Joop

Rotterdammers slaan terug met parodieën op VVD-posters

  •  
08-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
rotterdam300.jpg
'In Rotterdam spreken we Rotterdams' en andere correcties op het VVD-denken
Premier Rutte mag weliswaar vierkant achter de VVD-posters met de leuze ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’ staan, in Rotterdam zelf is de kritiek groot. Tegen de NOS noemde de VVD-leider het ‘een mooie poster, met een goede boodschap’, maar daar zijn veel Rotterdammers het niet mee eens. Door de hele stad wordt de tekst aangepast door het publiek en verschijnen er parodieën.
PvdA-leider Diederik Samsom laat desgevraagd weten de posters ‘een beetje bekrompen’ te vinden en ‘merkwaardig voor een havenstad waar veel talen worden gesproken’.
Een overzicht van de reacties:
RTEmagicC_vvd_01.jpg
RTEmagicC_vvd1_01.jpg
RTEmagicC_vvd2_01.jpg
RTEmagicC_vvd3_01.jpg
RTEmagicC_vvd4.jpg
RTEmagicC_vvd5.jpg
RTEmagicC_vvd6.jpg

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

a.doorgeest
a.doorgeest8 mrt. 2014 - 13:39

en in Wassenaer spreken we met in onze keel een bal van haer de Volkspartei voor Volgevreten Domoren

techneutje2
techneutje28 mrt. 2014 - 13:39

De VVD-ers in mijn gemeente gaan 'werken voor ons' . De eerste gedachte die bij me opkwam was: Wat deden jullie daarvoor dan? De tweede, iets minder flateus, was: Zijn jullie er ook achter dat misdaad niet loont!

harryo2
harryo28 mrt. 2014 - 13:39

Hier een aantal echte en onechte VVD-affiches. De stupiditeit is soms van zo'n niveau dat onduidelijk is wat origineel VVD-gedachtengoed is en wat persiflage: maakt vrij http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape/public/content/images/archive/66/campagneposter_VVD_NEP.jpg?itok=OWq1RdKN in Ijsselstein http://www.novatv.nl/data/media/db_images/big/3804_5af7d4.jpg Van u http://www.omroepwest.nl/sites/default/files/imagecache/cp_main/erasmus/ef/2463670.jpg sloopklus http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/vvd_sloopklus.png afpakken http://thepostonline.nl/wp-content/uploads/2012/09/vvddef2.jpg kekke streep https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/578362_324980370931655_1107946570_n.jpg menselijkheid http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/menselijkheid.png vandalen https://lh3.ggpht.com/_BZYmXB9kayE/S_2TTMsnk8I/AAAAAAAAA2I/TY_dMj1riZQ/s1600/vvd-vandalen.jpg voorrang https://lh3.ggpht.com/-Uurv8TK80is/Ut0aBrRTc7I/AAAAAAAADWI/UGQYZ4VMIuE/s1600/VVD+Tilburg.jpg limburg en doeners https://gs1.wac.edgecastcdn.net/8019B6/data.tumblr.com/tumblr_lh1d0rbC5g1qe3qveo1_500.jpg parkeertarieven https://lh3.ggpht.com/_ICfpVls2Img/S469Pcx4NZI/AAAAAAAAEJM/R5n-Pni-w2U/s320/opoezielig.jpg kreidetwaardigheid http://reclamewereld.blog.nl/files/2012/07/VVD-voetballers.png l[a/u]sten http://socialisme.nu/blog/uploads/2012/08/lusten.png straf http://www.designdenhaag.eu/sites/designdenhaag.eu/files/images/vvd.img_assist_custom-220x310.png hahaha http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/vvd_gefopt1.png ergernis https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/399591_487979894548338_847006418_n.jpg bij Duitse tankstations https://lh3.ggpht.com/-0EHaeP7L4R8/UxtLySvhZYI/AAAAAAAANVk/y6GKG7xwvEs/s1600/geert.png

JanPatat
JanPatat8 mrt. 2014 - 13:39

Inmiddels meer dan 1300 VVD posters in het VVD VerkiezingsPosterParadijs: http://www.vvdposters.nl

omaoeverloos
omaoeverloos8 mrt. 2014 - 13:39

Onderbroekenlol.

wvdstraat
wvdstraat8 mrt. 2014 - 13:39

De vvd gaat vermoedelijk nog lager eindigen dan Feyenoord :-D

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2014 - 13:39

Was te verwachten, prima zo. Dit type ranzige domheid verdient niet beter. Raar dat Rutte er zo positief over is; hij is toch geen bekrompen nationalist? Wacht: als iemand zich gedraagt als een bekrompen nationalist, dan is hij dat ook. Q.E.D. (Ben wel benieuwd naar wat de polyglot Frans Timmermans van de postertekst vindt.)

1 Reactie
harryo2
harryo28 mrt. 2014 - 13:39

Zo is dat Frank, gewoon even onderwerpen aan de Duck-test: 'If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.' Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 13:39

Tot voor een jaar of derig geleden sprak men inderdaad voornamelijk Rotterdams in Rotterdam. Gek Hè ? En voor de handel spraken sommige Rotterdammers ook een mondje steenkolen Engels of Duits. En natuurlijk kwamen er met die schepen veel buitenbossers. Ik kan me zelfs nog de Chinese schepen herinneren met grote banieren ter ere van Mao over de stuurhut gespannen. Ik heb er via mijn opa nog veel "Mao speldjes" aan over gehouden. Al die buitenlandse schepelingen vertrokken weer zodra de boot gelost en/of geladen was. Nu komt er geen schip meer in de stadshavens van Rotterdam en buitenlandse opvarenden zie je al helemaal niet meer. De containerschepen liggen in het gunstigste geval in de Beatrix haven maar meestal in de Europoort of de Maasvlakte en zijn binnen de korste keren weer vertrokken. Het feit dat nu 50 % van de "Rotterdammers" geen Rotterdams meer spreekt (of zelfs geen Nederlands), heeft niets, maar dan ook helemaal niets, met de haven of de scheepvaart te maken. En nog minder met het toerisme. Waar het wél mee te maken heeft weet iedereen, maar helaas mag je dat niet uitspreken. Verder zal die VVD poster mij de reet roesten en kan die ellende partij de pot op.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2014 - 13:39

Vergeet de Oost Duitse boten niet met die walgelijke: "Füur eigenes betrieb' wodka aan boord. De waterklerk ging zwaar beladen naar die boten toe... LOL

peterh2
peterh28 mrt. 2014 - 13:39

Het is niet mijn partij, maar puur campagne-technisch is dit natuurlijk wel briljant. Heel Nederland kent nu de poster van de VVD en heel links Nederland zit op de kast met als gevolg dat de andere helft van dit land de VVD opeens weer echt 'rechts' gaat vinden...

2 Reacties
WilWortel
WilWortel8 mrt. 2014 - 13:39

Juist alles behalve briljant Peter. De stemmer die voor de (voor wat door moet gaan als) liberale standpunten is, is niet per definitie voor de gekopieerde standpunten van LR. Vond ik Bas van Tijn nog een erg charismatische persoonlijkheid die voor mij rake punten wist te maken in de gemeenteraad, dit standpunt doet daar in mijn ogen aan af (hij zit er niet meer bij maar toch). Nu stond de boodschap al in het verkiezingsprogramma maar denk ik dat door het zo nadrukkelijk te vermelden er een zweem ontstaan is van extreem rechts. Ik kan mij voorstellen dat men zich daarmee niet wenst te identificeren. Het idee van het Nederlands moeten beheersen om in aanmerking te komen voor een uitkering is -vind ik- in het verkiezingsprogramma onderbouwd. Als je niet in staat bent om jezelf aan het werk te houden dan dien je in ieder geval aan een aantal basisvoorwaarden te voldoen wil je makkelijker weer aan werk komen. Maar dan had ik het eerder zuiver gehouden (gekoppeld aan afhankelijkheid van de WWB). In plaats van een algemeen gebod af te kondigen zoals nu gebeurd is op de poster. Ook mag ik hopen dat dit niet opgaat voor bestaande gevallen of dat men in ieder geval de kans krijgt het Nederlands binnen een redelijke termijn (en ja toch gesubsidieerd) bij mag spijkeren. Maar er stond volgens mij ook iets in over dat men dat zelf moet bekostigen. Dat lijkt mij niet werkbaar. Als mijn voordeeltje is dat meer mensen gemeentebelastingen betalen (ipv automatisch vrijgesteld te worden) dan wil ik daar als werkende Rotterdammer best in investeren. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk mensen de verantwoordelijkheid voor hun eigen inkomsten te laten nemen. Niet om een groep een grote armoedeval te laten maken. Overigens vind ik het wel vermakelijk. In diverse wijken in Rotterdam is het Nederlands dat de autochtone bevolking bezigt ook alles behalve op orde. De mensen uit die groep die nu denken in de VVD een nieuwe Messias gevonden te hebben en afhankelijk zijn van de WWB of dat dreigen te worden zouden bij uitvoering van dit standpunt nog van een koude kermis thuiskomen. Hahaha vermaak! Nee meneer Oerlemans, ook uw Nederlands is niet op orde. Geen uitkering toegekend! De VVD zou de richting puur moeten houden inplaats van te proberen te concurreren met LR of landelijk met de PVV om de nationalistische stem. Vraag is of je genoeg liberalen overhoudt die voorbij deze absurde lijn willen kijken en of je er genoeg stemmers van LR mee af kunt snoepen. Ik denk bij het eerste van wel. Hooguit wat vluchters richting D66, CDA of CU/SGP. Misschien nog de Libertarische Partij maar die is erg klein in Rotterdam. De mensen die PVV of LR stemmen worden nu op alle fronten bediend: harde inzet op migranten met een zachte sociale agenda voor hen (in hun ogen). De VVD kan hen echter alleen op het eerste vlak bedienen. Denk dus niet dat er erg veel mensen over zullen komen van LR.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch8 mrt. 2014 - 13:39

Hoezo heel links zit op de kast. Volgens mij ligt heel links Nederland in een deuk om die onzin posters van de vvd. Ik in ieder geval wel. *proest*

PimSmit
PimSmit8 mrt. 2014 - 13:39

Ik denk ook nog wel terug aan die topriorietijd. Alles was toen beter. Je sprak elkaar aan met mevrouw en meneer en je werkgever was een fijne vent. Maar nu? Toprioria is weg en daar verlang ik naar terug. Dat je nog wist wat een harde gulden was en dat we met zijn allen de schouders eronder zetten om Nederland er weer bovenop te helpen. We hadden het niet breed, maar je wist waar je aan toe was. En je kon van je familie op aan. Je zorgde voorelkaar. Maar nu? Ze spreken de taal niet meer en denken dat het geld uit de muur blijft komen terwijl ze onze pensioenpot leegroven en al ons belastinggeld naar het buitenland sluizen. Nee, dat europa is niks meer sinds al die buitenlanders naar ons land zijn gekomen. En de regering doet er niks aan. Dus die kunnen ze ook beter opdoeken.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2014 - 13:39

Eh? Ik acht het niet helemáál uitgesloten dat je iets bedoelt, Pim. Maar verklaar je nader. Buitenlanders, die onze taal niet spreken, en die denken dat het geld uit de muur blijft komen, en tegelijkertijd onze pensioenpot leegroven, en ons belastinggeld naar het buitenland wegsluizen? En 'dat' Europa is niks meer sinds al die buitenlanders naar 'ons' land zijn gekomen? Ik kan hier geen chocola van maken, origineel waar. Geloof je echt dat allochtonen, immigranten met een uitkerinkje ons van onze pensioenen bestelen en kapitalen naar het buitenland wegmoffelen? Of dat dat hele grote Europa met die honderden miljoenen inwoners écht niks meer is, sinds er mensen naar Nederland kwamen? Wat voor logica is dat? En dit: vroeger was helemaal niet alles beter. Er waren nogal wat zaken veel slechter, durf ik te stellen. (Wat onverlet laat dat PVV, VVD, en helaas ook de PvdA wat dat betreft een heel eind achteruit geholpen hebben, en dat nog steeds doen.)

lembeck
lembeck8 mrt. 2014 - 13:39

Je hebt een beetje troost nodig, denk ik: http://www.jiddu-krishnamurti.net/nl/krishnamurti-wat-is-waar/krishnamurti-wat-is-waar-21 Misschien kom je hierdoor weer 'bij de mensen'. Sterkte hoor.

Sonia2
Sonia28 mrt. 2014 - 13:39

Mijn bijdrage: VVD Opzoute. Ja toch. Niet dan.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2014 - 13:39

Seker wetuh!!

Krissy
Krissy8 mrt. 2014 - 13:39

Even denken hoor.... Dus als je een verkiezingsposter van een andere partij besmeurt, heet dat "terugslaan". Ik vind dat nogal een huiveringwekkende manier van denken. Maar in bepaalde kringen is het inslaan op andere overtuigingen bon ton. Ik denk dat ik maar eens een paar ruiten ga inslaan bij de SP. Even "terugslaan" dus . Moet kunnen toch?

1 Reactie
harryo2
harryo28 mrt. 2014 - 13:39

Jemig, wat neem jij roch alles letterlijk. Een advies (van Adriaan van Dis): 'Lees eens een boek, je verstaat de wereld beter'

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 13:39

De boodschap is dat men met taal een brug slaat die anders onoverbrugbaar blijkt. Wij zijn geen meertalig land zoals belgie of zwitseland. In italie spreekt men italiaans. In portugal portugees. In (heel) spanje wordt castillaans gesproken en in nederland..... spreken we nederlands. Dat is niet walgelijk, niet racistisch, niet xenofoob...dat is de normaalste zaak van de wereld.

3 Reacties
RosaLange
RosaLange8 mrt. 2014 - 13:39

"Dat is niet walgelijk, niet racistisch, niet xenofoob...dat is de normaalste zaak van de wereld." De normaalste zaak voor een onbeduidend provinciestadje, maar als je jezelf op de kaart wilt zetten als wereldhaven, ben je met z'n poster niet echt slim bezig.

dino_radja
dino_radja8 mrt. 2014 - 13:39

Wij zijn wel degelijk een meertalig land. Het fries is een officiele taal van nederland.

seniorg
seniorg8 mrt. 2014 - 13:39

Doet me een beetje denken aan de periodieke fatwa's van de Telegraaflezer dat je 'gewoon' Nederlands moet leren. In dergelijke gevallen gaat dat dan bijvoorbeeld over Chinese toeristen die door zo'n jofele Mokumse taxichauffeur zijn opgelicht. Eigen schuld, dikke bult. Had je maar Mokums moeten praten. Beetje dom, Mick. (Het is trouwens 'de taal die bindt'. Ik weet niet hoe het met je Rotterdams is, maar je Nederlands verdient nog wel enige aandacht)

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 13:39

@Rosa Onzin. In new york spreekt men engels. In hong kong spreekt men cantonees. In berlijn is duits de taal dat bindt. In amsterdam, rotterdam maar ook in Lutjebroek en oirschot spreekt men nederlands. Niet 'tegen' zijn omdat het niet Links genoeg klinkt. Taal is het belangrijkste instrument naar wederzijds begrip.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 mrt. 2014 - 13:39

[In new york spreekt men engels. In hong kong spreekt men cantonees. In berlijn is duits de taal dat bindt.] Als de VVD *dat* bedoelt schat ze haar potentiële kiezers wel extreem dom in. Of wil je hier bekennen dat jij nog niet wist dat de voertaal in Nederland Nederlands is en dat Rotterdam in Nederland ligt?

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 mrt. 2014 - 13:39

Zo'n onzin. In New York worden verschrikkelijk veel talen gebruikt.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra8 mrt. 2014 - 13:39

== In hong kong spreekt men cantonees. == Nou kom ik regelmatig in Hongkong, de stad hangt vol met engelstalige reclame en als ik in een taxi stap en ik vertel in het engels waar ik heen wil, dan verstaat iedere taxichauffeur mij, net als de verkopers in iedere winkel waar ik kom en personeel in ieder restaurant, dit in tegenstelling tot de tegenovergelegen provincie Guangdong ("Canton") waar men vooral een mengelmoes van Mandarijn en Cantonees spreekt. Ik vrees dat je je punt niet geheel maakt....