatie, racisme als prioriteit hebben ingesteld en hebben daarop zeker successen erin geboekt. Dat zijn tevens de landen die actief extreem-rechts aan het bestrijden zijn. Er bestaat maar een enkel vraag - willen we als land het xenofobie, racisme, discriminatie verschijnsel gaan bestrijden of verklaren we voor het hele wereld dat het onderdeel van onze culturele erfenis is?

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin9 mei 2018 - 6:55

@ DaanOuwens en @Libertain: Wat is volgens jullie de definitie van racisme? Het negatieve aspect van kroeshaar is ook een waarheid. Kroeshaar laat zich minder makkelijk bewerken dan sommige andere haarsoorten. Dat maakt de persoon niet minder en dat is ook niet neerbuigend bedoeld, maar het is wel zo. Dit is ook mede de oorzaak waarom het dragen van een pruik bij onze dames populairder is dan bij blanke dames. En ook waarom er een Miss Black Hair Verkiezing bestaat. Je kunt ook stellen dat tatoeages op mijn donkere huid minder goed te zien zijn dan op een blanke huid. Dat kun je ook racistisch vinden maar het is ook gewoon een waarheid. Dat neemt niet weg dat het in de huidige tijdsgeest wel ongemakkelijk is om je zo uit te laten. RTL werkt bij dit soort programma's met een tape-on-desk constructie waarbij het complete programma 'op band' wordt aangeleverd. Zeker als een programma al langer draait is controle vooraf vrij ongebruikelijk. De producent staat garant dat het voldoet aan de strikte richtlijnen van RTL. Producent en RTL zullen hier vast overleg over hebben gehad en dan pakken ze de formule voor racisme er bij. Dit voldoet daar niet aan maar het is wel ongemakkelijk. RTL zal ze een waarschuwing geven en de producent zal iets scherper toezien dat dergelijke uitspraken buiten de uitzending blijven.

Willem De Rooij
Willem De Rooij9 mei 2018 - 7:52

Fijne reactie Sjoerd! Eindelijk iemand die z'n hoofd koel weet te houden, nuanceert en relativeert. Top!

Peterrr3
Peterrr37 mei 2018 - 21:29

Ging het nou alleen om die uitspraak 'bosneger' of kwam er daarna nog wat achteraan? Dat heb ik dan gemist. Dus als je het woord bosneger gebruikt (wat ik zelf niet zou doen, maar dat terzijde) dan ben je een racist? En als iemand een Duitser een mof noemt? Ook een racist? En een Nederlander een kaaskop? Ook een racist? En iemand met een blanke huid een 'witte' noemen? Ben je dan ook een racist?

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter7 mei 2018 - 22:38

Lees de reactie van Ronnie Flex misschien begrijp je het dan. De man kraakte kroeshaar af dan lijk je wel een bosneger. Dus kroeshaar is niks en een bosneger wil je ook niet op lijken want die heeft kroeshaar. Dat dus. Ronnie Flex heeft kroeshaar en voelde zich ( terecht ) aangesproken.

Peterrr3
Peterrr38 mei 2018 - 7:19

@Thuiszitter, ik snap dat Ronnie Flex het een vervelende uitspraak vindt. Gaat mij erom dat het meteen racisme genoemd wordt als je iets niet mooi vindt. Ik mag op deze site wel 'witte' genoemd worden. Daar is blijkbaar niets mis mee. Dat snap ik gewoon niet. Waarom is de ene opmerking fout en de andere opmerking geen probleem?

Libertain
Libertain8 mei 2018 - 13:46

("Waarom is de ene opmerking fout en de andere opmerking geen probleem?") Kwestie van maatschappelijke ontwikkeling, beschaving, culturele erfenis, degelijke opleiding en niet op laatste plaats - huishoudelijke sfeer waar je mee opgegroeid ben.

Peterrr3
Peterrr38 mei 2018 - 21:15

Libertain 8 mei 2018 at 15:46 (“Waarom is de ene opmerking fout en de andere opmerking geen probleem?”) Kwestie van maatschappelijke ontwikkeling, beschaving, culturele erfenis, degelijke opleiding en niet op laatste plaats – huishoudelijke sfeer waar je mee opgegroeid ben. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik zelf zulke woorden in mijn mond zal nemen, zoals in het filmpje. Maar waarschijnlijk is dat ook de reden dat ik niet vind dat iemand die zo'n opmerking maakt meteen ook een racist is.

Karel11
Karel117 mei 2018 - 21:20

Direct het woord uit de van Dale halen, want daar staat het gewoon in.

Loebkesman
Loebkesman7 mei 2018 - 21:13

Voetbalkantinehumor. Daar moet je tegen kunnen en daarom niet geschikt voor televisie. Aan de andere kant is het over elkaar heen buitelen van verontwaardiging nog grappiger. Blikje BN'ers erbij open trekken die een wedstrijdje 'gekwetst' zijn doen.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2018 - 15:09

Voetbalkantinehumor Wat bedoel je hiermee? Humor die eigenlijk niet kan, maar wel bij 'jongens onder elkaar' waar de target niet bij is ( en eigenlijk daarom er ook niet bij kan zijn)

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 mei 2018 - 19:17

"Wat bedoel je hiermee? Humor die eigenlijk niet kan, maar wel bij ‘jongens onder elkaar’ waar de target niet bij is ( en eigenlijk daarom er ook niet bij kan zijn)" Het gaat er niet om of de targets er wel of niet bij zijn. Het gaat er om dat de mensen die van beledigd zijn namens anderen hun beroep hebben gemaakt, de diversiteit polonaise en de BN'ers er niet bij zijn.

Loebkesman
Loebkesman8 mei 2018 - 21:35

@Stokkickhuysen. Foute humor dus. Was laatst koffie aan het drinken. Staat er een blik Jodenkoeken op tafel. Ik klop hard op de deksel en roep "Aufmachen!!!". Iedereen lachen en roepen "Dit kan echt niet". Inderdaad. Kan eigenlijk niet. Maar toch maak je de grap.

Vliet2
Vliet27 mei 2018 - 18:50

Ik kan er niet bij dat volwassen mensen geschokt of onthutst zijn, de overgevoeligheid viert weer hoogtij.

Henri Zwols
Henri Zwols7 mei 2018 - 18:15

"Afro-American haar" Luie vertaling? Schrijver denkt dat echt alle donkere mensen zijn verscheept naar Amerika? Of zijn krullen een specifiek Amerikaanse trend?

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 mei 2018 - 17:17

Of iemand onbewoest of bewoest racist is merk je aan het gebruikte woorden, om "bosneger" of "negroide als "afro-americaan" te vertalen, dat is gewoon het klassieke racisme om etnischiteit van herkomstland naar huidskleur te vertalen. Zullen we "bosneger" gewoon vertalen naar Surinaams en de Afro-Americaan buiten de discussie houden, ze hebben niks te maken met suriname of bosnegers.

3 Reacties
kassakijker73
kassakijker738 mei 2018 - 6:09

"dat is gewoon het klassieke racisme om etnischiteit van herkomstland naar huidskleur te vertalen." Dus 'kaaskop' is volgens jou ook 'klassiek racisme'?

DaanOuwens
DaanOuwens8 mei 2018 - 8:45

@ nsreiziger Jij schrijft: Dus ‘kaaskop’ is volgens jou ook ‘klassiek racisme’? Kaaskop is een term die volgens Nederlandse overlevering door de Spanjaarden werd gegeven om de veerkracht van de Nederlanders te omschrijven. Vermoedelijk is dat dus een compliment van Nederlanders aan zichzelf. Lijkt mij onmogelijk dat dit racisme is.

Peterrr3
Peterrr38 mei 2018 - 11:57

@Daan en toch vind ik het niet prettig als iemand mij een kaaskop noemt. Omdat ik vind dat er een negatieve associatie aan vast zit. Dan nog is het volgens jou geen racisme?

Aggedamarwit
Aggedamarwit7 mei 2018 - 16:50

Oh wee, op naar het volgende racisme schandaal. Voor zover ik weet is ''bosneger'' een normale bestaande term voor (nazaten van) negerslaven die de slavernij zijn ontvlucht en in de binnenlanden van Suriname leven/leefden. Ook in Suriname worden ze zo genoemd. Ik ken tenminste 1 creool die zich ook een bosneger noemt. http://www.encyclo.nl/begrip/bosneger Maar goed, we zijn allemaal weer diep geschokt.

17 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2018 - 18:24

Sinds de jaren zestig wordt die term als denigrerend beschouwd (Wikipedia). Tegenwoordig heb je het over Marrons. Al zullen er best Marrons zijn die elkaar als bosneger aanspreken. Dat is geen probleem, geuzen onder elkaar.

Aggedamarwit
Aggedamarwit7 mei 2018 - 21:50

''Sinds de jaren zestig wordt die term als denigrerend beschouwd'' Tja, u zegt het. Ik heb geen Surinamer (dat zegt natuurlijk ook niet alles, maar toch) ooit de term marron horen gebruiken, i.t.t. bosneger. En dat waren geen "bosnegers" onder elkaar. Zoals u weet is de bevolking van Suriname ook redelijk divers. Als het ging over "bosnegers'', dan was dat om de bevolkingsgroep als zodanig te duiden, zoals daar b.v. ook zijn Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Indianen of Creolen (dit zijn dan weer nakomelingen van vrije, ex-slaven). Iedere bevolkingsgroep met zijn eigen voorgeschiedenis. Denigrerend was het echter nooit.

Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2018 - 23:45

@Agge: "u zegt het". Valt me van je tegen...: Wikipedia zegt het. (Zoals ik al zei.)

Purper Floyd
Purper Floyd8 mei 2018 - 6:03

@Eric Minnens En als iets op Wikipedia staat dan is het waar ? Het lijkt er dus op dat jij zaken, omdat ze op het internet staan, voor waar aanneemt. Kom uit die web-bubbel en spreek met echte mensen. Wikipedia bezit geen enkele autoriteit, ook jij kunt daar een verhaal/definitie schrijven, maar dat betekent nog niet dat het waar is.

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 mei 2018 - 6:33

"Iedere bevolkingsgroep met zijn eigen voorgeschiedenis. Denigrerend was het echter nooit." Toen mischien niet maar deze uitspraak was zeker denegrerend bedoelt.

Peterrr3
Peterrr38 mei 2018 - 7:15

@Appi, als iemand iets op een denigrerende manier zegt, dan is dat toch nog geen racisme?

Eric Minnens
Eric Minnens8 mei 2018 - 8:30

@Purper Floyd Ik zeg niet dat het waar is. Ik zeg dat het in Wikipedia staat. Wel helder blijven discussiëren graag. Niet alles wat in Wikipedia staat, is waar inderdaad. Maar er zijn verschillende onderzoeken gedaan, waaruit een hoge betrouwbaarheid van de site naar voren kwam. Zoek maar op Wikipedia Wikipedia. Afgezien van deze betrouwbaarheid... in welke bubbel leef jij? Liever fake news dan Wikipedia?

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 mei 2018 - 12:00

"@Appi, als iemand iets op een denigrerende manier zegt, dan is dat toch nog geen racisme?" Wel als je op een denigrerend manier over huiskleur spreekt, en dat is wat hier gebeurd of ontkent u dat?

Aggedamarwit
Aggedamarwit8 mei 2018 - 15:00

Eric Minnens 8 mei 2018 at 01:45 @Agge: “u zegt het”. Valt me van je tegen…: Wikipedia zegt het. (Zoals ik al zei.) Maar waarom valt u dat tegen? Ik geef slechts aan dat mijn ervaringen anders zijn. @Appi ''Wel als je op een denigrerend manier over huiskleur spreekt, en dat is wat hier gebeurd of ontkent u dat?'' Waarom is de vaststelling dat je als kapper met het kroeshaar van een "bosneger" minder kan dan met het steile haar van b.v. een blanke denigrerend, of zelfs racistisch? Is de vaststelling dat de blanke blanke huid van een Kelt gevoeliger is voor het ontwikkelen van een melanoom onder invloed van UV-straling dan de donkerbruine huid van een "bosneger" dan ook denigrerend en daarmee racistisch?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2018 - 17:59

@Peterrr denigrerend en langs kleurlijntjes wordt zo langzamerhand wel racistisch hoor, @Agge, met zijn Surinaamse vrienden die over bosnegers praten als een bevolkingsgroep, om deze bevolkingsgroep te onderscheiden van andere bevolkingsgroepen in Suriname: En ik maar denken dat het hier om een kappersprogramma ging, en had bijna de antropologische insteek over het hoofd gezien, Dank je wel! En PurperFloyd: Nee internet is niet waar, maar aan iemand moeten uitleggen in 2018 dat het woord 'neger' wel eens denigrerend kan worden begrepen (ongeacht of de gebruiker er nu kwalijke vooroordelen mee bedoelt aan te geven): dat is behoorlijk vermoeiend, en laat volop het onvermogen zien bij sommigen om vooruitgang te boeken waar het gaat om elkaar normaal respect tonen. En als ik iets als vervelend kan ervaren en jij gebruikt gewoon een woord waar je ook een ander woord kan gebruiken: gebruik dan een ander woord.

Aggedamarwit
Aggedamarwit8 mei 2018 - 19:13

@ stokkickhuysen 8 mei 2018 at 19:59 Maar gelukkig kunnen we vaststellen dat u aan de goede kant staat. En daarom is u het recht voorbehouden dat u voor mijn Surinaamse vrienden kunt bepalen welke termen voor hun denigrerend zijn en als racistisch beschouwd moeten worden. Ik denk dat ze zich, zo gauw ze in de gelegenheid worden geteld, uit dankbaarheid aan uw voeten zullen werpen. Eindelijk iemand met het fier blanke hart op de juiste plaats die voor ze opkomt, want daartoe waren ze zelf al te lang niet meer in staat.

Peterrr3
Peterrr38 mei 2018 - 21:19

Appie Mohamud 8 mei 2018 at 14:00 “@Appi, als iemand iets op een denigrerende manier zegt, dan is dat toch nog geen racisme?” Wel als je op een denigrerend manier over huiskleur spreekt, en dat is wat hier gebeurd of ontkent u dat? Ging het over huidskleur? Dat heb ik dan gemist. Ik dacht dat het ging om type haar. Dat hij daar een waardeoordeel over had. We kunnen dus vaststellen dat wanneer iemand zegt dat je met een bepaald soort niet veel kan als stylist, dat diegene dan racistisch bezig is?

Appie Mohamud
Appie Mohamud9 mei 2018 - 9:43

"Ging het over huidskleur? Dat heb ik dan gemist. Ik dacht dat het ging om type haar. Dat hij daar een waardeoordeel over had." Echt peter? Niks beter op in te brengen? Volgens mij zet het woord "bosneger" huiskleur in het spel tenzij ij het mis heb natuurlijk maar de dikke van Dalen staat aan mijn kant. En nee kaasjop is geen racisme, kan wel beledigend ervaren worden maar is het niet. Ik word zelf soms door me broers kaaskop genoemd en noem mezelf soms ook zo.

Peterrr3
Peterrr39 mei 2018 - 13:24

@Appie, je meet met twee maten. Verder heeft Sjoerd, hier een stukje boven, het in mijn ogen perfect uitgelegd. Het ging om het type haar en niet om de mens of wat dan ook. Dus geen racisme.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mei 2018 - 16:07

Maar gelukkig kunnen we vaststellen dat u aan de goede kant staat. Dank je En daarom is u het recht voorbehouden dat u voor mijn Surinaamse vrienden kunt bepalen welke termen voor hun denigrerend zijn en als racistisch beschouwd moeten worden. Hoe iets ervaren wordt bepaalt niet de zender maar de ontvanger. Maar dat een Surinamer zich zonder respect over iemand anders kan uitlaten, ja dat geloof ik zondermeer. Ik denk dat ze zich, zo gauw ze in de gelegenheid worden geteld, uit dankbaarheid aan uw voeten zullen werpen. Waarom zouden ze dat doen? Eindelijk iemand met het fier blanke hart op de juiste plaats die voor ze opkomt, want daartoe waren ze zelf al te lang niet meer in staat. Witte hart, en interessant om te zien welk narrative er in uw hoofd zit. met de poten in de modder komt naarboven. Maar om u gerust te stellen, ik kom niet voor uw vrienden op, ik ken ze niet, en ik zie vooralsnog geen reden om te denken dat ze niet tot iets in staat zouden zijn. Maar of dat een reden voor mij is om mijn mening dan maar niet te geven, nou nee.

Aggedamarwit
Aggedamarwit10 mei 2018 - 12:08

''Maar of dat een reden voor mij is om mijn mening dan maar niet te geven, nou nee.'' U geeft niet slechts uw mening. U bent wel degelijk bezig ergens voor op te komen. Waarom ik dat vind? Ik denk dat het in de eerste plaats belangrijk is je af te vragen wie nu eigenlijk heeft besloten dat de term (bos)neger kwetsend, discriminerend of zelfs racistisch zou zijn en wie deze zienswijze klakkeloos volgt en overneemt.. Mijn narratief is dan inderdaad dat het opvallend is, dat er bij wijze van spreken nauwelijks een zwarte te vinden is die deze zienswijze ondersteunt, terwijl des te meer blanken, blanken die zichzelf wit noemen, deze zienswijze wel fanatiek verdedigen. Mijn vraag aan deze blanken is dan waarom zij deze zienswijze met hand en tand verdedigen? Zij worden er niet door aangesproken, terwijl zij die zich in negatieve zin aangesproken voelen zich verhouden als de spreekwoordelijke speld tot de hooiberg. M.a.w. u bent niet slechts bezig met het geven van uw mening, maar u komt wel degelijk op voor een groep mensen. Mensen die daar in meerderheid niet om vragen. Voor wie doet u het dan? Mijn conclusie is dat u, wellicht uit een misplaatst gevoel voor paternalisme, of righteousness, meehuilt met de identiteitspolitiek van de Sylvana's en anderen onder ons die hard schreeuwen, maar feitelijk weinig tot niets vertegenwoordigen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2018 - 14:39

Mijn narratief is dan inderdaad dat het opvallend is, dat er bij wijze van spreken nauwelijks een zwarte te vinden is die deze zienswijze ondersteunt Want jij hebt een paar Surinaamse vrienden die graag het woord bosneger in de mond nemen om een bepaalde bevolkingsgroep te duiden en daarom zijn er bij wijze van spreken nauwelijks zwarten te vinden die die zienswijze (i.e. dat het woord bosneger gebruiken mensen met kroeshaar te duiden) ondersteunen? kom op he. Ik kom niet op voor een groep mensen, ik pleiten basis van respect dat verwacht mag worden van mensen die jou niet kennen en voor bewustheid van taalgebruik. Wat u als normaal ervaart kan een ander heel anders ervaren en daar moet die ander niet pietluttig in zijn, maar hij / zij hoeft ook niet de hele tijd de MLK uit te hangen om alles de hele tijd uit te leggen. En u en uw Surinaamse vrienden vinden bosneger een neutrale term, en ik niet in de context waar het hier gebruikt werd.

JohnVKR
JohnVKR7 mei 2018 - 15:59

Ik dacht. Het zal wel iets kleins zijn. Toch maar besloten om even te luisteren. En.... "ongeloof" is inderdaad het juiste woord. Of deze man leeft al zijn hele leven onder een steen, of hij heeft een IQ van ver onder de 50. Een derde optie zie ik niet. En dat er bij RTL een eindredactie zit die dit niet heeft opgemerkt, is natuurlijk net zo schokkend..

W-74
W-747 mei 2018 - 15:45

Waar de ophef in concreto over gaat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Hier wordt de schandelijke uitspraak niet neergeschreven (stel je voor!) en de uitzending kan niet laden. Maar goed, ik doe wel mee: ik ben ook boos mensen, superboos. En geschrokken ook.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2018 - 19:33

Het Instagram bericht geeft precies door wat er gezegd is. Maar gezien je laatste zin ga je er lekker (on)gekleurd in?

Thuiszitter
Thuiszitter7 mei 2018 - 22:29

W-74- even op het twitterberichtje klikken van Ronny Flex en het filmpje speelt zich af.

Dampert
Dampert7 mei 2018 - 14:22

Hanlon's razor: 'Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity'. Bij een programma genaamd 'Bubbels & Gloss' ben ik wel geneigd om daar vanuit te gaan. Zeker nadat Intercoiffure in een idiote reactie nog eens lekker in de vlek gaat lopen wrijven. hoezo African-American haar? We hebben het gewoon over kroeshaar.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2018 - 19:35

Ja, misschien wel, maar normaal heb je mechanismes om al te domme opmerkingen van het scherm te houden?

omaoeverloos
omaoeverloos7 mei 2018 - 14:10

Met een kijkdichtheid van 0,1 (17.000 kijkers) is het nog een hele prestatie dat iemand deze opmerking uberhaupt gehoord heeft.

2 Reacties
Libertain
Libertain7 mei 2018 - 15:15

Op het verjaardag straks gaan ze het wel aanhoren en doorvertellen, moge jij deze zekerheid willen hebben. Daar gaat het om.

Verwijdert
Verwijdert8 mei 2018 - 6:04

Libertain 7 mei 2018 at 17:15 "Op het verjaardag straks gaan ze het wel aanhoren en doorvertellen, moge jij deze zekerheid willen hebben. Daar gaat het om." Ik snap hem niet.