Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdamse rechter geeft oud-VVD'er Jos van Rey voor wanpraktijken een taakstraf van 240 uur

  •  
12-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
Uitspraak tegen Jos van Rey

© 2016-07-12 14:33:33 ROTTERDAM - Oud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam, waar hij de uitspraak in zijn strafzaak hoort. Van Rey wordt onder andere verdacht van het a

Als wethouder van Roermond heeft Jos van Rey jarenlang vertrouwelijke documenten uit vergaderingen van B en W en ander geheime gemeentelijke informatie doorgespeeld naar projectontwikkelaar Piet van Pol. Op dinsdag heeft de rechter in Rotterdam een uitspraak gedaan in de zaak tegen hem en is hij veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur of 120 dagen hechtenis.
Het OM eiste twee jaar cel en heeft veel geld gestopt in het onderzoek. De uitspraak wordt ook gezien als een nederlaag voor het Openbare Ministerie. De rechter erkent de wandaden van Van Rey. Zo zou hij bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht geschonden hebben bij de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond, toen hij een VVD-kandidaat vragen en gewenste antwoorden doorspeelde.
Toch is de uitspraak van de rechtbank zo mild omdat Van Rey volgens de rechter al gestraft is doordat hij uit de Eerste Kamer is en zijn ambt als wethouder niet meer beoefent, terwijl hij geen financieel voordeel heeft gehaald uit de corruptie waar hij zich aan schuldig heeft gemaakt. Ook zou zijn leeftijd en publiekelijke veroordeling meespelen. De voorzittende rechter leest de uitspraak voor:
"Vele tinten grijs. Dat is het beeld dat is ontstaan over de bezittingen van Rey. Een bestuurder die vanuit initieel goede initiatieven met oog voor de belangen van de gemeente en haar burger, de grens die steeds naderde menigmaal en soms wel bewust overschreed."
Ook Van Pol krijgt honderd uur taakstraf of honderd dagen cel. Van Rey en van Pol werden beiden verdacht van corruptie. Van Rey van echter nog meer; verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim. Dat blijkt allemaal uit gespreksverslagen en andere documenten die het OM heeft gevonden tijdens huiszoekingen bij Van Rey en Van Pol. De twee hadden regelmatig heimelijke besprekingen, buiten het zicht van de verantwoordelijke ambtenaren.
Voor de uitspraak zei Van Rey dat de zaak tegen hem een heksenjacht was. De voormalige wethouder voelt zich een slachtoffer in de zaak tegen zijn uitgevoerde wanpraktijken. Tegen Tv L1mburg zegt hij het volgende:
"Ik heb geen bezwaar tegen onderzoek, nooit gehad ook. Het gaat mij om waarheidsvinding. Het is een van de trieste dagen van mijn hele leven en ik hoop einde middag een ander antwoord te kunnen geven. Ik heb met horten en stoten geslapen."
Uit het rechtshulpverzoek dat het OM in 2013 en 2014 aan de Verenigde Staten heeft gedaan valt te lezen welke dubbelrol Jos van Rey volgens het OM jarenlang heeft gespeeld. In het rechtshulpverzoek staat onder meer:
Vertrouwelijke informatie, vanuit het overleg van het college van B en W, [werd] door Van Rey gedeeld met Van Pol, waardoor deze laatste feitelijk in een voorkeurspositie werd gebracht.
De twee gingen samen op vakantie naar het huis van Van Pol in Saint-Tropez, waar ‘lopende projecten van Van Pol in de gemeente Roermond besproken’ werden.
Maar daar blijft het niet bij. Via het bedrijf Liba BV, dat op naam van de kinderen van Van Rey staat, haalde de VVD’er tussen 2006 en 2012 een bedrag van 192.861,20 euro als sponsorgeld voor de VVD binnen. NRC schrijft hierover:
Het geld kwam van bedrijven “die betrokken zijn bij bouwprojecten” in de gemeente. Bouwconcern VolkerWessels en Van Pol maakten via dochterbedrijven zeker 20.000 euro over.
Het vermoeden bestaat dat Van Rey “met één of meerdere ondernemers van tevoren heimelijke afspraken heeft gemaakt om een bepaald bedrag in Liba BV te laten storten in ruil voor zijn medewerking dan wel die van de gemeente Roermond voor het verkrijgen van een opdracht en/of vergunning.
De ondernemers die wilden stoppen met betalen, kregen van Van Rey te horen dat ze dan niet langer hoefden te rekenen op medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van een vergunning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.