Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Rotterdammer zamelt jassen in voor daklozen na schandtweets politie

  •  
07-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jassen
Enkele agenten van de politie Rotterdam Centrum scheppen er een bijzonder genoegen in dakloze mensen nog een trap na te geven én daar vervolgens op twitter over op te scheppen. Rotterdammer John Hijnen kon het niet aanzien en besloot tientallen jassen in te zamelen voor daklozen.
Zaterdag haalde Hijnen meer dan honderd jassen op, die hij verzamelde voor het hoofdpolitiebureau aan het Doelwater. Het Leger des Heils deelt de jassen uit bij de opvang aan de Westzeedijk in Rotterdam.
Eerder heeft GroenLinks Aboutaleb op het matje geroepen door vragen te stellen over het gedrag van de politie, die niet alleen daklozen lastigviel maar er over opschepte op Twitter. Door de ophef op sociale media is de partij gaan ingrijpen.
Vorig jaar maakten de agenten ook al geen vrienden op twitter. Nadat ze meerdere malen daklozen ’s nachts uit hun slaap hadden gewekt wegens het ‘veroorzaken van overlast’, werden zij door de agenten ook nog herkenbaar op de foto gezet voor op twitter.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Don Quichote
Don Quichote10 jan. 2017 - 16:00

@ Daan Ouwens, prachtige voorbeelden van hoe twitter door bijvoorbeeld de zorg gebruikt dient te worden : "heb mevr Janssen vandaag een schone luier aangedaan" Er is gekozen om meer door de politie naar buiten te treden met hun werkzaamheden en belevenissen op straat en dat te doen via sociale media, misschien zelfs wel om uitingen zoals die van u op dejuiste waarde te kunnen beoordelen. Het valt mij op dat u halsstarrig blijft bij uw verhaal terwijl deze allang met feiten onderuit is gehaald. Waar zit nu werkelijk uw probleem met de Politie? Heeft een paar bonnen gehad waarvan u vindt dat de tijd die is besteed aan deze bonnen beter aan zware delicten had moeten worden besteed? Wat was uw reactie geweest wanneer iemand met een ten onrechte verkregen jas inderdaad een misdrijf had kunnen plegen? Had u dan moord en brand geschreeuwd over het feit dat de Politie bij een controle de jas bij de zwerver had gelaten? Ik denk namelijk van wel. Is de zwerver in de kou achter gelaten zonder enige bescherming en hoop op overleven? (zo doet u het wel klinken namelijk) Het antwoord weten we, deze zwerver was meer dan voldoende uitgerust om de eventuele kou te trotseren. Dus wat is er nu gebeurt dat de politieagent volgens u totaal ongeschikt is om zijn werk uit te oefenen? Hij heeft een jas met een beveiligings- embleem in beslag genomen en dat op twitter gezet. Wow ...schande... ontslag...vervolging....schandpaal! Wat blijft er eigenlijk over van uw verhaal? ...............

Jan Woei
Jan Woei9 jan. 2017 - 19:04

Maar beste Daanowens, welke privacy is geschonden dan? Er wordt toch geen naam genoemd, zelf niet eens initialen zoals in de krant / tv wel gebruikelijk is. Bedoel je dat berichten over arrestaties van politie in geen elk medium mogen? Als dit een kort berichtje in de krant was geweest, mag dat ook niet? Mocht je dat inderdaad bedoelen dat is dat je goed recht, maar ongeveer 99% van de bevolking denkt hier gelukkig anders over. Vrijheid blijheid.

Jan Woei
Jan Woei8 jan. 2017 - 22:50

DaanOuwens, jij bent het juist die zaken goedpraat. Allereerst is geen sprake van een "schandtweet". Jij mag uitleggen wat in essentie het verschil is tussen deze korte zakelijke geanonimiseerde tweet van de agent en een persbericht. In ons plaatselijke suffferdje staan altijd dergelijke korte berichtjes over arrestaties van de politie. De vergelijking met bijv het ook niet tweeten over werkzaamheden in de zorg gaat dan niet op. Het gaat hier - wat jij daar verder als persoon van vindt - om algemeen aanvaarde nieuwswaardige activiteiten waarvan er dagelijks vele in tal van lokale regiokanten te lezen zijn. De context is uiteraard wel degelijk van belang. Hebben we hier idd te maken met een politieagent die een arme zwerver zijn jas afpakt en de sloeber in de vrieskou achterlaat dan zou de commotie terecht zijn. Het enige punt dat overblijft is dat afgevraagd kan worden of het verstandig is dat politie over haar werk twitttert. Reken er maar op dat dit niet een beslissing van een individuele agent is, maar een afweging is gemaakt agenten in bepaalde functies met de samenleving te laten communiceren via social media in kader van een media strategie. Hier zitten nadelen aan, of alles bij elkaar de balans positief of negatief doorslaat is persoonlijk.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2017 - 8:24

@ Jan Woei Nee jij praat zaken goed. En ook nog zonder enige onderbouwing. Lees dit even terug: Reken er maar op dat dit niet een beslissing van een individuele agent is, maar een afweging is gemaakt agenten in bepaalde functies met de samenleving te laten communiceren via social media in kader van een media strategie. Dit soort prietpraat is nooit een valide onderbouwing om de privacy van mensen te schenden. Dit is geen beleid. Dat is domheid. Collectieve domheid als deze agent in opdracht handelt individuele domheid als het eigen initiatief is. De agent is dus niet geschikt voor zijn baan maar het is ook mogelijk dat de onkunde meer voorkomt. Dat je verwijst naar nieuwsfeiten in het plaatselijke suffertje is al helemaal geen steekhoudend argument. Dat is inderdaad de publieke schandpaal waar ik al eerder naar verwees. Verder is er nog geen enkel zinnig argument geweest om de jas in te nemen. Het logo van het plaatselijke bewakingsbedrijf is dat namelijk niet.

Bram Emanuel
Bram Emanuel8 jan. 2017 - 18:35

Vergis ik me nou want was die inzamelingsactie niet samen met de politie?

Raak!
Raak!8 jan. 2017 - 18:07

@DaanOuwens Met z'n allen hebben we besloten om onze democratie te bewaken dmv politie, waakzaam en dienstbaar is hun motto. Lijkt mij in deze context allebei van toepassing, waakzaam omdat een niet bevoegde over een jas beschikte die enkel door beveiligers mogen worden gedragen. Door het te twitteren wordt het publiek nogmaals gewezen op 'nep' beveiligers, kan je opvatten als dienstbaar. De dakloze was er niet minder warm om. Dhr. Hijnen heeft ipv te zeiken over een tweet een mooie actie op touw gezet, welke overigens in samenwerking met de politie is gestart voor het politiebureau. Daarmee is ook de dienstbaarheid van de politie naar voren gekomen. In sommige gevallen is er best wat aan te merken op de politie, maar in dit geval denk ik dat er juist gehandeld is. Kritisch is prima maar dan wel in de juiste context en gebaseerd op een juist en volledig verhaal, anders lijkt het haast zoeken naar een aanleiding om...tja om wat eigenlijk?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2017 - 22:48

@ Raak! Jij schrijft: Lijkt mij in deze context allebei van toepassing, waakzaam omdat een niet bevoegde over een jas beschikte die enkel door beveiligers mogen worden gedragen. je geeft je mening. Het lijkt jou. Dat mag maar het is niet zo. Er is niets bijzonders aan die jas. Niets anders dan jouw eigen jas. Of de jas van die dakloze. Ik denk niet dat de politie hier verkeerd heeft gehandeld, ik weet dat ze hier verkeerd hebben gehandeld. En dat maakt dat er alle reden is daar een mening over te hebben. De politie doet namelijk niet wat ze moeten doen. En dat is zorggelijk en gevaarlijk.

Raak!
Raak!9 jan. 2017 - 10:16

@DaanOuwens Wederom mist de context en het feitenrelaas. De jas in kwestie behoorde toe aan een beveiligingsbedrijf wat veelvuldig werkt in Rotterdam. De dakloze was kennelijk enkel bezitter van de jas, dat wil zeggen niet eigenaar. Het beveiligingsbedrijf was blij met de terugave van de jas en had de jas kennelijk niet in bruikleen gegeven. Daarmee is de jas wel bijzonder. Onderbouw nu eerst eens met feiten waarom de politie de jas niet had mogen af nemen, misschien kan je anderen dan overtuigen, zonder dat is jouw stelling immers slechts een mening.

Kloyolo
Kloyolo8 jan. 2017 - 16:32

"..haalde Hijnen [b]in samenwerking met de politie [/b] meer dan honderd jassen op, die hij verzamelde voor het hoofdpolitiebureau aan het .."

de Haas
de Haas8 jan. 2017 - 16:27

Bij een tweet is een kwalijke misser zo gebeurd ook al ontkomt men ook in dergelijk geval niet aan verantwoordelijkheid. Maar een onder redactionele verantwoordelijkheid vallend artikel waar je goed over na hebt kunnen denken en ook hebt kunnen factchecken is van een heel andere orde. Dat de politie juist handelde toen ze de jas met beveiligerslogo de man afnam was al genoegelijk bekend net als dat het bekend is dat politie tegelijkertijd het andere belang zag dat mensen in dergelijke omstandigheden in ieder geval een warme jas goed kunnen gebruiken en daarom meewerkten aan het initiatief jassen in te zamelen en te verstrekken.

Minoes2
Minoes28 jan. 2017 - 9:52

Sowieso Prima initiatief!

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek29 jan. 2017 - 7:56

Van de politie!

Minoes2
Minoes210 jan. 2017 - 2:45

Van mensen! Mag dat ook, maakt die dakloze niet uit in welke functie. Ik weet er nl. te weinig van en ken de betreffende mensen en ook de agent in kwestie niet persoonlijk. Ik kan dus helemaal niet zoveel met dit gehakketak over en weer.

Juppé🎗
Juppé🎗7 jan. 2017 - 21:39

"Door de ophef op sociale media is de partij gaan ingrijpen."....

TheHun
TheHun7 jan. 2017 - 20:08

Beetje onnozel. We kennen inmiddels de waarheid.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗7 jan. 2017 - 21:44

Ja Hun, mee eens, maar ook de waarheid heeft meer kanten. Goed dat het leger des heils jassen in voorraad heeft en hopelijk twitteren politie en groenlinks wat minder domme dingen.

Mark Gh
Mark Gh7 jan. 2017 - 19:19

Even wat context: "In Rotterdam zijn er regelmatig incidenten met mensen die zich voordoen als politie, waarbij bewoners maar ook toeristen worden overvallen of beroofd. Omdat het zijn inschatting was dat deze man, als hij in een winkel zou staan, zou worden aangezien als beveiliger, heeft hij de jas afgenomen. De man droeg een dubbele laag dikke winterkleding, had een tas met kleding bij zich, een deken en een slaapzak en was in het gezelschap van anderen. Het beveiligingsbedrijf was heel blij met de terugkeer van de jas." https://www.politie.nl/nieuws/2017/januari/5/07-politie-blij-met-aandacht-voor-problematiek-daklozen.html

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2017 - 9:36

@ Mark Gh Zinloze context. Er werken bij de politie in Rotterdam blijkbaar hele domme politieagenten die van mening zijn dat ze mensen aan de schandpaal moeten nagelen als ze aangehouden worden. Een van de agenten had er zelfs goede bedoelingen mee. Met die goede bedoelingen en zijn twitter activiteiten is hij toch ongeschikt voor zijn werk. Domheid is geen excuus voor deze actie en goede bedoelingen ook niet. De inspanningen van mensen om maar aan te geven dat die niet erg is zijn overigens ook belachelijk. Om even wat context te geven: Als ziekenhuizen of ouderenzorg instellingen dit soort dingen gaan doen snapt iedereen waar het over gaat. Voorbeelden: Vandaag mevrouw Jansen weer een schone luier aangedaan. Ze was er erg blij mee. In de ouderenzorg. 12 jarige tiener Johan had zich een coma gezopen, we waren niet op tijd, hij leef nog. Zijn ouders zeggen dat hij het nooit meer mag doen. Voor het ziekenhuis. De twitter actie is van dat niveau. Er is best wat verschil van inzicht over normen en waarden. Maar iemand met enige ontwikkeling moet te snappen dat deze politie actie idioot is.

BasVV
BasVV8 jan. 2017 - 12:10

Dat klinkt meteen al heel anders. Zoals meestal het geval is bij dit soort stormen in een glas water. Buiten dat. Er is best veel controle op daklozen. Vooral in deze tijden van kou. Wie buiten slaapt wordt voorzien van goede winterkleren en slaapzakken. Je hoort dan ook nooit over bevroren daklozen. Als het te gek gaat vriezen worden mensen van straat gehaald. En verder ging het hier om een standaard wekservice van de politie op verzoek van bewoners en ondernemers. Slapen is prima. Maar ook bijtijds weer op.

Mark Gh
Mark Gh8 jan. 2017 - 12:33

Er wordt helemaal niemand aan de schandpaal genageld, Daan. Er staat slechts een foto van de jas en het bericht is ook volledig anoniem. De berichtgeving is inderdaad van het niveau "OM vervolgt bedreigers Sylvana", maar daar hoor ik je dan weer niet over.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2017 - 14:50

@ Mark Gh Jouw reactie laat zien wat onder andere de PVV-wethouder Struijvenberg http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/wethouder_maarten_struyvenberg/ in Rotterdam heel frequent beweerd. Er is bij de PVV en vergelijkbare clubs een ander soort fatsoensnormen aanwezig dan bij anderen. In die zin verbaasd het mij niet. De voorbeelden waren bedoeld om het te verhelderen maar ook dit gebied kan je blijkbaar al snel iets te veel verwachten van mensen. Ten overvloede; ook na jouw commentaar is de betreffende agent dus nog steeds ongeschikt voor zijn functie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jan. 2017 - 16:51

Zo: dus die man was een dief en werd met buit aangetroffen door de politie. Die pakte de jas af en liet hem gaan. Vreemd hoor dat verhaal.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jan. 2017 - 16:52

Vooral dat "slapen is prima maar ook bijtijds weer op" is een nare sneer. Faillisementen op je pad en een huisuitzetting. Het kan zo maar gebeuren.

TotCo Ring
TotCo Ring8 jan. 2017 - 18:09

@Daan En dan durft U het over schandpalen te hebben. U zet maar even zonder enige context een naam in dit artikel. Bovendien, als de politie had getwitterd: Nieuwe berovingen van weerloze oudere voorkomen. Beveiligings jas ingenomen. Beveiligingsbrdrijf erg blij met inname. Dan was het wel in orde geweest?