Boze bewoners van de Rotterdamse wijk Beverwaard dreigen asielzoekers die het plaatselijke azc betrekken te onthoofden zo gauw er een vergrijp wordt gepleegd. Dat verklaart een protesterend echtpaar tegenover Trouw :
"Ze verwacht dat de asielzoekers komen ‘grabbelen en verkrachten’. “We willen hier geen ellende, niet op onze stoep.” “Waarom zetten ze dat azc niet bij de burgemeester op de stoep?”, vult haar man aan. Hij wil dat er een bord komt voor het kamp, waarop in het Syrisch staat dat asielzoekers niet welkom zijn. Als ze komen stelen, dan hebben ze een probleem, zegt hij. “Als wij bellen, dan komt een paar duizend man naar het kamp. Dan is dat azc zo weg.” Bep valt hem bij. “We lynchen ze. We bellen geen politie, we snijden hun koppen eraf.”"
Het dreigement is extra schokkend omdat veel van de vluchtelingen afkomstig zijn uit Syrië waar ze bedreigd werden door onder meer IS, een terreurgroep die onthoofdingen gebruikt als propagandamiddel.
Het asielzoekerscentrum had er vorig jaar al moeten komen maar de vestiging werd uitgesteld na een tumultueuze bijeenkomst met burgemeester Aboutaleb waar de ME aan te pas kwam. Nu komen de eerste van de uiteindelijk 600 vluchtelingen, het gaat vooral om mensen die al een status hebben gekregen, naar verwachting eind deze maand aan in de opvang die recht tegenover een woonwagenkamp ligt. Beverwaard is gelegen aan de zuidoostelijke rand van de stad en staat bekend als een probleemwijk.
"De hangjongeren zorgen voor onrust, zegt Aad Broer. Hij zit in de actiegroep Beverwaard Zegt Nee, tegen het azc. De onderlinge relaties zijn gespannen, vorige week werd nog iemand op straat beroofd. Bewoners zeggen dat ze de politie nauwelijks zien. “Die groepen die ’s nachts rondhangen, tolereren nauwelijks iets nieuws. Zeker geen 600 asielzoekers.”"
Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in Rotterdam, riep de bewoners vorig jaar op zich uit te spreken tegen het azc maar sindsdien hebben ze in de wijk weinig van de partij die ook in het college zit vernomen. De buurtbewoners zeggen teleurgesteld te zijn in de politiek. Actievoerders hebben spijt dat ze vorig jaar niet met geweld hebben geprotesteerd: “We hadden de ruiten van het stadhuis aan de Coolsingel moeten ingooien. Overal waar ze dat deden, kwam het azc er uiteindelijk niet.”