Joop

Rotterdamse rechter geeft oud-VVD'er Jos van Rey voor wanpraktijken een taakstraf van 240 uur

  •  
12-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Uitspraak tegen Jos van Rey

© 2016-07-12 14:33:33 ROTTERDAM - Oud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam, waar hij de uitspraak in zijn strafzaak hoort. Van Rey wordt onder andere verdacht van het a

Als wethouder van Roermond heeft Jos van Rey jarenlang vertrouwelijke documenten uit vergaderingen van B en W en ander geheime gemeentelijke informatie doorgespeeld naar projectontwikkelaar Piet van Pol. Op dinsdag heeft de rechter in Rotterdam een uitspraak gedaan in de zaak tegen hem en is hij veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur of 120 dagen hechtenis.
Het OM eiste twee jaar cel en heeft veel geld gestopt in het onderzoek. De uitspraak wordt ook gezien als een nederlaag voor het Openbare Ministerie. De rechter erkent de wandaden van Van Rey. Zo zou hij bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht geschonden hebben bij de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond, toen hij een VVD-kandidaat vragen en gewenste antwoorden doorspeelde.
Toch is de uitspraak van de rechtbank zo mild omdat Van Rey volgens de rechter al gestraft is doordat hij uit de Eerste Kamer is en zijn ambt als wethouder niet meer beoefent, terwijl hij geen financieel voordeel heeft gehaald uit de corruptie waar hij zich aan schuldig heeft gemaakt. Ook zou zijn leeftijd en publiekelijke veroordeling meespelen. De voorzittende rechter leest de uitspraak voor:
"Vele tinten grijs. Dat is het beeld dat is ontstaan over de bezittingen van Rey. Een bestuurder die vanuit initieel goede initiatieven met oog voor de belangen van de gemeente en haar burger, de grens die steeds naderde menigmaal en soms wel bewust overschreed."
Ook Van Pol krijgt honderd uur taakstraf of honderd dagen cel. Van Rey en van Pol werden beiden verdacht van corruptie. Van Rey van echter nog meer; verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim. Dat blijkt allemaal uit gespreksverslagen en andere documenten die het OM heeft gevonden tijdens huiszoekingen bij Van Rey en Van Pol. De twee hadden regelmatig heimelijke besprekingen, buiten het zicht van de verantwoordelijke ambtenaren.
Voor de uitspraak zei Van Rey dat de zaak tegen hem een heksenjacht was. De voormalige wethouder voelt zich een slachtoffer in de zaak tegen zijn uitgevoerde wanpraktijken. Tegen Tv L1mburg zegt hij het volgende:
"Ik heb geen bezwaar tegen onderzoek, nooit gehad ook. Het gaat mij om waarheidsvinding. Het is een van de trieste dagen van mijn hele leven en ik hoop einde middag een ander antwoord te kunnen geven. Ik heb met horten en stoten geslapen."
Uit het rechtshulpverzoek dat het OM in 2013 en 2014 aan de Verenigde Staten heeft gedaan valt te lezen welke dubbelrol Jos van Rey volgens het OM jarenlang heeft gespeeld. In het rechtshulpverzoek staat onder meer:
Vertrouwelijke informatie, vanuit het overleg van het college van B en W, [werd] door Van Rey gedeeld met Van Pol, waardoor deze laatste feitelijk in een voorkeurspositie werd gebracht.
De twee gingen samen op vakantie naar het huis van Van Pol in Saint-Tropez, waar ‘lopende projecten van Van Pol in de gemeente Roermond besproken’ werden.
Maar daar blijft het niet bij. Via het bedrijf Liba BV, dat op naam van de kinderen van Van Rey staat, haalde de VVD’er tussen 2006 en 2012 een bedrag van 192.861,20 euro als sponsorgeld voor de VVD binnen. NRC schrijft hierover:
Het geld kwam van bedrijven “die betrokken zijn bij bouwprojecten” in de gemeente. Bouwconcern VolkerWessels en Van Pol maakten via dochterbedrijven zeker 20.000 euro over.
Het vermoeden bestaat dat Van Rey “met één of meerdere ondernemers van tevoren heimelijke afspraken heeft gemaakt om een bepaald bedrag in Liba BV te laten storten in ruil voor zijn medewerking dan wel die van de gemeente Roermond voor het verkrijgen van een opdracht en/of vergunning.
De ondernemers die wilden stoppen met betalen, kregen van Van Rey te horen dat ze dan niet langer hoefden te rekenen op medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van een vergunning.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

Freeman2
Freeman213 jul. 2016 - 18:15

Van Rey op de foto: " Wat was uw vraag alweer? - Ah, ja de OM heb ik in mijn rechter pocket, hoor."

Lozerech
Lozerech13 jul. 2016 - 17:03

Wat de zaak van Rey vooral duidelijk heeft gemaakt, is dat men in (Zuid-)Limburg nog altijd schimmige, van Roomse hypocrisie doordrenkte praktijken erop nahoudt die eerder aan Zuid-Italië doen denken dan aan Nederland.

José
José13 jul. 2016 - 13:19

Uit een interview met de onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers over de bestuurscultuur in Roermond: "Is wat in politiek Roermond is gebeurd naar jullie oordeel exemplarisch voor de gang van zaken in andere Limburgse gemeenten? ‘Van Rey is een bijzonder politicus. Een selfmade man. Hij heeft zijn eigen machtsbolwerk van de grond af opgebouwd. Om dat te bereiken heeft Roermond hem ook alle ruimte gegeven. Niemand die hem een strobreed in de weg legde. Hij benadrukt dat hij geen machtspoliticus is maar dat is hij in onze ogen wel. Iemand die pionnen op belangrijke en strategische posities zette. Neem Raja Moussaoui. Zij kwam privé over de vloer bij Van Rey en werd wethouder van Financiën namens de VVD. Ze woont in een pand dat haar partner in 2006 kocht van liba Monumenten bv, een dochter van Liba Adviesbureau, een vennootschap op naam van Van Rey’s kinderen. Van Rey was en is een gedreven tacticus die de kortste weg naar het doel neemt. En je moet hem nageven dat hij veel doelpunten heeft gescoord, maar je kunt je daarbij afvragen of veel spelsituaties die tot die doelpunten hebben geleid wel zo zuiver waren. Dus in Roermond was volgens ons sprake van een bijzondere situatie waar één man jarenlang vrijwel alles naar zijn hand heeft gezet. In andere gemeenten is het ook niet altijd zuivere koffie maar daar zijn partijpolitieke oorzaken vaak de oorzaak van veel trammelant.’ In hoeverre is ‘El Rey’ een onthullend boek? ‘Het is niet onthullend in de zin dat wij verklappen hoeveel steekpenningen Van Rey zou hebben aangenomen, want dat weten wij natuurlijk niet. Het is wel verbazingwekkend, en dat belichten wij in ‘El Rey’ uitvoerig, hoe de rest van de Roermondse politiek als een tandeloze tijger heeft zitten slapen. Van enige tegenmacht was geen sprake meer en zo werd een klimaat gecreëerd waarin een dominant politicus als Van Rey kon gedijen. Je kunt stellen dat Roermond er als verlamd bij stond en ernaar keek. Er zijn ons verhalen verteld, die geloof je gewoonweg niet. Eén voorbeeld. Het speelde in het eerste decennium van deze eeuw. Als tijdens een collegevergadering een van de wethouders grote moeite had met een te nemen besluit en Van Rey merkte dat dan zei hij: ‘Ik geloof dat er even iemand naar de wc moet.’ Daarop droop de betreffende wethouder gedwee af. Toen hij terugkeerde in de B&W-kamer lag er een unaniem genomen besluit. Zo ging dat toen in Roermond. Hoe de zaak tegen Van Rey afloopt? Die vraag kunnen we het beste beantwoorden met een citaat van de Amsterdamse politicoloog André Krouwel. Hij zei: ‘Van Rey heeft misschien helemaal niets illegaals gedaan maar we voelen allemaal dat er iets niet lekker zit, iemand die macht kan kopen op basis van cliëntelisme. Zo hoort de lokale democratie niet te werken.’” http://www.tekstgoed.nl/voorbeelden/document0112.pdf

Bert Vlierman
Bert Vlierman13 jul. 2016 - 11:40

Corruptie is fout, zegt de rechter. Dat is waar. Vriendjespolitiek is geen corruptie, zegt de rechter. Dat is ook waar. Corruptie is strafbaar, zegt de rechter. Dat is goed goed. De rechter zegt ook: Vriendjespoltiek is niet strafbaar. Dat is liberaal-bestuurlijk gedacht. Daar kunnen VVD, D66, CDA en PvdA zich wel in vinden. Daar kan de gemiddelde burger zich helemaal niet in vinden. Voor hem is vriendjespolitiek fout. Met zijn uitspraak illustreert en bevestigt de rechter de enorme kloof tussen populus en elite.

1 Reactie
Freeman2
Freeman213 jul. 2016 - 18:13

Vriendjespolitiek IS Corruptie. Dit maakt de staat per definitie corrupt.

Pindaklaas
Pindaklaas13 jul. 2016 - 11:05

Te gek voor woorden. Een WWB'er die met behoud van uitkering 30 uur per week moet schoffelen moet dit een stuitje langer dan 240 uur met het verschil dat mensen in de WWB vaak in die situatie zitten door onmacht. De diverse redenen hoef ik hier niet te noemen. Als criminele overheidsklojo kun je dus weg komen met slechts 240 uur. De wereld op zijn kop. Dit heerschap verdient een passendere straf. Op WWB niveau en minstens 2 x zo lang als een WWB'er aan het werk zonder loon.

Cees Groninger
Cees Groninger13 jul. 2016 - 10:41

De hele samenleving is gebaat bij politici/bestuurders die en voorbeeldfunctie hebben. Als die voorbeeld functie wordt gedevalueerd door corruptie, diefstal, machtsmisbruik, cliëntelisme en dubbelmoraal, heeft dat ongetwijfeld zijn effect op het vertrouwen in politiek en bestuur en leidt generiek tot moreel verval. De rechtelijke macht helpt er nog een handje bij, door de ondermaatse strafmaat en vooral de drogredenen die het daarvoor hanteert, alsof er klassenjustitie wordt gepredikt, alsof misdaad loont. Het rechtsgevoel wordt aangetast. Al met al ontwrichtend voor een samenleving. Gemeenschappelijke morele kaders in verval.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!13 jul. 2016 - 10:31

Klasse justitie! netjes weer.

joop69amsterdam
joop69amsterdam13 jul. 2016 - 9:33

Van Rey vindt nog steeds dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Ik vind dat de rechter hem dan tijd moet geven om op andere gedachten te komen. Twee jaar cel moet voldoende zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer13 jul. 2016 - 9:27

Hopelijk gaat het OM in beroep. Dit kan natuurlijk niet en de argumentatie waarom de straf zo laag is, is beschamend. Het is geen wonder dat bestuurders gewantrouwd worden.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jul. 2016 - 9:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens13 jul. 2016 - 10:06

Inderdaad. Zelfs al sleep je een groot concern door frauduleuze handelingen langs de rand van de afgrond, geen centje pijn: http://www.parool.nl/binnenland/de-hoofdrolspelers-in-de-ahold-fraudezaak~a140481/

jaacob100
jaacob10013 jul. 2016 - 9:03

Wat zou dit onderzoek nou zo gekost hebben?

Jeremia
Jeremia13 jul. 2016 - 8:50

Je zou bijna denken dat de rechtspraak aan de VVD wil laten zien dat ze van hun kant geen gevaar te duchten hebben, maar waarom?

1 Reactie
arjenZH
arjenZH13 jul. 2016 - 11:06

Heb je het vonnis gelezen? Of is dit weer de bekende ongeinformeerde woede van "de boze burger"

truusbeek2
truusbeek213 jul. 2016 - 7:34

Als alle zakendinners in sterrenrestaurants zouden stoppen dan zouden er aardig wat failliet gaan !!

truusbeek2
truusbeek213 jul. 2016 - 7:25

4 jaar onderzoek en dan gestraft worden voor het met en op kosten van je zakenrelatie naar een voetbal wedstrijd gaan. Ik kan je vertellen dat dan een groot deel van Nedrland voor "corruptie"gestraft kan worden. Een blamage van OM en vraag is welke personen dit 4 jaar durend onderzoek hebben gesteund!!

Sol Invictus
Sol Invictus13 jul. 2016 - 7:18

Als bovenstaande feiten bewezen zijn geacht is de opgelegde straf -belachelijk-, en gaat het OM terecht in beroep. Dat de rechter de publiciteit die van Rey ook zelf zocht meeweegt, dan zou hij ook mee kunnen wegen dat er geen enkele sprake lijkt te zijn van berouw, getuige zijn 'ik ben slachtoffer van een hetze'. Glasheldere corruptie, beschadiging van het beeld van Nederlands bestuur, geen afschrikkende werking. Een man die als vrijwilliger foto's maakte in een kerk terwijl hij een uitkering genoot, kreeg exact dezelfde straf als van Rey - 240 uur taakstraf.

1 Reactie
José
José13 jul. 2016 - 10:25

Volgens de rechtbank is grootschalige corruptie niet overtuigend aangetoond, maar het OM is het daar niet mee eens. http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160713_00022198/een-strafblad-met-nuances

Bernie2
Bernie213 jul. 2016 - 7:05

Zou Bureau Van Pol in Roermond een gecertificeerde werkplek zijn waar oplichters hun taakstraf kunnen uitvoeren? Iets met koffers dragen van- en naar vakantiebestemmingen in St. Tropez bijvoorbeeld. voorproeven in de duurdere restaurants wellicht? 'Maatje' zijn tijdens prijzige uitstapjes? Anti-kraak in een klein Limburgs kasteeltje? Limousines testen op uitstraling? En dan zal er ook vast een leer/stage plaats zijn voor de Schiedamse oplichter en oud-burgemeester Wilma Verver. Het wurm ging aan onnozelheid failliet en heeft iets grondig fout gedaan. Bij Van Pol weet men hoe dat beter kan. Alleen voor gesneefde VVD'ers natuurlijk..

peter e
peter e13 jul. 2016 - 1:05

Als ik 5 km. te hard rij, krijg ik al een zwaardere boete. Het was dus een VVD rechter, die deze zaak bagataliseert.

1 Reactie
D'Holbach
D'Holbach13 jul. 2016 - 9:26

Een boete van een paar tientjes is zwaarder dan 240 uur werkstraf? In welk universum?

rbakels
rbakels12 jul. 2016 - 21:18

Cultureel gezien past Limburg gewoon niet bij Nederland. Zoals Van Rey dat aanpakt, zo doen we dat niet in Holland, maar daar vinden ze dat heel gewoon. Zegt Van Rey zelf al jaren. Het wordt tijd voor een Lumbuxit. Dan kan Wilders de koning van Limburg worden en zijn wij hem lekker kwijt. Nederland kocht Limburg in 1861 van Duitsland omdat er steenkool in de grond zat. De laatst mijn is al een halve eeuw dicht, dus is het de hoogste tijd om Limburg weer af te stoten. Omgekeerd moeten we Luxemburg weer veroveren. De Luxemburgers zijn vertrokken toen Wilhelmina in 1890 koningin werd. Zij wilden geen vrouw als koningin. Dat is naar huidige maatstaven regelrecht racisme. Enfin, hoe het ook zij, we hebben nu weer een koning, dus kan de personele unie tussen Nederland en Luxemburg hersteld worden.

6 Reacties
Jantje68
Jantje6813 jul. 2016 - 4:24

Ja Frits, nu weten we het wel. Afgelopen weekend niks van gemerkt. Kreeg van de NOS steeds pushberichten met weer een Limburgse sportsucces

msj_meijerink
msj_meijerink13 jul. 2016 - 6:17

"Omgekeerd moeten we Luxemburg weer veroveren. De Luxemburgers zijn vertrokken toen Wilhelmina in 1890 koningin werd. Zij wilden geen vrouw als koningin. Dat is naar huidige maatstaven regelrecht racisme. Enfin, hoe het ook zij, we hebben nu weer een koning, dus kan de personele unie tussen Nederland en Luxemburg hersteld worden." U hebt zeker nog nooit van de Salische wetten (o.a. het erfrecht) gehoord. Die waren destijds leidend bij het verbreken van de personele unie tussen L en NL.

D'Holbach
D'Holbach13 jul. 2016 - 8:07

En uw weerzin tegen Limburgers is geen racisme? Stel dat iemand hetzelfde zou zeggen over moslims of marokkanen, wat zou u dan als eerste roepen?

rbakels
rbakels13 jul. 2016 - 9:47

@ de heer Meijerink: dank voor de informatie. Nee, ik had nog nooit van die wetten gehoord. @ D'Holbach: het verschil is dat moslims of marokkanen niet corrupt zijn en Limburgers wel. Soms moet je generaliseren. Discriminatie = ten onrechte onderscheid maken. @ jan1234: welke sportsuccessen? Limburgers zijn echt anders. Vroeger spraken ze alleen die merkwaardige taal (ik hoorde ze aanduiden als "slecht Duits sprekende Belgen"). Ons koningshuis is daar helemaal niet populair. Verder is Limburg rooms, terwijl ons land is ontstaan uit een tachtigjarige strijd tegen een roomse overheerser (en niet tegen moslims!). En het allerduidelijkst is natuurlijk Van Rey zelf, die nog steeds de vermoorde onschuld speelt.

Peter Smit2
Peter Smit213 jul. 2016 - 11:23

Ik vind Frits Jansen cultureel niet bij Nederland passen. Afstoten, die man!

D'Holbach
D'Holbach13 jul. 2016 - 18:33

Dus Limburgers zijn corrupt? Allemaal? Wat een ongelooflijke kolder en ik ben bang dat u het nog meent ook. Nogmaals, vul daar marokkanen in en u bent de eerste om fascist en neo-nazi te roepen. Drie maal raden wat ik van u denk met dit soort uitspraken.

BasVV
BasVV12 jul. 2016 - 21:12

Roermond lacht. Hij heeft deze stad weer op de kaart gezet. Vooral ook financieel. En welke politicus kan met droge ogen beweren dat er niet een betaald zeiltochtje, eten en drinken, etc. voor hem/haar betaald is door een belangenorganisatie.

5 Reacties
BasVV
BasVV12 jul. 2016 - 21:19

Of omgekeerd om een interessant (internationaal) bedrijf binnen te halen. Je wil niet weten wat gemeenten of andere overheden daar voor doen.

Robert Follon
Robert Follon13 jul. 2016 - 5:42

[Hij heeft deze stad weer op de kaart gezet. Vooral ook financieel.] Ja, heel even dachten wij "Hollanders" dat Limburg van haar corrupte imago geleerd zou hebben. Maar de grootste veroordeling betreft niet het innig verstrengeld in bed liggen met Piet van Pol, maar het willen binnenhalen van Ricardo Offermanns als buikspreekpop.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jul. 2016 - 9:13

[Hij heeft deze stad weer op de kaart gezet. Vooral ook financieel.] Dat kan zo zijn of niet, het blijft compleet irrelevant. Blair is de beste PM die de UK heeft gehad, en toch is het een oorlogsmisdadiger en zou daarvoor vervolgd moeten worden.

BasVV
BasVV13 jul. 2016 - 11:19

Robert: Heel veel mensen vinden een baan doordat ze netwerken hebben. Dat is volstrekt normaal. As ik zou gaan solliciteren bij een bedrijf waar vrienden ook al werken dan zou ik beslist even bellen om meer te weten te komen over dat bedrijf. Sterker. Ik zou ook vragen welke vragen ik bij het sollicitatiegesprek kan verwachten. En welke antwoorden wel of niet goed zullen vallen. Zou jij dat niet doen.

BasVV
BasVV13 jul. 2016 - 14:13

Jansen: Ik geloof niet dat van Rey terecht staat voor oorlogsmisdaden.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper12 jul. 2016 - 21:07

Er zijn mensen die denken dat het onderzoek voor niets is geweest, als het alleen maar lichte vergrijpen aan het licht bracht. Maar dat is niet zo, er was wel degelijk een en ander aan de hand, maar dat was niet allemaal juridisch verwijtbaar, maar daarom niet minder ernstig. Het duo Van Rey/Van Pol hebben Roermond op de kaart gezet, van een kant, maar van de andere kant, ook tientallen miljoenen maatschappelijke schade aangericht door megalomane projecten die mislukten of nu nog steeds miljoenen per jaar kosten om de schade te beperken. Alleen al om deze reden is het goed dat de zaken tot op de bodem zijn uitgezocht. Slechts weinig Roermondenaren wisten hoe erg het eigenlijk was. Tientallen miljoenen zijn er rond gegaan, er was niet een groot bouwproject waar Van Pol niet op de eerste rij zat. En er is veel gebouwd in Roermond. Naast het duo Van Rey/Van Pol zat Dick Wessels er ook in (van Volker Wessels). Het is teveel om op te noemen, en het vraagt diepgaand onderzoek om te bepalen wat er fout is en wat niet. Justitie heeft dit gedaan, en dat is zeker de moeite waard, ook al is er nog niemand in de gevangenis gekomen. Maar ik begrijp dat het OM in hoger beroep is gegaan.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek213 jul. 2016 - 8:09

Tja Dan kun je nog wel even. In mijn dorp is tegen de wil van 70% van de burgers een gemeentehuis van 70 miljoen gebouwd, terwijl men een bestaande, voor de burger veel centraler gelegen, gebouw voor de helft van dat bedrag had kunnen kopen en verbouwen. Dus nee wat u aangeeft is geen strafbaar feit, tenzij aantoonbaar is dat bestuurders er beter van zijn geworden. Neem aan dat in Roermond de besluitvorming van de op gemente budget drukkende besluiten door de raad akkoord is bevonden. Wat dacht u, om maar een van de vele voorbeelden te noemen van de bestuurders van de N Z lijn in Amsterdam. Niet strafbaar dus zou ook zot zijn natuurlijk dus een gigantische blamage van OM

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper13 jul. 2016 - 9:19

> Dus nee wat u aangeeft is geen strafbaar feit, tenzij aantoonbaar is dat bestuurders er beter van zijn geworden. Het kan ook strafbaar zijn als bestuurders er niet beter van zijn geworden. Bestuurders kunnen strafbare feiten plegen zonder er beter van te worden.

msj_meijerink
msj_meijerink12 jul. 2016 - 20:10

Ik krijg toch het gevoel dat Sjoske de hand boven het hoofd wordt gehouden door de zittende magistratuur, een ander krijgt hier minimaal 3 jaar voor. En een geldboete van ongekende omvang.

3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink12 jul. 2016 - 21:45

De waarschuwing van Van Rey aan de zitten de burgemeesters ('dat ze hun beleid moeten aanpassen, anders "gaan ze aan het gas" wegens snoepreisjes') zeg meer over zijn eigen (gebrek aan) integriteit, dan over die van de ongever 400 burgervaders in het land. Met uitzondering van die mw. Verver van Schiedam, maar die is ook gestraft voor haar 'creatieve boekhouden'.

arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 22:31

Hij is -gemotiveerd- vrijgesproken van een flink deel van de aanklachten, lees eerst het vonnis voordat je oordeelt: https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Uitspraak-ECLI-NL-RBROT-2016-5277.pdf Overigens terecht dat hij is vervolgd en aangepakt, Van Rey heeft niet integer gehandeld als politicus en dat is funest voor het vertrouwen in de politiek.

msj_meijerink
msj_meijerink13 jul. 2016 - 6:11

Tuk, wat een slecht Nederlands van mij. Excuses ervoor.

Jantje68
Jantje6812 jul. 2016 - 20:04

Voor al die mensen die hier roepen: Klasse justitie. Indien het OM net zo veel geld en middelen zou investeren in eenieder hier op het forum om iets te vinden dan zullen er bij de meeste wel hogere straffen uit komen. De 'vergrijpen' van van Rey passen in het rijtje MP3, films downloaden, een zwarte werkster, drugs gebruik. Zaken die formeel allemaal verboden zijn maar in de praktijk niet op gehandhaafd worden maar als je iemand wil beschadigen wel als stok gebruikt kunnen worden. Het OM kan echter niet scoren met gewone burgers, dus kiezen ze liever iemand waarmee ze veel publiciteit kunnen genereren. Er is dus eerder sprake van omgekeerde klasse justitie. Het zou mooi zijn als de journalistiek zich nu eens gaar richten op alle etentjes en voetbal wetstrijden bezoek van alle wethouders en raadsleden en wie de kaartjes betaald heeft. Om te beginnen maar eens in Amsterdam

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 jul. 2016 - 19:25

Voor de samenleving is wat types als van Rey doen veel schadelijker dan geweldsdelicten als een moord in de relationele sfeer, niet voor individuele nabestaanden, maar wel voor de samenleving als geheel. Een samenleving waarin de burgers het bestuur niet vertrouwen komt in zeer grote problemen. De strafmaat op dit type delicten moet dan ook hoger zijn dan op geweldsdelicten, gewoon omdat de schade zo groot is. Dit slaat nergens op.

4 Reacties
Wim Spigt
Wim Spigt12 jul. 2016 - 21:01

Zo eens met jou, meeste mensen realiseren zich dit alleen niet, vandaar dat dit soort misdrijven afgedaan worden met een lullig taakstafje of een geldboete.

arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 22:50

Je hebt blijkbaar niet de moeite genomen het vonnis te lezen. Je beweringen zijn daarom fact-free in het kwadraat. Maar ja zo werk dat bij "de boze burger".

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jul. 2016 - 9:17

[Je beweringen zijn daarom fact-free in het kwadraat. ] Klopt. Als je mijn bijdrage nog eens leest dan zie je dat ik ergens refereer aan feiten uit het vonnis Wat ik wel doe is mijn mening delen, een mening is nu eenmaal fact-free.

Paul250371
Paul25037113 jul. 2016 - 9:44

Precies, hetzelfde geldt voor Scheringa. Ook 100duizenden mensen gedupeerd met zwendel en bedroghypotheekpakketten etc.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 jul. 2016 - 19:01

Mooi. Van Rey en van de Pol samen in oranje hesjes papier laten prikken in het centrum van Roemond!

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 jul. 2016 - 19:01

Roermond

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper12 jul. 2016 - 21:09

En weet je dat ze dat niet eens erg zullen vinden, dat er iedere minuut iemand langskomt voor een kletspraatje of om gedag te zeggen. De gemiddelde Roermondenaar heeft geen hekel aan Van Rey.

ratio2
ratio212 jul. 2016 - 18:23

Is dit echt zo'n vreselijk lage straf? Ik kan me herinneren dat iemand die 3 mensen waaronder een klein kind doodreed in Limburg 120 uur taakstraf kreeg. Van Rey is met 240 uur taakstraf net zo zwaar gestraft als iemand die 6 mensen doodrijdt. Is wat hij deed erger dan 6 mensen doodrijden?

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 jul. 2016 - 19:27

[Is wat hij deed erger dan 6 mensen doodrijden?] Ja. En behalve dat is wat die doodrijder deed verwijtbaar roekeloos, maar niet expres. Dat is bij van Rey natuurlijke wel het geval.

ratio2
ratio212 jul. 2016 - 20:37

Dan hecht u bijzonder weinig waarde aan een mensenleven is het enige wat ik kan constateren.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jul. 2016 - 9:15

Nee, dat zie je verkeerd. Ik bekijk de schadelijkheid voor de samenleving, jij bekijkt de schadelijkheid voor nabestaanden. Dat zijn allebei uitermate belangrijke dingen, maar de mate van schadelijkheid voor de samenleving is in relatie tot een strafmaat natuurlijk veel belangrijker.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper13 jul. 2016 - 9:23

Beste ratio, in tegenstelling van wat u naam doet vermoeden bent u helemaal niet zo rationeel. U vergelijkt twee volkomen verschillende misdrijven, en u doet dat zonder enige vonnis-motivatie mee te betrekken in uw betoog, en zegt dan iets over de vergelijkbaarheid van de ernst der misdrijven. Ik zou, in uw positie, kiezen voor de avatar-naam: irratio, die vlag dekt de lading beter.

hugo bergveen
hugo bergveen12 jul. 2016 - 18:17

Je kunt nu wel boos worden op de rechter, maar in feite heeft het OM niet de bewijzen geleverd die een eis van 2 jaar zouden rechtvaardigen. Dat Van Rey door de media en de publieke opinie al lang was veroordeeld staat daar los van. Laten we blij zijn met een rechter die zich niet door de publieke opinie laat beïnvloeden. Ik hoop alleen wel dat andere politici deze relatief lage straf niet uitleggen als 'O, de rechter vindt dat soort handelingen niet zo erg.'

wvdstraat
wvdstraat12 jul. 2016 - 18:04

Een bijstandsmoeder die één (onbegrijpelijk) hokje verkeerd aanvinkt krijgt een zwaardere straf..... PVVD-rechters.....

4 Reacties
arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 22:51

Heb je het vonnis gelezen?

D'Holbach
D'Holbach13 jul. 2016 - 8:09

Bron?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper13 jul. 2016 - 9:26

Daar kan onmogelijk een bron voor zijn. Toevallig heb ik gisteren nog gelezen dat een bijstandsfraude met verminderde mate opzettelijkheid bestraft kan worden met maximaal 150 Euro, maar dat de gemeente niet verplicht is om deze straf op te leggen. Anders is het natuurlijk wanneer er sprake is van opzet. Dan kan de boete zeer hoog uitvallen. In ernstige gevallen kan er zelfs gevangenisstraf worden gegeven.

D'Holbach
D'Holbach13 jul. 2016 - 22:44

Mijn waarde Jumper, uiteraard bestaat daar geen bron over. Factfree geraas zoals zo vaak hier.

Poezenmens
Poezenmens12 jul. 2016 - 18:03

In het aardbevingsgebied in Groningen is het net andersom. Daar krijgen onschuldige burgers levenslang (in een onveilig of onverkoopbaar huis wonen) omdat het grootkapitaal, zoals altijd, aan het langste eind trekt.

4 Reacties
Marri2
Marri212 jul. 2016 - 19:55

En op de Zuidpool vriezen mensen dood. Allemaal te linken aan deze uitspraak , toch?

arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 20:23

Het grootkapitaal heeft alleen geprofiteerd van de aardgasbaten? Hoe dacht je dat jouw uitkering was gefinancierd?

Poezenmens
Poezenmens12 jul. 2016 - 21:01

@arjenZH Ik vind eigenlijk dat je nooit op dooddoeners moet reageren. Ik kan het deze keer niet laten: je reactie is een dooddoener uit het boekje.

arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 22:38

@Isis Nog nooit van ironie gehoord? Jij begon namelijk zelf met een dooddoener van jawelste met je lachwekkende claim dat "het grootkapitaal" altijd wordt voorgetrokken. En nee -voordat je daarover begint- ik ben beslist geen fan van die niet integere politicus Jos van Rey. De uitspraak van de rechter is echter zeer begrijpelijk en goed gemotiveerd. Een beetje meer respect voor onze rechters zou je sieren, te beginnen met de moeite te nemen om het vonnis te lezen in plaats van je socialistische vooroordelen ("grootkapitaal") uit te braken. https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Uitspraak-ECLI-NL-RBROT-2016-5277.pdf

Ron Halkes
Ron Halkes12 jul. 2016 - 17:39

Zolang er klassen zijn,lees inkomensverschillen ,zolang blijft er klassenjustitie.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 19:16

Dat is een mening van u, maar daarom bepaald nog geen feit.

Ron Halkes
Ron Halkes12 jul. 2016 - 17:36

Schoolvoorbeeld van klassenjustitie......jammer,maar wat doe je er tegen....

1 Reactie
Sfinx2
Sfinx213 jul. 2016 - 7:10

Kom eens met een analyse, want ik zie het niet.

komputerhulp
komputerhulp12 jul. 2016 - 17:27

En waar moet die taakstraf dan worden uitgevoerd? Op een VMBO of MBO school, jongeren helpen om die te onderwijzen in praktijken die lonender zijn dan al die kruimeldiefstallen zou nog wel kunnen, maar dat blijkt de pakkans niet echt te verkleinen. Misschien kan hij daar een andere politicus voor aanbevelen die nu nog van onbesproken gedrag is, omdat ze die nog niet betrapt hebben.

Minoes2
Minoes212 jul. 2016 - 17:11

Klassenjustitie alweer! Ik denk dat rechters in navolging van leerkrachten die leerlingen moeten beoordelen, leiden aan hetzelfde syndroom.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek213 jul. 2016 - 7:29

Totaal niet Pas geleden kreeg een zorgmanger ( fraudeerde voor miljoenen) op een eis van 2 jaar een taakstraf van 240 uur. dus daarvan uitgaande dan ziet deze straf voor van Jos er nog zwaar uit. Volgens bepaalde groepen in de samenleving helpt zwaar straffen niet!

Juppé🎗
Juppé🎗12 jul. 2016 - 17:02

Om hem nu lang in de gevangenis te zetten lijkt me zonde van het geld. Dat heeft deze inteligente rechter begrepen. Maar taakstraf ....kan helpen voor jongeren maar deze man is onverbeterbaar. Heel hoge boete en als symbool levenslang niet meer in publieke functie.

Nick Ros
Nick Ros12 jul. 2016 - 16:28

Jos gewoon 240 uur Pampers vervangen in een verzorgingstehuis. Plus de werkelijke uren streng controleren. Jos wij gaan niet met die uren sjoemelen. Die fase hebben wij gehad.

keeslakerveld
keeslakerveld12 jul. 2016 - 16:24

Wat een klasse justitie. 240 uur taak straf. Waar haalt zo'n rechter het lef vandaan om dit met droge ogen te zeggen en op te leggen. Als v Rey niet wist dat je uit de vertrouwenscommissie kan en mag lekken, alleen daaraan kan je zien wat een slecht bestuurder hij was. Ook nu laat het OM weer zien dat er toch met twee, ik denk met heel veel maten, gerekend word terwijl de wet toch voor ons allen geldt. Een grote schande en een trap na voor de inwoners van Roermond want zij waren de dupe van zijn praktijken.

3 Reacties
arjenZH
arjenZH12 jul. 2016 - 19:24

Leest u eerst het vonnis eens is en de motivatie bij de strafeis, voordat u de diaree van vooroordelen uit de onderbuik laat vloeien. En dan die domheid: Hoe komt u erbij dat "het OM met 2 maten meet". Het OM heeft 2 jaar cel geëist, het is de onafhankelijke rechter die Van Rey een taakstraf heeft opgelegd.

truusbeek2
truusbeek213 jul. 2016 - 7:30

de inwoners van Roermond zullen het in meerderheid niet met u eens zijn.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper13 jul. 2016 - 11:54

> de inwoners van Roermond zullen het in meerderheid niet met u eens zijn. Overigens hebben wij in Nederland geen volksrechtbanken, wat inwoners ervan vinden doet niet ter zake.

Joop den Uil
Joop den Uil12 jul. 2016 - 16:20

dus een onderzoek van zo'n 3 jaar, tientallen ambtenaren, kilo's dossiers , vele advocaten en heel veel publicaties, artikelen , media, heeft als resultaat een grote boef die 240 uur taakstraf krijgt. Rutte, Samsom en hun kabinet collega's zijn gelukkig met vacantie dus is er van hun kant geen commentaar te verwachten , hoewel dat gewoon een vereiste is met dit soort bananenrepubliek megalomane nepotisme praktiserend in Nederland. In het Europees Parlement is dat schering en inslag; nu dus ook aangeland in nederland. Ik heb het bange vermoeden dat er maar weinig mensen zich realiseren dat er een hek opengezet is dat niet meer dichtgedaan zal worden. De zgn ga-je-gang politiek si aangebroken, oprukkend vanuit het zuiden. Gewoonlijk had ik me gewend en vertrouwd op de PvdA die dit aan de kaak zal stellen. Niet meer dus, evenals SP en GL . D66was al langafgevallen. Bij wie kan ik terrecht voor dit soort ongelijkheid voor dat zich dat ook uitbreidt naar de nieuwe medebrurgers in Nederland ? Blijft alleen og over de PvdD en die malle 50+

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen13 jul. 2016 - 4:12

Ik hoop dat deze tirade je heeft opgelucht. Gaat het weer een beetje? Ga dan nu eens de commentaren en liefst ook de motivering van het vonnis lezen en wees blij dat 'de heel veel publicaties, artikelen en media' geen bepalende invloed op de strafmaat hebben gehad. En wees daarna boos op het OM, dat na een onderzoek van 3 jaar blijkbaar niet in staat is geweest voldoende bewijzen aan te dragen. En wees daarna weer blij dat een onafhankelijke rechter daar rekening mee heeft gehouden, zoals het hoort in een rechtsstaat.

crumb2
crumb212 jul. 2016 - 16:08

Arme arme Zjoske, nu moet ie op z’n ouwe dag 30 dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat plaggen gaan steken op de Mokerhei. En schimmelbrood met spinnekoppen eten, en waterige gruwelsoep. Het lijkt verdulleme wel, de Goelag archipel.(oh dat rijmp) VVD’ers zijn natuurlijk best eng, maar deze straf vind ik toch wel erg zielderig hoor. Ik zal een speciaal rozenkransje voor’m doen. (dat heet toch zo in Limland ?)

Bernie2
Bernie212 jul. 2016 - 15:45

En een vriendelijke aai over de bol: "nooit meer doen he Jos?"

rechtdoorzee
rechtdoorzee12 jul. 2016 - 15:32

En weer een mislukt prestigeproject van het o.m. Laat ze zich bezig houden met gewone criminelen, mensen als Van Rey en Wilders kunnen beter aangepakt worden door de pers en mede politici. Zoveel geld en tijd voor 240 uur dienstverlening is een lachertje.

Buzzer
Buzzer12 jul. 2016 - 15:01

Voor mij is toch zo langzamerhand wel bewezen dat witte boorden criminelen er altijd goed mee wegkomen, ze verkeren natuurlijk op hetzelfde sociale niveau als de rechters, die hebben daardoor weer wat meer begrip voor lui als van Rey.

Albert Einstein
Albert Einstein12 jul. 2016 - 14:59

Van Rey in de voetsporen van Berlusconi! Of Jos zijn taakstraf op dezelfde creatieve wijze kan invullen als de voormalige Italiaanse president, is nog maar de vraag. https://www.powned.tv/artikel/berlusconi-klaar-met-bejaarden

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗12 jul. 2016 - 19:19

Ach Albert. Ik krijg nu U en iedereen over me heen maar Berlusconi was een mens, kon alles en wist van alles iets te maken. Fout was hij uiteraard en goed dat hij is aangepakt maar om hem nu met Blair of van Rey te vergelijken....mensen die niets kunnen

Albert Einstein
Albert Einstein13 jul. 2016 - 18:04

Juppe, Met voetsporen bedoelde ik alleen dat hij OOK een taakstraf heeft gekregen. Verder is van Rey natuurlijk een minkukel. Van Berlusconi weet ik overigens pas sinds kort dat hij zo muzikaal is, en een aardig handje piano speelt. Een indicatie voor zijn ceativiteit was er trouwens jaren geleden al, toen hij alle bootjes in Lybie opkocht, en ter plekke vernietigde. Maar toen was Kadaffi er nog.

Phil2
Phil212 jul. 2016 - 14:57

Kijk, dat is het verschil tussen de VS en Nederland. In eerstgenoemde land verdwijn je ook écht in de bajes. We kennen dat straftaken regime nou wel. Geen of nauwelijks handhaving op. Met een hoofdpijntje meld Joske zich gewoon ziek.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen13 jul. 2016 - 6:35

Laten we blij zijn dat de Amerikaanse opvattingen over justitie niet in Nederland worden gehanteerd.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper12 jul. 2016 - 14:53

Dat is inderdaad zo, het valt op hoe weinig Van Rey zich liet betalen voor zijn diensten. Het was echt niveau van etentje in top restaurant, top-hotel in Nice aan de boulevard. Maar als je ziet hoeveel geld er om ging in die zaken, dan was Van Rey de man die voor een fooi werkte. Het was pas laatste tijd duidelijk wat een sukkel die Van Rey eigenlijk was, voor een habbekrats liet hij zich gebruiken door zijn grote vriend Piet van Pol. Ik denk dat Van Rey echt geloofde in die vriendschap. Ik denk dat Van Rey te lijmen was met een mooi woord en een top-etentje. Overigens vind ik het een te lage straf, de maatschappelijke schade is gelijk door toedoen van Van Rey, ook al kreeg hij er niet veel voor. Ik verwacht dan ook dat het OM in hoger beroep gaat. Maar gezien zijn leeftijd had ik twee jaar wel teveel gevonden. Drie maanden strenge tucht, dat had ik op zijn plaats gevonden, tussen junkies en verkrachters.

5 Reacties
Acid Prune
Acid Prune12 jul. 2016 - 15:11

Uiteraard moet de elite met fluwelen handschoentjes gestraft worden . 3 maanden tussen het plebs - stel je voor zeg

Haberdoebas
Haberdoebas12 jul. 2016 - 15:58

Wat je misschien vergeet is dat Jos van Rey reeds tientallen jaren multimiljoniar is.Ik weet niet of je wel eens in Roermond geweest bent, maar het ziet er daar oneindig veel beter uit dan in de buurgemeenten Sittard en Kerkrade. Zou het dan toch iets met de kwaliteit van het bestuur te maken hebben?

komputerhulp
komputerhulp12 jul. 2016 - 17:36

"Tussen junkies en verkrachters." Dat is nu ook weer niet nodig, Wat veel zorgelijker is dat integriteit bij politieke partijen pas een issue wordt als andere, niet partijleden, er een punt van maken.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper12 jul. 2016 - 20:46

> Ik weet niet of je wel eens in Roermond geweest bent Remunj? > Wat je misschien vergeet is dat Jos van Rey reeds tientallen jaren multimiljoniar is. Ik ken Jos van Rey een beetje persoonlijk, ik ben wel eens een enkele maal bij hem op bezoek geweest. Hij is beslist geen multimiljonair, maar hij zit ook niet aan de bedelstaf. Het gaat hem goed, financieel, maar tegenover Piet van Pol is Van Rey echt een kleine jongen. Je moet denken dat huizen in Limburg toch zo'n 25-50% goedkoper zijn dan in Amsterdam. En van Rey had natuurlijk wel altijd hulp van Piet, bouwondernemer, om niet te duur aan een mooi huis te kunnen komen. Waar Van Rey altijd heel bang voor was, was dat hij een wet overtrad, hij handelde vaak op gespannen voet met de wet, maar zorgde er altijd voor dat hij, zijns inziens, aan de goede kant bleef. Dat verklaart ook waarom Van Rey altijd een kruimeldief is gebleven die zich liet betalen door een goed etentje waar anderen toch aardige sommen zwart geld lieten schuiven. Van Rey durfde dat gewoonweg niet.

Acid Prune
Acid Prune13 jul. 2016 - 10:38

[“Tussen junkies en verkrachters.” Dat is nu ook weer niet nodig, ] Laat die man gewoon voor straf een paar jaar in een achterstandswijk op uitkeringsniveau leven zonder hulp van buitenaf uiteraard

Meta Foor
Meta Foor12 jul. 2016 - 14:40

prima opstapje om in de Raad van Bestuur van ING te komen ; dan kan hij tussen 2 oud-PvdA-ers zitten en is de zaak weer in balans

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop12 jul. 2016 - 15:35

Soms denk ik echt dat u niet lager kunt zakken, maar ziehier. de VVD is uw partij begrijp ik? Waarom wilt u anders onder de tafel moffelen dat het veelal VVDers zijn die corrupt zijn?

GeachteLezer
GeachteLezer12 jul. 2016 - 14:34

Daar zal hij om lachen. Sterker nog, hij zal er een mooie show van maken. Wat een afgang voor het OM!

4 Reacties
Buzzer
Buzzer12 jul. 2016 - 15:03

Dus u vindt elke softe veroordeling een afgang voor het OM? Dat ben ik niet met u eens, het OM is afhankelijk van de rechter, van de kennis van de rechter en of de rechter het wel een hoge straf waard vind. Hopelijk gaat het Om in beroep

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper12 jul. 2016 - 15:38

Het zou mij helemaal niet verbazen dat Van Rey zich dood schaamt met die lage straf. Eigenlijk maakt dit de vernedering compleet. Zijn vrouw zal hem uitlachen, nu zo duidelijk is wat voor een sukkel hij is. Maar hij zal er zeker een show van maken, want dat is het enige dat hij kan doen om nog een beetje de bon-vivant uit te hangen. De echte bon-vivant, Piet van Pol, die heeft een vermogen van 35 miljoen, voor een belangrijk deel dankzij Van Rey, een tweede huis in Saint Tropez, daar mocht Van Rey wel eens logeren. Het zou best wel eens kunnen dat die ook bijna vrij uit gaat, want als Van Rey als wethouder niet is omgekocht, behalve een etentje, dan kan je Piet van Pol moeilijk verwijten dat hij Van Rey heeft omgekocht. Piet van Pol gaat gerust 240 uur eten rondbrengen in een bejaardentehuis, Dat doet hij met plezier. Wat en Halfwat.

GeachteLezer
GeachteLezer12 jul. 2016 - 18:10

Nou ik vind het best een afgang. Negen honderd kilometer aan dossiers zijn aangelegd maar uiteindelijk viel maar weinig keihard te maken blijkbaar. Van Rey is een ritselaar en al bestuurder is dat verkeerd. Het ruikt allemaal naar corruptie maar goed, feitelijk is er weinig gebeurd. Er zijn veel grotere vissen die de dans ontspringen bij banken, semi-overheid en in de bouw. Niet dat het de handelwijze van Van Rey goedpraat, maar toch. . Het was Van Rey niet om de knikkers te doen maar om het spel, dat is wat ik ervan denk.

Ben Joop
Ben Joop12 jul. 2016 - 19:29

Als hij er om lacht is hij dus 100% schuldig.