Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdamse stichting koopt honderd huizen voor Syrische vluchtelingen

  •  
26-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16508770728_d7cb140078_k

© cc-foto: Jorn van Maanen

De stichting De Verre Bergen , opgericht door de gefortuneerde havenfamilie Van der Vorm, heeft in Rotterdam 100 huizen aangekocht om er gevluchte Syrische gezinnen in onder te brengen. De stichting wil daarmee een bijdrage leveren aan de oplossing van de acute woningnood en vlotte integratie van de vluchtelingen. Van de huurpenningen worden taallessen bekostigd die er voor moeten zorgen dat de Syriërs snel integreren in de samenleving. De stichting, die zich richt op de aanpak van grote maatschappelijke problemen wil het aantal later uitbreiden naar 200 gezinnen, schrijft Trouw :
"De filantropische stichting, De Verre Bergen, investeert ook in taalcursussen, opleiding, begeleiding naar werk en integratie voor de gezinnen en financiert onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Naar eigen zeggen is het het grootste particuliere huisvestingsprogramma voor vluchtelingen. Voor het programma ‘Nieuw Thuis Rotterdam’ kocht De Verre Bergen de afgelopen maanden honderd woningen met een waarde van rond de 100.000 euro, die zes maanden of langer te koop stonden. (…) Alleen Syrische gezinnen kunnen deelnemen aan het project omdat De Verre Bergen een ‘in taal en cultuur homogene groep nieuwkomers’ zocht. Dat maakt het makkelijker om taalcursussen te geven en om onderzoek te doen naar de groep."
Rijnmond meldt dat zogenoemde Rotterdamwet-wijken expres worden vermeden voor het project. Dat zijn achterstandswijken waar de gemeente mensen kan verbieden zich te vestigen als ze te weinig middelen van bestaan hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.