Joop

Rotterdamse school verbiedt 'schuren' binnen de schoolmuren

  •    •  
15-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
daggeren_300.jpg
Rotterdamse school neemt meisjes in bescherming tegen moderne ‘schuifeldans’
Onschuldig schuifelen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een potje ‘daggeren’ of ‘schuren’. De dansstijlen zijn inmiddels verboden op de Christelijke Scholengemeenschap Calvijn in Rotterdam. De seksueel getinte dansbewegingen waarbij de geslachtsdelen tegen elkaar aan wrijven vindt de school ongewenst gedrag.
Rector Erik Zevenbergen van het Libanon Lyceum zet steeds meer docenten op scherp om op te letten of er niet ‘gedaggerd’ wordt. Hij vindt dat vooral ‘meisjes beschermd moeten worden’.
We realiseren ons dat de leerlingen een leeftijd hebben waarop ze alles interessant vinden”, legt directeur Martine Visser uit in het AD. “Maar wij willen een veilige sfeer op de feesten.
Eerder deze maand verbood discotheek Alcazar in Puttershoek het ‘schuren’. Voorafgaand aan schoolfeesten krijgen de Rotterdamse tieners een mentorles over ongewenst gedrag.
cc-foto: Erik Heidstra Preutse maatregel of niet?: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Waterbeer
Waterbeer15 dec. 2011 - 13:50

men is al jaren bezig de pubertijd te verbieden

Michiel Online
Michiel Online15 dec. 2011 - 13:50

hmm ik kan me voorstellen dat sommige kinderen hier niet mee om kunnen gaan. het gaat ook niet om het schuren maar om het vertrouwen. en als er 1 groep is die volledig krankjorem paranoide is dan is het wel een religieuze groep. het is gewoon die jaloezie dat in een modernere wereld kinderen elkaar steeds meer leren vertrouwen. pff een christelijke partij in de regering samen met partij voor de vrijheid. dat vind ik knap.

TheBigLebowski
TheBigLebowski15 dec. 2011 - 13:50

Ik schuur ook wel eens. Meestal de achterdeur of de garage. Daarna een lik verf erover.

Mindfulness
Mindfulness15 dec. 2011 - 13:50

Al jarenlang liggen ze op zondag achter de dijk. Maar dat is toch meer kwasten dan schuren, denk ik. Maar hoort wel bij ontdekkers

Mitosis
Mitosis15 dec. 2011 - 13:50

verbieden, verbieden, verbieden, verbieden... want stel je voor.. iemand zal eens lol hebben.

TioCoos
TioCoos15 dec. 2011 - 13:50

" dan zal het vast niemand verbazen als we straks met een hele generatie zichzelf prostituerende vrouwen met lage eigenwaarde zitten." Ach joh, die kinderen lopen op de zaken vooruit. Als deze regering nog even zo doorgaat dan moeten ze zichzelf wel liggend staande houden. ;)

Florian2
Florian215 dec. 2011 - 13:50

Zowel links als rechts is DOL op verbieden! Terug naar de jaren 50 en om 21:00 naar bed met je handen boven de dekens!

bob b.
bob b.15 dec. 2011 - 13:50

"Maar wij willen een veilige sfeer op de feesten." Het is natuurlijk een raar gezicht om kinderen van pakweg 13 , 14 zulke bewegingen te zien maken. Maar wat er onvelig aan is, zou ik niet weten. Is het niet een kwestie van plaatsvervangende schaamte?

1 Reactie
Qizilbash020
Qizilbash02015 dec. 2011 - 13:50

Lees mijn reactie bovenaan waar ik uit leg wat daggeren is en bekijk de youtube filmpjes. Dan zie je vast wel wat er onveilig aan is. Niet alleen het gevaar op fysiek letsels zoals blauwe plekken, gescheurde spieren en mogelijk zelfs gebroken botten, maar ook het psychologische letsel. Als meisjes op die leeftijd al leren dat ze voorover moeten bukken of met de benen wijd op de vloer klaar moeten liggen om hardhandig besprongen te worden door Jan en Alleman, dan zal het vast niemand verbazen als we straks met een hele generatie zichzelf prostituerende vrouwen met lage eigenwaarde zitten.

addystoker
addystoker15 dec. 2011 - 13:50

Ik kan mij goed voorstellen dat een school dat doet. Niet alles dat vanuit de hedendaagse jeugdcultuur naar boven komt behoeft automatisch te worden geaccepteerd in de samenleving waarvan ook de school deel van uitmaakt.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer15 dec. 2011 - 13:50

School maakt juist geen deel uit van de samenleving

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso15 dec. 2011 - 13:50

Helemaal mee eens Addy. Schuifelen is natuurlijk ook een vorm van intimiteit, maar vele malen onschuldiger. Schuren en daggeren is echt nog maar 1 of 2 stapjes van seks verwijdert. Kan me voorstellen dat jongens het graag willen, maar dat meisjes er tegen in bescherming genomen kunnen/mogen/moeten worden. groeten een 27-jarige. @Joline: School geen onderdeel van de samenleving??

denmol
denmol15 dec. 2011 - 13:50

Andere tijden revisited waarbij ik denk aan die uitzending over het verbod van vertoning van een rock and roll film waar obsceniteiten, hel en verdoemenis van verwacht werd door de autoriteiten en achteraf bleek dat niet het geval te zijn.

2 Reacties
PietMonster
PietMonster15 dec. 2011 - 13:50

helemaal mee eens, maar er is ook een paradox waarbij we als samenleving , hoe verder onze civilisering voorstschrijdt en hoe beschaafder we onszelf vinden, onszelf tegelijkertijd steeds meer ruimte bieden om onze primitieve instincten uit te leven.

Qizilbash020
Qizilbash02015 dec. 2011 - 13:50

Obscener dan daggeren kan het haast niet worden.

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 13:50

Publiekelijk elkaar de kruis schuren is obsceen te noemen.

1 Reactie
denmol
denmol15 dec. 2011 - 13:50

Zou je mensen die geheel vrijwillig aan dit onschuldige kinderfeestje deelnemen dat dan willen verbieden ?

Qizilbash020
Qizilbash02015 dec. 2011 - 13:50

Volgens mij weten sommigen hier niet waar we het over hebben als we praten over schuren en daggeren. Schuifelen zal vast wel bekend zijn. Dat is gewoon het dicht tegen elkaar aan dansen onder slow muziek. Schuren is bijna hetzelfde maar dan gaat de dame in kwestie met haar billen tegen de jongen aanstaan. Andersom schuifelen dus, maar dan een stuk sensueler. Daggeren is echter heel iets anders en valt volgens mij niet echt meer onder de noemer dansen. Daggeren, het woord zegt het al, is het op een agressieve manier aan je dolk proberen te rijgen van een dame in allerlei acrobatische posities. De dame wikkelt haar benen om de middel van een jongen en samen beginnen ze harde pompbewegingen te maken. Andersom kan ook. Dan is het een soort van kruiwagen waarbij de dame weer haar benen om de middel van de jongen wikkelt en met haar handen op de vloer staat. Weer een andere vorm van daggeren is als de dame met haar benen wijd gespreid, slipje vaak te zien, wacht totdat een jongen vanaf een tafel, stoel of speaker tussen haar benen spring en de bekende harde pompbewegingen gaat maken. Daarbij is het de kunst om het zo agressief en zo wild mogelijk te doen zonder dat je daadwerkelijk iets breekt of scheurt. http://www.youtube.com/watch?v=YyYSIOtyqAk http://www.youtube.com/watch?v=hU9b_qCemP0 Misschien dat ik nu al een ouwe lul ben geworden maar ik kan het wel begrijpen als een school beperkingen wilt stellen aan het elkaar bespringen van haar leerlingen.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer15 dec. 2011 - 13:50

Ondertussen stuur je ze wel naar gym ?